Platoon


Movie | Released: 1986 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1."The Village" Adagio For Strings1:44
2.Tracks of My TearsSmokey Robinson2:53
3.Okie From MuskogeeMerle Haggard3:02
4.Hello, I Love YouThe Doors2:11
5.White RabbitJefferson Airplane2:34
6."Barnes Shoots Elias"3:08
7.RespectAretha Franklin2:25
8.(Sittin' On) The Dock of the BayOtis Redding2:43
9.When a Man Loves a WomanPercy Sledge2:50
10.Groovin'The Rascals2:27
11.Adagio For Strings6:57
 32:54
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Platoon - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Recensie herzien op 2018-03-02

Een van de vele Vietnam-films die in de tachtiger jaren verschenen is Platoon. Een film die geregisseerd is door buitenbeen Oliver Stone en die niet alleen de heldhaftigheden van soldaten in beeld brengt, maar veelmeer de psychologische benadering kiest. De film gaat dan ook niet over een of andere missie in vijandelijk gebied, maar over de interne strijd binnen het peleton zelf, tussen de eigen manschappen, waarbij de gezamenlijke vijand meer op de achtergrond blijft en de mannen meer elkaars vijanden worden. Daarbij speelt de spanning en de druk van het oorlogsgebied natuurlijk een grote rol.

De muziek bij deze indrukwekkende prijswinnende film is voor een deel van de hand van George Delerue. Op de soundtrack bij deze film staat echter maar 1 track van hem, wat uiteraard totaal geen goed beeld van de score zelf geeft. Als semi-score tracks, eveneens instrumentale tracks staan op het album dan nog de openingstrack en de afsluitende track, met in beide gevallen het Adagio for Strings van de Amerikaanse klassieke componist Samuel Barber. Beide tracks zijn door Delerue herbewerkt tot wat ze voor de film geworden zijn en zo zijn ze ook op dit album opgenomen.

Deze instrumentale tracks worden soms gelardeerd met filmgeluiden. De openingstrack is nog enigszins symfonisch, maar kent niet echt een fraaie melodielijn.
De zesde track 'Barnes Shoots Elias' is vooral een track met een hoog soundscape-gehalte, die eigenlijk helemaal niet muzikaal is. Er is geen enkele melodie aanwezig; de track bestaat alleen uit dreigende en spanningsverhogende geluiden, met lang aangehouden achtergrondstrijkers en hobo- en andere klanken.
De laatste track van de score is opnieuw Barber's Adagio for Strings, bewerkt door Delerue en begint met helicoptergeluid. Je verwacht elk moment de piano van Billy Joel..., maar die blijft uit. Er komt een underscore van melancholieke violen en er volgt een stukje gesproken tekst van de hoofdrolspeler die de kern van de film samenvat: 'we vochten niet tegen de vijand, we vochten tegen onszelf, en de vijand, die zat in onszelf'. Na de tekst speelt de underscore verder in de dramatische toonzetting die de tekst al inluidt. Een mooie, ingetogen track met een dramatische klankkleur. En de enige mooie instrumentale track.

De overige tracks zijn liedjes, waarvan de meeste in de film voorkomen en die een goed beeld geven van de tijdsperiode. De songs uit de film zijn aangevuld met een paar andere uit die tijd. Sommige songs zijn prima te beluisteren (Okie from Muskogee, White Rabbit), maar die songs staan vooral vanwege de verkoopbaarheid op een soundtrackalbum.
Er is echter ook een score-album van de film uitgebracht, met daarop veel meer muziek van Georges Delerue.

Een waardering is lastig te geven. De scoretracks op dit album zijn niet onverdeeld fraai en ook de songs houden niet over. Maar die songs zijn gemiddeld zeker niet onaardig, terwijl de afsluitende track van dit album zelfs erg fraai is. Zo kom ik op een waardering uit van 64 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More