The Revenant


Milan Records 01/15/2016 Download
Milan Records 01/15/2016 CD (0731383676123)
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.The Revenant Main Theme2:41
2.Hawk Punished2:14
3.Carrying Glass3:07
4.First Dream3:05
5.Killing Hawk3:49
6.Discovering River1:11
7.Goodbye to Hawk3:41
8.Discovering Buffalo2:43
9.Hell Ensemble2:38
10.Glass and Buffalo Warrior Travel1:51
11.Arriving at Fort Kiowa1:21
12.Church Dream2:38
13.Powaqa Rescue5:35
14.Imagining Buffalo2:39
15.The Revenant Theme 21:54
16.Second Dream1:13
17.Out of Horse3:57
18.Looking For Glass2:51
19.Cat & Mouse5:42
20.The Revenant Main Theme Atmospheric2:50
21.Final Fight6:35
22.The End2:16
23.The Revenant Theme (Alva Noto Remodel)4:00
 70:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Revenant - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de achtste recensie uit een serie van tien over de scores van Ryuichi Sakamoto, die onlangs overleden is.

Vorige: Harakiri: Death of a Samurai
Volgende: Snake Eyes

De Amerikaanse western-actiefilm The Revenant is geregisseerd door de Mexicaan Alejandro G. Iñárritu (Amores Perros, 21 Grams, Babel), die ook meeschreef aan het scenario. Dat scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Punke en de film Man in the Wilderness uit 1971 en vertelt het deels waargebeurde verhaal van Hugh Glass, die in 1823 gids was van een groep jagers/stropers. Deze intense film kreeg veel nominaties voor prijzen, waaronder twaalf Oscars en won een aantal Oscars en andere prijzen. De film is door de critici overwegend uitstekend ontvangen en was in de bioscopen een groot succes.
Het verhaal speelt in 1823, wanneer een groep jagers/stropers onder leiding van kapitein Andrew Henry (Domhnall Gleeson) vanuit de wildernis terug wil keren naar hun fort. Jager Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) gidst hen door de besneeuwde wouden, wanneer ze worden aangevallen door Indianen op oorlogspad, die op zoek zijn naar de dochter van hun chief die ontvoerd is. Een deel van de groep weet via een boot te ontkomen op de rivier, de anderen komen om. Maar Glass wil verder trekken via de oever, omdat ze op de boot kwetsbaar zijn, zeer tegen de zin van andere groepsleden, waaronder de vijandige John Fitzgerald (Tom Hardy). Wanneer Glass dan even gaat jagen, wordt hij aangevallen door een beer en raakt ernstig gewond...

De muziek bij de film is van Ryuichi Sakamoto, die hierbij geholpen werd door de Duitse Alva Noto. Hij is een virtuoos op het gebied van elektronische muziek, die eigenlijk Carsten Nicolai heet, en al vaker met Sakamoto samenwerkte. Ook popmuzikant Bryce Dessner nam een klein deel van de muziek voor z'n rekening. Sakamoto was het jaar ervoor ziek en uitgebreid behandeld voor keelkanker. In 2015 besloot hij om de filmmuziek weer op te pakken. Dat werd The Revenant, ofwel 'De Terugkeerder', wat uitgroeide tot een experimenteel project, dat hij samen met Noto aanpakte.

De score is een combinatie van orkestrale en elektronische muziek, wat al gelijk in de openingstrack van het album te horen is. De strijkers spelen hier steeds een kort melodieus motief, met pauzes daartussen en elektronische klanken op de achtergrond. De tweede track is van Noto en Dessner, maar laat min of meer een identieke stijl horen van aangehouden strijkers en pauzes daartussen, opnieuw op een elektronische achtergrond van allerlei ondefinieerbare klanken, die nogal soundscape-achtig aandoen.
De muziek op dit album heeft een behoorlijk hoog soundscape-gehalte van allerlei natuurlijke en onnatuurlijke geluiden en klanken. Daarop heeft Sakamoto dan vaak de nodige orkestrale instrumentatie geplaatst, variërend van een solo viool, een cello, pianoklanken en de nodige percussie. Tegelijk zijn er ook tracks waarin een groter aantal strijkers zorgen voor een volle klank, overigens zonder noemenswaardige melodieën te spelen. Het zijn vaak eerder melodieuze motieven of soms min of meer willekeurig lijkende strijkerklanken.
Daarbij is de muziek behoorlijk aan de minimalistische kant, terwijl er de nodige galm is toegevoegd die ervoor zorgt dat de muziek wat afstandelijk aanvoelt. Natuurlijk is dat allemaal bewust zo gecomponeerd, om de ijzige omstandigheden in de film te ondersteunen, maar los van de film geeft het vaak een wat ongemakkelijk gevoel.

De film draait om hoe mensen in extreme omstandigheden kunnen handelen, hun keuzes maken en hoe sterk de overlevingsdrang ook kan zijn. De muziek is niet gecomponeerd om dat allemaal te versterken en uit te vergroten, dat heeft de film niet nodig. De muziek dient slechts ter ondersteuning en aanvulling en verklankt daarom vooral een bepaalde ongemakkelijke sfeer, waarin de spanning en de ongenaakbare omgeving een grote rol spelen.
De muziek vliegt nergens uit de bocht en blijft steeds redelijk beluisterbaar, terwijl dreiging en kilheid voelbaar blijven in vaak tamelijk minimalistische klanken. Verwacht in de track 'Hell Ensemble' dan ook geen chaotische of dissonante klanken, want ook in deze track blijft Sakamoto z'n kleine orkest trouw in steeds met korte pauzes afgewisselde rustige strijkerklanken. Daarentegen laat de track 'Arriving Fort' dan weer een solo cello horen, licht ondersteund door een paar altviolen.

Kortom, met hun muziek voor het western-drama The Revenant hebben Ryuichi Sakamoto en Alva Noto een nogal kille score gecomponeerd, die uitstekend ondersteunend werkt in deze geweldige film. Toch is het een nogal experimentele score geworden, in een combinatie van strijkerklanken en elektronische geluiden, met een nogal minimalistisch karakter. De vaak wat vervreemdende muziek heeft een typerende sfeer, waarbij vooral de strijkers die steeds afgewisseld worden met stiltes, voor een onwerkelijk gevoel zorgen. De muziek heeft een wat industrieel, kil soort galm over zich, wat de koude omstandigheden in de film versterken moet. Maar het geeft de luisteraar naar de score evenmin een warm gevoel. De waardering voor deze nogal soundscape-achtige score komt dan ook niet hoger dan 53 uit 100 punten.
Trailer:







Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More