Still Alice


Movie | Release date: 01/13/2015 | Format: Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.L.A. Drive0:48
2.No Secrets0:48
3.Running2:03
4.Alice Tells The Children0:54
5.Beach1:06
6.Words With Friends0:50
7.Butterfly1:37
8.Lost Phone1:21
9.Speech2:35
10.Pills3:04
11.Toothpaste1:32
12.Souls Rising1:25
13.It Was About Love0:47
14.If I Had a Boat4:17
 23:07
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Still Alice - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Still Alice is geregisseerd door Richard Glatzer en Wash Westmoreland en zij schreven ook het scenario. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lisa Genova. De film is bijzonder goed ontvangen en vooral de rol van hoofdpersonage Alice door Julianne Moore werd geprezen. Zij won hiervoor dan ook een Oscar, naast tientallen andere prijzen. Deze onafhankelijk geproduceerde film is gemaakt voor het erg lage budget van slechts vier miljoen dollar, maar was een groot succes in de bioscopen voor een dergelijke film en bracht meer dan het tienvoudige op.
Het verhaal draait om Alice Howland, een vijftigjarige professor. Ze is getrouwd met John (Alec Baldwin) en heeft twee dochters en een zoon. Dan begint ze op de universiteit dingen te vergeten en verdwaalt ze een keer tijdens het joggen en gaat naar haar huisarts. De diagnose is keihard: erfelijke vroege Alzheimer. Haar dochter Anna (Kate Bosworth) en zoon Tom (Hunter Parrish) laten zich testen, maar dochter Lydia (Kristen Stewart) weigert dit principieel. Als bij Alice haar geheugen begint af te takelen kan ze haar werk niet meer uitoefenen. Ondertussen probeert ze zich voor te bereiden op wat onvermijdelijk komen gaat...

De muziek bij de film is gecomponeerd door Ilan Eshkeri, die er een gevoelige score voor schreef. Dat hoor je al gelijk in de openingstrack, waarin de piano fraai samenvloeit met mooie vioolklanken. En die beide instrumenten bepalen de score, die daarmee dus nogal aan de minimalistische kant is. Dat minimalistische karakter zorgt voor een ingetogen score. Daarbij is er duidelijk verschil in de tracks, ondanks dat de instrumentatie steeds bestaat uit piano, een viool, een altviool en een cello. De ene keer wordt de muziek zacht en invoelend gespeeld, in een andere track weer veel steviger en opbeurender, of juist weer meer dramatisch.

Waar de film al een gevoelige snaar raakt, doet de muziek daarbij een stevige duit in het zakje. Eshkeri verstaat de kunst om emotie over te brengen in muzikale klanken en dat hoor je duidelijk terug in deze score. Daarbij had hij zelf ook een link met de ziekte in de film, omdat de ouders van vrienden van hem daaraan geleden hebben.
De muziek is meestal gevoelig en ingetogen gecomponeerd, met meestal een wat tragische ondertoon. De muziek is zo gecomponeerd dat je in de arrangementen bijna de gemoedstoestand van het hoofdpersonage kunt terughoren. Als Alice in de film paniekerig wordt omdat ze iets niet vinden kan of niet bedenken kan, wordt de muziek wat dissonanter en grilliger, maar als haar leven weer wat meer structuur heeft, dan heeft de muziek dat ook.

De score wordt door velen hoog geprezen. Toch ben ik er zelf nauwelijks door geboeid. Misschien komt dat omdat ik de film niet heb gezien, hoewel ik de filmscores altijd los van de film recenseer. Ik houd van ingetogen muziek, maar Eshkeri geeft er in deze score toch een wat tragische draai aan, en gezien de film is dat natuurlijk terecht, maar daardoor komt de muziek toch wat saai op mij over. Het minimalistische karakter helpt dan niet echt mee. Daar komt bij dat deze score toch wel erg kort is, met nog geen 19 minuten.
Het album sluit af met een song uit de film, die gecomponeerd is door Lyle Lovett en gezongen wordt door Karen Elson. Het is een fraaie en rustige song met een mooie melodie en met ingetogen begeleiding bij de fraaie stem van Elson. De song past goed bij Eshkeri's score en sluit het album op een fraaie manier af.

Kortom, met Still Alice heeft Ilan Eshkeri een gevoelige, maar wat saaie en tragische score gecomponeerd in een minimalistische setting van een piano en drie strijkers. De melodieën en harmonieën zijn af en toe erg fraai, maar soms ook wat dissonant in hun minimalistische setting. Omdat de score ook nog zo kort is, komt de waardering op 70 uit 100 punten.
Still Alice is directed by Richard Glatzer and Wash Westmoreland and stars Julianne Moore who received a SAG Awards and Golden Globe nomination for her performance last week. Kristen Stewart, Alec Baldwin, Kate Bosworth and Hunter Parrish are co-starring. The movie follows a linguistics professor who is diagnosed with early-onset Alzheimer’s.
Trailer:







Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More