Cal


Mercury Records NL (0042282276919)
Mercury Records UK (0042282276926)
Movie | Released: 1984 | Film release: 1984 | Format: CD, Vinyl
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Irish Boy3:55
2.The Road2:08
3.Waiting for Her0:38
4.Irish Love2:24
5.A Secret Place / Where Will You Go1:45
6.Father and Son7:41
7.Meeting under the Trees0:48
8.Potato Picking2:06
9.In a Secret Place1:08
10.Fear and Hatred2:18
11.Love and Guilt3:04
12.The Long Road7:13
 35:07
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Cal - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Ierse film Cal speelt zich af in de zeventiger jaren tijdens de spanningen in Noord-Ierland tussen de IRA en de Unionisten in de laatste decennia van de vorige eeuw. De Ierse vrijheidsstrijders van de IRA zoeken aansluiting van Ulster bij de overwegend katholieke Ierse republiek, terwijl de Unionisten juist vast willen houden aan hun band met het protestantse Britse koninkrijk. Die strijd heeft tientallen jaren lang deze Britse provincie verscheurd in een sfeer van wantrouwen, haat en doodslag.
Het verhaal van de film draait om Cal, lid van de IRA. Hij is de chauffeur die de aanslagplegers vervoert bij een moordaanslag op een lid van de RUC, de politie van Noord-Ierland of Ulster. De agent wordt vermoord voor de ogen van z'n vrouw en kinderen. De aanslag begint daarna voor Cal steeds meer als een schuld te voelen en hij wil weg bij de IRA. Maar die ziet dat als verraad en weigert. Toch zoekt Cal een uitweg voor z'n schuldgevoelens en er ontstaat contact tussen Cal en de weduwe van de agent...

De muziek voor deze dramafilm is van Mark Knopfler. Een jaar eerder had hij al de muziek geschreven voor de film Local Hero en die muziek werd erg goed ontvangen. Hij is een componist die zich beperkt tot films die hem persoonlijk aanspreken en Cal was zo'n film. Hij componeerde alle cues die vervolgens gespeeld werden door een groot deel van de band Dire Straits, waar Knopfler de voorman van was.
De film speelt zich af op het Ierse eiland en door de toevoeging van Paul Brady en Liam O'Flynn heeft de score daarmee een meer Ierse folk kleuring gekregen. Brady speelt daarbij de Tin Whistle, de typerende hoge piccolo-achtige fluit die je vaak hoort in Iers getinte muziek en de mandoline, terwijl O'Flynn de Uilleann Pipes bespeelt, een Ierse en kleinere soort doedelzak, in tegenstelling tot de grotere en bekendere Schotse doedelzak. De mooie track 'Father and Son' laat dit instrument prachtig uitkomen.

Voor Cal heeft Knopfler een sfeervolle score geschreven, die prima bij de film past. Die sfeer houdt Knopfler gedurende de hele score vast, waarbij uiteraard wel de muziek ook moet passen bij de scene in de film. De ene track is daardoor dramatisch of juist romantischer gekleurd, terwijl andere weer meer spanning of onheilspellendheid meebrengen. Maar steeds is er de rustige muziek, die de emoties probeert bij te sturen. En die emoties worden bepaald door het hoofdpersonage Cal, die in de knel komt door de omstandigheden waarin hij verkeert en waarbij het uiteindelijk niet lukt om aan die ellende te ontsnappen. De muziek heeft dan ook als geheel een melancholieke inslag, als een verlangen naar een beter leven. Op die melancholieke kleuring varieert Knopfler dan weer om zijn score tot leven te brengen. En dat lukt hem uitstekend.
De score heeft een erg fraai thema voor de film, dat Knopfler vooral tokkelend op z'n gitaar op een aansprekende manier weet te brengen in de track 'The Road'. Dat thema komt alleen terug in de afsluitende track 'The Long Road'.
Daarnaast is er een fraaie melodie voor de hoofdpersoon Cal, die in de openingstrack 'Irish Boy' gepresenteerd wordt. Ook dit thema wordt op de gitaar getokkeld. Het komt verder op het album niet weer terug. Dan is er ook nog het liefdesthema, dat we in 'Irish Love' horen. Ook een fraaie melodie, die Knopfler op z'n gitaar speelt en alweer rustig tokkelend en alweer eenmalig.
Vrijwel alle tracks hebben hun eigen melodie, zonder dat de thema's terugkomen, behalve het hoofdthema.

Het album heeft een duidelijk afwijkende track. In 'Fear and Hatred' weet Knopfler de spanning en angstgevoelens hoog op te spelen in ruig gitaarwerk, dat niet erg aangenaam is om naar te luisteren. Een andere afwijkende track is het spannende 'Love and Guilt'. Hiervoor heeft Knopfler duidelijk elementen van de Dire Straits song 'Private Investigations' gebruikt.

Veel tracks laten het typerende geluid van Knopfler's gitaarspel duidelijk horen. En in veel tracks wordt dat prettig aangevuld met de Ierse klanken van Brady en O'Flynn. Een aantal tracks zouden echter ook heel goed in het Dire Straits programma passen. Een van de tracks (The Long Road) komt ook voor op een verzamelalbum van de Dire Straits, dus dat zegt al genoeg.

Kortom, met de score voor Cal heeft Mark Knopfler een overwegend erg fraaie score gecomponeerd. De tracks met Ierse invloeden dragen daar zeker aan bij. De themamelodieën zijn bijzonder mooi en worden ook prachtig getokkeld op de gitaar, met mooie lichte underscore. Een paar tracks zijn wat minder aansprekend, maar de algehele waardering is toch een mooie 83 uit 100 punten.

Other releases of Cal (1984):

Mark Knopfler - Screenplaying (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More