Money Train


La-La Land Records (826924116227)
Movie | Release date: 03/02/2011 | Film release: 1995 | Format: CD
Limited edition: 3000 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Petty Theft3:46
2.Charlie Steals The Model1:01
3.Buddha Consciousness0:27
4.The Torch Strikes2:20
5.Hook's Promise0:41
6.Love Hurts0:45
7.A Gift Of 15 Grand/Charlie Loses The Money1:41
8.Round Two/Love Betrayed1:39
9.The Torch Gets Ready/The Torch Is Toast6:11
10.Get Out Of My Life0:23
11.Brown's Ultimatum2:39
12.Charlie Gets Ready/Charlie Grabs The Train1:58
13.Motorcycle Subway2:01
14.No Escape1:29
15.Breaking The Barrier5:45
16.I'll Be There/The Brothers Fight/Money Train Wreck7:25
17.Keeping Cool0:42
 40:52
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Money Train - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Money Train is een prettige actiefilm uit 1995 die zich afspeelt rondom de metro van New York. Het verhaal draait om twee adoptiebroers Charlie (Woody Harrelson) en John (Wesley Snipes), die beide werken bij New Yorkse metropolitie. Regelmatig pakken ze kleine criminelen op, maar metrobaas Patterson (Robert Blake) is een harde, die niet wil dat iets de ritten en vooral van de geldtrein van de metro vertraagt. Als dat dan vervolgens toch gebeurt tijdens een van de arrestatiepogingen van John en Charlie, laat Patterson de geldtrein vol doorrijden, waardoor een dief om het leven komt. De undercoveragent Grace (Jennifer Lopez) wordt bij hen ingedeeld, op wie beide een oogje krijgen. Na nog een incident met een crimineel worden John en Charlie ontslagen en ze besluiten de geldtrein te overvallen, om de gokschulden van Charlie te kunnen voldoen...
De film is niet het verwachte succes geworden, vooral ook doordat sommigen de criminele trucs van een pyromaan-overvaller gingen naäpen, waar door de media heftig op ingesprongen is.

De score is van Mark Mancina, die net in de flow zat van andere successen, met Speed als hoogtepunt of eigenlijk z'n doorbraak. En Money Train is een even stevige actiefilm als Speed, waardoor Mancina in veel tracks min of meer dezelfde stijl heeft toegepast in deze score. Dat begint al gelijk in de openingstrack, waarin de achtervolging van een dief wordt ondersteund met muziek. Het is een enigszins verhalende track, die rustig begint met violen. Het tempo en de spanning worden opgevoerd als de achtervolging loopt en ook de tragische dood van de dief door de bewakers van de geldtrein komt in de muziek duidelijk naar voren met de wat tragische klank van violen aan het einde van de track. Daarmee is dit een van de wat meer aansprekende tracks geworden.

Een aantal tracks hebben een wat rustiger karakter, met een nogal funky touch. Tracks als 'Charlie steals the Model', 'Buddha Conciousness', 'Love Hurts' en de afsluitende track 'Keeping Cool' hebben die funky sfeer, die vooral ontstaat door het arrangement, samen met een instrumentatie waarin vaak de elektrische gitaar, percussie en basgitaar een belangrijk aandeel hebben. Ook in sommige andere tracks klinkt dat funky geluid door.

Het meest stevige actiedeel van de score zit in de tweede helft van het album. Hier komt de link met Speed en ook met Twister het duidelijkst om de hoek kijken. Ook die scores hebben een flink aandeel van meer adrenalinegedreven tracks, met veel stevige percussie, snelle violen, koperblazers en synthesizerklanken, die hier op de score voor Money Train ook hun deel krijgen. Soms klinkt de muziek bijna chaotisch, hoewel Mancina dat nog goed onder controle weet te houden. De heftige klanken geven wel een soort urgentie aan de muziek, maar de beluisterbaarheid laat dan te wensen over, vooral ook omdat de melodie dan nogal eens ondersneeuwt onder de spanning van de muziek. Gelukkig zitten binnen veel van die spannende tracks toch vaak rustmomenten of momenten die wat meer melodie kennen.
Het thema van Money Train dat Mancina hier gecomponeerd heeft lijkt erg op het thema van Speed, met dezelfde typerende kopergeblazen motieven en zware vioolmelodieën. Vooral in een track als 'Motorcycle Subway' valt dat op. Toch stoort het niet, omdat het thema goed past in de rest van de score.

De score biedt naast alle heftigheid ook nog tijd voor contemplatie. Met tracks als 'Hook's Promise', 'A Gift of 15 Grand' en 'Round Two / Love Betrayed' bespeelt Mancina de emotionele kant van de score. Dat doet hij door aantrekkelijke klanken uit een bijna solo spelende elektrische gitaar te halen. De rustige underscore maakt dat dit aangename muziek is.

Toch is in z'n algemeenheid te stellen dat de score die Mark Mancina voor Money Train heeft gecomponeerd behoorlijk beluisterbaar is. Een redelijk deel van de muziek klinkt aangenaam en ook qua thematiek zit het wel goed. Daarnaast zijn er voldoende rustmomenten, vooral in het eerste deel van de score. Hier zitten ook de mooiere momenten, zij het dat een aantal tracks een nogal funky karakter hebben, waar je wel een beetje van moet houden. Het orkestrale gehalte van de score helpt mee aan een positievere indruk, terwijl de aanvullende elektronische klanken doen wat ze moeten doen en de orkestrale muziek versterken waar dat nodig is.
Waar Mancina's score voor Bad Boys, die hij in hetzelfde jaar componeerde, een nogal over-the-top tempo heeft meegekregen, wat die muziek overwegend nogal vermoeiend maakt, is dat bij Money Train niet, of in ieder geval veel minder het geval. Het is een redelijk beluisterbare score geworden, met een hoog Speed-gehalte en een waardering van 67 uit 100 punten.
Presenting the world premiere release of renowned composer Mark Mancina’s (SPEED, SPEED 2, BAD BOYS, TWISTER, SHOOTER) score to the 1995 Columbia Pictures feature film MONEY TRAIN, starring Wesley Snipes, Woody Harrelson and Jennifer Lopez, and directed by Joseph Ruben. Action maestro Mancina brings a blues hue, and even a Spanish-style lilt, to his breathtaking rhythms and trademark propulsive percussion, delivering an orchestral score that ranks along with his best. Produced by Mark Mancina and mastered by James Nelson, this limited edition release features exclusive, in-depth liner notes by film music writer Daniel Schweiger, featuring all new comments from the composer. This is a limited edition of 3000 Units..
Trailer:





Trailer:





Other releases of Money Train (1995):

Money Train (1995)

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Studs Lonigan (2002)
Throw Momma from the Train (2007)
My Cousin Rachel (2008)
Those Secrets (1992)
Crimes of the Heart (2012)
Troll in Central Park, A (2012)
Girl In The Red Velvet Swing / The St. Valentine's Day Massacre, The (2009)
Hellfighters (2010)
Those Calloways (2013)
Missouri Breaks, The (2013)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More