I Guardiani del Cielo


RCA Records (0099552023100)
RCA Records (0743217205027)
Movie | Released: 1999 | Film release: 1998 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.And Will You Love Me?Antonella Ruggiero4:24
2.Sopra Di Noi3:50
3.L'Ultima Battaglia5:59
4.Un'Avventura Romantica3:41
5.La Torre Dei Primogeniti3:05
6.Zadic1:27
7.Mistero E Mistero2:22
8.Sembra Un Cielo Sereno2:40
9.Ritorsione3:00
10.Deserto E Deserto2:25
11.I Due Fratelli3:36
12.Lo Sceicco E Le Sue Donne3:12
13.Un Equivoco3:32
14.Fantasmi Di Giorno4:31
15.Inseguire Nel Vento3:03
16.Sabbia E Sabbia3:26
17.I Guardiani Del Cielo4:25
 58:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

I Guardiani del Cielo - 09/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
De Italiaanse grootmeester heeft ondertussen een veertigtal televisieseries op zijn naam staan. Tot de bekendste series behoren onder meer Moses, Orient Express, Marco Polo, La Piovra, Secret of the Sahara, I Promessi Sposi en Nostromo. Ennio Morricone schreef erg kwalitatieve muziek voor deze televisieseries en dat kan eveneens gezegd worden over de mini-avonturenserie I Guardiani del Cielo van Alberto Negrin die in 1998 uitkwam.

Negrin’s samenwerking met Morricone begon in 1988 met Secret of the Sahara, een serie die in tegenstelling tot I Guardiani del Cielo goed beoordeeld werd. Het betekende het begin van een lange samenwerking die tot op vandaag duurt. De serie werd dan wel neergesabeld door elkeen die de serie zag, toch waren er positieve kritieken over één aspect van de film: de muziek van Ennio Morricone. De makers van de film pakten graag uit met Morricones’ naam op de affiche, maar het mocht niet baten. Zoals de componist het meermaals aangaf tijdens interviews: ‘goede filmmuziek kan een slechte film niet goed maken’.

De score voor I Guardiani del Cielo komt qua stijl aardig in de buurt van Morricones’ muziek voor Nostromo die twee jaar eerder verscheen. Net als die score uit 1996 is ook I Guardiani del Cielo een muzikaal pareltje dat gerekend mag worden tot de beste filmmuziek die Ennio Morricone in de jaren negentig componeerde. De opnames van de score vonden plaats in de Angel Studios in Londen met het Orchestra of London en het 36-koppig koor ‘Capital Voices’ onder leiding van Morricones’ zoon Andrea Morrricone die als dirigent fungeerde.

De componist verrast al meteen met ‘And Will You Love Me?’, een erg sterke compositie van Morricone waarbij de bekende Antonella Ruggiero als leadzangeres de door Clive Riche geschreven lyrics inzong. Ruggiero scoorde in de jaren zeventig en tachtig met Matia Bazar enkele hits waaronder het succesvolle Ti Sento (dat in 1985 een tweede plaats haalde in Nederland en zelfs een nummer 1-hit was in Vlaanderen). Naar het einde toe van de openingstrack wordt de zang van Ruggiero versterkt met ‘Capital Voices’, het koor dat voor deze score bestond uit 11 sopranen, 10 tenoren, 8 alten en 7 basstemmen. Het volledig orkestrale ‘Sopra Di Noi’ stelt vervolgens het orkest volledig centraal.

In een avonturenfilm hoort ook actievollere muziek moet Morricone gedacht hebben en dus componeerde hij het meer percussiegerichte en nogal repetitieve ‘L'Ultima Battaglia’. De track laat nogal een gemengde indruk na. De koperblazers komen nogal ouderwets over. Het geheel komt niet zo fijn hoorbaar over en duurt veel te lang in verhouding tot de inhoud. Gelukkig betreft dit het enige dieptepunt van de score.

Het vervolg van de score is orkestraler en veel sfeervoller en doet ‘L'Ultima Battaglia’ dan ook meteen vergeten. Zeker met het prachtige ‘I Due Fratelli’ laat Morricone alweer een diepe indruk na. De sopraan Jacqueline Barron, bekend voor haar bijdragen voor o.m. The Lords of the Rings en Troy (tevens een lid van London Voices dat te horen was op The Mission), steelt met woordloze zang drie minuten lang de show met enkel strijkers als begeleiding. Een gekende formule van Ennio Morricone die hij dertig jaar eerder (met o.m. Once Upon a Time in the West ) ook al hanteerde. Het betreft duidelijk een formule die tijdloos is, want ook ‘I Due Fratelli’ zit vol emotie en is weergaloos.

De pamfluit die een essentieel instrument was ten tijde van Nostromo, wordt nu ook meermaals met succes ingezet. ‘Lo Sceicco e Le Sue Donne’ en in het bijzonder ‘Un Equivoco’ zijn beide erg sterke composities. ‘Un Equivoco’ is erg vergelijkbaar met ‘The Tropical Variation’ uit Nostromo. Het thema is wel net iets minder melodieus, maar kent wel een krachtigere fase door de korte tussenkomst van het ganse orkest en koor.

Na het actievollere ‘Inseguire Nel Vento’, dat een betere indruk nalaat dan ‘L'Ultima Battaglia’, biedt deze score vervolgens nog twee orkestrale nummers: het ietwat mysterieuzer overkomende ‘Sabbia e Sabbia’ en een alternatieve versie van het epische hoofdthema waarop het koor zich van haar beste kant laat horen. Een ideale afsluiter van deze score.

In elk decennium heeft Morricone sterk werk afgeleverd. I Guardiani del Cielo betreft ongetwijfeld één van zijn sterkste uit de jaren negentig. Wie Nostromo al schitterend vond, zal met deze filmmuziek niet ontgoocheld worden. Een score die dus 8,5/10 verdient.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More