Return to Paradise


Colosseum (4005939596422)
Varèse Sarabande (0030206596427)
Movie | Released: 1998 | Film release: 1998 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Looking at you4:28
2.The Prison2:35
3.Return to Paradise4:15
4.Bike Ride0:46
5.6 Years in Prison0:58
6.Crack Pipe0:40
7.... Just a Few Days More1:27
8.Arriving in Malaysia1:25
9.The Appeal1:41
10.Desperate Lovers2:43
11.Save Travels0:44
12.Higher Appeal0:50
13.God's Bathtub1:32
14.I'll Miss You2:17
15.Flesh and Blood2:00
16.Godless Place2:56
17.The Hanging2:13
18.Second Call1:11
19.Hope0:47
20.Epilogue7:43
 43:10
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Return to Paradise - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Return to Paradise is een remake van de Franse film Force Majeure uit 1989 en is geregisseerd door Joseph Ruben, die vooral bekend is geworden met zijn thriller Sleeping with the Enemy uit 1991. De film is door de critici goed ontvangen, maar bracht via de bioscopen te weinig op om uit de kosten te komen.
Het verhaal draait om drie vrienden die uitbundig vakantie vieren in Maleisië en elkaar hun toekomstdromen toevertrouwen. Een van hen, Lewis (Joaquin Phoenix), wil van daaruit verder naar Indonesië, terwijl beide andere vrienden terugkeren naar de VS. Nadat die beiden al lang terug zijn neemt een advocate (Anne Heche) contact met hen op en vertelt hen dat hun vriend Lewis in Maleisië in de gevangenis zit en mogelijk de doodstraf krijgt, omdat de autoriteiten drugs gevonden hebben in het huis waar ze tijdens hun vakantie verbleven. De advocate vraagt de vrienden om hun verantwoordelijkheid te nemen en een deel van de straf op zich te nemen, zodat hun vriend de doodstraf kan ontlopen...

De muziek voor de film is gecomponeerd door Mark Mancina. Regisseur Ruben had al eens samengewerkt met Mancina voor de thriller Money Train en kennelijk is dat goed bevallen, want ook voor Return to Paradise is Mancina weer gevraagd. En in 2013 hebben ze weer samengewerkt voor de thriller Penthouse North.

Een deel van de film speelt zich af in Oosterse sferen en Mancina heeft een paar tracks dan ook van de bijbehorende ethnische kleuring voorzien. Dat pakt allemaal goed uit en is op een aansprekende manier in de muziek verwerkt. In de score wordt gebruik gemaakt van diverse Oosterse houtblaasinstrumenten en ook de percussie heeft soms een ethnisch kleurtje. Deze Oosterse kleuring hoor je terug in tracks als 'The Prison', 'Bike Ride' en vooral 'Arriving in Malaysia', maar ook bij vlagen in een aantal andere tracks.

Het album opent met de track 'Looking at You', waarin Mancina het thema presenteert. Dit is een werkelijk heerlijk thema, die een aantal malen terugkomt in de verschillende tracks. Dit zijn allemaal erg mooie tracks, die bijzonder aangenaam beluisterbaar zijn. De openingstrack brengt op een rustige manier de muziek met de themamelodie. Het orkest en met name de strijkers spelen hierin een hoofdrol. De derde track is dan wel de titeltrack, die ook weer het heerlijke thema brengt, nu met houtblazers in de leidende rol. Hoewel minder vol orkestraal is ook deze derde track bijzonder fraai, waarbij het thema naderhand door drums een beetje voller gemaakt klinkt. Ook in de wat gespannen track 'Desperate Lovers', het mooie 'Safe Travels' en in 'I'll Miss You', waarin de piano het thema mooi helder, maar wat traag brengt, komt het thema terug, evenals in beperktere mate in diverse andere tracks.

Dan is er ook nog de meer suspencevolle kant van de score. Hier spreken de melodieën veel minder aan, hoewel die spannende tracks toch steeds redelijk melodieus blijven. Met orkestrale klanken, aangevuld met synthesizers en gitaren wordt een gespannen sfeer neergezet die toch aanzienlijk minder aangenaam is dan de melodieuze thematracks. Met name tracks als '6 Years in Prison' of 'Crack Pipe' laten goed de verlatenheid en ellende horen die bij die omgeving past, maar die toch minder prettig is om naar te luisteren. Ook 'The Hanging' en 'Second Call' kennen die donkere en gespannen sfeer en klinken niet erg aangenaam. Zo zijn er er nog een aantal tracks die minder gemakkelijk in het gehoor liggen. Een track als 'Flesh and Blood' verklankt dan vooral weer een soort dreigende urgentie.
Maar als geheel overheersen in Return to Paradise toch wel de prachtige klanken van het mooie thema en de heerlijke arrangementen. Ook de ethnische sfeer in een aantal tracks komt op een mooie manier naar voren, zonder al te geforceerd Oosters te klinken. De sfeer ontstaat vooral door het gebruik van Oriëntaalse instrumenten en niet zozeer door Oosterse arrangementen.

Kortom, met zijn muziek voor Return to Paradise heeft Mark Mancina een overwegend goede en aangenaam klinkende score gecomponeerd. Met een prachtig thema, dat in een aantal tracks op een mooie manier is uitgewerkt, weet hij de juiste toon te zetten. De spannende en dreigende tracks worden zodoende afgewisseld met meer aangename tracks, maar houden toch wel de overhand. Een flink aantal tracks heeft Mancina voorzien van een lichte Oosterse kleuring, die vaak prettig aandoet. De algehele waardering voor dit album komt zo op 76 uit 100 punten.
Return to Paradise - 08/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Met deze score laat Mancina horen dat hij een componist is van wereldklasse. Aan de wat simpele thema’s (bijvoorbeeld het hoofdthema waar het draait om vier neerwaartse noten) wordt door Mancina een invulling gegeven dat je doet vervullen van genot. De muziek is afwisselend romantisch, droevig en donker. Waarbij het een en ander wordt ingevuld door een grote partij warme strijkers, ruwe elektronische (gitaarachtige) geluiden en etnische percussie. Ook belangrijk is de rijkelijke inbreng van verschillende soorten fluiten zoals de panfluit, maar ook etnische fluiten zoals de Indiase bansuri (bamboefluit), de Indonesische suling (bamboefluit), de tarka (houten vierkante fluit) uit de Andes en de Armeense duduk (dubbelrietfluit).

De score begint met een prachtige uitwerking van het thema. Dit thema komt continue in de gehele score in verschillende vormen terug, wat niet storend is. Zo is een prachtige afgeleidde van dit thema te horen gespeeld door een treurig klinkende piano (‘desperate lovers’ en ‘I’ll miss you’). Naast de meer op de voorgrondtredende muziek bestaat de soundtrack uit behouden donkere weemoedige atmosferische muziek, wat mij iets minder aanstaat. Een hier nog noemenswaardig hoogtepunt van de score is het einde van ‘the hanging’ waarbij dynamische percussie en violen een melodramatische climax bereiken.

Een zeer mooie aaneengesloten score.
Return to Paradise - 08/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
That this score isn't talked about among film music fan is a big mystery to me. Return to Paradise is a beautiful score, in the same veins as Zimmer's Beyond Rangoon, i.e. slow, relaxing music with generous usage of exotic instruments, such as panpipes, tarka, and duduk, along with strings and woodwinds. And the fact that it's composed by Mark Mancina, part of the Media Ventures crew, is a great surprise to me. This is certainly not a score you expect one of those guys to come up with. Kudos to Mancina for that. And shame on me for being so prejudiced.

The music revolves around a simple declining four note theme, or motif, that wouldn't be especially memorable if it wasn't used in such a splendid way. Mancina incorporates this theme into almost every cue, and when it's performed by strings and flutes, supported by exotic percussion, the result is just gorgeous, like in the opening cue, "Looking at You", or in the track "Return to Paradise" - the definite highlight.

But the music has a tendency to becomes a little dull at some occasions though, especially in the middle part of the album, where nothing insteresting goes on for some time. And a couple of the cues are quite short, many just around 40-50 seconds. But the final cue, "Epilogue", makes up for that. At just under 8 minutes this is a piece that builds towards a wonderful, heartfelt ending.
Return to Paradise - 09/10 - Review of Gudo Tienhooven, submitted at (Dutch)
Mancina behoorde net als collega's Trevor Rabin, Harry Gregson-Williams, John Powell en Klaus Badelt tot de Media Ventures groep. Het is simpelweg gezegd de leerschool van Hans Zimmer die een groepje talentvolle filmcomponisten bij elkaar zocht voor een samenwerking. Dat ze allen bij Zimmer in de leer gingen is te horen in veel van de voortgebrachte soundtracks. De elektronische actiethema's zijn inmiddels al bekend geworden onder de noemer: het Media Ventures-geluid. Geen verkeerd initiatief, al kunnen componisten maar moeilijk hun eigen weg kiezen. Klaus Badelt's muziek voor bijvoorbeeld K-19 had net zo goed van Zimmer kunnen zijn geweest.
Ook Mancina componeerde eerst volgens Zimmers stramien in scores als Twister, Con Air en Bad Boys. Maar langzamerhand vond hij zijn eigen weg en maakte twee zeer persoonlijke soundtracks: Moll Flanders en Return to Paradise. Zeker de laatste is echt een juweel van een score geworden. Het thema uit de eerste twee tracks is prachtig in al haar eenvoud. Veel andere tracks zijn weer broeierig en spannend. Maar het Media Ventures-geluid is nauwelijks meer terug te vinden. Meester Zimmer moet trots zijn toen hij de score voor het eerst hoorde. Mancina is in tegenstelling tot veel andere componisten uit de Zimmerstal, zijn eigen weg ingeslagen.
Return to Paradise - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Return to Paradise, dat klinkt aanlokkelijk, tropisch, rustgevend, .... De muziek die bij deze titel hoort vervult werkelijk ook deze verwachtingen : zachte subtiele instrumenten en oosterse tinten worden vervoegd in mooie, dromerige melodieën. De werkelijkheid die de film beschrijft is echter een snijdende keuze om naar Maleisië terug te keren om een vriend van de galg te redden door mede verantwoordelijkheid(=gevangenisstraf) op te nemen. De feiten : gewoon wat te veel drugs gekocht, die bij de vriend in de vuilbak werd gevonden. De overheid in Maleisië beschouwt je dan als dealer.
This soundtrack trailer contains music of:

The Peacemaker (1997), Hans Zimmer (Movie)
Dragon: The Bruce Lee Story (1993), Randy Edelman (Movie)




Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More