Cast a Giant Shadow


Movie | Released: 1966 | Film release: 1966 | Format: Vinyl, Cassette
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Prologue2:45
2.Land of Hope2:15
3.Fading Dreams3:14
4.War in The Desert2:10
5.Magda3:01
6.Cast A Giant Shadow1:59
7.Love Me True (Love Theme from Cast A Giant ShadowVince Hill2:28
8.The Road To Jerusalem2:06
9.The Gathering of Forces2:22
10.Victory On The Beach2:13
11.The Garden at Abu Gosh2:57
12.Finale (Cast A Giant Shadow)1:57
 29:27
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Cast a Giant Shadow - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De film is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit het leven van de Amerikaanse kolonel Marcus.
Kirk Douglas speelt de rol van legerofficier David Marcus, die in de tweede wereldoorlog mede Dachau bevrijd heeft. Hij is van Joodse origine en wordt na de oorlog door de Israëlische Haganah gevraagd om leiding te geven aan een groep ongetrainde Joodse immigranten in Israël, omdat ze bang zijn voor een Arabische invasie vanwege de verklaring van een onafhankelijke staat Israël. Als Jeruzalem belegerd wordt door de Arabische legers, wordt onder leiding van Marcus de weg voorbereid, om de hongerende inwoners van Jeruzalem te bevrijden...

De grootschalige productie van deze actiefilm vroeg om een grootse score en componist Elmer Bernstein voorzag daarin. Veel tracks zijn typerend voor een grote actiefilm, zoals die in de zestiger jaren veel gemaakt werden. Heldhaftige acties werden van grootse orkestraties voorzien en Bernstein had dan ook de beschikking over een groot orkest. Toch zijn de melodielijnen niet echt meeslepend al zijn de imposante klanken best aangenaam te beluisteren.

Bernstein heeft in de score op beperkte schaal de Joodse muzikale invloeden verwerkt. In de titelsong, halverwege het album, komt dat nog het best naar voren. Deze song wordt dan ook deels in het hebreeuws gezongen in de typerende Joodse stijl. In de laatste track komt deze muziek en zang nog een keer terug, zij het meer orkestraal.
Een andere song is 'Love me', een typerende zestiger jaren song door Vince Hill, in de stijl van Andy Williams. Het is zeker een aardige song, zij het dat die zangstijl tegenwoordig wat zeurderig overkomt.

Elmer Bernstein heeft een goede actiescore gecomponeerd met Cast a giant Shadow, al klinkt de muziek enigszins gedateerd. De grootse orkestrale klanken, gecombineerd met aardige melodieën maken de muziek zeker goed behapbaar, al zitter er ook tracks tussen die een hoger spanningsniveau hebben en daardoor wat minder prettig in het gehoor liggen. Gelukkig bevat de score ook voldoende rustpunten.
Een nadeel van deze albumuitgave is de korte looptijd van nog geen half uur.
Vanwege de wat gedateerde muziek krijgt deze score nu een waardering die lager ligt als toen de score (en film) uitkwam. Deze waardering komt nu niet verder dan 70 uit 100.

Other releases of Cast a Giant Shadow (1966):

Cast a Giant Shadow (2002)
Great War Film Themes (1975)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More