Gorillas in the Mist


Movie | Released: 1988 | Film release: 1988 | Format: CD, Vinyl
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.African Wonderment14:22
2.Black Magic3:13
3.Making Contact5:53
4.Tenderness And Turmoil9:40
5.The Death Of The Digit5:49
6.Gorillas In The Mist5:07
 44:04
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Gorillas in the Mist - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de achtste recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Enemies, A Love Story
Volgende: Lawrence of Arabia

De Amerikaanse film Gorillas in the Mist is geregisseerd door Michael Apted (Gorky Park, Amazing Grace, The World is not Enough). Deze biografische film over het leven van natuuronderzoeker Dian Fossey in Rwanda is erg goed ontvangen in de pers, vooral ook door de scenes met de gorilla's, en kreeg vijf Oscar-nominaties, maar won geen enkele. Wel won de film twee Golden Globes, onder andere voor de muziek van Maurice Jarre. In de bioscopen was de film een groot succes.
Het waargebeurde verhaal van Dian Fossey (Sigourney Weaver) draait om haar onderzoeken naar de Afrikaanse berggorilla's, aanvankelijk in Congo. Maar vanwege de aanhoudende onlusten daar vertrekken zij en haar Afrikaanse begeleiders naar buurland Rwanda, waar ze een plek inrichten om haar onderzoek te doen. Ondanks de stroperij en ambtelijke corruptie weten zij en haar helpers contact te leggen met de gorilla's en krijgt haar onderzoek de aandacht die het verdient. Maar dan wordt de stroperij haar teveel...

De muziek bij deze film is van Maurice Jarre, die hier een Golden Globe voor won. Het was de enige keer dat hij samenwerkte met regisseur Apted.
Hoe terecht die prijs was, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Jarre zat in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in een soort flow van elektronische muziek, waar allicht zijn zoon Jean-Michel Jarre de aanleiding voor was. Synthesizermuziek was in die jaren erg populair, mede vanwege de elektropop-hype van toen.
Maar Maurice Jarre was niet zo getalenteerd bij het componeren van elektronische muziek als z'n zoon en menige score van hem uit die tijd valt nu op door de middelmatigheid van de muziek voor zo'n grote naam als Jarre toch is. Ten dele hoort ook deze Gorilla-score daarbij.

Jarre heeft een deel van de score toch orkestraal gehouden en dat had hij eigenlijk beter helemaal kunnen doen. Nu valt het verschil tussen zijn orkestrale en elektronische klanken juist extra op, ten nadele van die elektronische delen van de score. En ondanks de vakmensen die deze synthesizers bespeelden. Daarbij speelt natuurlijk mee dat de synthesizers uit de tachtiger jaren nog lang niet de muziekkwaliteit hadden die ze een paar jaar later wel zouden hebben. De ontwikkelingen daarin gingen heel snel in die tijd.

Het album is samengesteld uit een zestal kortere of langere suites. Elke suite bevat allerlei cues in allerlei verschillende stijlen en kleuringen, zowel elektronisch als orkestraal. Maar ook hoor je etnische geluiden en tribale klanken in de muziek terug, vanwege de Afrikaanse setting van de film.
De openingstrack is een lange suite die prachtig orkestraal begint, met een meeslepende melodie in een combinatie van koperblazers en strijkers, maar al snel verwatert dat tot wat voortkabbelende orkestrale en licht percussiegedreven klanken, met daarbij volop de nodige etnische muziek en zang. Die etnische klanken zijn nauwelijks melodieus, wat zorgt voor een wat eentonige beleving. Na zo'n vier minuten volgt muziek met een sterk elektronische inslag en een ritme die aan een klok doet denken. Daarna volgt inheemse percussie en zang op elektronische begeleiding. Zo volgen allerlei verschillende stijlen elkaar op, waarbij ook heftig spannende niet ontbreken. Veel cues van deze suite zijn voor een groot deel elektronisch en dat verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Maar ook de etnische klanken maken de muziek er niet fraaier op, al zal het vast wel in het filmverhaal bij de diverse scenes passen.
De track 'Black Magic' is een track die bijna volledig bestaat uit etnische klanken op een ondergrond van voortdurend lage grommende klanken. Melodie komt in deze track niet voor, het is een lange aaneenschakeling van donkere percussie en incidentele heldere percussie en fluitklanken en andere ondefinieerbare geluiden. Niet fraai. Dit geldt ook allemaal voor de track 'Making Contact', alleen heeft Jarre hier nog de nodige elektronische muziek aan toegevoegd. Dat maakt het er echter niet beter op. Pas als de track bijna is afgelopen wordt het er iets beter op.
De titeltrack heeft daar ook last van, maar is in totaal wat orkestraler en melodieuzer opgezet, wat goed uitpakt. Het is daarmee de fraaiste track van het album.
'Tenderness and Turmoil' daarentegen is nogal aan de dramatische kant en bevat ook weer veel dreigende inheemse klanken, afgewisseld door meer opgewekte gedeelten, die veelal een elektronische ondergrond hebben. Ondanks dat sommige gedeelten wel enigszins melodieus zijn, valt de genietbaarheid daarvan door de sterk gedateerde elektronische kleuring toch nogal tegen.
De afsluitende track begint met heftige trommelslagen en allerlei bijna industrieel klinkende percussie. Dat geeft allemaal een wat chaotische indruk. Vervolgens presenteert Jarre een wat traag voortkabbelende melodie uit de elektronische doos, die wat als een deuntje overkomt. Na drieënhalve minuut komt de percussie van het begin van de track weer terug, met daar overheen de nodige elektronische klanken, alsof het een creepy SF-film betreft. Daarmee eindigt de track, en dus het album, nogal chaotisch.

Kortom, met zijn muziek voor Gorillas in the Mist hoef je niet te rekenen op een score van Maurice Jarre die ook in een natuurdocumentaire zou passen, integendeel. Een groot deel van de muziek is behoorlijk aan de creepy kant, met veel percussie, etnische geluiden of zang en vreemde klanken, vaak ook nog met een mager elektronisch melodietje er overheen. Die nogal gedateerd klinkende elektronische muziek bepaalt voor een groot deel de nogal magere genietbaarheid van de score. De beperkte meer orkestrale en opbeurende gedeelten van sommige tracks kunnen dat niet meer redden. De waardering komt dan ook niet hoger dan 48 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More