Léon


Columbia Austria (5099747832321)
Movie | Released: 1994 | Film release: 1994 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Noon4:00
2.Cute Name3:25
3.Ballad For Mathilda2:14
4.What's Happening Out There?3:03
5.A Bird In New York1:19
6.She Is Dead1:32
7.Fatman5:11
8.Leon The Cleaner1:48
9.Can I Have A Word With You?1:12
10.The Game Is Over1:35
11.Feel The Breath3:20
12.Room 46021:17
13.Very Special Delivery2:44
14.When Leon Does His Best2:09
15.Back On The Crime Scene2:34
16.Birds Of Storm1:36
17.Tony The IBM1:56
18.How Do You Know It's Love?1:29
19.The Fight (Part 1: The SWAT Squad)2:33
20.The Fight (Part 2: Bring Me Everyone)4:30
21.The Fight (Part 3: The Big Weapon)3:04
22.The Fight (Part 4: One Is Alive)3:10
23.Two Ways Out3:08
 
Bonus Track
24.Hey Little Angel4:48
 63:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Léon - 09/10 - Review of Dimitri Peeters, submitted at (Dutch)
Pure elektriciteit! Léon betekent voor vele fans nog steeds de ultieme doorbraak van de Franse kunstenaar Luc Besson. In navolging van onder andere Le Grand Bleu en La Femme Nikita wist Besson met dit surrealistische meesterwerk een (bijna cult) hit te scoren die niet alleen hem maar ook enkele van de hoofdrolspelers van eeuwige roem verzekerde. De film vertelt het verhaal van huurmoordenaar Léon, een man met een dodelijk efficiënt vakmanschap maar de emotionele inhoud van een kleuter. Heerlijk neergepoot door Jean Réno, vormt Léon vijf contrasten in één persoon en daar zou snel verandering in komen dankzij de komst van Mathilda, het eigenwijze kind dat uit is op wraak. De rol van Mathilda deed de toen nog piepjonge en onbekende Natalie Portman met felicitaties van de jury slagen in het onbeschreven examen van top-celebrity. Portman speelt haar mede- en tegenspelers moeiteloos onder tafel en is nog steeds trots dat zij ontdekt werd door de visionair hoogbegaafde Besson. Om de heilige drievuldigheid compleet te maken mocht niemand minder dan de hypercharismatische Gary Oldman in de huid van bad guy kruipen. Léon wordt gedragen door een ijzersterk verhaal, knap scénario, opmerkelijke acteerprestaties...

... én een buitengewoon fantastische score! Wie Besson zegt, zegt per definitie Eric Serra. Als huiscomponist van de regisseur heeft Serra inmiddels vele pareltjes gecomponeerd maar in vele kringen wordt Léon geacht zijn beste werk te zijn. De wijze waarop Serra met uiterste precieze beklemtoning van het kleinste elektronische detail zijn donderslag-beats en synthetische melodieën in elkaar verweeft is een puur genot om te beluisteren. Net als de film bulkt de muziek uit in soberheid en eenvoud, maar het is precies dit geraffineerde evenwicht in niets-te-veel-niets-te-weinig dat het fijnzinnige mengsel van emotionele thema's met zonzomerse klanken tot een origineel en wat ons betreft voorlopig ongeëvenaard geheel omvormt. De kracht van de muziek staat niet ter dispuut en dat moet ook het uitgangspunt geweest zijn van Martin Campbell toen hij voor GoldenEye zijn heil zocht bij Serra. Over die score zijn de meningen dan weer wel verdeeld want de mate waarin dat filterdunne snuifje elektronica bij een Bondfilm toepasselijk is vormt al tien jaar flink veel voedsel voor discussie. Léon daarentegen kan alleen lof worden toegeworpen.

Het was een tijdje lang moeilijk om de score te bemachtigen maar uiteindelijk heeft de muziek zijn weg gevonden naar onze collectie. De minpunten – laten we daar mee beginnen – zijn een gebrek aan chronologische rangschikking van de tracks, inhoudloze boeklet én het ontbreken van Sting's 'The Shape Of My Heart', waarmee de film zeer gepast eindigt. Pluspunten zijn dan weer de helderheid en (zo goed als) volledigheid van de score én een zeer interessante remix genaamd 'Hey Little Angel', voorzien van enkele opmerkelijke filmquotes. Sowieso onontbeerlijk in elke zichzelf respecterende soundtrack-collectie zeggen we met een vreselijk cliché: een absolute aanrader!

Tot slot nog even meegeven dat de geruchten de ronde doen als zou Besson met Natalie Portman aan een sequel willen werken, waarbij Mathilda nu zelf een professionele hitwoman is geworden. Als Serra mee in dit voorlopig heel erg vage project stapt, dan zijn wij alvast fan van het eerste uur.
Léon - 05/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De misdaadthriller Léon is geregisseerd door Luc Besson en dan komt bijna automatisch de componist Eric Serra in beeld. Ook voor deze film heeft hij de muziek gecomponeerd.
De film is een thriller en dat is overduidelijk hoorbaar in de muziek. Er is weinig ruimte voor rust en harmonie, terwijl ook fraaie melodieën maar mondjesmaat aanwezig zijn.
Eric Serra is een meester in het creëren van kleur en sfeer door middel van geluiden en geluidseffecten en dat doet hij ook nu weer erg goed. De muziek is gelardeerd met veel klanken, vaak lijken die ook uit de verte te komen, waardoor een soort ijzige, geladen atmosfeer ontstaat. De onheilspellendheid spat bijna uit de luidsprekers. Niet door volle klanken of een hoog volume, integendeel zelfs. Veel tracks hebben juist weinig klanken, maar die weinige klanken zetten dan wel een sfeer neer van kilheid en afstandelijkheid, precies zoals bij het verhaal in de film past.
De muziek met die koude klanken, daar moet je wel van houden. Er straalt weinig warmte van de muziek uit en mooie harmonieën en fraaie melodieën ontbreken dan ook vrijwel geheel. De muziek is vooral een aaneenschakeling van vooral beperkte orkestrale klanken, volop aangevuld met elektronische sfeerbepalende klanken.

Een paar tracks schieten eruit, waaronder Ballad for Matilda en de afsluitende track Two Ways Out. Hier wel een erg fraaie melodie en mooie orkestrale muziek. Maar het is wel erg beperkt.
Voor de film is de score van Serra bijzonder goed en effectief en past perfect bij het verhaal. Maar als muziek om op een druilerige namiddag naar te luisteren, daar wordt je niet vrolijker van. Voor de waardering kom je dan natuurlijk in een spagaat: ga je voor de muziek als begeleiding bij de film, of ga je voor de muziek om daarvan te genieten. Ik kies consequent voor dat laatste. Als filmmuziek kan ik aansluiten bij mijn collega recensenten: een 9, als luistermuziek kom ik echter niet verder dan een magere 52 uit 100.
Léon - 09/10 - Review of Joris Hermy, submitted at (Dutch)
Eric Serra schreef voor Leon niet alleen knappe thema's voor deze score, hij verrarste vooral door zijn aanpak! Oosters getinte orkestraties kleuren een gangsterfilm met Italiaanse inslag. Op zich al opmerkelijk te noemen.

Sleutelwoord in deze score is percussie. Serra -zelf een percussionist - trekt alle registers open en experimenteert met verschillende slagwerk-geluiden. In track 4 introduceert Serra op een erg inventieve manier een bolero-ritme waarover een krachtige viool-melodie gecomponeerd werd. Ook hier weer klinkt de percussie stuwend én fris. Deze kenmerken de score én bezorgen de muziek een uniek elan. Het hoofdthema wordt al vanaf de eerste track mooi opgebouwd én is pure (oosterse) magie.
'Ballad for Mathilda' is een absoluut hoogtepunt. Subtiele gitaarklanken begeleiden een muziekdoos-melodie die niemand onberoerd zal laten.

Naast traditioneel orkest is er ook synth toegevoegd om de sound voller te maken. Maar het is nooit gratuit en steeds in balans! Serra trok dus voor deze score al zijn registers open en het mag gezegd zijn; Léon is wat mij betreft zijn magnus opus!

Voor iedereen die houdt van een entertainende score op niveau moet beslist deze score aanschaffen. Het is onlosmakelijk verbonden met de schitterende film van Besson, maar laat zich vlot beluisteren op cd. Dat ze constant verrast is dan ook een mooi meegenomen extra!

Joris
Léon - 08/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Leon is een combinatie van (elektronische) percussie, elektronische sfeerzettende klanken, een handje vol strijkers en daardoor verweven solo al dan niet paarsgewijs verschillende instrumenten. Daarvoor maakt Eric Serra gebruik van veel uiteenlopende instrumenten, traditionele instrumenten zoals de viool, dwarsfluit, harp, gitaar, piano, (niet te vergeten) hobo enz., maar ook minder traditionele instrumenten zoals de panfluit een Arabisch klinkende fluit, bandoneon enz.

Het begin van de soundtrack, laten we zeggen de eerste 11 tracks, is goed tot bijzonder goed. De track ‘ballad for Mathilda’ is het toppunt, een prachtig stuk waarin de combinatie van warme klanken van de gitaar en kinderlijke xylofoonklanken verworden tot een en al tederheid. Echter in track 5 ‘fatman’ krijg je al een 5 minuten lang voorproefje van hetgeen waar het laatste deel van de soundtrack een overmaat aan heeft: grijs sfeerzettende (elektronische) muziek met hier en daar wat percussie. Meer voor op de achtergrond.

Enkele tracks zijn nog ok, zoals het derde deel van de ‘the fight’, daarin komt het reeds in de eerste track geïntroduceerde thema terug, welke door Shigeru Umebayashi haast is ge-copy-paste voor de film 2046, maar waarin deze wel krachtiger is neergezet.

Dit is zeker een score met karakter, waarbij enkele delen me niet aanstaan maar andere delen me toch wel bekoren.
Léon - 08/10 - Review of Yvette van Kranen, submitted at (Dutch)
Ook Serra heeft iets wat geen enkele componist heeft. Dat maakt hem natuurlijk weer uniek. Niet dat dat ALTIJD goed is maar de manier hoe hij het brengt is zeer stoer. Ik heb er geen andere woorden voor. Er worden hele apparte instrumenten gebruikt waardoor ook de film een imago krijgt mede (voor een groot deel) door de muziek, maar ook door de franse Réno natuurlijk, die al zijn charmes in de strijd gooit. Super.
Léon - 08/10 - Review of the lord africanus, submitted at (Dutch)
mooie ,unieke en luchtige score.Ook mooie variatie en afwisseling tussen aparte muziekinstrumenten. Mooie score die toch wel bepaalde gevoelens naar boven weet te werken.

Other releases of Léon (1994):

Léon (1994)
Léon (1995)
Professional, The (1994)
Léon (2012)
Léon (2014)
Léon (2016)
Léon (2018)
Léon (2019)
Léon (2020)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More