Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Eyes Wide Shut


Warner Bros. Records (0093624745020)
Movie | Release date: 07/13/1999 | Film release: 1999 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track Artist/Composer Duration
1.Musica Ricercata, II Gyorgy Ligeti4:18
2.Waltz #2 from Jazz Suite Dmitri Shostakovich3:41
3.Baby Did A Bad ThingChris Issak2:54
4.When I Fall In LoveThe Victor Silvester Orchestra3:00
5.I Got It Bad (And That Ain't Good)The Oscar Peterson Trio3:11
6.Naval Officer Jocelyn Pook4:52
7.The Dream Jocelyn Pook4:57
8.Masked Ball Jocelyn Pook3:42
9.MigrationsJocelyn Pook Ensemble3:44
10.If I Had YouRoy Gerson7:01
11.Strangers In The NightPeter Hughes Orchestra2:31
12.Blame It On My YouthBrad Mehldau6:17
13.Grey Clouds Franz Liszt3:19
14.Musica Ricercata, II (reprise) Gyorgy Ligeti4:17
 57:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Eyes Wide Shut - 08/10 - Review of Roger Murall, submitted at (Spanish)
Este magnífico título, escrito originalmente por Arthur Schnitzler, en su obra: "Relato soñado" fué adaptada al cine por el maravilloso Stanley Kubrick como "Eyes wide shut" en el años 1999.
En la Banda Sonora Original (o Soundtrack) de esta película, constan 14 pistas, algunas de ellas, composiciones adaptadas para la pelicula y otras coposiciones hechas especialmente para la película. Entre las primeras nombradas constan titulos tan clasicos como "Baby did a bad bad thing" por Chris Isaak o "Waltz 2 from Jazz Suite" tambien muy popular. La realización de la BSO compuesta para la pelicula, estuvo a cargo de Jocelyn Pook, autor de piezas claves en la pelicula como "Musica Ricercata II" o "Masked Ball", ésta última con un significado mas concreto que explicaré más adelante.

Toda la BSO es crucial para la película, que crea un entorno a veces misterioso, emocionante o a veces induce el temor.

En especial la "Musica Ricercata II" hace un efecto clave en algunas partes de la película, y lo que se tiene que avaluar de esta composicion no es la melodía en sí, sino el contorno en el que está usada.

"Masked Ball", la cancion que suena previamente a la orgia sexual que tiene lugar en el ritual sectario que muestra la pelíula, es una composición un tanto extraña y ahora veremos el por qué.

Si escuchamos la cancion, nos daremos cuenta que tiene un tono un tanto extraño y desagradable. Si se me permite la osadía, sospeché de un mensaje subliminal, investigué y descubrí que acertaba en mis sospechas. La cancion es un fragmento de un pasaje bíblico de San Juan es idioma Rumano. La letra original de la cancion es:

Auov uad auon acnurop ias iicinecu ertac iulunmod asiz. Aiutseca iulusacal iulutnafs ia irotacafenib is irotiulim irotanihcni. Uezenmud iul rolibor roletacap aeratrei is aerasal aeratecrec aer.

Si la pasamos del revés pasaría a ser:

Zisa Domnului catre ucenicii sai, porunca noua dau voua. Domnului sa ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor robilor lui Dumnezeu. Inchinatori, miluitori si binefacatori ai sfantului lacasului acestuia, que traducido a nuestro idioma, vendria a ser algo semejante a:

Y el señor dijo a sus ´seguidores: "Un nuevo mandamiento os doy, que os améis los unos a los otros" y "Señor, oramos por la misericordia, vida, la paz, la salud, la salvación, la iluminacion, dejando a la esclavitud y el perdón de los pecados a Dios".

Si vemos la película, podemos apreciar que el mensaje tiene mucho sentido, pues la frase de San Juan habla de un amor espiritual y puro, mientras que en la película se muestran escenas obscenas y sólo se muestra amor carnal o sexual.

Digo todo esto, porque la BSO de esta película no tiene tanta importancia por la belleza de sus composiciones sino por su significado o por las sensaciones a las que impulsan al espectador a determinadas emociones.

En definitiva, ésta es una gran BSO para una gran película.

Eyes Wide Shut - 08/10 - Review of Peter Van Riet, submitted at (Dutch)
Net zoals quasi alle andere films van Stanley Kubrick bestaat ook de soundtrack van zijn laatste film vlak voor zijn dood (hij stierf enkele dagen na de afwerking van de postproductie) uit zorgvuldig gekozen reeds bestaande muziek om de juiste sfeer van de film te creëren. En die juiste sfeer creëren was ongetwijfeld één van de meest belangrijke aspecten van deze surrealistische prent.

De muzikale leidraad doorheen de film is het, puur muzikaal gezien vrij saaie, 2 noten-motief dat aan de basis ligt van Lygeti's "Musica Ricercata". Filmisch-muzikaal misschien interessant, maar niet echt de reden waarom deze soundtrack me toch niet koud laat. Chris Isaac's is leuk, Shostakovich's Neovisionaire wals tevens best aangenaam om te horen, maar wat me vooral kippevel bezorgde was de Originele scoremuziek van Jocelyn Pook. Voor de film Eyes Wide Shut was ze niet zo actief in de filmmuziekwereld, maar sinds ze werd ontdekt door Kubrick heeft ze duidelijk de smaak te pakken gekregen een sindsdien heeft ze nog voor vrij veel films de muziek verzorgd. (cfr www.imdb.com).
Ook al staan er slechts 4 nummers scoremuziek van haar op de soundtrack, ik ben van mening dat ze de overige soundtrack ook best mocht verzorgen, het had alleszins ongetwijfeld interessenter geweest dan het inmiddels befaamde 2noten motief.
Haar eerste werk dat wordt voorgesteld op het album is "Naval Officer". Het is een werk dat geschreven is voor strijkersorkest met enkele soli, beginnend met de Cello solo in het begin. De compositie is niet écht gebouwd rond een thema maar eerder sfeervol bedoeld met vele harmonische lagen die telkens parallel met de structuur terugkeren, stagneren, met hoogtepunten om dan weer te verdwijnen in het niets vanwaar het kwam.
Het volgende, The Dream is qua sfeer, structuur en ritmiek zeer gelijkend aan Naval officer. Surrealisme is troef; de 2 stukken horen ongetwijfeld samen.

Het volgende stuk dat je kan vinden van Pook is Masked Ball. Een erg specifiek suk dat duidelijk voor een specifieke scène lijkt geschreven te zijn maar ook op zichzelf kan staan als stuk. Experimenteel als het is, is het ook weer vrij minimalistisch en repetitief. (zoals de 2 vorige 2 werken). Qua instrumentatie is het beperkt tot een eng strijkersensemble, een laag ritmisch slagwerkinstrument en 2 stemmen die lijken te improviseren en op elkaar in te spelen die het geheel een "broeierige" maar ook lichtelijk cerebrale sfeer geven.

Het volgende werk tenslotte, Migrations, is gebaseerd op het 2noten motief van Lygeti, maar dan in een exotische versie / orkestratie, met een instrumentatie die dezelfde exotische evocatie uit het vorige werk nog meer versterkt.
Wellicht van alle Kubrick-soundtracks is dit er één die behoort tot de meer op zichzelfstaand beluisterbare.


Eyes Wide Shut - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Kubricks laatste film speelt zich af in hedendaags Manhattan, New York. Tom Cruise spelt de rol van een dokter, getrouwd met een art curator (Nicole Cudman). Op een dag bekent zijn vrouw hem haar erotische fantasieën en dat ze hem bijna bedrogen heeft en dit is voor Tom Cruises' karakter het begin van een odyssee van seksuele en morele verkenning. Langs zijn nachtelijke escapades komt hij uiteindelijk terecht op een high society orgie ergens op een kasteel, maar het binnendringen in dat milieu bedreigt opeens zijn familie ...
Kubrik opteerde zoals gewoonlijk voor een ruime selectie aan source music, aangevuld met de bijzonder originele score van Jocelyn Pook. Ze creëerde voor de erotische fantasieën van het karakter van Nicole Kidman "Naval Officer," een stuk voor een strijkers ensemble dat zeer atmosferische en eenzaam klinkt. "The Dream" gaat verder op dit thema, maar brengt een aantal dissonante elementen in die de onlogische en onaangename aard van de droom aanduiden. Hetzelfde is ook terug te vinden in "Masked Ball", een erg donker en spookachtig stuk dat in de mystiek van die scène een onaangenaam element brengt. De vreemde stem hier is eigenlijk een liturgisch gezang dat achterstevoren wordt afgespeeld. Geniaal is "Migrations", Tom Cruise dringt dieper door in het kasteel waar de ene na de andere orgie plaatsvindt, opgebouwd met een sterk kleurvolle exotische percussie, bas gitaar en sopraan. De meest memorabele source music van de film is de piano, dit is Musica Ricercata II van György Ligeti. Dit vrij eenvoudige maar gebalanceerde spel van de piano met de scène in de film zorgt voor een zeer sterke spanningsopbouw. Ook interessant is de Shostakovich's Waltz 2 van zijn Jazz Suite. Tenslotte is Eyes Wide Shut misschien wel het meest verbonden met Chris Isaak's "Baby did a bad thing", zowel film als trailer gebruikte deze muziek bij deze schitterende scène.
Golden Globes: Best Original Score (Nominee)

Soundtracks from the collection: Kubrick Films

Lolita (1997)
2001: A Space Odyssey (1996)
Full Metal Jacket (1987)
2001: Music From the Films of Stanley Kubrick (2005)
Clockwork Orange, A (1998)
Spartacus (1991)
Barry Lyndon (1975)
Eyes Wide Shut (1999)
Alex North's 2001 (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on