Edward Scissorhands
Expanded


Movie | Release date: 12/18/2015 | Film release: 1990 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Introduction (Titles)2:53
2.Storytime2:36
3.Castle On The Hill6:23
4.Beautiful New World/Home Sweet Home2:41
5.Ballet De Suburbia (Suite)1:17
6.Esmeralda0:27
7.The Cookie Factory2:18
8.Etiquette Lesson1:38
9.Housewives/Esmeralda 2/Paper Dolls1:23
10.Edwardo The Barber3:19
11.Kim At The Mall/Talk Show1:45
12.Cloth World0:50
13.The Heist2:52
14.The Tide Changes/Kim Spies/Edward’s Rage3:29
15.Ice Dance1:47
16.Confrontation1:12
17.Edward’s Rampage0:36
18.Paranoia/Final Cut/Devil Bush3:06
19.Death!3:32
20.The Plot Unfolds2:59
21.The Final Confrontation3:10
22.Farewell2:46
23.The Grand Finale3:24
24.The End4:47
 
The Extras
25.Trailer2:12
26.Kim Spies/Kim At The Mall/Paranoia (Alternates)2:38
27.O Little Town Of Bethlehem/Hark! The Herald Angels Sing2:29
28.With These Hands (Performed by Tom Jones)2:45
 71:13
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Edward Scissorhands - 10/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Edward Scissorhands is geregisseerd door Tim Burton (Beetlejuice, Batman, Sleepy Hollow, Big Fish, Alice in Wonderland), die hiermee eigenlijk een soort sprookje heeft gemaakt. Het is een romantisch drama in de vorm van een fantasievertelling. Burton schreef het verhaal samen met Caroline Thompson en werkte ook mee met de productie. De basis voor het verhaal lag in Burtons eigen jeugdervaringen. Voor de hoofdrol passeerden diverse grote namen de revue, maar uiteindelijk ging de productiemaatschappij akkoord met de relatief onbekende Johnny Depp, die net een tienersucces had met 21 Jump Street. De film is door de critici uitstekend ontvangen en won diverse prijzen en nominaties. Ook in de bioscopen was de film een groot succes.
Het verhaal begint, wanneer een meisje aan haar oma vraag waar de sneeuw toch vandaan komt. Dan vertelt oma haar over een wat vreemde uitvinder (Vincent Price), die in een oude landhuis op een heuvel woonde. Hij wilde een mens creëren, met een helemaal goede inborst, en zo maakte hij Edward (Depp). Hij was nog z'n handen aan het ontwikkelen en Edward droeg zolang nog scharen als vervanging. Maar dan sterft de uitvinder en blijft Edward alleen achter in het grote huis. Veel later komt er een vrouw (Dianne Wiest) aan de deur van het landhuis en Edward maakt kennis met haar. Ze neemt hem mee naar haar huis, waar Edward verliefd wordt op haar dochter Kim (Winona Ryder). De bewoners van de wijk vonden hem apart, maar vriendelijk. Jim (Anthony Michael Hall) is echter het vriendje van Kim en hij probeert een slaatje te slaan uit wat Edward zoal kan...

De muziek bij dit sprookje is van Danny Elfman, de grote vriend en vaste componist van regisseur Burton. Met zijn score voor deze film heeft Elfman de lat weer hoger gelegd, want de film was mede dankzij zijn muziek een succes.
In 1990 kwam al een Original score album uit. Vijfentwintig jaar later kwam Intrada met deze uitgebreide versie van de score, waaraan nog een aantal extra tracks zijn toegevoegd.
Veel recensenten van het Original album gaven op deze website de volle 10 punten aan dat album. Deze expanded editie bevat alle muziek van dat original album, met daarbij nog twintig minuten aanvullende muziek. Een deel van die aanvullende muziek spreekt echter toch duidelijk minder aan. Het gaat in die aanvullingen vooral om meer spanningsgerelateerde muziek, waarin de dreiging nogal doorklinkt. Maar ook wat simpele deuntjes maken hier deel van uit. De melodieën en arrangementen hebben dan vooral een toonsetting die passend is voor de komische scenes in de film.
Dan zijn er aan het einde van het album nog drie extra tracks toegevoegd. De eerste is de muziek die Elfman voor de trailer van de film heeft gecomponeerd. Deze track past uitstekend bij de score. De tweede is een alternatieve versie van een eerdere track en bestaat vooral uit spanningsmuziek. Duidelijk minder fraai. De derde is een medley van twee kerstliedjes uit de doos met traditionals. Elfman heeft de stijl ervan zo gearrangeerd dat de muziek prima bij de score past, in mooie orkestrale uitvoeringen.
Net als het original album sluit ook dit expanded album af met de song 'With These Hands' van Tom Jones. Een toepasselijke tekst. In de film komen overigens nog twee songs van Jones voor.

Verreweg de meeste muziek is ook op het Original score album te vinden. En die muziek is zonder meer prachtig. Het is sprookjesachtig en je voelt de sneeuwvlokken bijna neerdwarrelen. Dat heeft Elfman bereikt met mooie themamelodieën en meeslepende orkestraties, waaraan volop vrouwen- en jongensstemmen zijn toegevoegd. Juist die stemmen zorgen voor de sprookjesachtige sfeer van de muziek.
De themamelodieën komen regelmatig terug in veel tracks, evenals de hoge stemmen, die Elfman ook in afwijkende tracks heeft ingezet. Dat zorgt er voor dat de muziek aanvoelt als een mooi bij elkaar passend geheel. Het zijn daarbij vooral de tracks met volle orkestinzet die de show stelen. Met name de vier tracks van 'The Final Confrontation' tot 'The End' zijn meeslepend gecomponeerd. Alleen die vier track, samen met de twee eerste zijn het al waard om deze score in bezit te hebben. En dan maakt het niet zoveel uit of dat het original album is of deze expanded uitvoering.

Kortom, met zijn muziek voor Edward Scissorhands heeft Danny Elfman geschiedenis geschreven. De prachtige muziek klinkt sprookjesachtig en is daarbij een combinatie van hoopvolle en opgewekte klanken, meeslepende, bijna romantische muziek, en tegelijk melancholieke en dramatische muziek. Die combinatie heeft Elfman hier bijna tot in de perfectie samengebracht in deze score. Dit expanded album bevat ten opzichte van het original album zo'n twintig minuten extra muziek, maar als je het original album in bezit hebt, geeft dat geen meerwaarde. Toch komt ook dit expanded album op een bijzondere waardering van 98 uit 100 punten.
Emotionally rich, grand Danny Elfman soundtrack for famed 1990 Tim Burton fantasy romance with dark overtones finally gets expanded treatment! Johnny Depp plays Edward in nervous, moving fashion, Vincent Price wraps his own legendary career as The Inventor, Winona Ryder plays beautiful romantic lead Kim Boggs, Kathy Baker enacts comic neighbor Joyce. Tale is by turns spellbinding and eccentric, haunting and romantic. Danny Elfman tackles multiple musical challenges by covering every base: ideas are tuneful, melodic, quirky, exciting, inventive, powerful, grand, intimate - and ultimately haunting. Main theme alternates between major harmonies, minor ones as upwards-leaning melody unfolds in gently yearning fashion. With gentle arpeggio figures, transparent orchestrations, boys choir in the mix, this theme remains one of Elfman's most heartfelt and endearing. Even in its most passioned, sweeping orchestral/choral perorations, this theme remains tender and romantic, colored with a tinge of tragedy. Beautiful writing! Numerous thematic ideas cover all those other bases, from comic hair-cut scenes to dramatic chase scenes, from wistful nostalgic overtones to crescendoing scares. Yet no matter how far out Burton and Elfman take things, incredibly haunting love story kindles all other elements throughout. Expanded edition available courtesy UMG & 20th Century Fox. Production by Nick Redman, audio restoration, assembly by Mike Matessino & Neil Bulk, detailed notes by Jeff Bond, package design by Joe Sikoryak. Absolutely winning score! Danny Elfman composes, Shirley Walker conducts orchestra, adult choir, Paulist Choristers Of California. CD available as part of Intrada INT series!

Other releases of Edward Scissorhands (1990):

Edward Scissorhands (1990)
Edward Scissorhands (1990)
Edward Scissorhands (2021)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More