Congo


Movie | Release date: 01/08/2013 | Film release: 1995 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
The Album
1.Spirit of Africa / The Expedition2:42
2.Zinj1:17
3.The Eye0:24
4.Meet Amy2:43
5.Something I Lost (Alternate)0:29
6.Meet Monroe Kelly1:39
7.Road Block0:39
8.Crossing the Border1:29
9.Bail Out2:58
10.No Customs1:49
11.Deep Jungle - Picture1:59
12.The Ghost Tribe - Revised2:04
13.The Rapids0:39
14.The Symbol0:47
15.Hippo Attack2:26
16.The Other Side - Revised1:17
17.Crash Site1:59
18.Sad Amy0:37
19.Gates of Zinj4:03
20.Help Me2:18
21.We Are Watching1:49
22.The Mine0:53
23.Amy's Nightmare2:11
24.Kahega2:18
25.Amy's Farewell / Spirit of Africa / End Credits10:29
 
The Extras
26.Something I Lost0:20
27.Deep Jungle - Album2:33
28.The Ghost Tribe1:21
29.The Other Side1:20
30.The Collapsed City2:21
31.The Villagers ChantJames Newton Howard / Lebo M1:50
 61:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Congo - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse actiefilm Congo is geregisseerd door Frank Marshall (Arachnophobia, Alive), die vooral als producer, o.a. van films van Steven Spielberg, aan de weg timmerde en met Spielberg het productiebedrijf Amblin oprichtte. Later is hij directeur van Lucasfilm geworden. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Michael -Jurassic Park- Crichton, die het al in 1979 probeerde te verkopen toen het nog geen uitgewerkte roman was. Hij wilde daarbij betrokken zijn, maar verliet later de productie, die vervolgens pas begin negentiger jaren van de grond kwam. De film is in de pers nogal negatief ontvangen, maar deed het redelijk in de bioscopen.
De film vertelt het verhaal van een rijke industrieel, die z'n zoon meestuurt met een expeditie naar de jungle van Afrika om een communicatieapparaat te testen, maar vooral ook om daar een zeldzame diamant te vinden. Maar de expeditie wordt aangevallen en een aantal leden wordt gedood of raakt vermist. De directeur schakelt vervolgens de technicus Karen (Laura Linney) en de ex van zijn zoon in om hem met een tweede expeditie te gaan zoeken. Dit team neemt daarbij, via de vriend van Karen, de gorilla Amy mee, die terug mag naar de jungle. Zo bestaat het team dan uit een vreemd allegaartje, met allemaal hun eigen verborgen agenda. En dat soort agenda's zijn meestal niet al te verheffend...

De muziek bij de film is gecomponeerd door Jerry Goldsmith, die er een voor zo'n verhaal een best wel fraaie score maakte. Van de score is in 1995 een beknopt scorealbum uitgebracht met ruim een half uur muziek. In 2013 kwam Intrada echter met een uitgebreide versie van de score op de markt met ruim een uur muziek van de score. Deze recensie gaat over dit Intrada album, die een stuk beter uitpakt dat het oude Original Congo score album.

Aanvankelijk zou niet Goldsmith, maar James Newton Howard de score gaan componeren, op verzoek van regisseur Marshall, maar vanwege vertraging en andere verplichtingen van Howard moest hij al vroeg opgeven en nam Goldsmith alsnog het stokje over, want Crichton had Goldsmith in de jaren ervoor al gevraagd voor de score. Op het album staat als laatste de enige track die Howard voor de score schreef, samen met de Zuid Afrikaan Lebo M. Het is een nogal muziekloze track, die vooral uit etnische chants bestaat.

Lebo M is ook onder Goldsmith betrokken gebleven bij de score en samen hebben ze de track 'Spirit of Africa' gemaakt, een fraaie song in etnisch Afrikaanse stijl, met een westerse kleuring. Deze song opent het album en is ook onderdeel van de afsluitende End Credits, die op dit album als lange 25ste track is opgenomen. De song is een fraaie en ingetogen gezongen hymne, aangevuld met Afrikaanse ritmes en tegenzang en koorklanken.

Goldsmith heeft een erg fraai hoofdthema voor de film neergezet, die in een flink aantal tracks prettig orkestraal terugkomt. Dit hoofdthema heeft alles wat een goede themamelodie moet hebben. Het is pakkend, herkenbaar en in majeur gearrangeerd, waardoor het een soort hoopvol, vaak zelfs heroïsch thema is geworden, die in allerlei vormen in de diverse tracks terugkomt.
Zo hoor je het thema op een prachtige orkestrale manier in de track 'Deep Jungle', maar in de Picture Version is er een wat irritant elektronisch ratelgeluid overheen gezet. Gelukkig is de track in de Extra's als track 27 nog een keer op het album gezet zonder die ratel.
Daarnaast heeft Goldsmith nog een aantal subthema's geschreven, die echter wat minder opvallend zijn, of zelf helemaal niet aantrekkelijk zijn, zoals voor de bad guy. Zo is het thema voor Monroe Kelly, een van de hoofdpersonages, wel prettig stoer, maar wat minder melodieus.

Het verhaal speelt in de jungle van Afrika en Goldsmith versterkt dat gevoel door veelvuldig percussie toe te passen. De ene keer is dat rustige, bijna marimba-achtige percussie, andere keren is dat vaak heftiger, met forse slagen, die zelfs door het orkest worden aangevuld met allerlei uitbarstingen van koperblazers.
Behalve orkestrale muziek heeft Goldsmith zijn score ook aangevuld met elektronische klanken, die in die jaren populair waren, want veel van zijn scores uit die tijd zijn voorzien van die typerende, soms wat overheersende elektronische klanken van een soort verlopende blokfluit, en ook hier heeft Goldsmith dat royaal toegepast. Daarnaast zijn in een aantal tracks de nodige elektronische geluiden toegevoegd, om het junglesfeertje te versterken. Soms echter ook om de spanning op te voeren, zoals in de wat aparte track 'The Ghost Tribe' en ook 'The Symbol' kent van die wat vreemde elektronische, verlopende geluiden.

De score drijft echter op de stevige en spannende actieklanken van een flink aantal tracks. Goldsmith voert hierbij de uitbarstingen en grimmigheid van het orkest flink op, maar de muziek wordt er daardoor niet aantrekkelijker op om los van de film naar te luisteren, al is die muziek voor de film onmisbaar. In een track als 'Bail Out' heeft Goldsmith die actiemuziek van de eerste helft van de track gecombineerd met een fraaie orkestrale uitvoering van het thema in de tweede helft. Maar 'Amy's Nightmare' is dan weer een en al grimmige actie en spanning. En in 'Kahega' wordt die actie en spanning gecombineerd met het thema in het laatste deel van de track.

De 'End Credits' is eigenlijk de laatste track van de score. Daarna volgen nog zes tracks in andere uitvoeringen of tracks die niet in de film zijn opgenomen. Van deze tracks is eigenlijk alleen 'Deep Jungle' een fraaie track, waarin het mooie hoofdthema op een prettige manier gepresenteerd wordt.

Kortom, dit album biedt zo ongeveer de complete score van Jerry Goldsmith voor de film Congo, aangevuld met een aantal extra's. Het bijzonder fraaie hoofdthema van de score is zeker de moeite waard en komt in een aantal tracks prettig voor het voetlicht. Regelmatig heeft Goldsmith zijn orkestrale muziek aangevuld met elektronische klanken, die meestal wel aardige toevoegingen zijn, maar soms ook wat irritant overkomen. De vele actie- en spanningsmuziek doen wat afbreuk aan de genietbaarheid, maar het album biedt voldoende aangename en fraaie muziek om behoorlijk genietbaar te zijn, beter dan het album met de Original score. De waardering voor deze Intrada Special Collection editie is dan ook flink hoger met 76 uit 100 punten.
Wow! World premiere of complete Jerry Goldsmith score for Frank Marshall film from Micheal Chrichton thriller with Laura Linney, Dylan Walsh. Original album produced by Goldsmith only featured about 23 minutes of score plus ten minutes of admittedly dynamic African choral material. But that left out virtually half of magnificent score. Goldsmith's approach to thriller offers some of his most riveting action music of the nineties. Intrada presentation includes everything composer recorded, including two versions of rich 'Deep Jungle,' in which version recorded specifically for album deleted tense snake sequence. Standing out in new tracks are thrilling action cues: powerful Rambo style 'Meet Monroe Kelly' airport escape cue, intense 'Help Me' where Tim Curry meets his violent end. Other new cues include two versions of mysterious 'The Ghost Tribe,' 'Meet Amy' sequence with alternating thrills, tenderness. Alternates plus 'Villagers Chant' written by James Newton Howard & Lebo M complete 62-minute program. Entire score mastered from original digital two-track session masters, vaulted at Paramount, stunningly recorded, mixed by Bruce Botnick. Packaging features both original Epic Soundtrax label album cover plus exciting 'flipper' cover. Jerry Goldsmith conducts

Other releases of Congo (1995):

Congo (1995)
Congo (2000)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More