Bill & Ted's Excellent Adventure
Intrada Special Collection ISC 269 (First Edition)


Movie | Release date: 06/23/2014 | Film release: 1989 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.History Lesson1:22
2.Future Bill & Ted Leave1:53
3.Rufus Lands1:02
4.A Lot More Than That1:00
5.Austria, 18052:02
6.Short Dead Dude2:54
7.Old West0:45
8.Saloon Tack Piano1:52
9.Billy The Kid0:27
10.Brawl And Ancient Greece3:33
11.Medieval England5:00
12.Meet The Princesses1:40
13.Execute Them! (With Hoo-Hahs)3:16
14.Bag Freud1:31
15.Prehistoric Pit-Stop3:43
16.Thanks, Rufus0:23
17.Napoleon Hesitates0:35
18.Mall Mayhem1:30
19.Wild Speech Montage2:01
20.Jailbreak3:34
21.America The Beautiful (Ward, arr. Newman)1:07
22.Thank You San Dimas High0:29
23.Saloon Tack Piano (Alternate End)1:56
24.Execute Them! (Orchestra)3:16
25.Trumpet Fanfare0:07
26.Go Faster (Film Version)0:18
27.Coda With Echoplex0:06
28.Fleur De Lis (Beethoven, arr. Newman)0:44
29.William Tell Overture (Rossini, arr. Newman)0:39
 48:45
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Bill & Ted's Excellent Adventure - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Bill & Ted's Excellent Adventure uit 1989 is een soort science fiction komedie met Alex Winter en Keanu Reeves in de hoofdrollen als Bill en Ted. De film is geregisseerd door Stephen Herek (Critters, The Three Musketeers, 101 Dalmatians). De productie liep nogal uit de hand vanwege het faillissement van de productiemaatschappij, terwijl de film al in 1987 geschoten was. Orion nam de rechten over, maar de film kwam pas in 1989 uit, waardoor sommige edits in de film die al klaar waren niet meer klopten. De film was redelijk succesvol, reden om te besluiten tot een opvolger, die Bill & Ted's Bogus Journey ging heten en in 1991 uitkwam.
Het verhaal begint in 2688, waar blijkt dat in een ver verleden een zekere Bill en een zekere Ted een begin hebben gemaakt met de stichting van een paradijslijke samenleving. Van daaruit wordt een zekere Rufus via een tijdmachine teruggestuurd naar 1988 om ervoor te zorgen dat Bill en Ted een goed cijfer krijgen bij hun geschiedenisles. Maar Bill en Ted blijken een stel halfgare studenten te zijn die liever met hun metalbandje bezig zijn dan met studeren. Rufus legt contact, maar ze vertrouwen hem niet. Dan landen vlakbij hen een oudere Bill en Ted via zo'n zelfde tijdmachine, die zeggen dat ze henzelf zijn. Om een goed cijfer te krijgen voor geschiedenis gaan de jongere Bill en Ted vervolgens met die tijdmachine naar het verleden en ontmoeten daar allerlei grootheden...

De score is van David Newman, die ook al de score voor regisseur Herek's eerdere film Critters componeerde. Kennelijk beviel de samenwerking goed, want Newman zou nog veel vaker met Herek samenwerken.
Eerder was van de film al een soundtrack uitgekomen. Daar stonden alleen een flink aantal nogal stevige rocksongs op, maar helemaal niets van Newman's score, een album dat voor liefhebbers van filmmuziek dus helemaal niet interessant is. Maar inmiddels is bij Intrada ook een album uitgekomen met alleen de muziek van David Newman. En op dit album staat dan ook nog bijna alle scoremuziek die Newman voor deze film heeft opgenomen.
Behalve de score staan er ook nog een aantal bonustracks op het album, die wel van Newman zijn, maar alternatieve versies of klassiekers in een Newman-arrangement.

Het album opent met de track 'History Lesson', waarin een trompet op begeleiding van snare-drums een fraaie melodie speelt. Helaas wordt dit aan het einde van de track overgenomen door nogal hip gitaarwerk en elektronische begeleiding. De tweede track bestaat helemaal uit die elektronische klanken, met elektrische gitaar, drumpads, synthesizer en andere kunstmatige klanken, die de link met de verre toekomst moeten leggen. Het klinkt echter allemaal nogal gedateerd in plaats van futuristisch en ook qua melodie stelt deze track niet zoveel voor.
Dat laatste geldt helaas voor veel tracks van deze score. Veel melodieën zijn nogal kleurloos en dat doet geen goed aan de muzikale beleving van de muziek. En dat geldt niet alleen voor de muziek bij scenes die in het 'heden' spelen, maar ook voor scenes die in het verleden spelen en dat zijn verreweg de meeste. Een aantal titels van tracks spreken al voor zich. Toch ziten ook in die muziek veel moderne klanken en instrumentaties. Zo is 'Short Dead Dude' een track met een hippe elektrische gitaar op elektronische underscore en komt daardoor erg kunstmatig over.
Een paar tracks spelen zich af in het 'wilde westen' en klinken ook zo. 'Old West' heeft een trompet en trombone op underscore van strijkers. 'Saloon Tack Piano' heeft die typerende klank van een bar-piano en wordt nogal eens wat onzuiver gespeeld, waarmee het eigenlijk een source-track is. Toch is het een van de aardigste tracks.
Ook 'Brawl and Ancient Greece', begint in een western stijl begint met strijkers waarop een trompet een mooie melodie speelt. Maar na een kleine minuut neemt het volle orkest de muziek over. De melodie is dan echter veel minder aansprekend en het arrangement wat rommelig.

De langste track op het album is 'Medieval England'. De muziek van deze track is vooral spannend en daardoor wat minder melodieus. Ook is de muziek vaak wat grillig. Mede daardoor is dit geen fraaie track. De volgende track is veel fraaier en is een bijna lieflijk arrangement, hoewel de melodie wat vlak is.
Een andere spannende track is 'Execute Them (with Hoo-Hahs)'. Grillige koperblazers spelen een hoofdrol in deze track. De hoo-hahs uit de titel zijn de regelmatig terugkerende uitroepen van menselijke stemmen. Die maken de muziek er overigens niet aantrekkelijker op.

Veel muziek van deze score heeft een duidelijk spannend karakter en dat gaat vrijwel altijd ten kosten van de melodie. De arrangementen zijn daardoor ook wat grilliger en minder aansprekend. Een aantal tracks heeft daarnaast een nogal elektronische kleuring, met snerpende gitaren en percussie van drumpads, wat de muziek nogal gedateerd doet klinken en ook hier laten de melodieën zeker te wensen over.
Eigenlijk is er maar een track die er duidelijk bovenuit steekt en daarvan is de melodie wereldberoemd. 'America the Beautiful' is een prachtige track, waarbij de muziek vol orkestraal wordt gebracht, met de strijkers in de hoofdrol. Ook de bonustrack 'Fleur de Lise', ofwel het beroemde 'Für Elise' van Ludwig van Beethoven blijft een prachtige evergreen.
De laatste track op het album is dan nog Rossini's ouverture van Wilhelm Tell, maar die wordt op zo'n hoog tempo gespeeld, dat dit niet echt fraai meer is.

Kortom, met Bill & Ted's Excellent Adventure heeft David Newman niet echt een aantrekkelijke score gecomponeerd om los van de film van te genieten. Daarvoor zijn de melodieën te vlak en niet aansprekend genoeg. Ook een fraai thema ontbreekt en daarbij heeft de spannende muziek op het album duidelijk de overhand. Die muziek is (zoals meestal) wat grilliger en donkerder gekleurd, wat die muziek minder prettig beluisterbaar maakt. Ook zijn een aantal tracks vrijwel volledig elektronisch, met snerpende gitaarklanken, underscore uit de synthesizer en percussie van elektronische drumpads. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw zal dat vast futuristisch geklonken hebben en ook het metalbandje waarin beide hoofdpersonen in de film spelen zal daar een aandeel in hebben, maar het klinkt allemaal erg gedateerd. De paar fraaie tracks op dit album zijn echte klassiekers, waarbij Newman hooguit het arrangement wat zal hebben bijgeschaafd. De waardering voor dit album komt niet hoger dan 62 uit 100 punten.
World premiere release of exciting David Newman soundtrack for Stephen Herek history-upside-down tale starring Keanu Reeves, Alex Winter, George Carlin. Bill & Ted's Excellent Adventure consists of time travel both past and future, replete with history lessons come to life: Napoleon, the wild west with Billy The Kid, medieval England, Socrates, Joan Of Arc, Freud, Abraham Lincoln. Newman responds with vivid, action-packed score playing straightman to antics on-screen. Long in coming CD presents all of Newman's scoring in stereo from once-missing actual 1/2' three channel orchestral session elements plus DAT of all additional keyboard cues, guitars, additional fanfares, more. Highlights abound but rousing 'Execute Them', haunting 'Meet The Princesses' deserve extra spotlight. The pop world was graced with all-song album from A&M label many years ago. At last, score fans get their due! Colorful design from Joe Sikoryak plus informative liner notes by Tim Greiving tie nice package up with a bow. David Newman conducts.

Other releases of Bill & Ted's Excellent Adventure (1989):

Bill & Ted's Excellent Adventure (2018)
Bill & Ted's Excellent Adventure (2020)
Bill & Ted's Excellent Adventure (2020)
Bill & Ted's Excellent Adventure (2014)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More