Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Saving Private Ryan


DreamWorks EU (0600445004627)
DreamWorks US (0600445004627)
DreamWorks Japan (4988067036155)
DreamWorks Canada (0600445004627)
Movie | Release date: 07/21/1998 | Film release: 1998 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Hymn To The Fallen6:10
2.Revisiting Normandy4:06
3.Omaha Beach9:15
4.Finding Private Ryan4:37
5.Approaching The Enemy4:31
6.Defense Preparations5:54
7.Wade's Death4:30
8.High School Teacher11:03
9.The Last Battle7:57
10.Hymn To The Fallen (Reprise)6:10
 64:13
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Saving Private Ryan - 09/10 - Review of Mitchell Tijsen, submitted at (Dutch)
Toen ik de film op toen nog een videoband zag was ik niet meteen verkocht.
De score valt namelijk bij al die bomaanslagen niet meteen op maar als je midden in de film zit en je ziet al die overleden mensen, soldaten etc. en je hoort deze muziek dan krijg ik daar echt tranen van in mijn ogen.

Oorlogfilms.
Er zijn verschillende soorten filmmuziek, zo heb je drama, fantasie, romantiek maar je hebt ook oorlogfilms. Deze films zijn vaak zwaar om te kijken en dat had ik ook met Saving Private Ryan. Toen ik keek op internet wie nou eigenlijk de muziek had geschreven had ik mijn internet nog geeneens aangeklikt of ik zei in mezelf:’dat is natuurlijk John Williams’. En ik had gelijk! Ik verwacht altijd veel van John, dat heb ik mezelf eenmaal aangeleerd, en wat ik hier hoorde was onverwacht goed. Na de score van Schindler’s List gehoord te hebben en deze score gehoord te hebben kan ik wel één ding concluderen en dat is dat John Williams perfect geschikt is voor het oorlogsgenre, want hij kan zulke mooie en emotionele muziek maken voor oorlogfilms en dat bewijst hij ons hier maar eens.

Zijn mooie bombastische melodieën op deze score kan ik heel goed waarderen want het past ook ó zo goed in de film zelf. Als je al die overleden mensen ziet, gestorven voor hun vader land in strijd met de vijand en dan deze muziek hoor…dan krijg ik echt tranen in mijn ogen. Met name het eerste nummer van de score is prachtig. Dit is dan ook gelijk het hoofdthema, het thema wat je dus het meeste in de film hoort. In deze track hoor je trommels op het begin en komt het volume van het orkest langzaam omhoog. Wat je ook hoort zijn de prachtige vocale stemmen van de vrouwen op de achtergrond. In het begin van het nummer zingen ze zachtjes mee met de melodie die het orkest o.l.v. John Williams speelt. Maar later gaan de vrouwen een tikje harder zingen en overstemmen ze richting het eind zelfs zo het nummer dat ik zowat het orkest niet meer hoor. Normaal hou ik niet van vrouwenstemmen maar als het volume van het koor weer zakt en het orkest weer rustig gaat spelen vind ik het gewoon prachtig. Aan het eind van de track hoor je dan ook net zoals in het begin de trommels spelen en doet het me echt terug denken aan de film die ook zo mooi was. Maar natuurlijk maak je met 1 enkel nummer die prachtig is geen score waar. Maar dat doet Williams ook niet, met bombastische tracks zoals Omaha Beach en Approaching The Enemy raakt hij ook mijn hart. Natuurlijk blijft Hymn to Fallen wel het hoofdthema van de film en blijft dat bij mij als beste in mijn hoofd zitten. Maar ondanks dat vind ik dat de andere nummers zo ook hun kwaliteiten hebben. Vooral Omaha Beach was een track waarvan ik net als de rest niet veel had verwacht, maar wat ik hoorde tijdens de film (en los van de film) was. De track bleef dan ook een lange tijd in de film in mijn hoofd zitten en ik vind het dan ook spijtig dat je de track niet zo heel vaak hoort in de film maar alleen dat hoofdthema. Maar gelukkig dan maar dat het hoofdthema heel mooi is en dat Hymn to Fallen de film zo’n mooie sfeer gaf…

Saving Private Ryan is een prachtige score zoals ik al eerder zei maar het vervelende en het stomme (om het zo maar te noemen) zijn de Awards. Zo werd de score maar liefst 2 maal genomineerd. Namelijk 1 keer voor de Best Original Score en de andere nominatie was voor de Original Dramatic Score. Maar géén van deze nominaties won het, en dat vond ik zo jammer omdat deze score zoveel gevoelens bij mij maar ook bij de film opbracht. Een Award vind ik dat een Award op zijn plaats was maar helaas is dat niet gebeurd. Net zoals bij Jurassic Park kreeg Williams geen prijs (Award of een Oscar) terwijl die dat in zekere maten wel verdiende. Maar misschien komt het omdat niet iedereen hier bepaalde gevoelens bij krijgt, niet iedereen vond namelijk de score prachtig. Zoals zelfs sommige mensen hier op filmmuziek.be vonden de score matigjes en zelfs slecht. Maar naar mijn mening is deze score alles behalve een flop. De score van Williams bevat namelijk zo’n mooie melodie die zo goed bij de film past dat hij voor mij echt een topper blijft en ook echt een track blijft die in het rijtje van beste tracks staat bij John Williams.

Ook zeggen vele mensen dat het hoofdthema wel prachtig is maar de rest niet, ook dat vind ik niet juist. De rest van de score loopt ongeveer ook zo prachtig op qua volume en is net zo bombastisch als het eerste nummer (het hoofdthema dus). De rest van de tracks die er op de score staan vind ik net als het hoofdthema zeker de moeite waard om een te gaan beluisteren, ze zijn mooi, meeslepend en bevatte de goeie kwaliteit die een oorlogfilm zoals Saving Private Ryan nodig had. Als je de score thuis beluisterd zal je hem dan misschien wel minder mooi vinden, dat kan ik zeker begrijpen. Ik zelf vond de score zowel in de film als thuis prachtig om te beluisteren. Toen ik thuis zat in mijn stoel en ik deze score op had staan kreeg ik ook echt weer kippenvel en moest ik weer terug denken aan die mooie momenten in de film waar je deze muziek te horen kreeg. Helaas had ik toen de score geleend van iemand en dus moest ik hem weer terug geven. En tot op de dag van vandaag heb ik de score niet in mijn handen wat natuurlijk jammer is, maar dat komt omdat er nog zoveel andere mooie muziek is van Williams en van vele andere componisten. Zo heb ik “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: The Complete Recordings” gekocht en dat was duur, en mede door zulke aankopen kan ik Saving Private Ryan niet in mijn verzameling plaatsen. Maar ik weet zeker dat misschien nog wel dit jaar de score: Saving Private Ryan in mijn verzameling zal staan, daar ben ik zowat bijna overtuigd van. En om dan een cijfer te geven voor deze score is dan natuurlijk ook niet al te makkelijk. Vooral omdat ik vele scores van Williams ken of zelf heb is het natuurlijk moeilijk om te oordelen over zo’n score zoals deze. Want is hij wel een 10 waard, een 9 of een 8. Of moet ik hem juist lager geven… Aangezien ik de score zo mooi vind vallen de cijfers lager dan een 8 natuurlijk gelijk af en uiteindelijk de 8 zelf ook. Voor deze score moet ik natuurlijk of een 9 of een 10 geven. Het verschil tussen deze 2 top cijfers is natuurlijk wel moeilijk want is de score wel net zo goed als E.T. en Jurassic Park waarvoor ik een 10 gaf. En is de muziek wel net zo meeslepend als de muziek voor Memoirs of a Geisha? Mijn antwoord is nee, deze score blijft prachtig maar een 10 zal hij niet halen omdat ik teveel andere scores van Williams vereer en die scores die ik mooier vind heb ik net al opgesomd. Mijn uiteindelijke cijfer is dan ook een ‘9’ en dat lijkt mij een pracht cijfer voor een score zoals deze. En ik blijf bij mijn mening dat John Williams één van de beste componisten is als het gaat om het maken van de muziek voor oorlogfilms. Dat bewees hij ons maar eens met dus deze score maar ook met de score Schindler’s List.
Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar zijn score van Lincoln (al duurt dat nog wel een tijdje). Zal die score namelijk ook wel net zo goed worden als de score van Saving Private Ryan, zal hij mij net zoveel kippenvel bezorgen als deze? We zullen het zien in 2009 waneer die uitkomt, in ieder geval kunnen we nog lang genieten van deze score want hij hoort wat mij betreft wel tot Williams zijn beste scores!
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
For Steven Spielberg's graphicly realistic and powerful World War 2 film John Williams has written a score of gentle power and understated elegance. Although some of the music accompanies highly realistic battle scenes with an almost documentary feel, the music never really plays above a mezzo forte. Many have complained that the music is too slow and boring, however I found listening to Williams music a profoundly moving experience that I've never really felt with any other score. It is more of a cumulative effect than an instataneous impact. I feel that for the best listening experience the opening rendition of Hymn to the Fallen should be missed out and listened to only after the rest of the score. There are a couple of reasons for this. The first is that that the Hymn is meant to be the emotional centrepiece to the score and in many ways the music builds up slowly toward it (the Hymn only playing during the end credits in the film). Also, the emotional release is consde rably greater once the more sombre rest of the score has been heard. Hearing the Hymn at the opening is rather like listening to the final track to ET or Close Encounters of the Third Kind without having listened to the rest beforehand.

The Hymn is a very gorgeous piece of music that builds from a gentle snare drum and trumpet duet through a subdued choral introduction of the main theme to a brass choir rendition until finally bringing the final release at the end with a rousing choral and orchestral rendition. To my ears it's more akin to a Williams concert work than a soundtrack cue. I think this maybe becuase the Copland styled Americana only really is fully heard in Williams concert music, much as it is during Hymn to the Fallen.

The main theme from the Hymn hardly appears during much of the rest of the score and only really in The Last Battle can you really make out parts of the melody. That is not to say the rest is themeless per se, but it doesn't have one instantly definably theme that you'll remember afterward (what you will remember is probably the Hymn, mostly becuase it's more uplifting than the score proper). Revisting Normandy is possibly the cue that is most distinctly like Aaron Copland in sound design, with trumpet and horn duets appearing here and there, mainly reminiscent of the Lincoln Memorial to my ears. The pace of the music doesn't change markedly during the score (which is possibly why it hasn't been as popular is it should be, in my opinion). Defense Preparations does introduce some more animated scoring with menacing strings grumbling around giving the music a sense of urgency and bringing to mind Cliff Eidelman's opening music for his Star Trek 6 score, alth ough never building to quite the climax that The Undiscovered Country does. High School Teacher is the longest cue on the album and builds within its self to produce a wonderful, almost self contained track. As previously mentioned, The Last Battle introduces elements of the Hymn as a kind of taster of the music that will produce, rounding off with the full concert piece which will no doubt appear on every Williams compilation from now on!

While this music won't appeal to everyone, indeed it seems to have been really quite unpopular, I have found this to be possibly the best score I've heard all year, not becuase it's spectacular but becuase Williams has so clearly found the human soul to this film, something he unfailingly manages with all his scores, especially ones where the characters are losing their humanity such as this and Schindler's List. I would suggest persevearing with this score as it really beautifully composed and extremely moving.
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
I have waited so long for this score to be released, and finally here it is. When I first heard that Williams and Spielberg were making this film, I thought Williams were going to compose a very bold and lush score with heavy brass fanfares and so on. You know, a traditional score for a traditional war movie. But as time went by, we learned that Spielberg, and Williams were taking a different aproach with this movies (none of the battle sequences are scored for example). Saving Private Ryan is, I think, one of John Williams' most emotional scores (Schindler's List is still number one of course.). The music is rather dark and solemn, with a lot of low strings and brass, especially horns. Williams uses the snare drum in some cues, to create a military, perhaps a little patriotic, sound, but it's never used too much - just a subtle roll now and then.

A lot of people have said that Saving Private Ryan is an uninteresting and boring score, and that William's could, and should, have done much better. (Perhaps they fell in love with the trailer music, The American President by Marc Shaiman. I don't know.) "Nothing happens in the music. It just floats on." I think that many expected Williams to write some great action music for the action scenes, and sure, it would have been nice, but I like this different approach very much. Sure, sometimes it gets a little boring and uninteresting, but I like it anyway, for some reason.

Sometimes the score sounds very much like James Horner's Courage Under Fire, especially the tracks "High School Teacher" and "The Last Battle". One of the themes is very reminiscent of Horner's main theme for that film, for instance.

The album is framed by Williams' "Hymn to the Fallen", a piece written for orchestra and choir. This composition is played over the end credits, and is never heard in the actual film. The piece opens with a slow snare drum before the choir is heard for the first time, very subtle, supported by primarily woodwinds. The music builds up, with powerful brass and choir to a wonderful emotional climax. This cue is without doubt going to become a classic. "It's a piece of music and a testament to John Williams' sensitivity and brilliance that, in my opinion, will stand the test of time and honor forever the fallen of this war and possibly all wars", to quote Spielberg in the liner notes.
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Alfred Mok, submitted at (Dutch)
Recensie 11: Saving Private Ryan

De heerlijke muziek van John Williams drong goed tot mij door bij het luisteren van deze prachtige oorlogsmuziek. Zelden heb ik veel emotie gehad bij een score, veel kippenvel is er altijd wel maar nooit echte emoties. Met Williams zijn score voor Schindler's List dacht ik dat hij dit nooit kon evenaren laat staan dat niveau opnieuw wist te halen. Met Saving Private Ryan dook Williams weer in zijn muzikale gedachtes en componeerde een meesterlijke score die tot op de dag van vandaag in mijn hoofd zit. Deze score is 'enorm' en doet me denken aan die goede oude tijden van Goldsmith. Met alle respect voor de Zimmer fans maar de echte filmmuziek komt naar mijn mening niet uit gitaren of synthesizers maar uit koren en veel strijkwerk. Ook met John Williams zijn score voor de oscarwinnende film Saving Private Ryan raakte Williams mij opnieuw net zoals hij deed met scores zoals Schindler's List, Empire of the Sun of A.I.

Vooral Hymn to Fallen is een heerlijke Suite die ik niet uit me hoofd kan krijgen. Het is een Suite met emotie en het vertelt de verhaallijn van de film, dit noemen ze nou echt een Hollywoodscore omdat de score van Williams de hele film vertelt zonder maar 1 woord erin te zeggen.'The Notes can speak'. Velen zien deze score misschien als saai met een stoflaag erop die maar niet weg te halen valt. Mijn mening voor deze score is gewoon duidelijk, Saving Private Ryan is een 'must' voor elke filmmuziekliefhebber en is zeker 1 van Williams zijn beste scores ooit!
Saving Private Ryan - 09/10 - Review of Gudo Tienhooven, submitted at (Dutch)
Saving Private Ryan opent en eindigt prachtig. Hymn to the Fallen is een emotioneel beladen stuk muziek dat de juiste ontlading en drama oproept voor de film. Iedereen zal het met me eens zijn dat dit nummer een klein meesterwerkje opzich is. Jammer helaas dat de rest van deze soundtrack door veel mensen nauwelijks wordt gewaardeerd. Er is van alle koorbombast uit Hymn to the Fallen inderdaad weinig terug te vinden op de overige nummers van deze cd. Maar dat zou ook absoluut niet bij de film hebben gepast. Williams houdt zich hier keurig in en koos voor ingetogen, sombere muziek. Muziek dat naar mijn mening evenveel emotie oproept als je er eens de tijd voor neemt om het aandachtig te beluisteren. Nee, Saving Private Ryan is voor mij niet alleen een soundtrack voor dat ene nummer. Het is voor mij een knappe, kippenvel verzorgdende en volwassen score geworden van een componist dat zelden teleur stelt.
Saving Private Ryan - 07/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
Waar Star Wars zo groots en meeslepend is, ET en Jurassic Park bombastisch en soms dreigend, Indiana vermakend en Hook magisch zijn, zo zwaar is Saving Private Ryan. Zoals eerder vermeld zet Hymn to the Fallen de toon. Dit is niet zo triest zoals ''I could have done more'' of de main theme van Seven Years in Tibet, maar weet je toch naar je strot te vliegen. Williams is vanaf deze soundtrack volgens mij koor gaan gebruiken. Emotioneel, maar de vele underscore-momenten halen het niet bij Williams undercore momenten voor bijv. The Last Crusade of Return of the Jedi. Prachtig uitgewerkt, maar af en toe wat saai.
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Lennart de Wilde, submitted at (Dutch)
Wow! Wat een opening. Had de film al op DVD en was erg onder de indruk. De muziek was een soort van memorabel iets. Toen de end titles, en werd 'Hymn To The Fallen' geïntroduceerd. Toen besloot ik om de cd te kopen. Heb 'm inmiddels al bijna grijsgedraaid. Vooral de nummers één, twee, drie, zes, negen en tien (wat in feite een exacte kopie is van nummer één).
Uitstekende aflevering van meastro Williams.

Lennart de Wilde
Saving Private Ryan - 09/10 - Review of Uranus , submitted at (Dutch)
Ik schaam me dat ik een hele tijd terug deze soundtrack maar een 6 heb gegeven. Ik heb hem nu weer, goedkoop 2e hands gekocht, en hij is eigenlijk geweldig. Vooral Hymn To the Fallen is geweldig!

Misschien was ik toendertijd minder 'rijp' voor dit soort soundtracks, want dit is gewoon prachtige muziek!
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Daan Smit, submitted at (Dutch)
Ik snap niet dat mensen dit slecht vinden. Het is gewoon een prachtige soundtrack. Ok misschien soms langdradig maar het pakt gewoon de sfeer van de film en die is niet bombastisch etc. Dit bewijst weer dat Williams mijn favoriete composer is en hij heeft het dik verdient!
Saving Private Ryan - 05/10 - Review of Peter Van Riet, submitted at (Dutch)
Hier valt niet veel over te zeggen, buiten dat deze score saai en langdradig is. De cd wordt duidelijk opgevild door het thema te herhalen, wat totaal onzinnig is, want nu staat het main thema (het enige interessante nummer) er de bij de reprise exact hetzelfde op...
Saving Private Ryan - 06/10 - Review of Stijn Buntinx, submitted at (Dutch)
Buiten het eerste nummer valt de soundtrack vooral op door haar monotoon karakter waardoor die al snel saai aanvoelt. John Williams is nog maar een schaduw van de componist van weleer. De muziek is een flop van jewelste (de film daarentegen niet)
Saving Private Ryan - 06/10 - Review of Uranus , submitted at (Dutch)
Ik heb deze cd ooit gekocht, maar heb die een dag erna weer terug gebracht. Misschien was ik te ongeduldig, maar ik vond deze soundtrack te zacht, te sloom zonder enige actie. Williams is nu mijn favoriet, maar ik zal deze cd niet opnieuw kopen.
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of christopher blair, submitted at (Dutch)
Hymn To The Fallen is de rode draad door deze ost.De soundtrack heeft een rustige stijl, iets wat mensen misschien niet verwachte na het zien van de film.Maar ik vind het een topcd. Voor mij beter dan ai.
Saving Private Ryan - 08/10 - Review of the lord africanus, submitted at (Dutch)
ik ben niet zo een favoriet van john williams maar dit zal toch wel zijn meesterwerk zijn .hier heeft hij zich toch welovertroffen.Hier heeft hij de emotie vah het geweld prachtig omgezet in zijn muziek.
Saving Private Ryan - 10/10 - Review of Okko smidt, submitted at (Dutch)
Prachtige muziek van John Williams.De beste componist voor filmmuziek die er is!!
Golden Globes: Best Original Score (Nominee)
Oscars: Best Original Score (Nominee)

Other releases of Saving Private Ryan (1998):

Saving Private Ryan (2019)


Report a fault or send us additional info!: Log on