The Young Riders


La-La Land Records (826924115220)
TV Series/TV film | Release date: 01/18/2011 | Film release: 1989 | Format: CD
Limited edition: 1200 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.The Young Riders - Main Title1:10
 
The Kid (a.k.a. Pilot)
2.The Kid Appears/Into Town4:53
3.Teaspoon Blues/Training2:40
4.First Ride/Apache Chase3:52
5.Scarface/Beckwith Volley5:10
6.Escapes And Meets His Demise1:56
7.Love At The Corral/Sunset2:11
 
The Gunfighter
8.Longley Appears2:27
9.Emma's Watch/To Sweetwater2:51
10.Jimmy & Kid Fight/Smokehouse3:11
11.Longley's Deal And Showdown6:00
12.Final Showdown/Invitation5:57
 
Kansas
13.The Run/Amazing Grace4:11
14.Burnt Offering/Escape4:02
15.The Beating/Past Sins2:33
16.The Kid & Noah/Into The Fray2:24
17.The Big Fight3:34
18.Goodbyes/Home1:59
19.The Young Riders End Title/ Ogiens Kane Logo0:41
 61:42
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Young Riders - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse televisieserie The Young Riders draait om een aantal mannen die werken voor de postdienst van de Pony Express en focust vooral op hun onderlinge band en de weerstand die ze in de jaren voor de Amerikaanse Burgeroorlog ondervinden. Ze werken vanuit hun distributiepost in Nebraska en beleven tijdens hun tochten vele avonturen, niet in het minst met betrekking tot vrouwen en gangsters. De serie was aanvankelijk niet zo succesvol, ondanks goede recensies, wat vooral kwam door het slechte uitzendtijdstip. Later is dat tijdstip aangepast en werd de serie toch een succes, dat drie seizoenen geduurd heeft, met 67 afleveringen.

De muziek bij deze tv-serie is van John Debney, die er een prima score voor componeerde. Op dit door LaLaLand uitgebrachte album is de muziek voor (slechts) drie afleveringen opgenomen, waaronder de aflevering die hem in 1991 een Emmy-award opleverde, terwijl hij een jaar eerder een nominatie kreeg voor zijn thema-muziek voor de serie.
De afleveringen klinken allemaal net iets anders, waarmee Debney laat zien hoe de muziek meeverandert met een serie en de afleveringen bijna een individuele muzikale kleur krijgen. Toch blijft het steeds herkenbaar door het regelmatig terugkerende prachtige hoofdthema van de serie.

In de liner notes gaf Debney aan dat hij voor deze score uit het begin van z'n carrière goed geluisterd heeft naar de muziek van Aaron Copland en zijn orkestrale Americana-stijl, maar ook naar Silverado, de western-score van Bruce Broughton. Debney's score voor The Young Riders is hier behoorlijk door beïnvloed.
Omdat Debney veel vrijheid kreeg van de producent kon hij volop expirimenteren met muzikale combinaties. Zodoende is de score een mix geworden van orkestrale Americana, western-gitaarklanken en rockmuziek. Daaraan heeft hij dan nog de nodige elektronische klanken toegevoegd.

Het album opent met dat bijzondere thema, dat vrijwel iedereen zal aanspreken. Met een volle orkestratie, western-raspende gitaar, piano en elektrische gitaarklanken op een orkestrale ondergrond en in een vlot tempo geeft al iets weer van de tv-serie, met veel rennende paarden in een western-sfeer. De track is vrij kort en wordt opgevolgd door Mark Knopfler-achtige muziek van fraaie en rustige gitaarklanken op een keyboard underscore, samen met een mondharmonica voor het western-gevoel.
De track 'Teaspoon Blues' begint met een jankende gitaar, maar gaat al snel over in de vlotte themamelodie, met koperblazers en western-gitaren. Een fraaie track.
Veel muziek uit deze pilot aflevering is erg fraai en heeft duidelijk die Amerikana-sfeer, die het goed doet, vooral wanneer de volle orkestrale klanken te horen zijn, met de koperblazers die de melodieën ten gehore brengen op een achtergrond van gitaarklanken.
De aflevering kent ook spannende muziek, die duidelijk minder aanspreekt. Ook daarin speelt vaak de elektrische gitaar een hoofdrol en wordt ook de mondharmonica niet vergeten.

Na deze muziek van de eerste aflevering, de pilot met als titel 'The Kid' volgt de muziek voor de tweede aflevering 'The Gunfighter' van seizoen 1. Vanaf track 8 'Longley Appears' wordt de muziek nu veel donkerder van sfeer. De Amerikana-kleuring is dan eigenlijk helemaal verdwenen en de muziek wordt nu veel minimalistischer. Aan het begin van de track 8 valt dat nog wel mee, maar vanaf pakweg ruim een minuut neemt de muziek andere wending. De western-gitaar blijft een belangrijk instrument, maar de muzikale sfeer wordt dan eigenlijk overgenomen door geluidseffecten in combinatie met die gitaarklanken. In verreweg de meeste tracks van deze aflevering doet de muziek vooral veel spannender aan. Dit realiseert Debney via de gitaararrangementen en die vaak wat galmende geluidseffecten. De wat minimale kleuring wordt af en toe wel afgewisseld met een aangenaam western-sfeertje, maar dat is vaak maar kort en mist dan ook nog vaak de meer opgewekte kleuring van de eerste aflevering.

Het laatste deel van het album presenteert de muziek van 'Kansas', aflevering 13 van het tweede seizoen, een aflevering die heeft bijgedragen tot het winnen van de Emmy-award. Deze muziek hoor je vanaf track 13 'The Run / Amazing Grace'. Omdat de financiële armslag wat groter was, kon Debney zich een orkest veroorloven en dat is goed hoorbaar in de muziek, die nu weer wat voller klinkt. De melodieën en arrangementen heeft Debney laten aansluiten bij het thema 'Slavernij' van de aflevering. Hij zet dan ook regelmatig menselijke stemmen in om de muziek kracht bij te zetten. In de eerste track van die aflevering kun je, als je goed luistert, in het arrangement de melodie van de wereldberoemde song 'Amazing Grace' terughoren, een song die gecomponeerd is door een van de grote voorvechters van afschaffing van de slavernij. Maar Debney heeft het arrangement wel een erg trieste klank gegeven, waarbij de klaaglijke stemmen zeker ook de aandacht trekken. Dat doen ze ook in een paar andere tracks van deze aflevering.
De kleuring van de muziek van deze laatste zes tracks 13 tm 18 is redelijk orkestraal, maar met de nodige spanning, die gecombineerd wordt met een wat triestige sfeer. Dat maakt de muziek wellicht perfect voor de filmbeelden, maar om los daarvan te beluisteren is toch nog wat anders, want erg aangenaam beluisterbaar is de muziek niet. De melodieën en arrangementen spreken daarvoor duidelijk onvoldoende aan.

Pas als het eindthema van de aflevering klinkt komt het fraaie hoofdthema weer terug en daarmee de glimlach op het gezicht. Dat eindthema is eigenlijk veel te kort, met net een halve minuut, waarna nog even een kort logo-themaatje van een paar seconden klinkt.

Kortom, met dit album presenteert Debney zijn muziek van drie afleveringen van deze tv-serie. Eigenlijk spreekt alleen de muziek van de pilot-aflevering echt aan. Hier hoor je fraaie Americana-muziek, compleet met western-gitaarklanken en aangevuld met de elektrische gitaar. De underscore is vooral orkestraal en vol, met meestal opgewekte melodieën, die prettig in het gehoor liggen. Dat is heel anders bij beide andere afleveringen. Daar is de muziek veel spannender en ook minimalistischer. Vanaf track 13 klinkt daar dan nog de nodige triestigheid doorheen, wat het ook al niet beter maakt, ondanks de wat vollere klank. Pas de korte afsluitende track brengt je weer terug in de sferen van de pilot-aflevering. De waardering voor dit album blijft dan ook hangen op 73 uit 100 punten, wat vooral aan het hoofdthema en die eerste aflevering te danken is.
Presenting the premiere release of renowned composer John Debney’s (PASSION OF THE CHRIST, SIN CITY, ELF, PREDATORS) original score to the 1989-1992 MGM Television Series THE YOUNG RIDERS, starring Stephen Baldwin, Josh Brolin and Ty Miller. Expertly melding classic Western motifs with modern-day flourishes, Debney provides an exciting, robust backdrop for this lively series chronicling the legendary Pony Express. Produced by Ford A. Thaxton and mastered by James Nelson, this limited edition release of 1200 units features music from Debney’s Emmy Award-Winning episode “Kansas” and includes exclusive liner notes by writer Brian Satterwhite.
Trailer:





Soundtracks from the collection: Limited Editions

Tootsie (2010)
View from Pompey's Head/Blue Denim, The (1955)
Jake Speed (2009)
Dogs of War, The (2015)
Aullido del Diablo, El (2010)
You are Empty (2007)
Unforgiven / The Way West, The (2010)
Hills Run Red, The (2010)
Big Bus, The (2011)
Art of Travel / Guilty as Charged, The (2014)

Soundtracks from the collection: Series

Music of ITC Vol. 2, The (2010)
Birdman (1999)
Cagney & Lacey (1985)
Enterprise (2002)
Moonlighting (1985)
Happy Days (1974)
William Tell (1986)
Fringe: Season 1 (2010)
Inspecteur Gadget: 30ème Anniversaire (2013)
Flintstones, The (1994)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More