Cold Mountain


Movie | Released: 2003 | Film release: 2003 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Ada Plays2:43
2.Someplace Somewhere3:42
3.Arrival At Cold Mountain3:04
4.Preparing For Battle4:44
5.Without The Words1:50
6.Dear Mr. Inman1:58
7.A Fair Exchange2:49
8.Escaping From The Chain Gang2:42
9.Bag Of Diamonds3:39
10.I Marry You2:54
11.Cold Mountain Anthem3:20
12.Black Crows3:16
13.Rebirth3:45
 40:25
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Cold Mountain - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De groots opgezette historische film Cold Mountain speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. De film is geregisseerd door Anthony Minghella (The English Patient). De film is in de pers goed ontvangen en was ook in de bioscopen een groot succes.
Het verhaal draait om een soldaat van het zuidelijke leger, die z'n geliefde in het stadje Cold Mountain moet achterlaten en gedwongen wordt om mee te vechten in de oorlog. Maar hij wordt in die strijd geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en raakt gewond. Als hij weer genezen is beseft hij dat hij weer terug moet naar het front en kiest dan voor desertie om aan de ellende en vernietiging van de oorlog te ontkomen en terug te gaan naar Cold Mountain. Maar hij moet zich verbergen voor deserteurjagers, verraders en profiteurs...

De film staat in een historische setting en ook de muziek heeft een kleuring die past bij het verhaal. In de film komen een aantal songs voor met een hoge mate van country/folk stijl, die gemakkelijk associëren met het tijdsbeeld. Veel van die songs staan op het Cold Mountain soundtrack album van de film, waar ook nog vier tracks van Yared's score op staan.

Een flink deel van de score op dit promo album is wat somber van kleur, zoals vaker bij scores van Yared. De muziek is wel fraai orkestraal gearrangeerd en een aantal tracks hebben een wat meer opgewekte kleuring.
'Someplace, Someone' is een mooi gearrangeerde, wat melancholieke track met vooral violen in de hoofdrol en dat geldt ook voor 'Arrival at Cold Mountain'.
Meer romantisch getinte muziek hoor je in de track 'Without the Words', die ook op de soundtrack te vinden is als tweede helft van de track 'Ada Plays'. De eerste helft van die track op de soundtrack bestaat uit twee gedeelten van de track 'Ada Plays', de openingstrack op dit promo album, met ingetogen pianoklanken. Ook de meer romantische track 'A Fair Exchange' vind je terug op de soundtrack als de tweede helft van 'Ada and Inman'. De eerste helft van die track is 'I Marry You' van deze promo, een nogal ingetogen track met een wat magere melodie, die steeds sterker aanzwelt.
Het 'Love Theme' van de soundtrack is 'A Bag of Diamonds' op deze promo. Dit is ook een nogal ingetogen gespeelde track, met een solo viool in de hoofdrol. De muziek is wat aan de minimalistische kant en de melodie is niet erg romantisch, maar eerder nogal saai, met een melancholieke ondertoon. Niet erg geschikt om je liefdesleven een oppepper te geven.

De score kent ook wat meer spannende muziek, zoals 'Preparing for Battle' en 'Escape from the Chain Gang'. De spanning maakt de melodieën weer ondergeschikt, maar Yared heeft er toch best wel goede muziek voor geschreven. Beide tracks liggen wat minder gemakkelijk in het gehoor, maar vooral 'Preparing for Battle' is nog best wel een gevarieerde track.

Het thema van de film komt het best tot z'n recht in 'Cold Mountain Anthem', die je ook op de soundtrack terugvindt als eerste van de vier scoretracks. De melodie is wat tragisch gekleurd, maar de muziek is erg fraai en ook de melodie komt goed tot z'n recht. In andere tracks hoor je ook af en toe dit thema terugkomen.
De afsluitende track 'Rebirth' is nog de meest optimistisch gekleurde track, met een mooie melodie op strijkers. Yared past afwisselend hoge en lagere strijkers toe, met hoornblazers als mooi intermezzo. Zelfs tokkelende strijkers worden door Yared ingezet, met een solo viool als leiding. Eigenlijk vormt deze afsluiter daarmee gelijk de mooiste track van het album.

Kortom, met Cold Mountain heeft Gabriel Yared een fraaie score gecomponeerd, die zelfs een Oscar-nominatie kreeg. De muziek is overwegend wat melancholiek gekleurd, zoals vaker bij Yared het geval is, maar ook meer romantische klanken en spannende muziek komen voorbij. Op de soundtrack tref je toch nog ruim 15 minuten muziek van de score aan, maar met de ruim 40 minuten van dit promo album verdient deze zeker verreweg de voorkeur, ook omdat de mooiste track niet op de soundtrack staat. Niet alle tracks zijn even fraai, maar de waardering voor dit promo album komt toch op een fraaie 75 uit 100 punten, wat net een 8 oplevert.

Other releases of Cold Mountain (2003):

Cold Mountain (2021)

Soundtracks from the collection: Academy promo CD

Big Fish (2003)
Into the Wild (2007)
Mona Lisa Smile (2003)
Unbreakable (2000)
Aviator, The (2004)
Grace is Gone (2007)
Life Aquatic with Steve Zissou, The (2004)
Apocalypto (2006)
Good Will Hunting (1997)
Cold Mountain (2003)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More