Gił la Testa (Duck, You Sucker)
35th Anniversary Special Edition


Cinevox Record 08/08/2010 Download
Cinevox Record 10/09/2006 CD (8004644002675)
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
CD 1 - Original Album
1.Gił La Testa4:16
2.Amore1:41
3.Mesa Verde1:40
4.Marcia Degli Accattoni4:54
5.I Figli Morti6:05
6.Addio Messcio0:53
7.Scherzi A Parte2:24
8.Messico E Irlanda4:57
9.Invenzione Per John9:05
10.Rivoluzione Contro6:45
11.Dopo L'Esplosione3:22
 46:01
# Track   Duration
CD 2 - Film Version & Alternate Takes
1.Mesa Verde (#2)2:43
2.Gił La Testa (#2)3:05
3.Marcia Degli Accattoni (#2)2:36
4.Mesa Verde (#3)1:42
5.Rivoluzione Contro (#2)5:34
6.Gił La Testa (#3)3:18
7.Dopo L'Esplosione (#2)3:02
8.Scherzi A Parte (#2)2:45
9.Messico E Irlanda (#2)4:30
10.Invenzione Per John (#2)7:51
11.Gił La Testa (#4)1:42
12.Rivoluzione Contro (#3)4:50
13.Gił La Testa (#5)2:59
14.Dopo L'Esplosione (#3)4:19
15.Gił La Testa (#6)4:41
 55:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Gił la Testa - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De film Gił la Testa (Duck, you Sucker of Once upon a Revolution als Amerikaanse titel) is gemaakt door de oude bekende Sergio Leone, bekend van een aantal beroemde spagetti-westerns zoals Once upon a time in the West, A fistful of Dollars en For a few Dollars more. Allemaal films die, behalve geregisseerd door Leone, van muziek zijn voorzien door Ennio Morricone.
Deze film Gił la Testa speelt in 1913 tijdens de Mexicaanse revolutie, waarbij twee mannen elkaar ontmoeten. De ene is een Mexicaanse crimineel, die alleen geļnteresseerd is in geld en daarvoor oa banken berooft, de andere is een Ierse IRA revolutionair, met een grote kennis op het gebied van explosieven. De Mexicaan probeert de Ier zover te krijgen om hem te helpen bij een grote bankroof, maar de Ier heeft andere plannen...

Met een score van Ennio Morricone kan een film haast niet mislukken, zou je denken. Maar dat is slechts gedeeltelijk waar, want niet elke score van Morricone is een pareltje. In (heel) veel scores maakt Morricone gebruik van non-muzikale tracks met meer geluidseffecten dan muziek en die tracks behoren niet tot de fraaiste filmmuziek.
Ook in Gił La Testa komen dit soort geluidseffecten net even te vaak voor.
Morricone is bekend geworden door in z'n scores voor westerns een unieke mix te gebruiken van fraaie symfonische en orkestrale muziek met ruige elektrische gitaren en andere instrumenten uit de popmuziek. En daar doorheen mengt Morricone dan vaak nog de nodige menselijke stemmen in de vorm van koorklanken, solo vrouwenstemmen of menselijk gefluit. En dat doet hij ook weer in deze score voor Gił la Testa.

Deze uitgebreide score voor de 35ste verjaardag van de film bestaat uit 2 cd's. De eerste is in feite de 'original score', met de 11 verschillende thema's uit de film.
De tweede cd bevat een aantal variaties op die verschillende thema's, wat eigenlijk door de titels van de tracks al weergegeven wordt. Die variaties zijn niet heel erg verschillend van de oorspronkelijke tracks, maar wijken vooral af vanwege een iets andere instrumentatie of een iets hoger of lager tempo.
In elke thematrack komen steeds min of meer dezelfde 'geluidjes' voor, die Morricone ook in de oorspronkelijke track toepast. Deze geluidjes komen vaak van menselijke stemmen, maar evenzo vaak van vreemdsoortige 'gadgets' of min of meer gewone instrumenten. Door de eentonigheid van die geluiden en het steeds terugkerende karakter ervan gaan ze vaak nogal irriteren, wat zeker niet ten goede komt aan de beluisterbaarheid.

De tracks met de titel van de film brengen het thema van de score, maar dit thema spreekt niet aan. Dit hoofdthema komt in meerdere tracks op deze score in beperkte mate terug, maar het is geen pakkend thema. Het is wat melancholiek gekleurd en zeurt wat. Dat zeuren geldt eigenlijk een beetje voor de hele score. Van sprankeling is maar weinig sprake. Een paar tracks klinken overigens wat minder melancholiek dan gemiddeld, maar in die tracks spreken de melodieėn en orkestraties niet erg aan. Daarbij zijn zij ook weer vaak voorzien van die rare geluiden en onbestemde zang-klanken.

Kortom, deze laatste western van Sergio Leone is niet van de fraaiste muziek voorzien. Ennio Morricone heeft er een wat melancholieke score van gemaakt, die regelmatig nogal zeurderig is. Daarbij gebruikt hij regelmatig klanken en geluiden die niet prettig in het gehoor liggen.
Ook de themamelodie en andere melodieėn spreken niet erg aan, waardoor deze score eigenlijk een muzikale mix heeft die in alle facetten niet tot de verbeelding spreekt en ondanks sommige fraaie symfonische gedeelten tot het rijtje behoort van zijn mindere scores. De waardering voor deze score komt niet hoger dan 61 uit 100.
Gił la Testa - 09/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
Gił la Testa, ook wel A Fistful of Dynamite genaamd, mag beschouwd worden als het kleine broertje van Sergio Leones' Dollars Trilogie. Morricone componeerde voor deze westernfilm een vijftal thema's die op deze speciale editie elk een vijftal keer aan bod komen. Een selectie van de beste versies is de ultieme manier om naar deze editie te luisteren.

Het hoofdthema Gił la Testa, met Edda Dell'Orso en de grappige mannenstemmen op de achtergrond, behoort tot Morricones' bekendste en beste composities. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het thema tijdens concerten steeds wordt opgevoerd.

Waar de componist zijn inspiratie vandaan haalt, is een vraag die hem al meermaals werd gesteld. De man heeft geen muziekinstrument nodig om muziek te componeren, maar heeft gewoon voldoende met pen en papier. Af en toe tokkelt hij wel even op een piano, maar noodzakelijk is het niet...

Gił la Testa was de zoveelste film uit 1971 waarvoor Morricone de muziek verzorgde en toch slaagde hij erin om voor elk van die films minstens twee sterke thema's te componeren. Ook met deze score is dat het geval. Naast Gił la Testa is Dopo L'Esplosione een tweede pareltje. Morricone deed terug een beroep op zijn boezemvriend Alessandro Alessandroni, de kunstfluiter die eerder te horen was op Once Upon a Time in the West. Dopo L'Esplosione is zo'n thema dat je meteen na één luisterbeurt te pakken heeft en dat je niet meer loslaat wat zich vertaalt in het meefluiten van de prachtige melodie.

Alleen al met deze twee thema's haalt deze score onderscheiding. Maar er is meer... Zoals de klassieke gitaarsolo in 'Messico e Irlanda', het eigenzinnige en tevens opgewekte 'Marcia Degli Accattoni' en 'Rivoluzione Contro', een thema dat het minst fijn is om naar te luisteren, doch perfect past bij de spannende scčnes in de film.

Kortom, degelijke filmmuziek die sterk boven het gemiddelde uitsteekt.

Soundtracks from the collection: Italian Cinema

Promessi Sposi, I (1989)
Alibi, L' (2007)
Polizia Accusa: Il Servizio Segreto Uccide, La (2007)
NoveCento (1976)
Sotto falso Nome (2004)
Luna e l'Altra (1996)
I Vigliacchi Non Pregano (2006)
Noche de Varennes, La (2005)
Ninfa Plebea (1996)
Gente Di Respetto / Spasmo (2003)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More