The Blue Lagoon


Southern Cross (0091772101828)
Movie | Released: 1987 | Film release: 1980 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Love Theme (Emmeline)2:31
2.Main Title2:35
3.Fire1:17
4.The Island1:43
5.The Sands of Time2:24
6.Paddy's Death1:18
7.The Children Grow4:09
8.Lord of the Lagoon1:04
9.Love Theme (Reprise)1:10
10.Underwater Courtship1:58
11.The Kiss2:33
12.Richard Sees Paddy2:20
13.The Birth1:13
14.Bad People; Baby Swim2:59
15.The Memories1:18
16.3 Points to Port; End Titles3:20
 33:52
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Blue Lagoon - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De puberfilm The Blue Lagoon uit 1980 is gebaseerd op hetzelfde verhaal als de oudere film met dezelfde titel uit 1949. En eigenlijk was dat al een remake van een stomme film uit 1923. De film uit 1980 was een soort hobbyproject van regisseur Randal Kleiser en werd door critici met de grond gelijk gemaakt. Toch werd de film een groot succes, wat vooral te danken is aan de vele tieners en pubers die hun fantasie volop konden laten gaan bij de gebeurtenissen in de film.
Het verhaal draait om twee kinderen, Richard en Emmeline, die samen met de kok aanspoelen op een onbewoond en paradijslijk tropisch eiland nadat hun schip is vergaan. De kok legt het al snel af en de kinderen zijn dan aan hun lot overgelaten. Maar het eiland en de zee bieden ruim voldoende voedsel. Ze groeien op, omdat redding uitblijft en worden tieners die verliefd worden en hun sexualiteit ontdekken. Emmeline raakt zwanger, maar de tieners weten helemaal niet wat dat is en hoe dat werkt...

De muziek bij de film is van Basil Poledouris, die via deze film een van z'n eerste grote successen had.
De film mag dan een sfeertje willen neerzetten van een soort paradijslijke liefde die opbloeit, de muziek werkt daar maar ten dele aan mee. Poledouris heeft daarmee voorkomen dat de film en de score als al te zoetsappig zouden worden afgeserveerd. De muziek kent genoeg variatie en degelijke muziek, waardoor het geheel zeker niet als te suikerzoet kan worden aangemerkt. Toch merk je onwillekeurig dat de muziek al wat ouder is. Het klinkt soms een beetje gedateerd, maar dat heeft dan ook wel weer z'n charme.

Natuurlijk bevat de muziek de nodige romantische uitstapjes die zeer de moeite van het beluisteren waard zijn, maar ook de spanning en het avontuur ontbreekt niet in de score.
Het album opent met het liefdesthema, een fraaie melodie, die eerste op solo piano wordt gespeeld, waarna het orkest bijvalt. De melodie is mooi, maar komt als geheel wat melodramatisch over. In de reprise van dit 'Love Theme' is die kleuring weer wat frisser. In 'The Kiss' komt die melodramatische kleuring weer veel sterker naar voren, vooral omdat de track wat traag is en hoofdzakelijk houtblazers in de hoofdrol heeft, iets wat ook geldt voor 'The Birth'.
In de tweede track horen we het hoofdthema van de score. Dit is een veel vollere en orkestralere track, die dit thema uitbundig presenteert. Koperblazers spelen een behoorlijke rol en geven de muziek een bepaalde elegantie mee, samen met de strijkers. Evenals het liefdesthema komt ook dit hoofdthema nog terug in andere tracks en dit zijn veelal de fraaiere tracks.
'The Island' is een van die tracks die het hoofdthema laten horen in een prettige avontuurlijke setting, terwijl 'The Sands of Time' juist weer het liefdesthema laat horen met vooral violen en houtblazers.
In de track 'The Children Grow' is de kleuring van de muziek aanvankelijk toch wel wat melancholieker, terwijl de stijl halverwege de track omslaat naar meer vrolijkheid, op het moment dat in de film de jonge kinderen plotseling tieners zijn geworden.

De score kent niet alleen maar mooie melodieuze tracks, maar ook spanning en avontuur ontbreekt niet. Dat maakt de score tot een luisterervaring die niet al te zoetig is en die de muziek gevarieerd houdt. Zo is een track als 'Lord of the Lagoon' nogal dreigend door de lage blazers. Ook 'Fire' is een track met spanning en dreiging.

Toch is het overgrote deel van de tracks in de wat lieflijker kleuring gecomponeerd. Hoewel die kleuring een wat gedateerde en wat melodramatische schaduwkant heeft is de muziek toch voldoende aansprekend om aangenaam te beluisteren.

Kortom, met The Blue Lagoon heeft Basil Poledouris een van zijn eerste grotere scores gecomponeerd voor een succesvolle film. De muziek is overwegend lieflijk en licht melancholiek. Soms is de muziek toch wat aan de kleffe kant, maar Poledouris voegt voldoende variatie toe en aansprekende arrangementen om te voorkomen dat het al te zoetig wordt. Daarbij bevat de score ook nog de nodige avontuurlijke of zelfs dreigende muziek. Dat alles zorgt ervoor dat deze oudere score toch aanspreekt en een waardering krijgt van 78 uit 100 punten.

Other releases of The Blue Lagoon (1980):

Blue Lagoon, The (1980)
Blue Lagoon, The (2016)
Blue Lagoon, The (2022)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More