Superman Returns


La-La Land Records (826924128220)
Movie | Release date: 12/03/2013 | Film release: 2006 | Format: CD
Limited edition: 3000 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.As Time Goes By/The Planet Krypton1:22
2.Main Titles2:44
3.Dying Wish2:41
4.Homecoming/Tell Me Everything/Stars in the Sky5:52
5.Memories3:15
6.Put Here for a Reason/The World Keeps Spinning/Closet Case/Daily Planet2:22
7.Things Have Changed/Chip Off the Old Block1:41
8.Genesis Project/ Like Sea Monkeys1:42
9.A Drop in the Bucket/Is It Rite?3:09
10.Boosters Non-Responsive/Rough Flight/Home Run6:54
11.He's Back!1:37
12.Superman Scoop/Eavesdropping1:19
13.To Lois' House/You're Not One of Them2:52
14.Bank Job3:23
15.Kitty Decoy3:38
16.Supermania1:07
17.Kryptonite0:34
18.Little Secrets1:06
19.How Could You Leave Us?7:05
20.They're Gone/Bad Idea/They Make Great Chandeliers/ Beach Front Property/Lineage?3:35
21.Not Like the Train Set5:48
22.We Have to Go/Who to Save?3:00
 66:46
# Track   Duration
1.Metropolis Mayhem4:03
2.Out to Sea5:55
3.So Long Superman7:12
4.Saving Superman/Power of the Sun5:29
5.Saving the World6:22
6.In the Hands of Mortals1:16
7.Family Unit/I Wanted You to Know5:15
8.Lex’s Paradise/Change of Heart/Parting Words4:55
9.Reprise/Fly Away4:15
10.End Titles3:55
11.Return to Krypton (synth mockup)5:05
12.Prelude/Main Titles (original extended version)4:01
13.Daily Planet (alternate)0:21
14.GDIATFH Medley (source)0:44
15.Heart and Soul (source)0:39
 59:27
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Superman Returns - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de 21e recensie uit de John Ottman serie.

Vorige: The Cable Guy
Volgende: Urban Legends: Final Cut

De Amerikaanse superheldenfilm Superman Returns is geregisseerd door Bryan Singer, die ook meewerkte aan het verhaal van de film. Het is al de zesde film in de verhaallijn van de serie, die in 1978 begon. De film bevat dan ook veel elementen uit de eerdere films en is tegelijk een eerbetoon aan die veel oudere films uit vooral de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Omdat met name de vijfde film nogal tegenviel heeft de ontwikkeling van deze nieuwe film lang op zich laten wachten. De critici waren behoorlijk positief over de film en zelfs aan de kassa's bracht de film erg veel geld op. Maar omdat de productiekosten enorm waren, was de winst te beperkt voor productiemaatschappij Warner om een vervolgfilm uit te brengen.
Het verhaal begint met Superman (Brandon Routh) die in de ruimte op zoek is geweest naar de resten van zijn planeet Krypton en eventuele overlevenden. Na vijf jaar komt hij terug met lege handen en gaat weer gewoon aan de slag als Clark Kent op de krantenredactie. Intussen heeft zijn grote vijand Lex Luthor (Kevin Spacey) via een huwelijk weer een fortuin bemachtigd, en ontdekt hij dat zijn geliefde Lois Lane nu verloofd is en zelfs al een zoon heeft. Als Luthor dan in het Fort van Eenzaamheid kristallen steelt en daarmee proeven doet, heeft dat grote gevolgen, ook voor het vliegtuig waarin Lois Lane op dat moment zit...

De diverse Supermanfilms zijn van muziek voorzien door verschillende componisten, waarbij John Williams die voor de eerste film verzorgde en hiervoor een groots en meeslepend hoofdthema componeerde, evenals diverse fraaie subthema's. En vrijwel alle volgende films hebben gebruik gemaakt van zijn score, uiteraard mede om de herkenbaarheid in stand te houden. Maar zeker ook, en niet in het minst vanwege de sterke themamelodieën van Williams.

De score voor deze zesde film uit de serie is van John Ottman en dat kan ook bijna niet anders wanneer Bryan Singer de regisseur is. Overigens werkte Ottman ook als editor mee aan de film en had dus een dubbele taak. Omdat Singer per se de thema's van Williams in z'n film wilde terughoren, is Ottman al begonnen met componeren toen het verhaal nog niet eens fatsoenlijk op papier stond, dus al ruim voor de opnames begonnen. Zelf is Ottman een grote fan van de muziek van Williams en hij heeft dan ook het complete hoofdthema opnieuw gearrangeerd tot een nieuwe versie van de oude 'Main Titles'. En hoewel de muziek van Williams tegenwoordig toch wat gedateerd klinkt, en de versie van Ottman dat niet helemaal weg kan poetsen, blijft het aansprekende muziek in een erg fraai nieuw jasje.
Aanvankelijk was Ottman er nogal beducht voor om de muziek van Williams in zijn score te integreren. Hij wist al van tevoren dat hij toch nooit aan het (voor)oordeel van vele filmmuziek liefhebbers kon voldoen. Maar wereldwijd bleek zijn score juist uitstekend ontvangen te worden en echt gezien als een eerbetoon aan Williams.

Deze recensie gaat over de La La Land dubbel-CD uit 2013, waarop een groot deel van de muziek uit de film te horen is. En dat eerbetoon aan Williams klinkt door vele tracks op dit album heen. Dat begint al gelijk bij de eerste track van CD 1 en gaat verder met de wereldberoemde 'Main Titles', en in vele tracks die volgen. Tegelijk heeft Ottman ook veel spannende muziek in zijn score verwerkt, die regelmatig bijna even grillig is als de spanningsmuziek van Williams. En net als bij Williams ligt ook hier die spanningsmuziek niet altijd even plezierig in het gehoor. Omdat Ottman echter veel grootschalige koorklanken inzet is een deel van die spanningsmuziek toch nog heel redelijk behapbaar.
Tegelijk heeft de film wat meer rustiger momenten en dat hoor je duidelijk terug in de vele meer ingetogen tracks. Soms is die ingetogen muziek zelfs wat aan de slaapverwekkende kant, maar vaker is het fraai harmonisch en is het prettig beluisterbaar. In de track 'To Lois' House / You're not One of Them' hoor je beide aspecten. In het eerste trackdeel komt een wat saaie elektronische melodie voorbij, terwijl het tweede trackdeel juist erg fraaie harmonieën laat horen, die net iets minder traag zijn, waardoor dat trackdeel juist wel aanspreekt.

In 'Little Secrets' horen we weer de thematiek van Williams terug op een fraaie en ingetogen manier. Die prettige ingetogen stijl gaat verder in de lange track 'How could You Leave Us?', waarin Ottman fraaie orkestrale klanken combineert met mooie koorklanken. De muziek wordt dan iets volumineuzer, terwijl het toch ingetogen blijft en er zelfs iets van een zekere dramatiek in de muziek doorklinkt. In de vijfde minuut komt ook de prachtige thematiek van Williams nog even terug, maar in de laatste minuut valt de muziek een beetje in slaap.
Op CD 2 laat Ottman in 'Out to Sea' na een wat grillige eerste helft vanaf pakweg halverwege eveneens weer een fraai arrangement van een Williams-thema horen. Ook op deze tweede CD zijn weer de nodige ingetogen tracks te horen, waarmee de muziek op het album op een prettig uitgebalanceerde manier voor het voetlicht komt. Toch is ook hier de ingetogen muziek soms wat aan de saaie kant en net als op CD 1 heeft ook hier een track als 'Family Unit / I Wanted You to Know' een wat mat eerste deel, terwijl het tweede deel juist prachtig vol orkestraal en toch ingetogen gebracht wordt.

In 'Reprise / Fly Away' komen de prachtige koorklanken weer terug, evenals elementen uit de thema's van Williams, terwijl aan het slot nog even het Superman hoofdthema gebracht wordt. En dat wereldberoemde hoofdthema horen we opnieuw in de 'End Titles', waarmee de eigenlijke score afsluit met een vrij strakke, bijna originele, maar wel nieuwe Williams-uitvoering.
Daarna volgen nog een aantal bonustracks. De eerste daarvan, 'Return to Krypton (Synth Mockup)' heeft Ottman elektronisch gemaakt voor een lange en dure scene die niet in de film gebruikt is. Het is geen erg melodieuze muziek, met een nogal ruimte-achtige sfeer en de nodige spanning. Daarna volgt een track waarin we de originele 'Prelude / Main Title' van Williams te horen krijgen in een nieuw jasje van Ottman. De laatste twee tracks zijn source tracks die niet van Ottman zijn, maar wel in de film te horen zijn.

Kortom, met zijn score voor de superheldenfilm Superman Returns heeft John Ottman een prima score gecomponeerd, niet alleen voor de film, maar ook om los daarvan te beluisteren. De film kreeg als kritiek dat er te weinig actie zou zijn, maar voor de score als luistermuziek is dat een voordeel, want het gehalte aan meer ingetogen muziek is heel behoorlijk. Soms is dat wat saai, maar vaak ligt dat toch bijzonder prettig in het gehoor. De typische actie- en spanningsmuziek is, net als in Williams' originele score vaak nogal grillig. Maar niet alleen die spanningsstijl van Williams, ook zijn beroemde thema's komen volop terug in Ottman's fraaie score. Dit dubbelalbum bevat de hele score en iedereen kan daaruit wel een selectie samenstellen van tracks naar eigen keuze. Als geheel krijgt dit album een mooie waardering van 81 uit 100 punten.
Superman Returns - 10/10 - Review of Citizen Cancre, submitted at (French)
Après une édition simple très bien produite et à l'occasion du soixante-quinzième anniversaire de la création de Superman, le label La-La Land Records sort une édition limitée double CD de la B.O. de Superman Returns accompagnée d'un livret explicatif (rédigé en anglais of course). Composée par John Ottman pour le film éponyme sorti en 2006, la musique se voulait à la fois plus moderne mais également très respectueuse de celle du premier film de 1978 pour laquelle le grand John Williams avait composé un thème inoubliable dont il a le secret.

Que nous réserve cette édition limitée à 3 000 exemplaires ? Rien de moins que l'intégralité de la musique entendue dans le film qui, notons-le, ne dure pas loin de 2h30 ! Quand on constate au visionnage du métrage que les moments sans musique sont minoritaires, cela laisse supposer que nous aurons droit à deux bonnes heures de musique. Et c'est effectivement le cas avec ce qui est écrit au dos du boîtier : 67 minutes pour le premier CD, 60 pour le deuxième.

Aussi, inutile de nier l'évidence : une telle édition est à réserver aux fans purs et durs, que cela soit de musique de films en général, de Superman, de Superman Returns (il y en a malgré la désastreuse et injustifiée réputation de ce film) ou tout simplement du compositeur John Ottman (un des meilleurs compositeurs de la nouvelle génération). Pour les autres, l'édition simple suffira amplement, d'autant plus qu'elle était vraiment bien produite et concentrait l'essentiel à retenir de cette B.O. (pour plus de détails, renvoyons à la chronique qui avait déjà été faite sur le sujet).

Entrons dans le vif du sujet. La première piste du premier CD s'ouvre avec la fanfare classique au piano du logo Warner Bros à laquelle on a eu droit pour la plupart des films sortis à la même période. Assez surprenant en soi sauf que rapidement (à la neuvième seconde pour être précis), qu'entend-on ? Les premières notes du thème de Superman écrit par John Williams. La suite nous plonge directement dans l'ambiance avec le thème de Krypton, toujours aussi grandiose et majestueux, qui nous amène gentiment au générique du film, calqué sur celui du film original de 1978, que cela soit dans le concept du voyage dans l'espace ou ce qui est de la musique. John Ottman ne fait pour le moment que singer John Williams, certes, mais il le fait bien et avec un respect évident.

La troisième piste, 'Dying Wish', est déjà plus personnelle à John Ottman. Là est l'occasion de présenter le nouveau thème de Lex Luthor à 2:00. Un vrai thème de méchant diamétralement opposé à celui de son ennemi juré mais écrit dans le même esprit : une fanfare menaçante et descendante (là où celle de Superman est ascendante et rassurante), bien plus présente dans cette double édition. Logique, me direz-vous.

Pour l'essentiel, la suite ne présente que les pistes de la première édition en les rallongeant. Les pistes inédites sont assez nombreuses en soi mais relativement courtes et anecdotiques car ne faisant que reprendre ce qui a déjà été entendu (comme la septième piste 'Things Have Changed/Chip Off the Old Block'. Ceci renforce clairement l'idée première de cette édition à réserver aux fans hardcore qui eux seuls trouveront un intérêt véritable à l'achat. Ce n'est pas pour rien que le nombre d'exemplaires est limité !

On notera toutefois quelques pistes plus légères complètement absentes de la première édition et qui apportent un certain humour à l'ensemble (là où l'édition précédente était plutôt avare sur cet aspect). La piste 'Put Here for a Reason/The World Keeps Spinning/Closet Case/Daily Planet' en constitue une parfaite illustration, au même titre que 'Genesis Project/Like Sea Monkeys'.

La pièce de résistance demeure sans nul doute, en terme d'action, la version longue de 'Rough Flight' intitulée 'Boosters Non-Responsive/Rough Flight/Home Run'. Alors oui, les titres sont à rallonge mais c'est sûrement dû au fait que de nombreuses pistes courtes ont été collées les unes aux autres pour éviter que l'album ne contiennent soixante titre (au lieu d'une vingtaine), question de conception oblige. Ladite piste avoisine les sept minutes et c'est de l'action non-stop. Ça envoie du lourd, et même du très lourd à partir de 4:14 mais surtout 5:42 (déchaînement de l'orchestre et des chœurs). Alors bien sûr, pas de nouveauté en soi dans le cadre de 'Rough Flight' mais on appréciera la dernière partie de la piste à 6:23 ('Home Run') pour la séquence où Superman rattrape le nez de l'avion avant qu'il ne s'écrase sur un stade de base-ball.

En terme de romantisme, il faudra se tourner sur les pistes qui viennent juste après et qui creusent l'esprit instauré par la déjà culte 'You're Not One of Them' de la première édition mais ici en version longue avec 'How Could You Leave Us?'.

La suite de la double édition est du même acabit : des pistes inédites plaisantes mais assez anecdotiques et des versions longues des pistes de la première édition qui suivent l'ordre du film (soulignons que ce n'est pas toujours le cas pour des questions de conception). Mais quel plaisir de les posséder dans le cadre d'une édition aussi respectueuse à la fois du matériel d'origine mais aussi du public auquel elle se destine !

Un incontournable pour les fans et les puristes. Pour les autres, la première édition suffira amplement, sauf s'ils la trouvent trop lacunaire.

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Private Life of Sherlock Holmes, The (2013)
Inside Daisy Clover (1965)
Dedicato al Mare Egeo (2010)
War of the Worlds / When Worlds Collide (2012)
Divorce American Style / The Art of Love (2011)
Canadian Bacon (2013)
Seven-Ups / The Verdict, The (2007)
Texas Chainsaw Massacre, The (2003)
Gattopardo, Il (2014)
Stay Tuned (2011)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More