Mad Max Beyond Thunderdome


GNP Crescendo (052824803725)
Movie | Released: 1994 | Film release: 1985 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.We Don't Need Another Hero (Thunderdome)Performed by Tina Turner6:07
2.One Of The Living Performed by Tina Turner5:48
3.Bartertown Performed by The Royal Philharmonic Orchestra8:28
4.The Children Performed by The Royal Philharmonic Orchestra2:11
5.Coming Home Performed by The Royal Philharmonic Orchestra15:10
6.We Don't Need Another Hero (Thunderdome)Instrumental6:30
 44:13
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Mad Max Beyond Thunderdome - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de twaalfde recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Doctor Zhivago
Volgende: Enola Gay

Na Mad Max 2: The Road Warrior, kwam in 1985 Mad Max Beyond Thunderdome in de bioscopen, opnieuw geregisseerd door Australiër George Miller (alle vier Mad Max films, The Witches of Eastwick, Happy Feet) en met voor de laatste keer Mel Gibson in de hoofdrol. Miller regisseerde de film deze keer overigens samen Australiër George Ogilvie (The Place at the Coast, The Crossing). De film is door de pers goed ontvangen en het bioscooppubliek stroomde weer massaal toe en maakte ook van deze derde film een groot succes.
Het verhaal draait om Max Rockatansky, die onderweg in de woestijn van de verwoeste wereld wordt aangevallen door een vliegtuigje. Lopend komt hij vervolgens aan in de plaats Bartertown, waar hij tegenover Aunt Entity (Tina Turner) komt te staan. Max moet haar opdracht uitvoeren om te overleven. Bij die opdracht komt Max erachter dat het niet gaat om het behoud van Bartertown, maar om Aunt Entity die haar macht wil vergroten. Daarop wordt hij op een dier de woestijn in gestuurd en bereikt half dood een dorpje waar veel kinderen leven...

De muziek bij deze film is van Maurice Jarre, die daarmee de Australische filmmuziekcomponist Brian May opvolgde, die voor de beide eerste films de muziek had gemaakt in een tamelijk klassieke stijl met wat rauwe orkestrale klanken, aangevuld met de nodige extra instrumenten. Ook Jarre bewandelde vervolgens hetzelfde pad en vulde eveneens het grote orkest aan met allerhande instrumenten. Zo zijn er de nodige extra piano's, een typisch Australische didgeridoo, een Ondes Martenot, die als een soort voorloper van de synthesizer werkt, een jazz combo en een paar aambeelden waarop geslagen wordt voor extra scherpe percussieklanken.

Behalve Jarre's muziek heeft ook Tina Turner zelf twee songs voor de film gezongen en die songs nemen op dit album een belangrijke plaats in. De hitsong 'We Don’t Need Another Hero' is geschreven door Terry Britten en Graham Lyle, terwijl de song 'One Of The Living' geschreven is door Holly Knight. Deze song speelt over de openingstitels, waarbij de muziek die Jarre hiervoor had gecomponeerd is vervallen. Bij sommige films heeft ook Maurice Jarre bijgedragen aan de songs, maar dat is hier niet het geval. Beide songs hebben in vele hitparades gestaan en met name 'We Don’t Need Another Hero' was wereldwijd een grote hit, wat zeker heeft bijgedragen aan het succes van de film.
Een instrumentale versie van 'We Don’t Need Another Hero' sluit het album af. Dit is eigenlijk gewoon de instrumentatie zonder de zang van Tina Turner en voegt daarmee eigenlijk niets toe.

Het scoregedeelte van dit album beslaat slechts drie tracks, die samen zo'n 26 minuten duren, wat iets meer dan de helft van het album is.
De twee langste scoretracks vormen elk een suite van de cues die Jarre rondom de bijbehorende onderwerpen gecomponeerd heeft.
'Bartertown' is een nogal expirimenteel klinkende track, met een niet heel fraaie themamelodie en een wat grimmig arrangement voor het stadje. De track is voorzien van allerlei percussieachtige klanken, die soms zelfs zonder enige melodieuze begeleiding gespeeld worden. Na ruim drie minuten gaat de muziek over in een soort jazzy popmelodie, waarin een scheurende saxofoon de hoofdrol heeft. Met drums, gitaren en andere popinstrumenten wordt een wat ruig arrangement gebracht. Op vijf minuten gaat de muziek over in een soort achtergrond soundscape, met allerlei geluiden en muzikale spanningseffecten. Weer een minuut later gaat de track opnieuw over in de popmelodie met de sax. Het laatste deel van de track is een wat exotisch klinkende, soort van romantische muziek.
De kortste track is 'The Children', die een soort opgewekt thema heeft, dat vlot en vrolijk gebracht wordt. Daarna wordt de muziek trager en bijna minimalistisch, om vervolgens weer terug te keren naar de opgewektheid van daarvoor.
De track 'Coming Home' duurt maar liefst vijftien minuten. Dat hadden ze gemakkelijk kunnen opdelen in wat beter behapbare stukken. De muziek begint behoorlijk heftig en grillig, met vooral veel percussie en een aardige melodie er tussendoor, die op trompet gespeeld wordt. Na zo'n vier minuten wordt op strijkers en afwisselend koper- en houtblazers een heel redelijke melodie gespeeld. Op ruim zes minuten begint een wat grimmiger gedeelte, met vooral strijkers en koperblazers in de hoofdrol, die even later overgaat in een wat opgewektere melodie.
Pakweg halverwege wordt de muziek zelfs nogal grillig, wat het niet aantrekkelijker maakt. Pas op ruim elfenhalve minuut wordt de muziek weer wat symfonischer, met fraaie koperblazers in de hoofdrol, wat een minuut later wordt overgenomen door rustige, bijna solo houtblazers op een heel aardige melodie. Aan het eind komen de strijkers erbij en loopt dit uit naar een fraaie vol orkestrale climax.

Kortom, met zijn muziek voor Mad Max Beyond Thunderdome heeft Maurice Jarre een nogal grimmige score gecomponeerd. Met veel percussie in allerlei soorten klinkt de muziek soms zelfs wat expirimenteel. De muziek is bedoeld om de spanning en actie in de film te ondersteunen, maar los daarvan laat de beluisterbaarheid wel wat te wensen over. Op slechts enkele momenten is Jarre's muziek op dit Original Score album wel fraai. Maar eigenlijk steken de songs van Tina Turner en de instrumentale versie daarvan boven de score van Jarre uit en deze rocksongs trekken de waardering voor dit album nog op tot 62 uit 100 punten.

Other releases of Mad Max Beyond Thunderdome (1985):

Mad Max Beyond Thunderdome (2010)
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More