Freedomland


Colosseum (4005939671723)
Varèse Sarabande (0030206671728)
Movie | Release date: 02/28/2006 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Main Title3:43
2.The Lie2:58
3.Brenda's Apartment2:28
4.Unrest4:27
5.Did They Arrest Anyone?2:17
6.Rafik Is Arrested2:09
7.Freedomland6:01
8.Inside Freedomland3:03
9.You're In The Wrong Park4:01
10.Burning4:25
11.Riot4:25
12.I'll Come See You2:22
13.Little Angel2:48
 45:07
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Freedomland - 08/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
James Newton Howard kent zijn ups en downs. "King Kong" was de grote verrassing in 2005, voor fans als voor de componist zelf. Aanvankelijk was Howard enkel aan het componeren voor "Freedomland" en de lang verwachte nieuwe film van "The Village"-regisseur Night Shyamalan "Lady in the Water". Met "Freedomland" moet de componist het zwartgallige verhaal weten te schetsen van een moeder die haar zoon verliest en de schuld in de schoenen van een Afrikaanse man schuift wat een golf van controverse met zich meebrengt. Samuel L. Jackson, een detective en een groep blanke onderzoekers willen de verdwijning onderzoeken. Met als hoofdthema racisme en een mysterieuze verdwijning lijkt "Freedomland" niet de meest interessante film. Toch heeft de film een aantal grote namen in zijn cast zoals Jullianne Moore.

James Newton Howard schreef voor deze film een gevarieerde soundtrack die geheel in de stijl ligt van "Collatoral" met zware keyboards en een elektrische gitaar. Verder mixt Howard de piano en violen in een "Signs"-achtige stijl. Het resultaat is al van de eerste track te horen in de "Main Titles" die de piano laat samenvallen met keyboards om over te gaan in elektrische gitaren om dan opnieuw op de piano terug te komen die ondersteund wordt door wel erg herkenbare soundeffects van "Batman". Heel eigenaardig. Het geheel lijkt er dan ook zo uit weg gelopen. De componist gebruikt zijn achtergrond van thriller/horrorscore en brouwt nummers die verder bouwen om ideeën uit de 'Sixth Sense'en 'Dreamcatcher'. "The Lie" is daar een mooi voorbeeld van. Wat Howard doet is wel degelijk de moeite waard ook al is het déjà vue-effect groot. De sfeer die de componist creeërt is ijzingwekkend en dat is toch de bedoeling van een suspense score. Helaas biedt deze spanning enkel moeilijk beluisterbare underscore die in groot contrast staat met de score van "King Kong" of "The Village". “Brenda’s Apartment linkt dan weer de muziek van “The Interpreter” met de score van “Vertical Limit”. De track bevat wel een mooie pianomelodie die door zachte strijkers wordt ondersteund. Het is een typische James Newton Howard track en is een heel rustige en vloeiende track met enkele mooie toetsen van de houtblazers. Het nummer “Unrest” doet zijn naam alle eer aan. De piano is spookachtig en de donkere percussie begeleidt de strijkers in een mooi opgebouwd geheel. In het tweede deel van het nummer hervat Howard de moderne stijl van “Collatoral” en brouwt een beat-achtig geheel met zware synths alla de solo albums van Craig Armstrong. De vraag is of dit de score ten goede komt. Naar mijn mening zou Howard zijn track beter laten mixen hebben want soms klinkt de muziek erg eentonig en ronduit saai. Gelukkig voegt de componist op gepaste tijdstippen het orkest toe wat het geheel redt, maar toch is deze track een langdradig geheel van percussie.

“Did They Arrest Anyone?” herneemt de statement uit “Main Titles”. Het is een aangename verwelkoming om eindelijk eens een melodische track te horen. De elektrische gitaar wordt mooi toegevoegd en klinkt als een klagende echo. Uiteindelijk bouwt de muziek mooi op en de percussie is uitstekend gearrangeerd. “Rafik Is Arrested” is eentonige underscore. Niet veel over te zeggen vermits weinig interessant. “Freedomland” is een zesminuten durende track en baadt in een weelde van melodieën, percussie, piano en strijkers. Het is heerlijk om James Newton Howard op zijn best te horen. Het thema is erg goed en beklijfd, bouwt grandioos op en is subliem gemixt met de elektrische gitaar. Een hoogtepunt. Het romantische thema dat in het tweede deel van het nummer wordt neergepoot is rustig maar bezit een zekere dreiging. De track bouwt op tot een tweede hoogtepunt wat de muziek een strofe-refrein-strofe-refrein gevoel geeft.
“Inside Freedomland” legt een grote rol voor de strijkers weg. De klarinet komt vaag door de melodie geschemerd. Het geheel is het toppunt van lieflijkheid. Een tweede hoogtepunt. “You’re in the Wrong Park” weerspiegelt dan weer het pianothema en de dreigende synthesizers. Het geheel is opnieuw erg geheimzinnig. Het einde wordt opgefleurd met zware percussie en strijkers. “Burning” is een full action cue vol met zware beats. Het doet denken aan het zwaardere werk van Harry Gregson-Williams voor “Spy game”. De elektrische gitaar doet dit nummer stevig daveren op zijn grondvesten. Het contrast kan niet groter zijn met het hemelse “Riot”. Het (synths)koor zingt een glooiende melodie die uit Thomas Newman’s “Angels in America” of Gabriel Yared’s “City of Angels” lijkt gestapt. Engelachtig, glijdend en ontzettend artificieel. Voor de liefhebbers. “I’ll Come See You” is opnieuw een erg minieme track met de piano in een leidende rol, ondersteund door strijkers. Het geheel is erg emotioneel en biedt een aangename verpozing na al het moderne geweld en weinig melodieuze middenstuk. Een hoogtepunt dat zijn einde vindt in “Little Angel”. De heerlijke piano wordt opgebouwd tot een crescendo met strijkers en orkest ter ondersteuning. Een mooie manier om deze soundtrack af te sluiten.

Deze soundtrack is geen lieverdje. Je moet er door ploeteren en vaak zal je het deksel op de neus krijgen en verwacht je meer. Soms worden de verwachting ingelost en hoor je een schitterende James Newton Howard. Het is moeilijk om deze score te bestempelen als goed of slecht. Mij kon het zeker bekoren, wat als diehard Newton Howard fan niet te verwonderen valt. Het feit is dat dit geen gemakkelijke muziek is. Het is een luisterervaring die je moet ondergaan. Het is erg eenvoudig om verliefd te worden op de vele schitterende motiefjes voor piano of op de begeleidende strijkers. Wat Howard heeft gedaan is een allegaartje van muziekstijlen gecombineerd zodat je een erg veelzijdig album krijgt en of het nu eenzijdige underscore is of hemelse pianomelodieën, je moet bekennen dat James Newton Howard een topcomponist is. Hoe meer je naar deze disc luistert, hoe meer je verliefd zal worden. Een speciale soundtrack voor de durvers.
Freedomland - 05/10 - Review of Joris Hermy, submitted at (Dutch)
Naar een score van componist James Newton Howard is het altijd uitkijken. Al stelt Howard af en toe zwaar teleur. Denk aan Peter Pan - Collateral - Interpreter... en nu ook deze freedomland.
Ook al benader je deze score als een ambient-gebaseerde score, dan nog vraagt deze muziek je aandacht nooit ten volle. De vele synth's-paths en 'hippe' percussiegeluiden kunnen de zwakte in de composities niet verdoezelen. Af en toe hoor je een interessant geluid - zoals de gitaartrekken in bepaalde passages - maar het is een maat voor niks. De score ebt weg zonder ook maar eens uit te blinken. De piano-fragmenten zijn sfeervol, dat wel. Maar het begint natuurlijk ook wel wat te vervelen. Als je deze score bijvoorbeeld eens zou vergelijken met een andere recente ambient-ost zoals 'L.A. Crash' van Mark Isham, dan zie je dat het ook goed gedaan kan worden.
Vermoedelijk krijgt de muziek een volledig ondergeschikte rol in de film en dat hoor je ook. Een goede inschatting dus van Howard. Maar zijn muzikale ideeën zijn gewoon niet sterk genoeg. Je kan haast stellen dat een cd-release overbodig is geweest. Naast Collateral en Interpreter dus alweer een tegenvallende 'intieme' Howard. Waar is de tijd dat je volledig weggeblazen werd door de openingsgeluiden van 'Unbreakable'? Op zich toch ook een intieme soundtrack, maar daar bedacht Howard wel de juiste muzikale ideeën. Uitkijken dus naar een volgende van Howard, al is het met enige reserve.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More