Spellbinder


La-La Land Records (0826924117729)
Movie | Release date: 08/24/2011 | Film release: 1988 | Format: CD
Limited edition: 1200 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.The Witching Hour4:31
2.Opening Credits2:31
3.Healing/Aldys In Closet1:24
4.Love Montage1:52
5.Pursuit3:34
6.Aldys Follows/Phone Search2:14
7.Bookstore/Phone Call3:12
8.Coven Flashback1:58
9.Preparing To Leave1:23
10.The Witches Attack4:02
11.House Search/Fight In House6:21
12.The Ritual/The Heart6:50
13.Spellbinder End Credit (original)4:32
14.Club Source1:20
15.The Ritual (original)9:53
 55:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Spellbinder - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse horrorthriller Spellbinder is geregisseerd door Janet Greek en zou oorspronkeling een andere titel krijgen. Productiemaatschappij MGM wilde de film echter in de eindfase nog wijzigen, waarop Greek opstapte. De titel is toen gewijzigd in Spellbinder en gaat over een vrouw Miranda (Kelly Preston), die lid is van een duivelse heksenkring. Ze is daaruit gevlucht, maar de mensen die op haar pad komen worden daar niet beter van. Vooral als Jeff (Timothy Daly) haar weghaalt bij haar vriend die haar mishandelt begint ook zijn leven vreemde vormen aan te nemen, want Miranda heeft van alles te verbergen...

De muziek voor deze bovennatuurlijke thriller is van Basil Poledouris. Hij heeft er een volledig elektronische score voor gecomponeerd. Die score is tot op zekere hoogte baanbrekend geweest in sommige aspecten van de filmmuziek, met name voor het horrorgenre. Andere componisten hebben hier dan ook hun voordeel mee gedaan.
De elektronische muziek pakt niet altijd zo goed uit, want daarvoor is soms het kunstmatige gehalte net even te hoog. Daardoor klinkt de muziek nu wel wat gedateerd, maar toen, in 1988, was deze muziek het allermodernste wat verkrijgbaar was.

De muziek is voor een horrorscore nog redelijk melodieus. Poledouris staat erom bekend dat hij vooral melodieuze scores componeert. Maar horrorscores blinken meestal niet uit in melodie, omdat de muziek vooral spannend en dreigend moet zijn, liefst met een hoop schrikeffecten en andere uitspattingen.
De openingstrack blinkt hier nog niet in uit en is vooral dreigend, met steeds hetzelfde zich herhalende motief in zowel underscore als leidende melodie. Daarbij speelt de percussie een belangrijke rol in deze track. Die percussie klinkt wat industrieel en is zwaar aangezet, waardoor dit wel een stoere track is. Die constante herhaling van motieven komt in de score regelmatig terug.
De 'Openings Credits' is een veel minder stoere track. Hierin is een soort miniMoog-geluid, zoals de eerste synthesizers die maakten, de basis van de track. Daarop zijn dan allerlei effecten gezet en een keyboard-melodie, die echter niet aanspreekt. Maar dat miniMoog-geluid is een wat zeurende klank, die nogal kunstmatig galmend overkomt. Het spreekt niet aan en gaat nog door in de volgende track, die veel meer creepy effecten kent. Poledouris weet door de muziek en geluiden die hij gebruikt in de score vooral een sfeer te creëren die dreigend en broeierig is. De constante herhaling van motieven versterkt dat broeierige karakter nog weer extra.

De eerste echte melodie komen we tegen in de 'Love Montage'. Ook hier zit weer die wat zeurende miniMoog op de achtergrond, maar de heldere keyboardklanken doen het goed op de harmonische underscore. Ook 'Pursuit' is een redelijk melodieuze track. Daarbij wordt de underscore van zware en donkere klanken afgewisseld met lichtere klanken en effecten, die de spanning geven.

De spanning in de muziek laat Poledouris vooral door effecten oplopen, maar ook lang aangehouden klanken en plotselinge geluiden zorgen voor spanning. Daarnaast geeft Poledouris de effecten af en toe een religieus randje, door bijvoorbeeld gregoriaanse klanken in te bedden in de muziek. De holle klank waarmee dat gebeurt geeft een flink creepy effect. Ook worden vaak klanken gebruikt die op mannen- of vrouwenstemmen lijken en die ook die holle klank hebben. Die holle klank of galm die Poledouris veel gebruikt in deze score werkt goed en zorgt voor een bepaalde ijlheid van de muziek, waardoor er een bepaalde kille sfeer ontstaat die gemakkelijk asocieert met angstgevoelens en onheil. Vooral wanneer de muziek dan ook nog in de lage klankregionen zit van de diepe bassen, dan wordt de sfeer helemaal unheimisch.

In een aantal tracks past Poledouris pulserende klanken toe. Die geven een soort ritmisch klankbeeld die voor een bepaalde urgentie zorgt en daarmee voor spanning. Maar omdat er weinig melodie in die tracks wordt toegevoegd, hooguit de nodige effecten of motieven of percussie, gaat dat pulserende geluid na verloop van tijd toch wel wat zeuren. In de film zijn er de beelden die hiervan afleiden, maar als je de muziek zonder film beluistert, dan valt dat toch tegen, omdat die geluiden soms toch wel erg lang doorgaan.

De muziek die Poledouris heeft gecomponeerd voor deze horrorfilm is heel redelijk toegankelijk, omdat geen enkele track echt atonale muziek bevat of muziek die chaotisch is. Alle muziek op deze score is redelijk harmonisch, op de specifieke effecten na. De spanning haalt Poledouris vooral uit de manier waarop hij de muziek toonset en de galm die hij toepast in vrijwel alle tracks. Dat maakt dat de muziek weliswaar toegankelijk is, maar nogal unheimisch en niet echt aangenaam om te beluisteren, tenzij je kickt op dergelijke elektronische spanningsmuziek met een melodieus randje. Want dat doet Poledouris hier goed, hij heeft veel tracks toch wel van een soort van melodie voorzien. Die ligt meestal niet erg prettig in het gehoor, maar haalt de score wel boven de middelmaat in het horrorgenre. Daarmee is de waardering voor Basil Poledouris' score voor Spellbinder nog 57 uit 100 punten en dat is voor een horrorscore toch heel behoorlijk.
Presenting the world premiere release of acclaimed composer Basil Poledouris’ (CONAN THE BARBARIAN, ROBOCOP, THE HUNT FOR RED OCTOBER, BREAKDOWN) original score to the 1988 MGM/UA sensuous supernatural shocker SPELLBINDER, starring Tim Daly and Kelly Preston, and directed by Janet Greek. This unique score in Mr. Poledouris’ cannon, (his only true supernatural horror genre score), showcases the composer’s skill in crafting chilling, yet lush electronic soundscapes. His experimental music adeptly keys in on mood and technique over melody, giving this cult film layers of suspense and eroticism it wouldn’t otherwise have. Produced by Ford A. Thaxton and mastered by James Nelson, this special limited edition release features exclusive, in-depth liner notes by film music writer Randall D. Larson, which include comments from the film’s score mixer, Tim Boyle and director Janet Greek. This is a limited edition of 1200 units.

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Rosewood (2013)
Danny Elfman Batman Collection, The (2014)
Jack Brooks: Monster Slayer (2008)
Money Train (2011)
Cain's Hundred (2009)
Gladiator (2012)
Music From The X-Files (2013)
In a Shallow Grave (2008)
In Harm's Way (2009)
Joshua Then and Now (2014)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More