Silverado
Intrada ‎Ė MAF 7096 Complete Original Motion Picture Soundtrack


Intrada 2005 CD (720258709622)
Movie Film release: 1985
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Main Title 4:46
2.Paden's Horse1:33
3.Tyree & Turley3:39
4.That Ain't Right1:13
5.Paden's Hat 3:37
6.The Getaway/Riding As One6:07
7.Den of Thieves1:46
8.The Strongbox Rescue1:53
9.On to Silverado6:23
10.McKendrick's Men1:24
11.Ezra's Death1:52
12.An Understanding Boss1:47
13.Party Crashers1:37
14.Tyree and Paden0:52
15.McKendrick's Brand0:50
16.You're Empty, Mister/ Emmet's Rescue3:43
17.Behind the Church1:15
18.Augie is Taken2:36
 46:52
# Track   Duration
1.Worried About the Dog2:07
2.Prelude to a Battle 4:50
3.McKendrick Waits/The Stampede/Finishing at McKendrick's 8:24
4.Hide and Watch/Jake Gets Tyree/ Then Slick, Then McKendrick9:30
5.Goodbye, Cobb2:05
6.We'll Be Back (End Credits) 4:22
7.The Bradley Place1:48
8.Jake Gets Tyree (Original Version)2:15
9.The Silverado Waltz2:03
 37:24
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Silverado - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse Western Silverado is geregisseerd door de bekende scenarioschrijver en regisseur Lawrence Kasdan, die onder andere het scenario schreef voor Star Wars -The Empire strikes back en Return of the Jedi en ook voor de nieuwste film uit die serie: The Force Awakens. Hij regiseerde eerder de succesfilms Body Heat en The Big Chill.
Het verhaal draait om vier mannen, die allemaal een appeltje te schillen hebben met ranger McKendrick (Ray Baker). Deze McKendrick wil met z'n grote kudde dieren voorkomen dat het vrije graasgebied wordt ingeperkt door allerlei kleine landeigenaren en iedereen die hem in de weg loopt laat hij door z'n mannen gevangen zetten of uit de weg ruimen of vluchten. Maar de beide broers Emmet (Scott Glenn) en Jake (Kevin Costner's eerste echte filmrol), Paden (Kevin Kline) en Mal (Danny Glover) zijn de criminele bende rondom McKendrick helemaal zat en zetten de tegenaanval in...

De muziek voor deze Western is gecomponeerd door Bruce Broughton. Hij verdiende hiermee een Oscar-nominatie.
En het moet zonder meer gezegd worden dat de score een solide werkstuk van Broughton is. Volgens de mening van vele filmmuziek recensenten is dit een van de beste westernscores die er gemaakt zijn voor een Hollywoodfilm. Of ik het daarmee eens ben valt echter nog te bezien.

Een van de opvallende kenmerken van de score is het hoofdthema. Dit wordt al gelijk in de 'Main Title' gepresenteerd. Het is zonder meer een enerverend hoofdthema, dat erg goed in elkaar zit en dat zomaar uit de koker van niemand minder dan John Williams had kunnen komen. De muziek neigt naar die typerende Williams-stijl met veel kort aangeblazen koper en korte percussie, met daar overheen een fraaie harmonische melodie op een combinatie van koperblazers en strijkers.
Het thema komt het fraaist naar voren in tracks als 'On to Silverado', 'Riding as One' en 'We'll be Back', waar de orkestraties erg prettig symfonisch zijn gehouden en met vol orkest met veel strijkers het thema voorbij komt.
Vaak combineert Broughton zijn hoofdthema met een van de subthema's en alle drie thema's komen regelmatig in de verschillende tracks voorbij, met veelal verschillende instrumentaties. Ook past Broughton de thema's vaak toe als underscore bij andere melodieŽn, zodat je vaak het thema of een van de subthema's op de achtergrond voorbij hoort komen, wat een mooie consistentie aan de score geeft.

De meeste tracks hebben echter niet de thema's als leidende melodieŽn. Veel van de muziek op de score is te typeren als echte actie- en spanningsmuziek. De meeste muziek heeft een nogal donkere kleuring en zou in een gemiddelde thriller vaak niet misstaan. Met grillige melodieŽn en staccatoklanken weet Broughton de spanning te verhogen. Maar ook doet hij dat regelmatig met spannende pianoloopjes en donkere en lage klanken van de koperblazers, die soms bijna grommend de spanning opvoeren.
Veel van de spanningseffecten die Broughton toepast kun je ook horen in zijn latere muziek voor de thrillers The Presidio of Narrow Margin en die muziek heeft trekjes die ook Jerry Goldsmith toepastte in sommige van zijn thrillerscores. Zo hoor je in Silverado al pianoloopjes die Broughton in Narrow Margin op min of meer dezelfde manier gebruikte en die Goldsmith weer een jaar later vergelijkbaar zou toepassen in Sleeping with the Enemy.
Toch zijn de vele tracks met thrillermuziek nog redelijk beluisterbaar, omdat de muziek maar beperkt echt chaotisch of dissonant wordt en daardoor binnen het harmonische spectrum blijft. Maar daarmee is het nog geen aangename muziek om ontspannen naar te luisteren. De ijle en minimalistische klanken in sommige tracks zorgen voor rillingen, terwijl de muziek soms zelfs nauwelijks hoorbaar de spanning probeert op te voeren. Daar tegenover staan dan de actietracks met hun meer intense muziek van stevige blazers, percussie en heftige strijkers. En steeds wordt de spanning mede verhoogd door het toepassen van klanken op weinig aansprekende melodieŽn, die soms overkomen als soundscape-muziek.

Intrada heeft de score in 2005 opnieuw uitgebracht in een speciale uitgave als 'Complete Original Motion Picture Score', die helemaal opnieuw vanaf de mastertapes is opgezet. Daardoor is de geluidskwaliteit erg hoog, in tegenstelling tot eerdere uitgaven.

Kortom, met deze uitgebreide versie van Silverado, gecomponeerd door Bruce Broughton, krijg je een degelijk album in handen. Maar verwacht geen stoere, heroÔsche en melodieuze muziek. De score heeft zonder meer een fraai thema en een paar mooie daaraan gekoppelde subthema's die regelmatig in de tracks terug te horen zijn. Maar de overgrote meerderheid van de muziek bestaat uit spannings- en actiemuziek, met de nadruk op muziek met een hoog thrillergehalte. En dat is wel typisch muziek die je moet liggen om deze score te kunnen appreciŽren. Broughton heeft de score geheel orkestraal opgezet, met ingewikkelde passages waar de muzikanten soms moeite mee hadden, maar dat maakt het allemaal nog niet tot aangenaam te beluisteren muziek. Eigenlijk zijn alleen die tracks fraai, waarin de thema's de leidende melodieŽn en orkestraties vormen. Vaak echter worden de thema's overschaduwd door spannende passages of heftige actiemuziek. Dat is jammer, want de fraaie thematiek komt zo onvoldoende tot z'n recht in deze score. De waardering is dan ook niet hoger dan 62 uit 100 punten.

Dus ondanks de Oscarnominatie of de ophemelende woorden van vele andere filmmuziek recensenten in de internationale pers beschouw ik deze score niet echt als een aangename luisterervaring. Ik heb de film niet gezien en beoordeel dan ook puur op prettige beluisterbaarheid. Mogelijk nemen andere recensenten de film wel mee in hun beoordeling en de Oscarcommissie doet dat zeker (en terecht!), maar ik laat dit buiten beschouwing en vind de score daarom geen echte aanrader.
Silverado - 08/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
While not as popular as it once was, the western is a genre that doesn't seem to be going away and a surge of productions increase interest before a dud dries up the supply for a couple of years. Composing for westerns seems ideal for Bruce Broughton and Silverado is perhaps his most popular and outwardly enjoyable. I'm not convinced that Broughton's main theme will ever quite reach the upper pantheon of western themes, fine though it is; the syncopation here feels somewhat stilted rather than athletic. However, it does work much better when used in the context of other tracks, notably as an action motif. Although more subtle, the more sedate Settlers Theme is perhaps preferable and is much more pleasing on its own terms. Broughton mentions several other motifs in the liner notes, but these are somewhat less obvious, but work nicely within the tapestry of the score.
Broughton's action writing is always fine and especially so in this case; The Getaway, which makes great use of the main theme against rushing strings, while The McKendrick Attack is much more in the vein of the action cues of Tombstone with grinding brass and a deep growling quality which works in nice counterpoint to the upbeat main theme. Although there are only passing resemblances to earlier western scores, Broughton's own style is strong throughout and the only serious hint is towards Williams' underrated The Cowboys, although Broughton always strikes me as a composer who, in certain circumstances, can come up with the goods with as much flair as Williams himself. which is not altogether that surprising since Broughton has a very broad symphonic style.

Silverado is largely more instantly enjoyable than Tombstone, but the latter is an even finer achievement and worth getting to know better. The playing is generally fine, despite the odd dodgy brass entry. Sadly, as with many Broughton scores, Silverado is getting a little difficult to find, but hopefully its enduring popularity among film music fans will preclude it from disappearing all together. We should certainly be grateful to Intrada's Doug Fake for his support in releasing Broughton's scores, plus Broughton's use of splendid British orchestras and the lesser expense of releasing a decently proportioned album. Tuneful, often quietly lovely, but largely exciting; all the things you could wish for in a western score and as such, easily recommendable.
Silverado - 08/10 - Review of Thomas Jenkins, submitted at (English)
While not as excellent as other classic western scores, this one is Broughton's strongest work, buoyed by stellar main theme.
Trailer:

Trailer:

Other releases of Silverado (1985):

Silverado (1985)
Silverado (1992)
1985 At The Movies (2015)
Silverado (1985)
Silverado (1985)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 More