A Shot at Glory


Mercury Records UK (0731454812726)
Movie | Released: 2001 | Film release: 2000 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Sons Of Scotland2:18
2.Hard Cases3:27
3.He's The Man4:42
4.Training3:29
5.The New Laird2:21
6.Say Too Much2:39
7.Four In A Row4:42
8.All That I Have In The World3:22
9.Sons Of Scotland (Quiet Theme)3:00
10.It's Over4:10
11.Wild Mountain Thyme3:37
 37:46
Submit your review Hide reviews in other languages

 

A Shot at Glory - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Brits-Amerikaanse film A Shot at Glory is geregisseerd door de tamelijk onbekende Amerikaan Michael Corrente en speelt zich af in Schotland.
Het verhaal draait om voetbalcoach Gordon McLeod (Robert Duvall), die niet naar de Premier Leage wil evenals zijn vrien Martin Smith. Aanbiedingen slaan ze af. Maar dan gaat Smith toch overstag en besluit McLeod teleurgesteld om terug te keren naar z'n dorp Kilnockie in Schotland. Daar wordt hij echter gevraagd om de lokale tweede divisieclub te gaan leiden. De club is eigendom van de Amerikaan Cameron. Hij heeft daarvoor al stervoetballer en lastpost Jackie McQuillan (gespeeld door voetballer Ally McCoist) binnengehaald. Samen pakken ze de taak op en spelen al snel in de hoofddivisie. Dan komt het bericht dat Cameron de club weg wil halen uit Kilnockie en moet de club ook nog uitkomen tegen regerend kampioen Glasgow Rangers...

De film speelt zich af in Schotland en wie kan dan beter de muziek verzorgen dan de geboren Schot Mark Knopfler. Hij is altijd kieskeurig geweest in de films waarvoor hij een score wilde componeren. Er moest altijd wel een link zijn met zijn eigen achtergrond, waardoor hij de kans had een lichte keltische kleuring aan de muziek te geven. Dat deed hij eerder ook al voor Local Hero, Cal, Comfort and Joy en The Princess Bride. Local Hero en Comfort and Joy speelden zich ook nog eens af in Knopfler's eigen Schotland. En nu dus ook A Shot at Glory.

Knopfler had weer de kans om de muziek een etnisch randje te geven en dat is op de score duidelijk hoorbaar. Vooral de doedelzak, fluit en accordeon geven de score dat keltische sfeertje, terwijl Knopfler zelf regelmatig tokkelend op gitaar te horen is. Toch komt ook de Dire Straits sound duidelijk naar voren in de wat steviger tracks.

Het album opent met het thema voor de film in de track 'Sons of Scotland', waarin Knopfler op een aangename manier de melodie tokkelt op z'n gitaar, terwijl rustige underscore de melodie begeleidt. Het is een fraai thema, dat ook nog weer terugkomt in de score.

De Schotse kleuring van de muziek komt vooral naar voren in de tweede track van het album 'Hard Cases', waarin de doedelzak een groot aandeel heeft. De helft van de track speelt die doedelzak solo, waarna halverwege andere instrumenten erbij komen, zoals drums en gitaren. Daardoor heeft deze tweede helft van de track toch wel een hoog Dire Straits geluid, vooral ook door de stevige kleuring van de muziek en de typerende gitaarklanken.
In een aantal tracks komt vooral de accordeon als instrument naar voren. Deze geeft dan nogal eens een wat volks karakter aan de muziek, maar veelal wordt de accordeon vlot bespeeld en helpt ook de overige instrumentatie goed mee om dit tot behoorlijk prettig beluisterbare tracks te maken. Vooral de vlotte percussie maakt deze tracks tot positieve ervaringen.

Op het album zijn een aantal songs meegenomen. 'He's the Man' is een wat stevige song met een rock-randje, die zo uit de koker van de Dire Straits zou kunnen komen. Mark Knopfler zingt zelf de tekst. De song 'Say Too Much' is een song met een meer jazzy stijl, waarin trombone en saxofoon dat nog weer versterken, terwijl 'All That I Have in the World' een song is met een nogal melancholieke kleuring, die niet zou misstaan op een solo-album van Knopfler. Ook hier speelt de gitaar een hoofdrol in de vrij rustige melodie, met toch een behoorlijk stevige kleuring.

De afsluitende track is een mooie melodie in de stijl van een traditional. De track is niet door Knopfler geschreven, maar door Francis McPeake, die er tekst op maakte, gebaseerd op een Schots gedicht. Knopfler heeft de muziek in z'n eigen stijl opnieuw gearrangeerd en instrumentaal gehouden, zodat het ook mooi in het geheel van de score past. Dit is zonder meer een van de fraaiste tracks van het album, met een mooie Schotse kleuring.

Kortom, met A Shot at Glory heeft Mark Knopfler in 2002 voorlopig z'n laatste score gecomponeerd. Het is een overwegend fraaie score geworden met een behoorlijk Dire Straits gehalte in een aantal tracks en toch ook een behoorlijk Keltische kleuring, die het goed doet. Het mooie thema komt een paar keer terug in de fraaiste tracks en ook de afsluitende track heeft een fraai Schots tintje. Het album bevat een aantal songs van Knopfler, waarop hij zelf de zang voor z'n rekening neemt, maar als filmmuziek zijn dit de mindere tracks. De waardering voor deze score komt zo op 73 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More