Passion of Mind


Milan Records (0731383588723)
Milan Records (0743217591724)
Movie | Released: 2000 | Film release: 2000 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Main Title3:26
2.A Mother's Lullaby2:58
3.Guitarelle2:13
4.40 Central Park South2:20
5.A Manhattan Farewell4:03
6.Walking Alone2:45
7.Snapshots1:07
8.A City View1:39
9.Down River1:33
10.Marty And Aaron2:30
11.Reverie3:41
12.Chance Meeting At The Marketplace2:04
13.Sailing On The Hudson2:06
14.Arriving At The Truth2:54
15.Offering1:22
16.Passion Of Mind1:20
17.Bedtime2:48
18.Psychescape2:50
 43:39
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Passion of Mind - 09/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Passion of Mind is een drama dat geregisseerd is door de Belg Alain Berliner (Le Mur, Ma Vie en Rose, La Maison du Canal). Deze film was zijn enige Hollywood-uitstapje, maar die viel niet erg in de smaak. De film werd door de recensenten slecht ontvangen en hoofdrolspeelster Demi Moore kreeg zelfs een razzie-nominatie, terwijl zij het is die vrijwel de hele film in beeld is. Ook aan de kassa's van de bioscopen was de film een enorme flop, ondanks het niet al te hoge budget.
Het verhaal draait om de alleenstaande Marty Talridge (Moore), een belangrijke literair agent, die in New York woont. Ze bezoekt een therapeut (Peter Riegert) omdat ze last heeft van heel realistische dromen over een zekere Marie. Deze Marie (ook Moore) is een weduwe met twee dochters, die in de Franse Provence woont. Ook zij heeft last van dromen en droomt dan van Marty. Op een dag ontmoet Marty Aaron (William Fichtner) en zij worden verliefd, waarbij ze hem uiteindelijk ook vertelt over haar dromen. Ook Marie ontmoet een man (Stellan Skarsgard), en vertelt ook hem naderhand over haar dromen. Beide mannen reageren erg verschillend. Maar wie leeft er nu in de werkelijkheid...?

De muziek bij deze film is van Randy Edelman, want regisseur Berliner zocht iemand die melodieuze en romantische muziek kon componeren. En Edelman was toen de juiste man op de juiste plek. Bij deze film kon hij z'n hart ophalen, want hij schreef een score die beide aspecten ten volle voor het voetlicht brengt. Een aspect dat daarbij niet goed uit de verf komt is dat de film uit twee onderling verbonden verhalen bestaat en dat Edelman die niet op verschillende manieren inkleurt, maar zijn muziek in dezelfde stijl houdt. Hij zei daarover dat hij niet wilde dat de kijkers uit zijn muziek mochten kunnen opmaken welke versie van het verhaal droom en welke realiteit zou zijn. Hij heeft zijn muziek daarom uitsluitend enigszins laten aansluiten bij de achtergrond waartegen de verhalen zich afspelen. De muziek bij Marty's verhaallijn heeft dan ook meestal wat meer een urban kleuring, terwijl die van Marie een wat meer landelijke en luchtige kleuring heeft meegekregen.

De muziek die Edelman voor de film heeft gecomponeerd heeft vaak prachtige melodieën, die voluit in die romantische kleuring staan. Maar zoals meestal bij Edelman is zijn muziek tamelijk eenvoudig, wat op zich geen probleem hoeft te zijn, maar wat de muziek bij langer luisteren wel een beetje saai maakt, vooral omdat dezelfde stijl vaak terugkomt. Daarbij speelt mee dat de strijkerklanken die Edelman gebruikt uit de synthesizer lijken te komen. Dat klinkt vooral zo omdat die strijkerklanken wat onnatuurlijk gelijkmatig zijn. Maar het zou best deels ook van echte strijkers kunnen komen, dat is soms lastig te onderscheiden. Ik heb een beetje de indruk dat een flink deel van de score uit de synthesizer komt, hoewel zeker ook akoestische instrumenten zijn gebruikt. Toch heeft Edelman dat goed gedaan, want de muziek klinkt gewoon erg fraai, waar vooral de melodieën en harmonieën debet aan zijn.
Het wat eenvoudige karakter komt vooral naar voren omdat Edelman die melodieën in een enkelvoudige structuur heeft gezet. Het zou flink verbeteren wanneer hij zijn tegenmelodieën wat verder zou uitwerken. Maar die tegenmelodieën komen niet verder dan de nodige harmonische akkoorden. En nogmaals: die klinken echt prachtig, juist omdat zijn melodieën zo aangenaam zijn.

De piano of het keyboard speelt een belangrijke rol in de score, omdat die bepaalde muzikale accenten versterkt. Vaak zijn die piano-accenten maar kort, toch weten ze vaak de gevoelige snaar net even te raken. En dat geldt ook voor de getokkelde gitaarklanken, die vooral in de track 'Guitarelle' voorbij komen, maar ook in een paar andere tracks. Edelman had die accenten best wat verder mogen uitbreiden, ook met andere solo instrumenten. De muziek bestaat echter voor verreweg het grootste deel uit muziek die van de strijkers lijkt te komen.
Spanning of dreiging is in de film allicht wel aanwezig, maar op dit album zijn die cues in slechts beperkt en in lichte vorm meegenomen. De muziek op dit album bestaat vooral uit romantisch gekleurde melodieën, waarbij hooguit een urban kleuring wat variatie brengt.

Kortom, met zijn score voor Passion of Mind heeft Randy Edelman wellicht uitstekend voldaan aan de wensen van regisseur Berliner. Het album is een luisterfeest voor romantici zoals ik, en het is dan ook allemaal bijzonder genietbaar. Toch ligt saaiheid wat op de loer, omdat de stijl slechts beperkt varieert en omdat Edelman zijn prachtige melodieën in veelal wat eenvoudige composities neerzet. Dat is wellicht een beetje zijn handelsmerk, maar zorgt er wel voor dat liefhebbers die van wat meer complexe muziek houden zijn scores liever links laten liggen. Zelf ben ik niet zo kieskeurig en ondanks dat het soms wat saai is waardeer deze score dan ook met 86 uit 100 punten.
Passion of Mind - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
In Passion of Mind kan het personage van Demi Moore geen onderscheid maken tussen droom en realiteit, ze leidt een dubbel leven en weet niet meer welke echt is: als weduwe wonend met haar dochters op het Franse platteland of als literaire agente in New York. In beide levens begint ze ook een liefdesaffaire. Deze vreemde droom-realistische sfeer evolueert al gauw naar stroperige romantiek. Randy Newman componeerde een erg mooie romantische score die los van de film, die nogal onder vuur lag, prachtig is. Massale strijkers, piano, akoestische gitaar zorgen voor een melige romantische soundtrack. Aanrader.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More