Jacob's Ladder


Colosseum (4005939529123)
Varèse Sarabande (0030206529128)
Movie | Released: 1990 | Film release: 1990 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Jacob`s Ladder4:17
2.High Fever7:42
3.Descent To Inferno8:19
4.Sarah7:17
5.The Ladder7:14
6.Sonny BoyAl Jolson3:06
 37:55
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Jacob's Ladder - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de zeventiende recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Is Paris Burning?
Volgende: Lawrence of Arabia

De Amerikaanse film Jacob's Ladder is een horrorfilm, die geregisseerd is door Adrian Lyne (Fatal Attraction, Indecent Proposal). Het verhaal is van Bruce Joel Rubin, die de titel uit de Bijbel haalde, maar zich voor het verhaal vooral door het Boeddisme liet inspireren, waar hij zelf ervaring mee had. De aanleiding was een droom waarin hij gevangen zat. Andere filmscenario's van Ruben hebben allemaal iets van doen met de spirituele wereld. De film had bij testvoorstellingen een te grote impact op de bezoekers, zodat er zo'n 20 minuten film uit geknipt is. De pers was nogal wisselend in hun reacties, maar het publiek liep er niet echt warm voor. De film kwam net uit de kosten.
Het verhaal begint in Vietnam, waar Jacob Singer (Tim Robbins) terecht komt in een vijandige aanval en de jungle in vlucht, waar hij door een bajonet gestoken worden. Vervolgens wordt hij wakker in een metrostation in New York, waar hij niet uit weg kan komen en bijna door een metrotrein aangereden wordt. Een paar jaar later heeft hij steeds meer last van allelei verschijningen en vreemde gebeurtenissen, waarbij het is alsof hij steeds moet proberen te ontsnappen aan de dood. Zo valt in de film de ene hallucinatie over de andere heen en wordt het steeds lastiger om werkelijkheid en realiteit uit elkaar te houden. Is er voor Jacob eigenlijk wel zoiets als 'realiteit'?...

De muziek bij deze horrorfilm is van Maurice Jarre, in zijn eerste poging om een horrorscore te componeren.
Bij het beluisteren van deze score lijkt het Jarre goed gelukt te zijn, hoewel de muziek op het score-album niet echt creepy is of opvallende schokeffecten bevat. Een groot deel van de muziek die Jarre gecomponeerd heeft voor deze film is in een stijl die je 'ambient' zou kunnen noemen. Dat zal allicht ingegeven zijn door de hallucinaties die veel in de film voorkomen, waarbij de muziek goed lijkt te passen. De vaak wat dromerige klanken zijn meestal niet erg melodieus, maar kabbelen vooral een beetje saai voort. De muziek is daarbij overigens niet irritant of akelig, maar best redelijk beluisterbaar, hoewel het niet echt mooi is. Een paar keer hoor je op het album echter wel mooie muziek, die dan ook nog melodieus is.

De openingstrack is een van de mooiere tracks, die erg fraai begint met aangename pianoklanken op een ingetogen underscore. Na ruim een minuut echter gaat de muziek over in een soort soundscape-achtige underscore van allerlei geluiden en melodieuze motieven, waarbij de kleuring een beetje ijl overkomt, alsof het zich allemaal in de verte afspeelt. Een groot deel van deze klanken is elektronisch, maar er zijn zeker ook akoestische instrumenten hoorbaar, waarbij sommige een etnische klankkleur hebben.
Dit loopt vanuit de openingstrack bijna naadloos over in de track 'High Fever', maar na ongeveer een minuut volgen wat dreigende koorklanken en orkestrale underscore, die vervolgens weer overgaat in soundscape, met een constante zelfde toonkleur op de achtergrond. De muziek kabbelt dan wat ongemakkelijk voort, vaak met wat holle geluiden. Een krappe minuut voor het einde van de track neemt een solo piano het over met de thema-melodie, waarmee de eerste track begon.

De track 'Descent into Inferno' gaat weer verder met soundscape-achtige geluiden, slechts een keer afgewisseld met losse pianoklanken op synthesizer-underscore. Aan het eind heeft Jarre nog wat heftiger percussie toegevoegd, waar tamelijk grillige vrouwelijke koorklanken doorheen zingen.
Ook 'Sarah' begint weer met de tamelijk eentonige underscore-klanken, die ook weer na ruim een minuut opgevolgd worden door het pianothema met de synthesizer in de underscore. Op bijna drie minuten volgt weer de soundscape-muziek met allerlei vreemde en soms ook exotische klanken en geluiden. Op vijf minuten nemen piano en synthesizer het tussendoor nog weer even over.

De laatste track van de score van Jarre is 'The Ladder'. Ook nu tot aan de zesde minuut weer uitsluitend een soort psychedelische soundscape-klanken, die wat voortkabbelen, zonder ook maar een seconde interessant te zijn. Pas de laatste minuut komt er nog iets van melodie terug middels het pianothema, waarbij nu echte violen en houtblazers worden ingezet. Ook koorklanken zijn weer prettig hoorbaar.

De laatste track van het album is de oude song 'Sonny Boy', gezongen door Al Jolson. Deze song uit 1927 klinkt kwalitatief overigens erg goed, al moet je wel wat van die gedateerde stijl houden.

Kortom, met zijn muziek voor de horrorfilm Jacob's Ladder heeft Maurice Jarre een score gecomponeerd die voor een horrorscore best goed in het gehoor ligt. Verwacht geen creepy geluiden en grillige en grimmige dissonante klanken, maar vooral saai voortkabbelende soundscape-achtige muziek met veel geluiden en klanken. Melodie is meestal ver te zoeken. Slechts op een beperkt aantal momenten komt kort de themamelodie voorbij, die dan als uitzondering gespeeld wordt op een piano, en dit zijn daarmee gelijk de fraaiste gedeelten van de score. De vijf scoretracks bestaan daarmee voornamelijk uit oninteressante geluiden en klanken, die voornamelijk uit de elektronische trukendoos komen. De beperkte akoestische instrumenten hebben vaak een wat etnische kleuring en maken de muziek niet speciaal fraaier. De afsluitende song is nogal gedateerd. De waardering voor dit album komt zo op slechts 52 uit 100 punten, wat vooral aan het pianothema te danken is.

Other releases of Jacob's Ladder (1990):

Jacob's Ladder (1990)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More