Baantjer


Universal Music NL (0602498273708)
TV Series/TV film | Released: 2005 | Film release: 1995 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Circle of smiles (main theme)Toots Thielemans3:06
2.The man in brownToots Thielemans5:51
3.Nine lives cat3:31
4.A touch away3:52
5.Song for SaraToots Thielemans5:56
6.Still waters5:00
7.Midnight beatToots Thielemans6:08
8.Blue light haven5:01
9.Fingerprint4:14
10.Run deep3:45
11.Sunset dragon3:19
12.Still waters (Encore)4:42
 54:25
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Baantjer - 08/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
10 jaar lang was Baantjer een van de populairste tv-series van Nederland, en zeker de meest beroemde. De detectiveverhalen van Jurre de Cock en Dick Vledder waren gebaseerd op de net zo succesvolle misdaadromans van Albert Cornelis Baantjer. In het Vondelpark, het Museumplein, de Dokken, en vanaf de Bijlmer tot en met de pittoreske Grachten van de Nederlandse hoofdstad, overal haalden de twee mannen wel weer een lijk vandaan. Met een vast team om hun heen, Prins, Keizer en de chagrijnige hoofdcommissaris Buitendam, wisten ze (op een of twee zaken na) alles op te lossen. De kracht lag het niet in de solide acteerprestaties, maar meer in de prachtig geschoten beelden van Amsterdam, de muziek, en de effectief van Engelse misdaadseries afgekeken werkmethode van zowel boeven als rechercheurs.

Jurre Haanstra, docent Filmcompositie aan het Amsterdamse conservatorium, componeerde de muziek voor de tv serie. Dat deed hij waarschijnlijk vooral door zich te laten inspireren door de beelden van Amsterdam. Want beeld en geluid vloeien juist bij die stukken ineen om de sfeer van de Nederlandse hoofdstad optimaal te benadrukken. We mogen trouwens niet het sfeerbepalende spel van Toots Thielemans vergeten. Toots, een van de bekendste Belgen ter wereld en misschien wel een van de belangerijkste Jazz-muzikanten van de vorige eeuw, laat een onwisbare indruk achter op deze schijf, door zijn mondharmonica fenomenaal in te zetten waar hij dat kan. De Main theme, ook wel Circle of Smiles, roept bij iedereen die ooit de serie heeft bekeken meteen beelden van Amsterdam op. Naast dit sterke nummer is Toots net zo grandioos in Song for Sara, the Man in Brown en het sinistere Fingerprint. Nine Lives Cat is een heerlijk spontaan nummer wat de Jazzy-kant van de score naar bovenhaalt en uitwerkt in het extreem vrolijke. Haanstra heeft echter ook zijn momenten waarin hij Toots niet nodig heeft. Zo zijn A Touch Away en a Blue Light Heaven doordrenkt met prachtig pianospel. Run Deep, ingezet als er een plottwist plaats vind, is spookachtig, en herbergt tussen de lange synthesizers in enkele sterke gitaarsolo’s. De score voor Baantjer is uniek, al helemaal voor Nederlandse maatstaven. Haanstra zet goed werk neer, maar het is toch Thielemans die dit werk zo memorabel maakt, net zoals hij dat bij Sugarland Express en Turks Fruit deed. Een luchtige, jazzy score die je meevoert naar het prachtige Amsterdam.
Baantjer - 08/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
Misdaadauteur Appie Baantjer en Piet Römer, de vertolker van inspecteur De Cock in de Nederlandse politieserie Baantjer, mogen dan wel beiden reeds zijn heengegaan, toch zullen zij blijven verderbestaan dankzij de serie die haar eigen leven was gaan leiden. De heruitzendingen van Baantjer op de Nederlandse en Vlaamse televisie maken wel duidelijk dat de serie niet zomaar een politieserie is. Baantjer haalt dan misschien als serie niet het niveau van de onevenaarbare Britse politieseries, toch kan gesteld worden dat in de Benelux weinig politieseries het succes van Baantjer met dezelfde kwaliteit hebben kunnen evenaren.

Iedereen die ooit de serie zag, zal bij het horen van de (erg toegankelijke) muziek van Jurre Haanstra meteen De Cock & Co voor ogen zien. De soundtrack ligt erg goed in het oor. Elke scène gaat gepaard met een muzikaal thema dat keer op keer in elke aflevering aan bod komt. De wondermooie begingeneriek, ‘Circle of Smiles’, is mede dankzij het erg melodieuze mondharmonicaspel van Toots Thielemans (Midnight Cowboy, Sugarland Express, Sesamstraat, Turks fruit, Witse, e.a.) uitgegroeid tot een evergreen en moet niet onderdoen voor de beste begingenerieken uit politieseries (Dempsey and Makepeace, Midsomer Murders, e.d.).

Maar ook andere thema’s kunnen menigeen bekoren. Zo bijvoorbeeld de donkere pianotrack ‘Still Waters’ die steeds op de achtergrond te horen is wanneer de dader uit de biecht klapt en de moordscène in beeld wordt gebracht. Tot de bekendste thema’s uit de serie behoren ook de up-tempo track ‘Midnight Beat’ (dat enkele fijne gitaarsolo’s en mondharmonica bevat) en de jazzy thema’s ‘The Man in Brown’ en ‘Fingerprint’.

Deze gevarieerde soundtrack blijft overeind staan zonder de beelden uit de serie en bekoort ongetwijfeld een groot publiek.

Soundtracks from the collection: Series

Fringe: Season 1 (2010)
Heroes (2008)
Télé Tubes volume 3 (1995)
Danger Man Half Hour Episodes (2008)
50 Years Of The Music of Laurie Johnson Vol. 2 : The Professionals (2008)
Cantabile : Pierre Adenot Musiques pour la Télévision (2005)
Babylon 5: Z'Ha'Dum (1997)
Miami Vice (1985)
Babylon 5: Chrysalis (1997)
Bonnie & Clyde (2013)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More