Breakheart Pass


La-La Land Records (0826924104422)
Movie | Released: 2006 | Format: CD
Limited edition: 3000 copies
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Breakheart Pass Ė Main Title2:33
2.Free Ride / Hot Stove5:01
3.Medical Supplies3:58
4.The Trestle2:55
5.On The Move / Runaway2:47
6.No Word Yet0:58
7.Night Watch / Help Yourself5:39
8.Who Are You?0:44
9.The Casket / Box Car Fight7:11
10.Make Up Your Mind / Leaving The Fort1:27
11.A New Friend1:47
12.Here They Come0:59
13.Raiding Party3:55
14.No Entry1:29
15.Reunited / Breakheart Pass Ė End Credits4:05
 
Bonus Tracks
16.Four Styles0:11
17.Charge0:20
 45:58
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Breakheart Pass - 07/10 - Review of Tim Horemans, submitted at (Dutch)
Ook na zijn dood is Jerry Goldsmith een geliefd artiest bij de platenlabels. Sinds 2004 proberen de filmmuzieklabels met de regelmaat van de klok een Goldsmith soundtrack te releasen. Dan spreek ik vooral over expanded versies of releases waarvan nog geen officiŽle soundtrack was. Zo heeft La La Land Records dit voorjaar Breakheart Pass uitgebracht in een limited edition van 3000 copies. Breakheart Pass is een western, in een regie van Tom Gries, die zich op een trein afspeelt welke medicijnen vervoert. Op deze trein zit ook gevangene John Deakin (Charles Bronson) die ontdekt dat er mensen vermoord worden gedurende de rit. Hij weet te ontsnappen en gaat op onderzoek uit naar de oorzaak van deze moorden.

Jerry Goldsmith heeft in het verleden verschillende westerns voorzien van muziek, denk maar aan 100 Rifles (ook van regisseur Tom Gries), Rio Conchos, Take a Hard Ride, .... De themaís die hij voor deze westerns schreef waren meestal catchy melodietjes die je zeer snel kan meefluiten. Dit geld ook voor Breakheart Pass. De opbouw van dit thema is zeer eenvoudig. De gitaren zetten de main title in, wat onmiddellijk een lekker western gevoel geeft. De melodie wordt door de koperblazers gespeeld en gedurende deze eerste track enkele keren herhaald met andere begeleidende instrumenten, incl honky tonk piano. Voor diegene die denken dat Breakheart Pass meer van dit te bieden heeft, die moet ik teleur stellen. De soundtrack van Breakheart Pass bestaat voor een groot deel uit underscore, muziek die een bepaalde sfeer moet creŽren, zoals Free Ride/Hot Stove. Aangezien de film zich op een trein afspeelt zorgt Goldsmith met Free Ride dat je het gevoel hebt dat het orkest de trein muzikaal tot leven brengt. Maar in Hot Stove verdwijnt het tempo en wat volgt is underscore.

Breakheart Pass, Cassandra Crossing en The Great Train Robbery zijn drie Goldsmith scores voor films die zich op een trein afspelen. Dat trein gevoel komt ook terug in On The Move/Runaway. In Runaway bewijst Jerry Goldsmith nog maar eens dat hij de meester is van de actiemuziek. Hoorns die contrapunctie spelen met slagwerk, overladen met violen, houtblazers en trompetten. Het tempo gaat alsmaar sneller, net zoals de trein. Jerry Goldsmith staat gekend als een componist die graag experimenteerde met electronische instrumenten en keyboards. Ook in deze Breakheart Pass gebruikt hij syntheseizers, dit keer om de bad guy van dienst, Calhoun, te ondersteunen. The Casket/Box Car Fight is de langste track van de soundtrack die rustig begint met underscore maar tegen het einde is Goldsmith weer goed op dreef en speelt hij nog eens met ritmes en veranderingen van tempo zoals we dat van hem gewend zijn. Het syntheseizer motief keert terug in Raiding Party om dan verder op te bouwen naar de climax van de film. Deze soundtrack bevat ook 2 bonustracks die eigenlijk veel te kort en overbodig zijn.

Breakheart Pass is een mooie aanwinst voor de collectie van Jerry Goldsmith fans. Dit is misschien niet zijn meest memorabele score maar toch goed genoeg om aan te schaffen. Hopelijk krijgen er in de toekomst nog meerdere Goldsmith scores een officiŽle release. Op mijn lijstje staan nog Innerspace, Damnation Alley (langere versie dan op de 6cd box) en een expanded score voor First Knight.
Here it is, the first official release of Jerry Goldsmithís knockout western score to the 1975 Charles Bronson western BREAKHEART PASS, directed by Tom Gries and co-starring Ben Johnson, Charles Durning, Richard Crenna and Jill Ireland. Digitally transferred and mastered from the original mono tapes from the Sony Pictures vaults, this is a limited edition of 3000 units. Fully illustrated CD booklet features in-depth liner notes from film music writer Jeff Bond.

Soundtracks from the collection: Limited Editions

Sin Noticias de Dios / Nadie Hablara de Nosotras Cuando Hayamos Muerto (2011)
Eloise at the Plaza / Eloise at Christmastime (2006)
Harry in Your Pocket (2011)
Way West, The (2009)
Green Berets, The (2002)
Ricky (2015)
Falling in Love (2014)
Woman Times Seven (2013)
Conundrum (2009)
Finding Rin-Tin-Tin (2008)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 More