Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Jurassic Park


MCA Records Japan (4988067011657)
MCA Records US (0008811085926)
MCA Records UK (0008811085926)
Movie | Released: 1993 | Film release: 1993 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Opening Titles0:33
2.Theme From Jurassic Park3:27
3.Incident at Isla Nublar5:20
4.Journey to the Island8:52
5.The Raptor Attack2:49
6.Hatching Baby Raptor3:20
7.Welcome to Jurassic Park7:54
8.My Friend, the Brachiosaurus4:16
9.Dennis Stelas the Embryo4:55
10.A Tree For my Bed2:12
11.High-Wire Stunts4:08
12.Remembering Petticoat Lane2:48
13.Jurassic Park Gate2:03
14.Eye to Eye6:32
15.T-Rex Rescue and Finale7:39
16.End Credits3:26
 70:13
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Jurassic Park - 10/10 - Review of Sjoerd , submitted at (Dutch)
Dit is mijn eerste complete cd van John Williams. Ik heb veel main theme's van John Williams gehoord waarvan sommige mij tegen vielen en waarvan ik sommige erg goed vond. Dit was één van die main theme's die ik erg goed vond en daarom heb ik uit een groot aanbod van goede Williams deze gekozen. Ik heb veel van hem gehoord omdat ik best wel wat gedownload heb, bijvoorbeeld halve cd's, sommige dingen vielen mij een beetje tegen aangezien Wiliams de beste componist van nu wordt genoemd. Met het kopen van deze soundtrack (nadat ik hem een paar keer beluisterd heb) besef ik mij dat dit ook wel klopt, want wát een thema's zitten in deze soundtrack! Als je zulke soundtrack schrijft, ook al valt bij mij niet alles bij mij in de smaak, mag je jezelf wel de beste componist van nu noemen. Dit houdt natuurlijk niet in dat 'die synthesizerman' nog steeds mijn favoriet is.

De eerste track is een dreigende. Aan de titel is natuurlijk al voorspellend wanneer de track zich afspeelt, evenals aan de lengte, de track is wel heel erg kort. De volgende track kende ik al, het is namelijk de 'theme from Jurassic Park'. Een fantastisch thema brengt je helemaal in de sfeer van het verhaal, alleen al omdat ik het boek gelezen heb voel je het gewoon. En dan is dit niet eens de beste track van het album! Met vol vertrouwen ga ik de volgende track beluisteren... Dreigende geluiden, een koor en een duistere sfeer gaat je te gemoed bij het luisteren van het begin van de track. Vanag 1.24 horen we een klein beginnetje van een heel nieuw bijna-hoofdthema. De track bevat wat spannende geluiden, maar dat echte tweede thema komt pas in de volgende track.

De volgende track (Journey to the Island) begint met een extreem vrolijk bijna Disneyland achtig thema. MAAR, vanaf 1.24 horen we dat tweede thema waar ik het voorheen over had. Een fantastisch thema wat een beetje lijkt op het hoofdthema. Soms wat vrolijke geluidjes erdoorheen die soms wat klef overkomen verpesten niet eens die hoogtepunten van de track: steeds weer opnieuw die aanzet van hetzelfde melodietje. Dit is één van de beste tracks en waarom zal ik nu gaan vertellen. Naast thema 2 mij extreem goed bevalt komt bij 5.07 weer het hoofdthema zachtjes terug. De track bouwt zich lekker op en wordt steeds iets 'grootser'. Als het thema dan op z'n 'grootst' is, bouwt hij zich gewoon weer opnieuw op.. FANTASTISCH! Na het hoofdthema horen we een dreigend thema. Dit duurt echter niet lang, want we horen op een wat andere manier even het beginnetje van het hoofdthema.

'The Raptor Attack' is een track die gelijk dreigt met spannende geluiden. Een stilte helpt het extra spannend te maken. De stilte houdt op wanneer we een duistere trompet wat duisters horen doen. Opnieuw even stilte, maar nu met heel zacht een mannenkoor op de achtergrond. De track is lekker spannend met wat horror achtige geluiden, maar dan mooi en niet zo afgezaagd zoals bij een horrorfilm. Uit het niets stopt de track. 'Hatching Baby Raptor' is een duistere waarbij Williams een zacht vrouwenkoor gebruikt een paar violen en andere duisterklinkende instrumenten. Het vrouwenkoor houdt steeds een hoger volume aan, maar voor de extra spanning gaat het soms ook weer zachter zingen. Dit alles met een zacht spelend orkest erachter klinkt erg duister. Meer dan dit bevat de track niet.

'Welcome to Jurassic Park' had bij mij hoge verwachtingen omdat ik verwachtte dat het hoofdthema weer terug zou komen. De verwachtingen worden waargemaakt! Eerst wordt het thema gespeeld door een piano en later volgt het gebruikelijke orkest. Weer zo'n extreem goede track! Hierna horen we een wat dramatisch thema met op de achtergrond het hoofdthema die vervolgens ook zachtjes de voorgrond neemt. Weer horen we een piano het spelen. Thema 2 komt weer terug meteen na dit stukje op 4.35 seconden. Veel kan ik er niet over zeggen, de track is nog beter dan de vorige met thema twee erin, omdat de opbouw veel lekkerder is naar te luisteren. Je krijgt er maar geen genoeg van, toch uitkijken, hij blijft in je hoofd zitten! Na thema twee komt het hoofdthema terug, alweer met piano. Nog even wat dreiging, om de track compleet te makken, maar geen echte spanning/actiemuziek. Dit zou de track overigens niet veel goeds doen.

'My Friend, the Brachiosaurus' is een heerlijke rustige track. Hij bevat vooral liefde en emotie. Elke track verbaast je wee bij deze soundtrack en je beseft je hoe vaak je dit nog wil gaan luisteren. 'Dennis Stelas the Embryo' is weer zo'n track waar die je doet verbazen. Een heel andere orkestopbouw horen we aan het begin van de track dan het gebruikelijke orkest. Je voelt spanning en dreiging... Wat blazers doen de sfeer nog spannender maken. Als je het boek gelezen hebt kan je je zelf heel goed indenken in welk hoofdstuk (in dit geval scène) de muziek zich afspeelt. De track heeft niet alleen spanning en dreiging, maar ook zeer mysterieuze en duistere geluiden die de track alleen maar goed doen.

'A Tree For my Bed' is eindelijk weer een iets kortere track. Bij veel soundtracks ben je blij als je langere tracks ziet, maar deze tracks heeft bijna alleen maar lange tracks wanneer je nu blij bent als er even een korte track is. Deze track bevat van begin af aan het hoofdthema. Williams brengt er wel wat variatie in. Zo gebruikt hij hier en daar andere instrumenten waardoor deze track een hele eigen tint heeft. Hé', de track is hierna al voorbij, de volgende track heet 'High-Wire Stunts'. Een track die weer weer door het gebruikelijke orkest gespeeld wordt. Het thema houdt het niet alleen op dreiging, hij wordt enkele keren erg druk zoals rond 0.57. Is de track niet druk, dreigt deze weer. Williams gebruikt opvallend vaak een trompet, deze zie je andere componisten minder vaak gebruiken dan Williams. Williams gebruikt hem in bijna alle maintheme's die ik van hem gehoord heb. Intussen zijn we al bij de volgende track: 'Remembering Petticoat Lane'. Meteen hoor ik een duister klinkende piano. Violen ondersteunen deze piano later. Het klinkt allemaal erg duister, het lijkt bijna een duistere horror track. Meer dan dit duister klinkende stukje bevat de track helaas niet.

We zijn intussen alweer bij de dertiende track beland: Jurassic Park Gate. Direct valt mij een djembee op die na enkele seconden begint te spelen. Een JP motiefje horen we even bij 0.47. De track houdt zich vervolgens opvallend stil. De track beloofde veel goed aan het begin, maar stelde dus niet zo heel veel voor. 'Eye to Eye' is een beetje rustig en wordt zo een underscore. Deze zijn vaak ene beetje saai, zo ook deze. De track heeft soms wel wat dreigende momenten en wat JP hoofdthema/thema 2 motiefjes. De laatste twee minuten worden weet boeiend, als na wat dreiging van djembees het heel druk wordt. Het orkest gaat flink te keer, maar een halve minuut voor het einde van de track stopt de drukte.

Finales zijn meestal de spannendste/drukste tracks van de hele score. Zo is 'T-Rex Rescue and Finale' ook vanaf het begin een dreigende en later ook drukke track. Echt thema zit er niet in de actiemuziek. We horen wat motiefjes (eerste drie noten van dit thema noem ik even zo) van thema 2. De actietrack boeit mij niet heel veel en is dan een dieptepunt van het album omdat ik het ga vergelijken met bijvoorbeeld 'Gladiator', waar de actiemuziek wel lekker te beluisteren is. Hopen dat de laatste track het hoofdthema weer heeft dat je toch lekker afsluit. Williams sterkste gene is duidelijk geen actiemuziek. Niet het hoofdthema, maar met thema 2 begint de laatste track. In het tweede deel dan het hoofdthema dat de soundtrack van wel 70 minuten compleet maakt.

Ondanks de wat tegenvallende actiemuziek op het laatste kunnen we spreken over een fantastisch, nee geweldige, nee legendarische soundtrack. De twee hoofdthema's die overheersen en zijn fantastisch te beluisteren en ook de rest is fantastisch (behalve de vijftiende track). Ik ben na deze soundtrack van plan om JAWS te kopen en misschien volgt er ook wel een Williams collectietje van mij.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Vivien Robin, submitted at (French)
Jurassic Park est probablement la meilleure production et réalisation de Steven Spielberg. La quintessence au sein de tout ce qu’il aura su faire naître au cinéma. Je considère d’ailleurs ce film comme le point d’orgue de sa carrière et comme le meilleur que je n’ai jamais vu !

Le score de John Williams est l’exact reflet du film de Spielberg.
La musique a été écrite pour un grand orchestre et une chorale féminine pour certaines pièces. On notera une place particulièrement privilégiée pour les cuivres avec un thème percutant et facilement mémorisable tant il frappe par sa puissance.

L’ouverture est sans doute la plus parlante qu’on ai jamais entendu. Une percussion au synthétiseur accompagnée par une chorale mixte lancinante et sur la fin, une flûte aux allures sauvages. Pas de thème à l’horizon, mais cela annonce une suite tout aussi alléchante…
(Je passe ici volontairement ‘Theme From Jurassic Park’)

‘Incident at Isla Nublar’ représente la première pièce d’action du score. On entre à l’aide de sons graves au synthétiseur avec l’accompagnement d’une chorale masculine. L’action prend véritablement effets quand les cuivres explosent l’orchestre. L’écriture déchaînée et effrénée de ces derniers est déjà la vraie marque de la musique de ce film. On verra par la suite le second motif de la pièce repris ailleurs dans le film. Un motif intriguant et angoissant qui revient sans cesse et épaulé par un basson en contre-champ.

Nous arrivons maintenant à LA pièce du score, celle qui présente véritablement les thèmes principaux de la musique de Jurassic Park. On commence avec un intéressant jeu de cordes et de vents. Il s’agit en réalité du prologue du thème de cuivres qui déboule vers 1 minute 20. Somptueux et majestueux hymne à la grandeur, à la splendeur en tout genre. Il s’encre et se vulgarise très vite dans le mémoire, comme le second thème d’ailleurs. Après plusieurs variations, l’orchestre fait une pause avec de petits mouvements de cordes et de vents dans ce qui est, ici encore, le prologue du second thème. La musique s’éteint presque puis repart avec les cordes dans un motif montant lentement pour aboutir à ce que John Williams a écrit de plus beau dans toute sa carrière. Le thème qui est associé, à juste titre, aux images du dinosaure, est d’une pureté époustouflante et je dirais presque « juvénile ». On suit alors plusieurs variations qui donnent naissance à la seconde partie du thème plus enjoué et emprunt d’une grande humilité. On redescend doucement, puis on repart sur la première partie du thème. Et ce qui va se passer là est à vous couper les jambes ! Williams, par un habile jeu orchestral, modifie son thème en y accordant des chœurs féminins à couper le souffle. L’orchestre prend alors une immense inspiration et relâche une dernière fois la seconde partie dans un des moments les plus émouvants du cinéma fantastique.

‘The Raptor Attack’ est un morceau pratiquement atmosphérique mais qui nous permet d’entendre pour la première fois le motif associé au vélocirapors. Motif de quatre notes pour cuivres graves. Différentes dissonances musicales entretiennent le sentiment de peur et d’inquiétude.

Le morceau ‘Hatching Baby Raptor’ accompagne la séquence émouvante et terrifiante à la fois de la naissance d’un bébé dinosaure. La musique prend alors des allures de berceuse légère accompagnée par une chorale féminine et une harpe enchanteresse. Mais la terreur refait vite surface avec l’emploi de contrebasses grave et profondes.

La longue pièce suivante, ''Welcome To Jurassic Park'' est en réalité celle qui conclu le film. Ce générique de fin reprend comme il se doit les différents thèmes du score dans de superbes variations inédites. Il se termine dans la noirceur avec une reprise du motif dédié aux vélociraptors.

On atteint des sommets avec ‘My Friend, The Brachiosaurus’. Le motif - qui est presque un thème pour moi tant sa structure est impressionnante ! - est magnifique de part sa simplicité et sa singularité. Il y a une identité très forte dans ce morceau qui repose essentiellement sur une écriture pour cordes. La deuxième partie du morceau fait référence à une autre scène du film, plus gaie et malicieuse ; la musique est donc écrite en conséquence. Je tiens à préciser que j’ai rarement vu au cinéma une relation aussi étroite entre une musique et le film qu’elle illustre.

On aborde plus ensuite le coté thriller avec ’Dennis Steals The Embryo’. Williams compose un motif très particulier pour suggérer les méfaits du gougeât de service. Ce motif repose sur des sons au synthétiseur pour figurer le coté « artificiel » de la scène.

Il y a aussi des passages plus doux et posés comme ‘A Tree For My Bed’. Pièce qui fait uniquement appel à une série de variations enfantines du thème principal le rendant encore plus émouvant.

Comme je l’ai dis plus haut, on retrouve dans ‘High-Wire Stunts’ les parties entendues dans ‘Incident At Isla Nublar’. Mais ici, l’orchestre se veut plus frénétique et énergique pour symboliser l’aspect terrifiant, angoissant et paranoïaque de la scène.

La mélancolie entre en scène dans le très beau ‘Remembering Petticaot Lane’. Williams ecrit un motif tout en sagesse et retenue. Le drame est alors clairement présent, tout espoir semble perdu…

On retrouve un peu de couleur chaude dans le surprenant et très exotique ‘Jurassic Park Gate’. Williams fait appel à des instruments ethniques et nous surprend en y mêlant une jolie harpe très inspirée. Le morceau se poursuit dans des notes plus froides avec des cordes dissonantes et des basses graves et amples.

Suit le terrifiant ‘Eye To Eye’. Morceau atmosphérique qui possède un superbe coté guerrier avec des rythmiques rigides et inquiétantes. Encore une fois c’est une pièce sans réel motif apparent, donc peu de chose à dire, mais beaucoup pour frémir !

C’est enfin dans le grand ‘T-Rex Rescue & Finale’ que ce conclu notre épopée préhistorique. Williams nous gratifie dans cette pièce de l’un de ses morceaux les plus mouvementés. Les cuivres écrasent l’orchestre et s’imposent en maître et avec grâce dans cet univers musical unique. Il n’en fallait pas moins pour terminer cette partition tout simplement parfaite.

Elle reste à ce jour pour moi la meilleure partition de John Williams.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Mitchell , submitted at (English)
First i make my excuse for my very bad English. And maybe for my very short review.

Jurassic Park is an fantasic score from my favourite Filmcomposer: John Williams. He has several great theme's and good scores. This score is one of Williams his best scores. The Theme's are incredible and give you so much power! I like the way of the score, the first number is very dark an mysterious and the ending is great with that fantasic theme. John Williams his best year is maybe 1993 because of Jurassic Park but he wrote the score for Schindler's List to. He is always my great hero for the filmmusic and this album is his best.

1) Opening Titles (0:33)
It is an short Opening but it is very dark. The 0:33 seconds give you enough information what happens that moment. It is an great opening in the movie and also for the score. The World of Dinosaures is great and this number give you that feeling.

2. Theme From Jurassic Park (3:27)
John Williams his theme for Jurassic Park is great and you hear that fantastic theme in this number of the score. I like the way of the music. It starts quiet but at the end of the track you hear a chorus of woman en you hear much violins. This number is almost the best of the score but not the number 1 of the score, that is of course track 7.

3. Incident at Isla Nublar (5:20)
A strange number after an explotion of music in track 2. But it is an nice number too. The whole number there is an mysterious atmosphere. I like the number but it is not the best of the whole score.

4. Journey to the Island (8:52)
A great number with an great time. 9 minutes (almost) of fantasic filmmusic. It starts in the film by the helicopter and it ends by the sightseeing of dinosaures (on the island). This number is great, you are now on the island. This is one of the greatest filmmoments of all time but it comes because of the music of John Williams. Without his music for this great scene...it was not good.

5. The Raptor Attack (2:49)
A great number to with a bit percusion. But not the best, number 4 makes a lot of emotions by me, this number doesn't...but it is still an good peace of work.

6. Hatching Baby Raptor (3:20)
A great number with the xylophoon as head instrument. An good number and when i listen this number I go back to the place of the island where Dinosaures makes...in the labotoria.

7. Welcome to Jurassic Park (7:54)
I say it by number 2 allready but i say it now again:"This is the best number of the score". It starts peacefull with an piano but than comes the expolotions of everything. The Violins in this number are so great! The number hase an time of almost 8 minutes and every minute is a fantasic minute for me. Not 1 second is waste because of the work from Williams.

8. My Friend, the Brachiosaurus (4:16)
An good moment in the film from Steven Spielberg but an nice moment for the music to. And that is what John Williams thought. He gives the music an nice try (if you understand what i mean). He makes this number a plesure to listen.

9. Dennis Stelas the Embryo (4:55)
A great number, with a bit percusion. In the film was this an mysterious moment. You don't know what happens, but at the end of this number you knows it because Dennis waste all his time and all the electronic stuff goes out. All because of Dennis, the nightmare begins...

10. A Tree For my Bed (2:12)
And than there is another good an quiet number. An nice number and in the movie of Spielberg you see that the girl (Sam i believe) finaly touch the dinosaur because he don't eat humans. A musical moment for John Williams.

11. High-Wire Stunts (4:08)
A great number with much percusion, the music is so good by the movie. It gives the movie extra power. Not the best actiontrack of the score, that is number 15 but this number is great.

12. Remembering Petticoat Lane (2:48)
I don't have much to say about this number, its not very good and not very bad...

13. Jurassic Park Gate (2:03)
Great number, in the film i don't know the moment but it is an nice peace of work.

14. Eye to Eye (6:32)
The track says a lot about the scene of the movie. Eye to Eye with an real dinosaur. And that is diffucult to make (with percusion and violins). But Williams can handle it and makes this number compleet with violins and percusion. And 6 minute track and that is very long but not one time i have the feeling like: Come on, go to the next track.

15. T-Rex Rescue and Finale (7:39)
The greatest actiontrack of all the Jurassic Park scores. Even better than some numbers of The Lost World: Jurassic Park. You hear some percusion but also an xylophoon and of course the violins. The violins makes this number compleet with that high noise. But don't forget the trumpets in this number!

16. End Credits (3:26)
The End Credits of the film are great because of the music. You only see an helicopter in the sunset...and you see things like: Screenplay by David Koepp etc...but the music makes it great and you go back to the movie. Great End Credits, maybe the best end credits ever of that fantastic music at the end of the movie. My mark for this score is easy...My mark = an 10. And that is an good mark because of the great music. I hope you enjoy my review, i must say it again:"Sorry for my bad English".
John Williams is an god of music and with this score he is a Legend for whole the world. Not everyone knows John Williams but in the Moviebussines, everybody knows his name!
Jurassic Park - 10/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
I must first confess that any view of Jurassic Park will undoubtedly be tinged with bias simply because it was the first soundtrack CD that ever bought. Something of a late starter, but all I needed was John Williams' Journey to the Island and my bank balance has been crippled ever since. Having said that, in retrospect, Jurassic Park is still hugely enjoyable John Williams that combines everything that is great about his music and what draws his thousands of fans towards The World's Greatest Film ComposerTM. I think Jurassic Park marked something of a watershed in Williams' composing style which went somewhat darker afterward and considerably more subtle. Maybe that was a result of the films, but also the kinds of projects where this type of music is suitable simply didn't come his way so often. Spielberg got serious post Schindler's List, even The Lost World was a very different type of film from Jurassic Park.

What makes Jurassic Park such a particular joy for me is that almost every cue functions as a perfectly self contained musical entity. Distinct enough to exist on its own while still maintaining the continuity of the whole. It's that particular style of writing that Williams seemed to employ less frequently afterward, with scores becoming considerably more through composed and different parts being less obviously distinctive entities. Nothing wrong with that, simply a different way of working and almost certainly appropriate for the film in question. Like me, I'm sure the music everyone remembers is Journey to the Island, the terrific introduction that bounces along, but leads into the even more impressive island fanfare as Spielberg's camera follows the chopper through the mountains of Isla Nublar and Williams' music perfectly timed to every part of the sequence, yet never leaping from idea to idea without musical reason. I still can't believe that Spielberg didn't re-cut the scene to fit the music, so good is the synchronisation.

There are of course plenty of other highlights. The helicopter flight is followed by the main theme as the characters and the viewer sees its first, full size dinosaur in the shape of a Brachiosaurus. The choir might seem overkill, but Williams knows how to push every dramatic button and milks the moment for all its worth and quite rightly, so convincing are the effects that we might as well be presented with a real dinosaur. Of course, the spectacle becomes chaos and Williams' action music is some of his most exciting and frenetic, with plenty of motifs and ideas playing off each. The highlight undoubtedly being T-Rex Rescue & Finale which hits every dramatic point so perfectly that the music is almost as exciting as watching it. The more reflective moments are no less impressive, from the twinkling Tree For My Bed lullaby to the sadness of Remembering Petticoat Lane. It's these little moments that make propel Williams above almost all composers these days. The introspective parts are as good and written with as much care as the more prominent ones.

I know it would probably be ambitious to compare Jurassic Park with Williams' top scores, but for sheer thrill, it's hard to beat. The generous album contains all the most important music, even if a few sections are edited together. The lovely My Friend the Brachiosaurus actually relating to an encounter with a sick Triceratops during the pastoral first half with the more impressionistic latter half relating to a later brachiosaurus encounter. About the only gripe with the arrangement is Welcome to Jurassic Park being halfway through the album, actually the End Credits in the film. It would have been better as the End Credit on the album instead of the shortened reprise of the island fanfare. Minor quibbles about an excellent score. Whether it's his huge, instantly memorable fanfares, the more pastoral, but awe inspiring main theme, the marvellous incidental sections or the searing action music, John Williams truly is one of the best. An essential Williams album.
Jurassic Park - 09/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
In 1993 werd John Williams tweemaal genomineerd voor een Oscar. De een (tevens de winnaar van die Oscar) was voor Schindler's List, ongetwijfeld een van de mooiste scores ooit geschreven. De andere nominatie was voor een misschien iets minder emotionele score, maar wel een veel leukere. Jurassic Park is in alle opzichten dan ook het tegenovergestelde van Schindler's List. Waar List leunt op zware vioolsolo's en koorpartijen, is Jurassic Park ongegeneerd groots en wild, en dendert het in al zijn thematische pracht en praal continu verder.

Jurassic Park heeft verschillende mooie thema's. Het eerste, en de meest bekende ervan is dat gigantische 'Welcome to Jurassic Park' thema dat veelal in TV-shows wordt gebruikt. Met strakke blazers, die keihard schallen tijdens de film weet Williams de film naar een hoger level te tillen. Dit thema is voor het eerst in al zijn grandeur te horen in Journey to the Island. De beelden laten niet meer zien dan een helicopter die een tropisch eiland tegemoet vliegt. Niet speciaals. Met Williams op de achtergrond is het ineens wel indrukwekkend.

Het tweede thema is een stuk minder luid, maar minstens zo krachtig. Blazers beginnen, waarna we zacht en teder spel krijgen van strijkers. Een zacht en weemoedig thema zet zijn intrede, en wordt steeds iets harder, totdat het aan het einde gewoon met het gehele orkest voluit wordt gespeeld. De opbouw gaat heel natuurlijk. De muziek is te horen in de beroemde scene waarin Neill en Dern voor het eerst te weten komen wat Attenborough heeft gedaan op het eiland.

Er valt echter meer te beleven op deze score dan luisteren naar deze twee stukken. Zo heeft Williams in Jurassic Park enkele sterke stukken actiemuziek neergezet. Waar Jurassic Park in uitblinkt, of in ieder geval zeldzaam in is, is het feit dat Williams redelijk vaak de synthesizer erbij haalt, iets wat toch redelijk ongebruikelijk voor de man is. De actiemuziek wordt opgehoopt in T-Rex Rescue and Finale, waarin we 8 minuten lang ongegeneerde actiemuziek te horen krijgen zoals alleen Williams die maken kan. Met veel percussie, strijkers, en hier en daar hints naar verschillend thema's weet Williams onze aandacht al die tijd vast te houden.

Jurassic Park mist de emotie van een E.T. of een Seven Years in Tibet, maar blinkt uit door simpelweg heel erg vermakelijk te zijn. Er zijn enkele sterke thema's aanwezig en ook de actiemuziek en atonale spanningsverhogers zijn aanwezig. Niet eerder was pure popcornmuziek zo leuk om te beluisteren.
Jurassic Park - 09/10 - Review of Wilco de Jong, submitted at (Dutch)
Een essentieel album in het oeuvre van John Williams. De componist had duidelijk veel plezier in het schrijven van deze score! Spielberg zelf schrijft achterop de hoes dat Williams en hij dit genre niet meer hadden bezocht sinds Jaws... Voor mij is dit een hint dat beide heren ervaarden dat zij zich weer eens mochten uitleven in het monster/avontuurgenre. De score is geweldig!

De muziek kent twee hoofdthema's: een eerbiedig en groots thema ("Theme from Jurassic Park") en een optimistisch avontuurlijk thema, dat heel erg mooi wordt geïntroduceerd in de track "Journey to the Island." "Welcome to Jurassic Park" (bijna acht minuten!) laat ze allebei nog eens horen. Dit had eigenlijk niet gehoeven: de melodieën zijn zeer meefluitbaar en moeten vooral NIET minuten achtereen gespeeld worden, om irritatie te voorkomen...
De drie aanvullende muzikale componenten zijn de spannings-, de actie- en de jeugdmuziek. Tracks 8 en 10 behoren tot deze laatste, vriendelijke categorie. Als hoogtepunt in de spanningscategorie wil ik "Dennis Steals the Embryo" aantippen. Een heerlijk nummer, dat later natuurlijk wel gebruikt MOEST gaan worden in zenuwslopende spelshows op tv!

Over de actiemuziek wil ik hier vermelden dat deze inderdaad fans van Zimmer & Co wellicht niet aanspreekt. Sinds mensenheugenis is John Williams' actiemuziek complex en intelligent doorweven (zodat het soms niet opvalt) met thema's, maar bovenal VERHALEND. De actietracks zijn opvallend gedetailleerd in hun synchronie met de filmbeelden. Veel koperwerk, soms te weinig percussie, maar nooit vervelend! Een Media Ventures-wals met walgelijk overgeproduceerde heroïek, waar ik mijn eigen vingers van "plezier" om af kan bijten, kan nimmer op tegen een geniaal & agressief stuk als "T-Rex Rescue & Finale."

Het stuk "The Raptor Attack" is meesterlijke griezelmuziek. Het orkest, in combinatie met synths, maakt hele vreemde geluiden... Alsof John Williams op de Jerry Goldsmith-toer gaat. Heel gaaf!
De "End Credits" zijn wat korter, maar het Adventure Theme is perfect gespeeld: iets vlotter dan elders op de soundtrack. En natuurlijk geeft de finale een duistere hint naar wat komen gaat...

Superieure score van John Williams.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
One of William's big efforts in 1993, the other one being Schindler's List, but was strange enough not even nominated for an Academy Award. Go figure... Jurassic Park is a vintage John William's score with a big orchestral sound; bold brass, dramatic strings and choir. Two themes dominates the music. One fanfare like brass theme, heard in all it's glory in cues like "Journey to the Island" (used for the first time in the film when the chopper approaches the island) and "End Credits", and another more grandiose, slow, but powerful theme, for the dinosaurs. This is the theme heard in the film when we see those big creatures for the very first time. There are also some minor motifs, like a terrifying atonal one for the raptors.

One could say that this soundtrack is divided into two different parts. The first half of the album is dedicated to the wonder and awe we feel for these animals, and the, more happy, part of the film, i.e. before everything goes completely out of hands. That's the second part, which has more action and suspense music. Now, I really don't like this music. It's terrific action music, so it's not that, but I can't listen to it without getting all nervous, uneasy and tensed. I suppose that proves the music is really great at doing what it's supposed to do, but I think it's hard listening to. Perhaps this has something to do with the fact that a lot of the music is very atonal, too... I don't know.

But I really, really like the more adventurous cues, like "Journey to the Island", "Welcome to Jurassic Park" and "High-Wire Stunts", and the more soft, tender parts, like "Hatching Baby Raptor" and the wonderful "My Friend, the Brachiosaurus", a very nice cue, with a warm, slow theme for the sick Brachiosaurus. "Dennis Steals the Embryo" is also a very good track, with, what I would like to call "sneak music". And then there's the opening music; a short track, just 30 seconds, with a very dark and dramatic choir, shakuhachi and powerful percussion (sounds like a trimmed timpani, or something...).
Jurassic Park - 09/10 - Review of Gert Bleus, submitted at (Dutch)
Dit is veruit 1 van de beste soundtracks uit de begin jaren '90. Ik had liever gezien dat John Williams een oscar kreeg in 1993 voor deze score dan voor die van Schindler's List.
Williams heeft in verloop van tijd al memorabele theme's geschreven, zoals Superman, Star Wars, Indiana Jones en natuurlijk Jurassic Park. Het prachtige aan deze themes zijn dat ze zo perfekt bij de film passen. Zonder deze muziek zouden deze films nog maar de helft waard zijn.
Iedereen herinnert zich nog het moment in Jurassic Parc, wanneer de eerste dinosauriërs op het verschijnen. Grandioze effecten die nu na bijna 12 jaar nog steeds zeer realistisch blijken te zijn. Maar het waren niet alleen de effecten waardoor deze scene in ons geheugen gegrift staat. Het was natuurlijk ook het magnifieke, wondermooie Jurassic Parc Theme van Williams dat deze scene zo geweldig maakte. Zelfs nu bij het horen van deze score denk je onmiddelijk terug aan die prehistorische beesten.
Tracks 4 en 7 van deze soundtrack zijn veruit de beste. Hier komt het theme volledig tot zijn uiting, op een spannende en overweldigende manier. De prachtige trompet- en pianosolo's geven me nu nog steeds kippevel.
De rest van de score valt ook wel best mee, maar de cd is het kopen alleen al waard enkel voor het Jurrasic Parc Theme. Als je onlangs pas een nieuwe stereo-installatie hebt gekocht en je zoekt een goede cd om het eens uit te testen, gewoon deze soundtrack erin vlammen, volumeknop omhoog en gewoon....genieten !!
Jurassic Park - 09/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Jurassic Park was een van de eerste films die jong en oud verbaasde met de net opgekomen indrukwekkende geluids- en digitale effecten. Het verhaal is naar de roman van Michael Crighton, waar wetenschappers erin slaagden om Dinosaurussen terug tot leven te brengen dankzij het DNA dat ze bewaard vonden in insecten uit dat tijdperk. Een project ontwikkelaar heeft een heel thema park opgezet, dat binnenkort moet opengaan, en we gaan samen met de eerste genodigden het park binnen. Er azen echter anderen achter de roem van de dinosaurussen en een complot om de embryos van het eiland Jurassic Park te smokkelen leidt tot grote chaos wanneer het veiligheidssysteem uitgeschakeld wordt ...
Jurassic Park is wellicht een van John Williams meest fantasierijke en wervelende scores na E.T. Eenieder herinnert zich zeker het hoofdthema, voor het eerst in volle glorie bij de aankomst op het eiland in de helikopter, en het thema wanneer de archeologen voor het eerst de herboren dinosaurussen zien. Naast deze twee erg memorabele thema's bevat de soundtrack drie subthema's: de gemene raptors met een scherp koper motief, het motief voor de klungelige verrader, en het T-Rex thema. Williams gebruikt drums en fluit op een wijze om de jungle atmosfeer aan te geven. Hij gebruikt ook af en toe synthesizer voor de vele high-tech elektronica in de film.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Jonathan v E, submitted at (Dutch)
Ik vind 'Jurassic Park' de beste John Williams soundtrack, en mischien wel de beste soundtrack aller tijden. Zoals John Williams zovaak doet is de film de juiste sfeer geven. 'Opening Titles' duurt iets van 30 seconden, maar vormt zowat de hele muziek samen. 'Theme from Jurassic Park' is een van de beste tracks, de hele opbouw zit zo goed in elkaar, en vooral het koor na 2.20 minuut is gewoon onwoordelijk. Dan krijg je de bijna 9 minuten 'Journey to the Island', ook dit is een van de beste tracks, de muziek wordt als underscore gebruikt, maar is het eigenlijk niet waard om underscore te zijn, elk melodie en overgang is gewoon perfect. 'Jurassic Park Gate' is ook een hoogtepunt, het begint met een spannend, rustige melodie, maar als de drums beginnen weet je dat je niet in een pretpark bent maar in een jungle, terwijl er nog geen gevaar is, het is een soort waarschuwing. De 'End Credits' is een soort 2e Theme van de film, dit heeft een sneller tempo en een vrolijkere melodie, een van zijn beste. Dit waren mijn hoogtepunten van deze "de beste" soundtrack.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Wim Minne, submitted at (Dutch)
voor velen is Jurassic Park de eerste kennismaking geweest met Dinosaurussen of met blockbusters.
Niet moeilijk met zo'n prachtige special effects. De dino's lijken echt een winterslaapje van 65 miljoen jaar gehouden te hebben.

En bij zo'n schitterende blockbuster hoort natuurlijk een schitterende score van John Williams. Deze componist, die toch één van de betere van de afgelopen tien jaar is, had hiervoor al reeds wereldberoemde klassiekers geschreven, met name: Jaws, Star Wars, Indiana Jones, E.T.,... dit rijtje werd aangevuld met deze score.

deze score heeft iets prehistorisch, maar toch modern, wat perfect bij de film past. Het hoofdthema is een avontuurlijk aangelegd thema, dat een heroïsch gevoel/sfeertje oproept.
Ook "Journey To the Island" is een van de tracks die je het meest bijblijft.

Gewoonweg magnifiek hoe John Williams erin geslaagd is om weer zo'n schitterende score te schrijven.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Melvin Ramon Visser, submitted at (Dutch)
Ik bedenk me nu in ene dat ik nooit wat over Jurassic Park hebt verteld, terwijl het notabene mijn allereerste soundtrack was (Het geen waar 't allemaal mee begon, toen ik niet eens van 't bestaan van soundtracks wist). Maar goed...
Ik zag de cd liggen en had echt iets van jeetje wat is dit nou weer, want ik was helemaal Jurassic Park gek en dat viel me dus op!! Ik ging hem daar beluisteren en BENG!!!! I was sold.
Zo raar was dat zeg! dat je nu alleen de muziek hoorde en de film speelde gewoon in je hoofd af.. Ok genoeg over me jeugd, nu de muziek? Nadat ik de film had gezien, zat die 2 geweldige themes al in me hoofd en vooral de helicopter-vlucht naar 't eiland, jeetje wat een spektakel was dat.. (En nee ik ga niet vertellen over ditjes en datjes over hoe de score in elkaar zit), de muziek en de film is een combinatie van 't werk van 2 grote filmhelden in 1. ABSOLUUT TOP!!! ,MeRaVi..
Jurassic Park - 10/10 - Review of Mitchell Tijsen, submitted at (Dutch)
Toen ik deze Score voor het eerst beluisterde viel ik zowat flauw. Wat een prachtig werk levert John Williams ons alweer! Met een adembenemend thema (track 2) en andere mooie Themes neemt hij ons mee terug de film in. Bij het nummer:"Journey to the Island" bijvoorbeeld moet ik altijd terug denken als de helicopter het eiland ziet en er overeen vliegt. De Score van Williams is verschrikkelijk goed en bevat zowel rustige nummers als drukke tracks. Zelf houd ik vooral van rustige nummers maar nummers met wat meer ritme vind ik ook altijd wel kunnen. Het is fenomenaal hoe Williams mij weet te overtuigen bij de Score. Deze score krijgt wat mij betreft een dikke 10 jammer genoeg kan ik niet hoger geven anders had ik de Score wel een 12 gegeven! Dit beschouw ik als Williams zijn beste werk wat hij ooit heeft geschreven samen met E.T.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Grégory Ramat, submitted at (French)
Que dire d'autre de plus sur cet incontournable album si ce n'est qu'il épouse parfaitement la démesure et l'émerveillement que l'on peut ressentir à la vision du film. La première B.O. que j'ai acheté et celle qui m'a fait tomber amoureux des B.O. en général.
Après tant d'années, John Williams demeure l'un des piliers.
Jurassic Park - 10/10 - Review of Paul Smolenaars, submitted at (Dutch)
Ik ga hier gewoon geen woorden vuil over maken
Je vindt het mooi of niet.
maar als je het mooi vindt staat hij zeker in je soundtrack top 10 ( Bij mij wel ) gewoon een fantastische soundtrack. Het thema blijft je ook gewoon bij
Jammer dat John Williams er geen oscar voor heeft gewonnen
Jurassic Park - 09/10 - Review of Ruben Gjaltema, submitted at (Dutch)
Jurassic park vondt ik al een sfeervolle film en dat heeft niet alleen niet aan de dino,s te danken maar ook aan de geweldige muziek van John williams. vooral de theme was echt onzettend mooi om naar te luisteren.
deze soundtrack is daarom vindt ik een dikke 9 waard

Other releases of Jurassic Park (1993):

Jurassic Park (2013)
Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (2014)
Jurassic Park (2014)
Collaboration Steven Spielberg / John Williams, La (1995)
Jurassic Park (2018)
Jurassic Park (2022)

Soundtracks from the collection: Jurassic Park

Lost World: Jurassic Park, The (1997)
Jurassic Park III (2001)
Jurassic Park (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on