Brokeback Mountain


Movie | Released: 2005 | Film release: 2005 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Brokeback Mountain #12:35
2.Brokeback Mountain #22:02
3.Brokeback Mountain #32:17
4.Camp1:27
5.Carrying Sheep1:01
6.Closet2:40
7.Crying In Alley0:22
8.Ending1:59
9.Flashback1:21
10.Getting Drunk1:37
11.Harmonica #10:36
12.Harmonica #20:24
13.Horse Love4:34
14.Jack Deceased0:27
15.Kiss1:19
16.Opening1:13
17.Post Office0:53
18.Riding Horses1:27
19.Snow1:23
20.The Wings0:39
21.Tractors1:13
22.You Are Late1:12
 32:40
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Brokeback Mountain - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
In 2005 regisseerde de Taiwanese regisseur Ang Lee het nogal controversiële Amerikaanse western-drama Brokeback Mountain. Het verhaal is gebaseerd op een novelle van de Amerikaanse auteur Edna Ann Proulx. De film is door de critici overal lovend ontvangen en won vele prijzen, waaronder een aantal Oscars, Golden Globes en Bafta's, maar niet de Oscar voor 'Beste Film', wat weer aanleiding was voor nieuwe controverse, wellicht niet zozeer ingegeven door de film zelf, maar door de druk om het onderwerp van homofilie in een western te benadrukken. In de bioscopen was deze western overigens ook een groot succes.
Het verhaal begint in 1963, wanneer de cowboys Ennis Del Mar (Heith Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal) worden ingehuurd om een kudde schapen te laten grazen in op de berghellingen. Daar ontwikkelen ze een heftige passionele relatie, maar na de zomer gaan beiden hun eigen weg. Ennis trouwt dan met zijn verloofde Alma (Michelle Williams), met wie hij kinderen krijgt. Jack vertrekt naar Texas, waar hij Lureen (Anne Hathaway) ontmoet en ook zij trouwen. Een aantal jaren later gaan Jack en Lureen op bezoek bij Ennis en Alma, waarop hun liefde opnieuw ontvlamt, terwijl hun huwelijken in het slop raken...

De film is voorzien van de nodige westernsongs van bekende en minder bekende artiesten, terwijl de score bij de film van Gustavo Santaolalla is. Hij won zelfs een Oscar voor zijn score, maar als je deze promo hoort, dan vraag je je af hoe dat kan.
De film vertelt een verhaal over liefde en emotie en daar past natuurlijk gevoelige muziek bij. Op het soundtrackalbum dat bij de film uitgebracht is staan vooral de songs centraal, maar zijn ook een aantal tracks van Santaolalla opgenomen. Dat zijn dan wel gelijk ook de prettigst beluisterbare tracks.
Zijn muziek heeft een vrij traag tempo, waarbij de getokkelde gitaar in vrijwel alle tracks op dit promo album de hoofdrol speelt. Dat trage tempo en de melancholieke kleuring van de muziek zorgt voor die gevoeligheid, die de film kennelijk nodig had. Die stijl zorgt ervoor dat de muziek gemakkelijk in het gehoor ligt en een overwegend lieflijke tint heeft, vooral omdat alle muziek binnen het harmonische spectrum valt.

De eerste drie tracks brengen de thema's naar voren, die overigens ook in een paar andere tracks duidelijk naar voren komen. Hierin worden de gitaarklanken vaak nog licht aangevuld met een slide-guitar en elektronisch-orkestrale elementen. Verreweg de meeste andere tracks laten meestal alleen de getokkelde, soms geraspte, Spaanse gitaar en een slide-guitar horen. Soms komen wat onbestemde muzikale geluiden naar voren, zoals in 'Closet', 'Flashback' of 'Horse Love', die meer iets van soundscape hebben, maar meestal blijven alleen de gitaren over. Daarbij is de muziek vaak erg aan de minimalistische kant en dat minimalistische karakter tekent eigenlijk toch wel de hele score.
Een paar korte tracks laten alleen solo mondharmonicamuziek horen, die meer een source-muziek karakter hebben. In andere hoor je alleen de getokkelde akoestische gitaar op een trage manier spelen. Soms vallen er kortere of langere stiltes tussen de klanken en dat alles zorgt voor een wel heel erg minimalistisch karakter van de muziek. In een aantal tracks is dat wat minder, omdat er aanvullende instrumenten zijn ingezet en dat zijn juist de tracks die ook op het soundtrackalbum zijn meegenomen.
De afsluitende track 'You are Late' is overigens de enige waarbij de getokkelde gitaar samen speelt met een prettig klinkende solo fiddle.

Kortom, met zijn muziek voor de dramafilm Brokeback Mountain heeft Gustavo Santaolalla een nogal beperkte score gecomponeerd. De muziek is overwegend vrij traag en heeft een melancholieke kleuring. Daarbij hebben veel tracks een erg minimalistisch karakter, waarbij regelmatig slechts één instrument te horen is, vaak de getokkelde gitaar. Een aantal tracks zijn vooral voorzien van wat min of meer melodieuze geluiden, die als een soort soundscape werken, maar eigenlijk nauwelijks muzikaal zijn. De muziek is overigens wel prettig harmonieus en ligt best goed in het gehoor, maar de sterk minimalistische stijl en de soundscapetracks daar tussendoor, zorgen niet voor een erg aantrekkelijke score, hoewel die voor de film best passend geweest zal zijn. Mijn waardering voor dit promo album komt echter niet hoger dan 62 uit 100 punten.

Other releases of Brokeback Mountain (2005):

Brokeback Mountain (2005)

Soundtracks from the collection: Academy promo CD

Jarhead (2005)
Frida (2003)
Road to Perdition (2002)
American Gangster (2007)
Lion King, The (1994)
Calendar Girls (2003)
Incredibles, The (2004)
Last Mimzy, The (2007)
Bucket List, The (2007)
Golden Compass, The (2007)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More