The Games


Movie | Released: 1970 | Film release: 1970 | Format: Vinyl
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Main titles2:45
2.Sunny´s theme2:14
3.Flying high1:05
4.Hayes theme2:20
5.Jeux au Japon2:53
6.Marathon theme3:22
7.From Denver to L.A.Elton John2:21
8.Cross country race1:19
9.Vendek theme3:12
10.Student´s hop1:35
11.Yale dance1:02
12.5th street2:48
13.Warm summer rain (vocal The Barbara Moore singers)2:05
14.Marathon suite7:17
 36:18
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Games - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de 21ste recensie uit de Francis Lai serie.

Vorige: Dark Eyes
Volgende: Itinéraire d'un Enfant Gâté

De Britse film The Games is een sportdrama dat geregisseerd is door Michael Winner (The Mechanic, Death Wish, Firepower). De film is gebaseerd op een boek van Hugh Atkinson. Opnames vonden plaats in de winter, maar de film speelt in de zomer, wat de nodige problemen opleverde. Critici waren niet erg lovend over deze film en ook in de bioscopen was de film geen succes.
De film volgt vier internationale marathonlopers in hun voorbereidingen voor de Olympische Spelen die in Rome gehouden worden. De Engelse Harry Hayes (Michael Crawford) heeft als trainer een voormalige kampioen, maar wordt in de aanloop naar de Spelen verslagen door de Tsjech Pavel Verdek (Charles Aznavour), die ondanks z'n leeftijd door zijn regering onder druk wordt gezet om te winnen. Dan is daar de popi student Scott Reynolds (Ryan O’Neal), die goed kan rennen, maar vooral ook achter de feestjes en de vrouwen aan. En tot slot wordt Australië vertegenwoordigd door de Aboriginal Sunny Pintubi (Athol Compton), die een manier ziet om uit z'n armoedige bestaan te ontsnappen. In Rome staan ze samen met een aantal anderen in de baan voor de Olympische marathon...

De muziek bij deze film is van Francis Lai, die ook de scores voor twee eerdere films van Winner had gecomponeerd. Deze derde film was de laatste samenwerking tussen Lai en Winner, waarna Jerry Fielding het stokje van Lai overnam.

Het album opent met de 'Main Titles', die een hoog James Bond gehalte heeft, met koperblazers, strijkers en stevige paukenslagen. Tegelijk heeft deze track een soort van jazzy touch, wat door de snel gespeelde piano-loopjes versterkt wordt.
Lai heeft voor elke renner een eigen thema gecomponeerd. Dat voor Australiër Sunny is rustig en heeft vooral strijkers en houtblazers in de hoofdrol, maar de melodie is niet echt meeslepend. Het thema voor de Brit Hayes heeft een wat jazzy kleuring, met koperblazers en pop-percussie in de hoofdrol. Het thema voor Pavel Vendek heeft snel gespeelde pianoklanken, waar middentoon strijkers voor de begeleiding zorgen. Dit thema spreekt duidelijk meer aan. De track 'Student's Hop', het thema voor Scot Reynolds heeft een nogal zomerse beach-kleuring, terwijl een close harmony koortje de melodie verzorgt.

Een aparte track is 'Flying High', die een wat komische noot lijkt te hebben, als een luchtig deuntje, met vlotte koperblazers in de hoofdrol. Ook 'Jeux au Japon' wijkt af van de andere orkestrale tracks, vooral door het gebruik van typisch Oosterse instrumenten en muzikale kleur. Een redelijk prettige track is Cross Country Race, waarin een soort heroïek doorklinkt en die goed bij 'De Spelen' past, maar daar in de film nog los van staat. De track 'Yale Dance' heeft al net zo'n luchtige kleuring als 'Flying High', waar een xylofoon duidelijk aan meehelpt, samen met houtblazers, drumpercussie en koperblazers.

Maar de score kent ook een andere stijl, die eigenlijk voor het eerst naar voren komt in 'Marathon Theme', die een nogal grillige kleuring heeft in een stijl die ook de 'Main Titles' kenmerkt. Maar hier neigt de muziek wat vaker naar de dissonante kant, wat het maakt tot een soort agressieve actiemuziek met die typische nogal gedateerde zeventiger jaren kleuring. De snel spelende jazzy saxofoon en percussie in het laatste deel van de track maken het er niet beter op. Datzelfde geldt ook voor '5th Street'. Dit is muziek die nogal aan de grillige en bijna dissonant-chaotische kant is, met grillig gespeelde blokfluitklanken en schijnbaar willekeurige percussie en koperblazers. Duidelijk niet fraai.

Het album bevat twee songs. De eerste song 'From Denver to L.A.' is eveneens van Lai en met een tekst van Hal Shaper. De zang is van niemand minder dan Elton John uit de tijd dat hij nog niet doorgebroken was. Dit zou als een single van hem uitkomen, maar hij weigerde dat. Daardoor zijn er alleen een beperkt aantal promo-singles uitgekomen, die inmiddels ware collector's items zijn geworden. Later in datzelfde jaar brak hij door met de single 'Your Song' van zijn eerste eigen album.
De tweede is de close harmony song 'Warm Summer', die gezongen wordt door The Barbara Moore Singers. Lai schreef het arrangement, terwijl opnieuw Shaper de tekst schreef. Het is een wat saaie song.

Dit score album sluit af met de 'Marathon Suite', een ruim zeven minuten durende en nogal grimmige actietrack, met veel stevige percussie en schelle koperblazers.

Kortom, met zijn muziek voor de sportfilm The Games heeft Francis Lai een score gecomponeerd die duidelijk afwijkt van zijn reguliere stijl. Hier geen mooie melodieën en ingetogen ballades, maar nauwelijks pakkende themamelodieën en wat zomerse deuntjes. Daarnaast bevat de tweede helft van het album een aantal duidelijk minder aangenaam beluisterbare en nogal grimmige actietracks, die regelmatig tegen het dissonante aan hangen. De twee songs op het album zijn wel aardig, waarbij een van de songs door Elton John gezongen wordt, uit de tijd voordat hij doorgebroken was. De waardering voor dit album komt zo op een magere 56 uit 100 punten.

Other releases of The Games (1970):

Games, The (1970)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More