Much Ado About Nothing


Epic Soundtrax (0886972425528)
Epic Records (0074645400921)
Epic Records (5099747398926)
Movie | Released: 1993 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.The Picnic2:57
2.Overture4:21
3.The Sweetest Lady2:06
4.The Conspirators2:40
5.The Masked Ball1:56
6.The Prince Woos Hero1:19
7.A Star Danced2:44
8.Rich She Shall Be1:42
9.Sigh No more Ladies1:58
10.The Gulling of Benedick3:12
11.It Must be Requited2:00
12.The Gulling of Beatrice1:39
13.Contempt Farewell1:33
14.The Lady is Disloyal2:10
15.Hero's Wedding0:45
16.Take here back Again3:08
17.Die to Live4:44
18.You have Killed a Sweet Lady3:03
19.Choose your Revenge1:49
20.Pardon Goddes of the Night4:32
21.Did I not Tell You1:40
22.Hero Revealed1:25
23.Benedick the Married Man2:07
24.Strike Up the Pipers2:42
 58:12
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Much Ado About Nothing - 09/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Britse film Much Ado About Nothing is een romantische komedie die geregisseerd is door Kenneth Branagh (Hamlet, Thor, Cinderella, Death on the Nile). De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare en voor de film herschreven door Branagh. Voor een Shakespeare verfilming was deze film erg succesvol en deze is dan ook erg goed ontvangen door de critici, werd genomineerd voor diverse prijzen en won daar een paar van.
Het verhaal speelt zich af in Zuid-Europa, waar Don Pedro van Aragon (Denzel Washington) zijn vriend Leonato (Richard Briers) opzoekt. De edeman Benedick (Branagh) is met hem meegegaan en zo ontmoeten ze Beatrice (Emma Thompson) weer eens. Ook de jonge graaf Claudio (Robert Sean Leonard) en Don Pedro's opstandige halfbroer Don John (Keanu Reeves) zijn meegekomen. Leonato heeft een mooie dochter Hero (Kate Beckinsale - haar eerste filmrol) en Claudio heeft een oogje op haar, wat door Don Pedro wordt opgemerkt. Hij gaat daarom wat regelen en probeert tussendoor ook nog Beatrice aan Benedick te koppelen, maar die lijken elkaar niet te kunnen luchten of zien. Don John probeert ondertussen overal een stokje voor te steken...

Waar Kenneth Branagh de regisseur is, daar is zijn vriend Patrick Doyle natuurlijk de componist. Hun samenwerking begon al ver voordat ze met Henry V hun eerste film maakten. Doyle speelt overigens ook nog een klein rolletje in de film.
Waar Doyle een score voor een Shakespeare film componeert, gaat dat allemaal volgens de wetten van de klassieke muziek. De score is dan ook volledig orkestraal en komt zelfs een beetje pompeus over, want Doyle presenteert z'n muziek met grootse harmonieuze orkestraties en meeslepende melodieën. De hele score is daarom een bijzonder genietbaar luisterfeest.

Het album opent met de track 'The Picnic', waarin Doyle een prachtige melodie presenteert in een lichte setting. Het is vervolgens Emma Thompson die op deze muziek de 'song' Sigh no More Ladies uit Shakespeares werk reciteert. En dat doet ze meeslepend. De tweede helft van de track is daarna geheel instrumentaal, maar blijft ingetogen. De melodie presenteert daarbij een van de twee hoofdthema's. Doyle heeft twee hoofdthema's en nog een paar sub-thema's gecomponeerd. De hoofdthema's zijn het vrouwelijke thema en het mannelijke thema. Immers het verhaal draait om de strijd en de liefde tussen vrouwen en mannen.
De tweede track 'Overture', laat die beide thema's met elkaar samenvloeien en Doyle pakt hierbij vol orkestraal uit, waarbij ook de andere themamelodieën voorbij komen. Regelmatig nemen de koperblazers met volle heldere klanken de melodieën voor hun rekening nemen. Een prachtige track.

Een groot deel van de score bestaat uit die prachtige themamelodieën, die steeds bijzonder fraai gearrangeerd voor het voetlicht komen. Deze muziek is veelal mooi orkestraal gemaakt, met volle klanken en regelmatig koperblazers in de boventonen. Overal is de muziek fraai melodieus, ook in de meer ingetogen tracks en zelfs in wat dreigende tracks als 'The Conspirators' of 'The Lady is Disloyal'. Doyle is een van die componisten die steeds prachtige, vaak meeslepende melodieën weet te componeren, bijna ongeacht welke score je beluistert, uitzonderingen daargelaten. Vooral zijn score voor de Shakespeare films van Branagh zijn voluit melodieus en klassiek gearrangeerd, en dat geldt zeker ook voor deze film.

In de film is er ook een straatorkestje die een melodie van Doyle speelt, wat ook een track is die Doyle al voor de opnames klaar moest hebben en ook nog door de muzikanten geoefend moest worden. Die muziek is te horen in 'The Masked Ball'. De muziek heeft daarbij de kleuring van de tijd waarin de film zich afspeelt en komt daardoor soms wat rommelig en eenvoudig over, maar zit goed in elkaar.

In de film worden een aantal songs door de cast gezongen en Doyle moest die melodieën daarom eveneens al ruim voor de opnames gereed hebben, wat nogal een uitdaging bleek. Vaak kwam dat daarom toch neer op aanpassingen op het laatste moment. Voor een aantal van die songs kreeg Doyle aanvankelijk geen groen licht van Branagh, waardoor hij weer moest herschrijven. Uiteindelijk is het allemaal naar ieders tevredenheid gelukt.
De songs die in de film door de cast worden gezongen, zijn hier op dit album door Patrick Doyle zelf ingezongen. Het gaat dan om de songs 'Sigh No More Ladies', 'Pardon, Goddess of the Night' en 'Strike Up Pipers', waarbij de muziek gemaakt is op de letterlijke teksten van Shakespeare. In de song 'Pardon, Goddess of the Night' wordt ook een groot koor ingezet, die eerst de tekst een keer zingt en later Doyle als zanger begeleidt. Een erg mooie song. Dat alles geldt ook voor de afsluitende song 'Strike Up Pipers', waar de koorzang zelfs meerstemmig is. Samen met het orkest mondt dit uit in een prachtige afsluiter.

Kortom, met zijn muziek voor Much Ado About Nothing heeft Patrick Doyle een bijzonder fraaie score neergezet. De muziek is vooral opgewekt en is daarom melodieus en volop harmonisch georkestreerd. De enkele tracks die wat meer spannende of dreigende scenes verklanken blijven steeds prettig beluisterbaar, want het wordt nergens dissonant of chaotisch, terwijl alles in majeur blijft klinken. De muziek varieert van rustig en ingetogen tot vol orkestraal en soms bijna pompeus, en steeds weer is het een genot om naar te luisteren, hoewel sommigen het bij elkaar misschien wat al te zonnig vinden klinken. Toch zijn er zeker ook een paar tracks aanwezig die wat minder aantrekkelijk zijn. De songs op het album passen perfect in het plaatje, want ook die zijn van Doyle's hand en worden met verve gebracht. De waardering voor dit album komt dan ook op een mooie 92 uit 100 punten.
Much Ado About Nothing - 10/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
It would appear that 1993 was a particularly productive year for Patrick Doyle, not only did he produce his splendid Needful Things, but he also continued with another Shakespearean outing for Kenneth Branagh. Alongside the stirring and gritty Henry V and before the noble if a trifle dull Hamlet, Much Ado About Nothing is a gorgeous, buoyant and summery score. The Picnic starts off with one of the two main themes, Sigh No More Ladies which is recited with the music by Emma Thompson.

The Overture then plays in full both main themes, the Sigh No More Ladies theme and the Pardon Goddess of the Night Theme. The former is somewhat playful and knowing, while the latter is sumptuous and beautiful. If you want just one reason to buy the score then this track would be it. The Overture is one of Doyle's most splendid achievements. The full version of the Sigh No More Ladies appears in track 9 and is sung by Doyle himself and a choir. While this is good, Pardon Goddess of the Night is even better. Starting with an quite sombre male choir, the song moves into the fabulous main melody, coupled with a heart warming performance, this is a stunning song. Apparently, Doyle had several attempts at writing the theme for the song and it looks like the boy did good in the end!

The rest of the score intertwines the two themes as well as a few other ditties to produce very delightful listening. The Masked Ball contains sprightly dance music that perhaps veers too much on the side of being mock renaissance music (or something), but it's a fun standalone track none the less. There are some moments of darker material, such as in the Conspirators and The Prince Woos Hero. It is quite quirky so as not to make the material too menacing, but still underpins the drama superbly. Other tongue in cheek moments occur during some of the courting scenes almost falls into the category of classical comedy music, but never gets too silly. Hero's Wedding starts with a suitably fanfare-styled version of Pardon Goddess of the Night, but Doyle perfectly matches the changing moods of that scene in Take Her Back Again. The ensuing events in the following tracks are also accompanied by the right balance of joy and sadness. The final track contains a glorious reprise of Sigh No More Ladies with the entire cast singing. A fitting and superb end to yet another excellent Doyle score.
Much Ado About Nothing - 08/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Much Ado about Nothing is de derde Shakespeare film van Kenneth Brannagh die Patrick Doyle van muziek voorziet. (daarvoor Henry V, Hamlet) Het is een volledig klassieke soundtrack die vrij toegankelijk is. De muziek is zo wispelturig dat vele tracks op het ene moment vole euforie zijn en dan weer dramatisch. Dit is vooral te merken in de "ouverture". Patrick Doyle vertolkt overigens zelf de song Sigh No More Ladies. De score is een van de beste in zijn genre en je zal hier ongetwijfeld een verfrissende luisterervaring aan overhouden.
The music of this soundtrack was used in:

Much Ado About Nothing (Trailer)

This soundtrack trailer contains music of:

Much Ado About Nothing (1993), Patrick Doyle (Movie)
Lakme (Adapted by Yanni), Delibes (song(s))




Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More