Blizzard


Movie | Release date: 12/12/2006 | Film release: 2003 | Format: CD
Limited edition: 1000 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Blizzard Suite6:39
2.Katie Skates for Her Family2:04
3.Goodbye1:40
4.The Best Friend Ever1:38
5.Welcome Blizzard3:14
6.Flying4:48
7.Don't Be Afraid2:52
8.Archimedes1:22
9.Skate Off2:27
10.Air Tag3:14
11.Katie's Waltz2:05
12.There's More0:56
13.Months Fly By1:29
14.Erin's Program1:07
15.Katie's Program1:21
16.I Think You're Great1:21
17.Katie Meets Santa1:26
18.Rescue3:44
19.Donner Jr. & Jeremy1:57
20.Another Chance3:01
21.Finale5:12
 53:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Blizzard - 10/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaans-Canadese film Blizzard is een kerstfilm, die geregisseerd is door LeVar Burton, die met name bekend is als acteur. Als regisseur werkte hij vooral mee aan tv-series, en met deze kerstfilm maakte hij zijn eigenlijke speelfilmdebuut. De film is nogal wisselend ontvangen. De hoofdrollen waren voor Christopher Plummer, Brenda Blethyn, Zoë Warner en Jennifer Pisana.
Het liefdevolle verhaal begint wanneer Bobby, de vriend van de tienjarige Jess (Pisana) verhuist, waardoor Jess ontroostbaar is. Om haar te helpen komt tante Millie (Blethyn) op bezoek en vertelt haar het verhaal over de eveneens tien jaar oude Katie (Warner). Daarna gaat de film verder met haar verhaal en dat van een rendier-echtpaar op de Noordpool. Bij hen wordt een jong geboren, die ze Blizzard noemen (stem van Whoopi Goldberg). Zij blijkt de Grote Gaven te bezitten: ze kan vliegen, kan medeleven tonen en ze kan onzichtbaar worden. Ondertussen wil Katie graag leren schaatsen. Ze is bevriend met schaatskampioen Otto (Jan Triska), die het haar leert. Maar dan verhuist haar familie naar de grote stad en ze moet mee. Het jonge rendier merkt haar verdriet en komt helpen...

De muziek bij deze lieve, zelfs wat zoetige (jeugd)film is van Mark McKenzie, die met dit soort thematiek prima uit de voeten kan. Met een vol orkestrale score, hier en daar ondersteund door wat elektronische hulpmiddelen, weet McKenzie werkelijk prachtige melodieën tevoorschijn te toveren. Samen met heerlijke en warme arrangementen is deze score daardoor een waar luisterfeest, met de nodige vrolijkheid en blije, opgewekte melodieën. Tegelijk danst de muziek soms van opwinding, met tegelijk liefdevolle klanken, waardoor je een aangenaam warm saamhorigheidsgevoel krijgt, die je soms kippenvel bezorgt. De muziek past weldadig goed bij die sfeer van Kerst, gezellige winteravonden bij het haardvuur en glühwein. Maar ook in het voorjaar of de zomer is deze muziek natuurlijk bijzonder aangenaam.

Het album opent met de suite van de film, waarin een groot deel van de fraaie, vaak vol orkestrale thema's voorbijkomen. Een luisterfeest van jewelste!
De track opent met een grootse fanfare met koperblazers, om vervolgens met hoge vrouwenstemmen en violen een erg mooie melodie neer te zetten. Die melodie is vlot en de koperblazers houden met kort aangeblazen tonen het ritme op peil. Na zo'n twee minuten verandert de sfeer in een wat melancholieke kleuring, met belletjes en violen en fluiten, waarbij de vrouwenstemmen fraai terugkomen. Dit deel is wat meer adagio en krijgt in het arrangement een bijna magische sfeer. De tweede helft van de track laat de prachtige hoofdthema's horen in een prachtige orkestrale setting met violen en hoorns. Ook de dwarsfluit zorgt regelmatig voor die extra magie, die de muziek zo bijzonder maakt. De suite eindigt weer met een prachtige fanfare.

Die magische sfeer klinkt door in veel tracks op dit score-album. McKenzie weet die magische sfeer tot in hoge perfectie te creëren, met belletjes, harpen en houtblazers, meestal op een onderlaag van violen. Soms laat McKenzie die instrumenten solo de melodie spelen, op heel luchtige underscore, wat vaak bijdraagt aan die magie van de muziek. Dan combineert hij dit weer met vrouwenstemmen, of met gedempte hoornklanken. Maar steeds blijft de muziek enorm tot de verbeelding spreken.

De film bevat de nodige humor en ook in de score is dat terug te horen. Sommige tracks hebben een wat hoger deuntjes gehalte, met vrolijke, maar wat simpele staccato-achtige klanken. De muziek is ook hier prima te beluisteren, maar haalt lang niet het niveau van de andere tracks. Dat komt mede omdat de muziek dan door een beperkter ensemble gespeeld wordt. Datzelfde geldt ook voor sommige meer verhalende tracks, zoals 'There's More'.

Dan kent de film natuurlijk ook nog de nodige spannende scenes en ook daar heeft McKenzie muziek bij gecomponeerd. Deze muziek is dan ook wat rafeliger en spannender gecomponeerd, maar nog steeds blijft de muziek min of meer harmonisch en goed beluisterbaar. Die spannende muziek zit vooral meer naar het einde van de score, in de tracks 'Rescue' en 'Donner Jr. & Jeremy', en dan nog slechts in delen van deze tracks.
De beide laatste tracks sluiten de score prachtig symfonisch af met vol orkestrale en melodieuze pracht en praal, waarbij de thema's vooral in de 'Finale' weer bijzonder fraai voorbij komen.

Kortom, met zijn score voor Blizzard heeft Mark McKenzie weer een juweeltje afgeleverd. Met heerlijke glijdende symfonieën weet hij middels werkelijk prachtige melodieën de mooiste, bijna magische luistermuziek neer te zetten. Dat deed hij voor andere films en ook weer voor deze. En dan moest zijn wonderschone score voor The Greatest Miracle nog volgen. Maar Blizzard doet daar nauwelijks voor onder. Het is dan ook bijna onvoorstelbaar dat McKenzie niet bij de top van A-componisten hoort en scores voor blockbusters kan maken. De waardering voor deze magische score is in ieder geval hoog, met 97 uit 100 punten.
Original soundtrack from Levar Burton Christmas fantasy replete with reindeer, Whoopi Goldberg's charm, Christopher Plummer's Santa Claus, seasonal trappings, plenty of snow. Mark McKenzie pulls out all the stops, delivers sledfull of spectacular original music for large orchestra, chorus. Brilliant fanfares, exciting ice skating set-pieces meld with soaring flight music, winter fantasy music. In balance are gentle themes, warm harmonies. McKenzie creates symphonic music both winningly festive, movingly beautiful. SPECIAL TIDBIT: rousing opening 'Blizzard Suite' enjoyed world-wide exposure when used for montage during 75th Annual Academy Awards presentation. Ceremonial piece is breathtaking! CD booklet includes brief note from director Burton, composer McKenzie. Peter Breiner conducts Slovak Philharmonia & Ludnica Chorus. This special Signature Edition release is limited to 1000 copies.
Trailer:





Soundtracks from the collection: Limited Editions

Joko Invoca Dio... e Muori (2008)
Fantasy Film Music of George Pal, The (2004)
Batman (2010)
Pet Sematary (2013)
Home Alone 2: Lost in New York (2002)
Trial, The (2011)
Tower, The (2004)
Ghostbusters (2006)
Driftwood (2008)
Uncle Joe Shannon (2009)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More