The Piano


Virgin Records (0077778827429)
Virgin Records EU (0094636286921)
Virgin Records NL (0724383954926)
Movie | Release date: 10/19/1993 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.To The Edge Of The Earth4:05
2.Big My Secret2:52
3.A Wild And Distant Shore5:52
4.The Heart Asks Pleasure First1:36
5.Here To There1:02
6.The Promise4:16
7.A Bed Of Ferns0:48
8.The Fling1:29
9.The Scent Of Love4:18
10.Deep Into The Forest3:01
11.The Mood That Passes Through You1:12
12.Lost And Found2:26
13.The Embrace2:36
14.Little Impulse2:12
15.The Sacrifice2:50
16.I Clipped Your Wing4:36
17.The Wounded2:30
18.All Imperfect Things4:03
19.Dreams Of A Journey5:31
20.The Heart Asks Pleasure First/The Promise (Edit)3:11
 60:25
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Piano - 09/10 - Review of Wilco de Jong, submitted at (Dutch)
Zo goed als iedereen kent het nummer "The Heart Asks Pleasure First" (tezamen met "The Promise" en "The Sacrifice") van componist Michael Nyman. Een geliefd en alom geprezen pianostuk, dat onderdeel uitmaakt van de soundtrack voor The Piano.

De filmmuziek voor The Piano in haar geheel wordt frequent omschreven als minimalistisch, maar ik ervaar 'm toch heel anders. De melodieën zijn in de meeste nummers rijk uitgewerkt in de tijd, en de tegenmelodieën zijn vaak energiek. De traagheid en het repetitieve karakter in sommige andere tracks zou goed de oorzaak kunnen zijn van het predikaat "minimalistisch".
Voornamelijk de strijkers bepalen als een prettige dikke deken de sfeer van het album. Deze sfeer is er een die maar bar weinig in filmmuziekland wordt behaald: balancerend op vurige hunkering en droevige melancholie. De andere helft van The Piano bestaat ook daadwerkelijk uit pianomuziek: "Deep Into the Forest" en "The Mood That Passes Through You," bijvoorbeeld, zijn donkere passages grotendeels voor solo piano.
Het overdenkende karakter van de soundtrack wordt her en der onderbroken door wat meer onstuimige nummers als "Here to There" en "The Fling," die enigszins het karakter hebben van Michael Nyman's The Ogre (mede dankzij de altsaxofoon). Het rustige "A Bed of Ferns" zou helemaal kunnen passen in het nieuwere The Ogre.

Kort en goed: een steengoede, emotionele soundtrack. Samen met The Ogre en Gattaca schaar ik The Piano tot de top drie van Michael Nyman!
The Piano - 07/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Minimalistische muziek moet wel heel goed in elkaar zitten wil ik het waarderen, de filmmuziek van Amelie is daar een goed voorbeeld van. Misschien moet ik het anders formuleren: Het is moeilijk om boeiende minimalistische muziek te maken. Zo heb ik bij de muziek van The Piano ook het idee dat Michael Nymann veel tijd heeft gestopt in de prachtige stukken ‘the heart asks pleasure first’ en ‘Big my secret’ waardoor hij voor de rest van de soundtrack te weinig tijd had en het een en ander iets te simpel laat. De wat slechte, te simplistische stukken daar gelaten vind ik het ook jammer en goedkoop om het weliswaar prachtige stuk ‘the heart asks pleasure first’ zo uit te melken zonder enige echte variatie met uitzondering van ‘deep in the forest’ en ‘dreams of a journey’ (dan weer strings op de achtergrond, dan weer wat langzamer gespeeld). Ondanks de vele herhalingen mist deze soundtrack toch samenhang en dat is eigenlijk wel wat je van een soundtrack mag verwachten.

Ok, de negatieve kant van de soundtrack lijkt mij hiermee voldoende belicht. Het is namelijk wel zo dat ik nog steeds graag delen van de soundtrack beluister zoals ‘the heart asks pleasure first’ en ‘Big my secret’. Naast het beluisteren, zijn deze twee stukken ook heerlijk om zelf op de piano ten gehore te brengen. Bij de eerst genoemde kun je echt oneindig doorgaan met spelen. Terwijl het je niet zal gaan vervelen. Misschien wel de reden dat herhalingen in de soundtrack niet werden vermeden.
The Piano - 07/10 - Review of Jesse van Amelsvoort, submitted at (Dutch)
Michael Nyman haalde in 1993 het succes, waarmee hij wereldberoemd zou worden: ‘The Piano’. Zijn minimalistische aanpak voor de muziek – vaak voorgegaan door pianostukken – werkt goed, zo ook bij ‘The Piano’.

Stukken als “Big My Secret” en “The Heart Asks Pleasure First” zijn prachtig en tonen het vakmanschap van de (klassiek) componist Nyman. Ze zitten goed in elkaar. Het andere materiaal, waarin een woeste bult strijkers met een stel houtblazers samengaan, lijkt een stuk minder netjes: het doet niet aan alsof het gestructureerd is en de opnamen zijn wat rommelig. Het gaat niet zo diep als de twee pianostukken.
“Here To There” is een grappig stuk voor saxofoons, maar mist daardoor enige samenhang met de rest van ‘The Piano’. Verder wordt de muziek nooit echt warm, het blijft afstandelijk en de nummers duren allemaal nogal lang – ten minste, ze lijken lang. Ook “Little Impulse” herbergt een mooie melodie.

The Piano’ teert op herhaling van het prachtige hoofdthema, maar dat is dan ook zowaar het enige wat goed uitgewerkt is. Het hoofdthema is wereldberoemd, maar helaas net té, waardoor de rest van de score minder aandacht krijgt.
The Piano - 10/10 - Review of Grégory Ramat, submitted at (French)
Le film a marqué les esprits par ses personnages et son récit dramatique et sensuel. Le compositeur parle de sa musique comme de la voix du personnage féminin (muet dans le film) Elle ne peut parler, ce qu'elle joue au piano devait traduire lisiblement ses émotions et l'évolution de son état d'esprit. On ne peut que saluer la démarche et son efficacité. Le thème "The heart asks pleasure first" fait vibrer et les autres morceaux ne sont pas en reste, témoignant d'une sensibilité extrême et d'un sentiment de nostalgie qui ont du mal à nous quitter. Un chef-d'oeuvre !
The Piano - 06/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
The Piano is ongetwijfeld Michael Nyman's bekendste score, maar verre van zijn beste. Geen kwaad woord over de welbekend The Piano melodie, maar er zijn heel wat tracks op de cd die mij minder boeien. Vooral als je zijn recente score van Wonderland hebt gehoord, waar Nyman zijn eigenste stijl veel beter heeft uitgewerkt, met een duidelijkere consistentie.
The Piano - 10/10 - Review of Yvette van Kranen, submitted at (Dutch)
Een van de meest fantastishe van Nyman. Hij haalt echt alles uit de kast om een mooie soundtrack te maken. De film zelf vond ik overigens ook erg mooi. Heb ik toevallig pas voor de 2e keer gezien. Holly Hunter zal Nyman's stukken ook zeker waarderen. Ze kan zich behoorlijk inleven.
Golden Globes: Best Original Score (Nominee)
The music of this soundtrack was used in:

Othello (Trailer)



Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More