Perfume: The Story of a Murderer
EMI Classics - 0946 3 69535 2 6 (Cd)


EMI Classics 2006 CD (0094636953526)
Movie Film release: 2006
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Prologue - The Highest Point1:51
2.Streets Of Paris3:11
3.The Girl With The Plums5:27
4.Grenouille's Childhood5:16
5.Distilling Roses1:52
6.The 13th Essence2:29
7.Lost Love1:45
8.Moorish Scents5:15
9.Meeting Laura4:14
10.The Method Works3:32
11.Grasse In Panic5:33
12.Richis' Escape4:30
13.Laura's Murder3:06
14.Awaiting Execution3:06
15.The Perfume5:32
16.The Crowd Embrace3:04
17.Perfume Distilled7:12
18.Epilogue - Leaving Grasse3:01
 69:55
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Perfume: The Story of a Murderer - 09/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
"Perfume The Story of a Murderer" is de verfilming van de immens bekende roman van Patrick Süskind. Net als bij vele boekverfilmingen is er heel wat onderlinge wrevel: kan een roman die erg intens ingaat op gevoelen en geuren wel verfilmd worden. Het kon regisseur Tykwer niet erg veel schelen want de man had al jaren de verfilmingsrechten in haden willen krijgen, maar stuitte steevast op een koppige auteur die de rechten niet wou vrijgegeven. Blijkbaar was Süskind het gezaag meer dan zat en met een vermoedelijke lekkere bonus heeft hij dan toch toegegeven en kon de regisseur beginnen aan dit gazurenstukje. Hierbij kon hij rekenen op oude rotten in het vak als Alan Rickman en Dustin Hoffman, die werden aangevuld met klinkende nieuwkomers als Rachel Hurd-Wood en Ben Whishaw.

Kort samengevat vertelt Tykwer het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille die geboren is zonder reuk, maar toch er in slaagt om fantastische parfums te produceren. Helaas gaat de jongeman letterlijk over lijken om de ultieme geur te fabriceren. Perfume is een historisch drama met hoog thriller gehalte en heel wat aandacht voor geuren, die aan gebrek aan echte geur in de bioscoop, moeten worden vertaald door de muziek. Tykwer zelf componeert, samen met Johnny Klimek en Reinhold Heil de muziek en kon daarbij rekenen op Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker om te muziek op te nemen. Met zijn 70 minuten, biedt EMI een royale selectie score uit de film.

De prologue biedt een "Lord of the Ring"-achtige opener met contrast tussen sopranen en bassen die een erg mysterieuze melodie laten horen, die wordt opgevuld met donkere percussieslagen, lichte strijkers en auracle. De track eindigt met een iets wat ongelukkige viool. Of dat de bedoeling is, kunnen we enkel maar aannemen. De tweede track brengt de suspens iets dichter door de schreeuwerige strijkers die uiteindelijk uitmonden in een hoogst melodieus thema gedragen door dezelfde strijkers en opnieuw een iets wat vreemde toevoeging, ditmaal een klarinet. Wat direct opvalt is dat Tywker en companen vooral een symfonische oefening hebben gemaakt met heel wat spielereien en verborgen motiefjes. geheimzinnigheid lijkt een sleutelbegrip doorheen deze cd, want de mystieke stem van sopraan Chen Reiss vormt een bizar hoogtepunt in een wat lang aanslepende track. Wat opvalt is hier vooral de mooie mix die is gebeurt door Tobias Lehmann die perfect de balans weet te vinden tussen orkest en soloartiest. "Grenouille's Childhood" is opnieuw een erg lange track met de nodige orkestrale uithalen als bij een griezelfilm om dan weer sprookjesachtig door harp en strijkers te worden verder ontsponnen tot een wervelend spectakel van kleuren en klanken wat perfect de sensatie van geur weet over te brengen. Knap! "Distilling Roses" is als de titel doet vermoeden een precies en perfectionistische bezigheidsoefening vol aangename strijkers en zachte melodie die wat weggeeft van de muziek van Rachel Portman voor "Chocolat". "The 13th Essence" heeft dan weer een pseudo-wals ritme dat sterk vergelijkbaar is met de muziek van Harry Potter van Williams. De xylofoon, het plukken van de strijkers die een uitnodigende, relexerende mood weet te poneren. Aangename underscore! "Lost Love" brengt emotionele koormuziek met een mooi, glijdend verloop en vooral basic koorbezetting. "Moorish Scent" begint met een mooie klarinetsolo van het hooffdthema dat in "Streets of Paris" werd aangereikt. Opnieuw heeft de muziek veel weg van Howard Shore's thematiek voor Lord of the Rings. Helaas is deze vijf minuut durende track iets te traag en blijft ze maar doorgaan op hetzelfde motief wat weer de indruk wekt dat de componisten eerder een stijloefening voor soloinstrumenten hebben willen maken.

"Meeting Laura" heeft een mooi crescendo met een SCHITTERENDE solo voor Reiss, die weet te pakken met haar fantastische stem! Een echt hoogtepunt om kippenvel van te krijgen. Het nummer heeft heel wat pathos en weet te boeien en is een aria op zich. "The Method Works" is dan eerder elektronisch opgevat met orkestrale strepen en is ideaal als suspensemuziek met veel brommend koper en duistere percussie met dit maal een andere sopraan met name Melanie Mitrano die op een onderdrukte, geheimzinnige manier een ijzingwekkende sfeer weet te wekken. "Grasse in Panic" is dreigende underscore met flarden van diepe mannenstemmen en aanzwellende strijkers. "Richis's Escape" is Händel op zijn best met veel bombast en hoogdravende barokke orkestratie. Boeiend om te zien hoe filmmuziek erg kan neigen naar klassieke muziek. "Laura's Murder" begint dreigend maar veranderd van karakter iets na de helft van het nummer naar een sprookjesachtige dreiging met de mooie en zuivere stem van boy soprano Victor de Maizière in een opnieuw erg klassiek geïnspireerde melodieprogressie. "The Perfume biedt dan weer erg mooie en volumpteuze muziek vol bombast en aanstellerij, maar wel op een innemende manier. Knap werk! "The Crowd Embrace" biedt opnieuw mooi koorwerk in een zachte, bijna tedere manier. De melodie wordt volledig gedragen door de chorus die een schitterende statement van het thema maakt en waarbij het orkest absoluut niet noodzakelijk blijkt te zijn.

"Perfume-Distilled" begint met een gracieuze piano die langzaam wordt vervangen door de harp en de strijkers, bijgestaan door kalme houblazers. Je kunt deze track best bekijken als een suite, want de beste thematische ideeën worden er gebundeld en vormen een orkestraal hoogtepunt met virtuoze performances van de harp en de strijkers. Heel knap, stillistisch erg mooi gearrangeerd, maar opnieuw wat zielloos. Het is de laatste keer dat het orkest zal klinken op deze cd. Het album sluit af op de manier dat ze begonnen is. In de "Epilogue" komt het koor weer aan bod en eindigt zo verdacht veel zoals "The Red Violin".

De conclusie dan. "Perfume" biedt voor elk wat wils en weet te imponeren met zijn donkere uithalen van orkest, zijn innemende koorpartijen en zijn virtuoze performances. Aan de andere kant klinken sommige nummers te veel als stijloefening voor orkest of sommige soloinstrumenten die de muziek een pak moeilijker te beluisteren maken en soms wat te veel inspelen op de moeilijkheidsgraad zodat de techniek het van het gevoel dreigt te halen. Gelukkig zijn dit maar sporadische momenten en weten de componisten een sfeervolle en pakkende score te schrijven met heerlijke momenten. Op de cd staat er ook een link naar een website waar je nog meer muziek kunt downloaden, maar dat is niet echt de moeite.

Kortom, deze cd is een aanrader voor iedere scorefan die niet vies is van degelijke, orkestrale muziek die veel weggeeft van een symfonische suite! Geen mediaventura-toestanden hier, maar oerdegelijke, bombastische filmmuziek avant la lettre!
Perfume: The Story of a Murderer - 09/10 - Review of Cohen Oat, submitted at (Dutch)
Wat hebben de muziek van Ludwig van Beethoven en de score voor deze thriller met elkaar gemeen? De naam Sir Simon Rattle. Deze wereldberoemde dirigent bracht enkele jaren geleden samen met het Berliner Philharmoniker de muziek van ‘van Beethoven’ op schitterende wijze tot leven. In een reeks live concerten, die reeds op CD verkrijgbaar zijn, gaf hij een geheel nieuwe dimensie aan klassieke muziek. Nu dirigeert hij wederom het Berliner Philharmoniker die de muziek voor Perfume tot leven moet brengen.

De proloog is in alle opzichten een mystieke opener met een wisselwerking tussen sopranen en bassen, gedragen door violen, een harp en een xylofoon. In ‘Streets of Paris’ worden deze instrumenten wederom verenigd om nu zonder de zang het hoofdthema van de score ten gehore te brengen. Het is een vederlicht thema, ondanks de aanwezige suspense klanken. Suspense is waaruit de derde track ‘The Girl with plums’ bestaat. We horen flarden van het Perfume-thema maar de drie componisten laten ons ook genieten van solo-instrumenten zoals de harp, de cello en de viool die elk hun eigen thema bespelen. Het is een lange track, die door de vele dissonante klanken, naar het einde toe wel wat aan kracht verliest.

‘Grenouille’s Childhood’ brengt ons weer terug bij het thema uit de proloog met daarbij een percussielijn die het beste omschreven kan worden als een hartslag. Onderwijl worden de violen steeds krachtiger en zij werken hoorbaar toe naar een nieuw thema. Tegen het einde grijpen de drie heren echter terug op het beginthema om daarmee deze mooie track ook af te ronden.

Dat tweede thema, dat in de tracks erna nog verschillende malen in variatie te horen is, kan het beste omschreven worden als het tweede Perfume-thema. Het eerste handelt duidelijk over de jongeman genaamd Jean-Baptiste Grenouille. Zijn karaktereigenschappen zijn een voor een opgenomen in de muziek. Mystiek, romantiek en dreiging zijn duidelijk terug te horen in de muziek. Het tweede thema handelt over de creatie van de parfum zelf. Naarmate de parfum zijn voltooiing nadert wordt het thema krachtiger.

Zachte, vaak vreemde klanken, blijven een belangrijk onderdeel uit maken van de eerste helft van de score, die toch af en toe wat aan tempo verliest. Met ‘Meeting Laura’ horen we echter een duidelijke kentering in de muziek. Zowel de prachtige zang van Reiss als de violen worden krachtiger. De eerst nog zo onafhankelijke tonen groeien steeds dichter naar elkaar toe, waardoor de muziek aan kracht toeneemt.

Met ‘The Method Works’ en ‘Grasse in Panic’ horen we duidelijk het thrillerelement in de muziek naar voren komen. Vooral laatstgenoemde kent een onrustige gelaagdheid en doet met het korte notenwerk voor de strijkinstrumenten sterk denken aan ‘The Da Vinci Code’. Jammer, want de score verliest hierdoor toch wat van het unieke karakter.

‘Richi’s escape’ is mijn inziens de beste track en maakt het eerder genoemde negatieve puntje helemaal goed. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat deze compositie juist de meest standaard track van de score is. De uitwerking is echter ontzettend goed en door er flarden van het eerste hoofdthema doorheen te verwerken wordt er een mooie eenheid gecreëerd. De dramatische actiemuziek die qua uitwerking ook weer dicht bij ‘The Da Vinci Code’ ligt wordt echter direct vervolgd met weer een donkerdere track. Dramatiek en mysterie gaan naarmate de score zijn einde nadert hand in hand.

Met ‘Awaiting Execution’ wordt het einde definitief ingeluid. Ook deze compositie herbergt talloze variaties op de twee hoofdthema’s. Dat eerste thema krijgt zijn volledige uitwerking in ‘The Perfume’ maar de echte finale bereiken we pas bij ‘Perfume Distilled’. Het is de langste track van de score en kan beschouwd worden als een samenvatting van de score. Alle elementen worden op onnavolgbare wijze met elkaar verbonden tot één vlammend geheel. De piano, de harp, de xylofoon, de strijkers en de percussie, allen worden ze één voor één toegevoegd om naar een weergaloze climax te werken. En wat een climax, zo een rijke orkestratie, zo een mooie gelaagdheid. Alleen deze track al rechtvaardigt een aanschaf.

Met de epiloog komen we aan het einde van de score, een score die zo onwaarschijnlijk veel meer te bieden heeft dan vele andere scores die heden ten dage verschijnen. Toch zal ‘Perfume; the Story of a Murderer’ niet aan iedereen besteed zijn. Door zijn enorme rijkdom aan thematiek en gelaagdheid is het een moeilijke soundtrack geworden die derhalve erg veel vergt van zijn luisteraar. Zie dit echter niet als een reden hem links te laten liggen, maar als een uitdaging. Eenmaal de structuur en thematische relaties ontdekt zult u telkens weer verleid worden door zijn schoonheid.
Perfume: The Story of a Murderer - 10/10 - Review of caroline devis, submitted at (Dutch)
Zeer knappe fim die helemaal door de muziek gedragen wordt
hoe zou je anders de sensatie van geuren op het publiek kunnen overbrengen,?,juist ja, door geuren proberen te vertalen in tonen ,muzieknoten,ritmes en magistrale stemmen
Kortom het klinkt soms hemels ,soms dreigend,soms mysterieus
Een meer dan geslaagde poging om de gevoelens die de geuren bij het hoofdpersonage teweegbrengen ,te vertalen naar alle zintuigen uitgezonderd dan de neus!
Filmmusicsite.com Awards: Best Original Score (Winner)
This soundtrack trailer contains music of:

Heaven Is Calling, Future World Music/Armen Hambar (Trailer)


Other releases of Perfume: The Story of a Murderer (2006):

Perfume: The Story of a Murderer (2006)
Parfum: Die Geschichte Eines Mörders, Das (2006)
Parfum: Histoire d'un Meurtrier, Le (2006)
パフューム (2007)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More