Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 



Narrow Margin


Movie | Released: 1990 | Format: CD
Limited edition: 1500 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Theme from Narrow Margin2:32
2.Main Title2:33
3.The Hit 2:07
4.The Cabin2:09
5.Siege from Above1:45
6.Chopper Chase 4:17
7.The Boarding 1:57
8.New Passengers1:58
9.Into the Station2:11
10.No Carol for Wooton3:34
11.Sleeper 1:08
12.Monashee Station 2:33
13.Stalled Success0:42
14.Caulfield Runs 1:16
15.Narrow Escapes 3:42
16.Freeze! 1:14
17.Fat Refuge2:55
18.Wooton, Then Nelson 2:54
19.Nelson, Then Katherine3:30
20.It's That Man0:40
21.End Credits3:01
 
Bonus Tracks
22.Chopper Chase - Alternate2:42
23.Hide and Seek0:40
24.Carol Sleeps0:32
25.Mistaken Identities0:44
26.Fighting Nelson 3:19
27.Collared0:41
28.End Credits - Original Version 3:02
 60:18
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Narrow Margin - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse thriller Narrow Margin is geregisseerd door de bekende regisseur Peter Hyams (The Presidio, Capricorn One), met Gene Hackman in de hoofdrol.
Carol (Anne Archer) is getuige van een moord, zonder dat ze gezien wordt. Bij politie inspecteur Caulfield (Hackman) komt het bericht binnen dat vingerafdrukken aantonen dat Carol op de plaats delict was, wat overeenkomt met haar gedrag daarna, want ze is gevlucht naar Canada, bang voor een afrekening door bendeleider Watts. Caulfield meldt dit aan zijn baas, die op dat moment in gesprek was met Caulfield's collega Dahlbeck, en hij wil naar Canada om haar op te halen om te getuigen tegen Watts. Zodra Caulfield en Carol elkaar ontmoeten in een Canadese berghut, verschijnt er een helicopter, die hen beschiet. Maar ze kunnen ontkomen en bereiken in die vlucht het treinstation, waar ze op de trein naar Vancouver stappen. Maar een paar van Watt's handlangers uit de helicopter bereiken de trein ook vlak voor vertrek...

De muziek voor deze thriller is van Bruce Broughton, die al eerder samenwerkte met Hyams voor The Presidio en ook na deze film nog een keer voor Stay Tuned. Eigenlijk is het wel apart dat Broughton een aantal keren met Hyams samengewerkt heeft, want Hyams stond erom bekend dat hij een ergernis en frustratie opwekkend mannetje is, niet alleen voor de acteurs, maar zeker ook voor de componisten. Velen wilden na een keer dan ook niet weer met hem samenwerken. Dat zegt veel over Hyams, maar ook over Broughton, die kennelijk genoeg geduld en rust kon opbrengen om aan Hyams' wensen te voldoen. En dat terwijl Hyams zelfs de laatste herschreven stukken van Broughton nog uit de uiteindelijke film knipte, en de rest door elkaar gooide. Toch kon Broughton het twee jaar later opbrengen om opnieuw voor Hyams te componeren voor zijn film Stay Tuned.

Het album presenteert de score voor Narrow Margin zoals Broughton die voor de film geschreven heeft, niet zoals Hyams deze in de film gebruikt (misbruikt?) heeft. Wel staan op het album nog een paar tracks die Broughton heeft aangepast op wens van Hyams en zoals die ongeveer in de film zijn beland, maar soms ook nog weer verknipt door Hyams.

De film is een regelrechte actiethriller en de muziek laat dat erg duidelijk horen. Broughton heeft voor de film een groot aantal cues geschreven, die allemaal in het actiegenre of thrillergenre passen, of vaak ook gecombineerd. Dat geheel maakt dat de score niet heel er gemakkelijk in het gehoor ligt, vooral omdat fraaie melodieŽn ontbreken en ook omdat een mooi centraal thema ontbreekt.
Het centrale kenmerk van de score is meer te horen in een wat langer pianomotief die in veel tracks terugkomt, dan dat er een overkoepelend melodieus thema aanwezig is. Dat centrale pianomotief doet sterk denken aan de score voor Sleeping with the Enemy van Jerry Goldsmith van een jaar later, waarin een vergelijkbaar pianomotief centraal stond. Kennelijk heeft Goldsmith goed naar deze score van Broughton geluisterd. Dit pianomotief wordt gelijk in de openingstrack gepresenteert als het Theme van de film. Ook in 'Main Title' en in veel andere tracks komt dit pianomotief terug, vaak in heldere pianoklanken op donkere underscore, waardoor het spannende en geladen motief extra opvalt.

De meeste muziek valt in de categorie thrillermuziek. Hierbij hanteert Broughton vrijwel alle bestaande technieken om muziek spannend te laten klinken. En dat varieert dan van ijzige, wat monotone klanken tot chaotische en grillige uitbarstingen van het orkest en van minimalistische en wat lijzige arrangementen tot atonale heftig spelende koperblazers. En dan nog alles wat daar tussenin zit. Het orkest wordt volop ingezet, waarbij Broughton nogal eens hoge en lage klanken combineert. Daarbij hoor je dan jankende violen op lage en donkere bastonen van strijkers of koperblazers. De vele muzikale plotselinge uitbarstingen doen vaak horrorachtig aan en de score zou in een horrorfilm dan ook zeker niet misstaan.
Ook de percussie helpt vaak volop mee om de muziek een creepy kleuring te geven. Die percussie varieert dan ook weer van veelvuldig gebruik van snaredrum tot industrieel klinkende slagen op stalen buizen.

De melodieŽn die Broughton gebruikt zijn niet bedoeld om al luisterend van te genieten, maar om vooral het adrenaline gehalte te verhogen. De melodieŽn zijn meestal behoorlijk heftig in ritme en grilligheid, vaak op het aggressieve af. Strijkers en blazers hebben alles uit de kast getrokken om te spelen wat Broughton gecomponeerd heeft.

Aan het einde van het album staan nog een aantal alternatieve tracks, die Broughton op verzoek van Hyams op die manier heeft aangepast. Een aardige toevoeging.

Kortom, met Narrow Margin heeft Bruce Broughton een voor de film prima score gecomponeerd. De muziek heeft een grote mate van spanning en actie meegekregen, die volledig orkestraal wordt gebracht. De heftigheid en grilligheid en soms regelrechte chaos die Broughton hier presenteert is echter als luistermuziek niet erg aangenaam. De score kent vrijwel geen momenten van rust en emotie, maar dendert eigenlijk voordurend voort met thrillerarrangementen. Die zitten op zich prima in elkaar, maar het maakt van de muziek geen prettig beluisterbare score. En dat is toch waar je als filmmuziekliefhebber naar op zoek bent. De waardering als muziek bij de film is zonder meer hoog, maar als luisterscore waardeer ik deze met 52 uit 100 punten.
Narrow Margin - 09/10 - Review of Jason FLZ, submitted at (English)
Bruce Broughton's penchant for scoring obscure films hit a peak with the 1990 thriller, Narrow Margin. The movie was very unknown, and Broughton's score became a rarity in of itself. His score for the film noir is fairly unique when compared to his other projects. Rather than his usual bombastic orchestral scores, Narrow Margin is more ambient.

As far as suspense scores go, Narrow Margin is a doozy. Alot of the underscore is ambient, but when the music kicks into full gear it really does offer some thrilling brass blasts and impressive use of percussion. Broughton throws different ideas out there for the action music (the great orchestrations in 'Chopper Chase'). One of the big elements of Narrow Margin lies with the piano material in the score. Every now and then, as the music turns more ambient, a repeating four note piano motif creepily appears. It's effective, to say the least.

Narrow Margin is a great thriller effort from Bruce Broughton. As opposed to the usual Broughton feel, it relies on eery ambience and great suspenseful chase music that works on so many level. The score could even be considered in the same category as many of the classic suspense scores from Hollywood. The only major issue is that the album could be considered a little 'slow', due to the amount of ambience used.
World premiere release of intense action score for Peter Hyams chase thriller starring Gene Hackman. Pursuits around, through, on top of train unfold over propulsive music by Bruce Broughton. Ironically, much of it was unused in final cut of movie. Intrada Special Collection CD offers complete score as composer intended. Two main ideas dominate, both draw from separate 4-note motifs. Clever architecture allows each to function alone, play one after the other or simultaneously as situation requires. Exciting highlight: early chase with jeep, helicopter, train allows - as originally scored - dynamic meld of both main ideas over energetic rhythms in percussion, low brass (including rare contrabass trombone). Another highlight: Final pursuit atop train allows ferocious, climactic action music wth intense edge. Intrada CD also offers multiple credit sequences spotlighting different approaches considered by filmmakers to open, close movie plus alternate action cues, more. Presented directly from original session masters. Notes with musical examples by composer highlight booklet. Bruce Broughton conducts. Limited edition release of 1500 copies.

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Conquest of the Planet of the Apes / Battle for the Planet of the Apes (2001)
InnerSpace (2009)
I.Q. / Seconds (2009)
Danny Elfman Batman Collection, The (2014)
Until September (2011)
I Married a Monster from Outer Space / The Atomic City (2012)
Delicate Delinquent / Visit To A Small Planet, The (2013)
What's New, Pussycat? / Pussycat, Pussycat, I Love You (2011)
Strings (2004)
Karate Kid: Part III, The (2012)


Report a fault or send us additional info!: Log on