Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Sleeping with the Enemy


La-La Land Records (0826924118122)
Movie | Release date: 09/13/2011 | Film release: 1991 | Format: CD
Limited edition: 3500 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Morning On The Beach 2:32
2.No Problem0:52
3.Fears2:55
4.Roses/You Want Something/Happy Days2:29
5.The Storm3:16
6.Broken Window1:06
7.The Funeral3:22
8.A Brave Girl3:48
9.Spring Cleaning2:28
10.Broken Light1:05
11.The Ring2:04
12.Sarah Waters1:01
13.It Never Started1:21
14.Home Alone0:51
15.What Did He Do?2:55
16.The Disguise0:47
17.Thanks Mom4:25
18.Don't Worry / Wrong Man / School's Out 1:25
19.The Towels1:10
20.The Watcher / He Was Here 2:01
21.The Carnival2:51
22.Remember This7:58
 
Bonus Tracks
23.You Want Something (Alternate Mix)1:07
24.The Carnival (Alternate Mix) 1:59
 55:48
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Sleeping with the Enemy - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Sleeping with the Enemy is een sterke Amerkaanse film van regisseur Joseph Ruben. De psychologische thriller vertelt het verhaal van Laura (Julia Roberts) die getrouwd is met de charmante Martin (Patrick Bergin). Maar hij toont zich obsessief bezitterig en alles moet een vaste structuur hebben. Als Laura dat niet precies nakomt mishandelt hij haar, zoals wanneer de handdoekjes in de badkamer niet precies recht naast elkaar hangen. Martin komt steeds met cadeautjes aanzetten als hij haar weer eens neergeslagen heeft. Als ze dan beiden worden uitgenodigd voor een zeiltochtje en het weer omslaat, ziet Laura haar kans om aan Martin te ontsnappen. Maar het is lastig om echt alle sporen te wissen...

Onlangs heb ik deze film nog weer op tv gezien. En het blijft een sterke en erg spannende thriller. Ik heb deze keer extra op de muziek gelet en die heeft Jerry Goldsmith uitstekend gecomponeerd. De film kent vrij veel rustiger en romantischer momenten en die heeft Goldsmith ingevuld met mooie meeslepende muziek.

Los van de film is de muziek dan ook een aangename luisterervaring, vooral deze Expanded score. De film is natuurlijk een thriller en de score bevat dan ook een ruime hoeveelheid tracks met suspence-muziek vol dreiging en spanning. Dit zijn de minst aangename tracks, maar daar tegenover staan een flink aantal tracks met mooie orkestrale, licht romantisch getinte muziek.

De Expanded score opent al direct met twee van die fraaie tracks, waarvan vooral de eerste, 'Morning on the Beach', een van de mooiste is van deze score. Deze track laat het mooie hoofdthema horen, eerst op dwarsfluit, met underscore van violen en piano, compleet met twinkelklanken, een erg fraaie combinatie. Halverwege nemen de violen het helemaal over, terwijl later de piano en dwarsfluit weer terugkomen. Een prachtige track. Ook de tweede track laat op een fraaie, maar iets eenvoudiger manier het thema horen.

Na deze eerste twee tracks komt langzaam de spanning opzetten. Eerst met 'Fears', waarin het thema nog een fraaie rol is toebedeeld, dat ook in de vierde track en dan met name het middendeel 'You want Something' nog op een mooie manier te horen is, maar dan al omlijst wordt door het spannende 'Roses' en 'Happy Days'.
'The Storm' is een track die vooral een dramatische toonsetting heeft en het daardoor nog goed doet, vooral naar het einde van de track toe.

Hierna neemt de suspence weer toe in 'Broken Window' en 'The Funeral', met onprettige melodieŽn en een hoog thrillergehalte. In 'The Funeral' neemt na een ruime minuut het mooie thema het weer over, hoewel er dan een licht dreigende ondertoon aanwezig blijft. Na weer een minuut neemt de spanning weer stevig toe, waarbij Goldsmith het thema door die spanning heen weeft. Maar daar wordt het in dit geval nog geen mooie muziek van.
En zo bevat deze score nog een aantal van die donker gekleurde tracks, die met relatief weinig melodie een flinke suspence opwekken. Door arrangementen met specifieke instrumentaties weet Goldsmith de spanning flink op te voeren. Die spanning is vaak te snijden, waarbij Goldsmith regelmatig effecten toepast om de suspence te verhogen. De spanning wordt binnen een aantal tracks afgewisseld met het mooie thema of andere melodieŽn die tegen het thema aan hangen, waar dan steeds toch iets van spanning doorheen klinkt. En vaak vervolgt dan de spanning weer na enige tijd. Die verweven themamelodieŽn maken de muziek nog enigszins toegankelijk. Maar wanneer de spanning echt de boventoon voert is de muziek toch niet echt aangenaam. Vooral wanneer Goldsmith de piano steeds een vaste lage toon laat aanslaan, loopt de spanning hoog op, zoals in 'Thanks Mom' en 'The Towels'.

Niet alle tracks hebben die dreiging of suspence. De prachtige track 'A Brave Girl' is zo'n heerlijk intermezzo, waarin het thema op dwarsfluit terugkomt, maar waarin ook prachtige hoge violen de heerlijke melodie spelen. En 'Spring Cleaning' is nog zo'n relatief zonnige track, waarin het mooie thema weer op violen te horen is, in een mooie luchtige uitvoering. Ook 'What did he do?' is een mooie, zij het wat dramatisch gekleurde track.
De eigenlijke score sluit af met 'Remember me', een lange track van zo'n acht minuten, die begint met een hoog suspencegehalte tot halverwege de track. Vanaf vier minuten gaat de muziek over in mooie gedragen klanken, die het thema weer ten gehore brengen, met violen in de hoofdrol, op underscore van pianoklanken. Daarna laat Goldsmith de dwarsfluit en de twinkelklanken weer invallen en neemt de muziek uit de openingstrack het weer over.

Hierna volgen nog twee alternatieve versies van eerdere tracks. 'The Carnival' is daarvan een Recording Session, compleet met de stemmen van assistent en dirigent aan het begin.

Kortom, met Sleeping with the Enemy heeft Jerry Goldsmith een thrillerscore gecomponeerd met een hoog suspencegehalte. Tijdens die thrillermuziek sneeuwt de melodie vaak nogal onder, al is af en toe het thema er doorheen te beluisteren. Dit is de minder fraaie kant van deze score. Daarnaast is er de meer romantische kant. Daarvoor heeft Goldsmith een prachtig thema geschreven, die vooral in een paar tracks voluit gebracht wordt. Dit zijn dan ook de mooiste tracks, waarbij de eigenlijk laatste scoretrack zelfs het langste aaneengesloten stuk met deze heerlijke muziek brengt, ondanks dat de helft van die track uit thrillerklanken bestaat.
Veel muziek op dit Expanded score album is echte suspencemuziek en dat haalt de waardering voor aangename beluisterbaarheid duidelijk naar beneden. Maar er staan ruim voldoende mooie en romantisch getinte tracks op, die echt prachtig zijn. Zij brengen zo de waardering toch nog omhoog naar 78 uit 100 punten.

Het meer gangbare album is de Sleeping with the Enemy Original score. Deze bevat echter gemiddeld meer thrillermuziek dan deze Expanded score, en daarmee dus minder mooie licht romantisch getinte tracks. Daarmee is voor de liefhebber van meeslepende Goldsmith melodieŽn deze Expanded score een veel betere keus.
La-La Land Records, Sony Music and 20th Century Fox present a remastered and expanded release of legendary composer Jerry Goldsmithís (TORA TORA TORA, POLTERGEIST, FIRST BLOOD, BASIC INSTINCT, THE EDGE) orchestral score to the 1991 Twentieth Century Fox blockbuster thriller SLEEPING WITH THE ENEMY, starring Julia Roberts, Patrick Bergin and Kevin Anderson, and directed by Joseph Ruben. Mr. Goldsmithís expert scoring finds the perfect meld of brooding suspense, terrifying jolts and hopeful romance, giving this hit thriller a large measure of its depth and resonance. Produced by Nick Redman and Didier C. Deutsch, restored by Mike Matessino and remastered by Daniel Hersch, this special release is expanded with more than 15 minutes of previously unreleased music. Insightful liner notes are provided by film music writer Julie Kirgo. This is a limited edition of 3500 units.
(Note: this release does not contain Van Morrisonís ďBrown Eyed Girl.Ē)

Other releases of Sleeping with the Enemy (1991):

Sleeping with the Enemy (1991)
Sleeping with the Enemy (1991)

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Omicidio Per Vocazione / … Stato Bello Amarti (2009)
East of Eden (2007)
Never So Few/7 Women (2003)
Big Gamble / Treasure Of The Golden Condor, The (2008)
Grande Duello / The Man Called Noon, Il (2012)
Jake Speed (2009)
Sadismo (2010)
Beast Within, The (2010)
Lone Gunmen / Harsh Realm, The (2010)
Parasite (2008)


Report a fault or send us additional info!: Log on