The Ten Commandments


Colosseum (4005939671426)
Varèse Sarabande (0030206671421)
TV Series/TV film | Released: 2006 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.The Ten Commandments, Main Title1:59
2.Desert Passage3:59
3.The Greatest Sorrow1:09
4.Return To Egypt1:54
5.Moses Starts A New Life2:18
6.Chosen Ones1:19
7.The Burning Bush3:27
8.Lost And Found1:19
9.Call To War At The Red Sea2:22
10.Destruction Of The Calf1:41
11.Purification:59
12.Palace Farewell2:27
13.Becoming A Family2:33
14.A Bond That Never Breaks2:19
15.The Secret Prince Is Born2:12
16.No Miracles Today1:58
17.Nothing Stays The Same2:31
18.Passover2:21
19.Murder And Escape2:01
20.The Promised Land1:38
21.Trouble In The Old City2:04
22.Ascending The Heights1:40
23.In Front Of The Pyramids1:28
24.A True Gift (Shaya)1:44
 49:22
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Ten Commandments - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Het grote bijbelse verhaal van Mozes en de tien geboden is al vaker verfilmd of geanimeerd (zoals bij The Prince of Egypt ). Ook als tv-serie heeft Moses al vaker een duit in het zakje gedaan. En in 2006 kwam de tv-miniserie uit met hetzelfde thema. Het indrukwekkende verhaal is tig jaren geleden op een grootse manier verfilmd door Cecil B. DeMille, maar in dit digitale tijdperk kunnen filmmakers pompeus uitpakken met immense scenes, tegen relatief lage kosten, zonder dat dit ten koste gaat van de echtheid. Ook in deze tv-serie zijn de elektronische effecten niet van de lucht.

Dat laatste geldt ook voor de score van Randy Edelman. Helaas heeft hij ook voor deze film weer een stevige greep gedaan in de elektronische trucendoos. Helaas, mag je wel zeggen, hoewel het eigenlijk zijn handelsmerk is. Het zal met kosten te maken hebben, immers een elektronisch orkest uit een doosje is aanzienlijk goedkoper dan een echte.
Toch klinken de scores van Edelman helemaal niet zo slecht. Gettysburg was natuurlijk Edelman's hoogtepunt en ook Dragonheart mocht er zijn. Ook deze score voor The Ten Commandments kent prachtige tracks. Maar het was allemaal veel fraaier geweest als Edelman een echt groots orkest had gebruikt. En wat Tim Horemans al zei: je verwacht voor een epos als dit een score die groots en orkestraal uitpakt, maar dat valt nogal tegen.

In vergelijking met zijn eerdere grote scores blijft de score voor The Ten Commandments qua melodieën nogal achter. Dat begint al gelijk met de openingstrack, waarbij een echt meeslepend thema ontbreekt. Het eerste echt fraaie thema komen we pas in de vierde track tegen bij 'Return To Egypt'. Als je een oogje (of oortje) dichtknijpt voor de synthetische klanken, dan is dit een mooie track, waarbij het tokkelende snaarinstrument voor een exotische noot zorgt. Ook de tweede helft van de track 'Moses Starts A New Life' is fraai.
Edelman voegt mooie vrouwenstemmen toe in de prachtige track 'Chosen Ones'. Een heerlijke melodie, die met de vrouwenstemmen iets verhevens krijgt, maar waar de violen wel uit de synthesizer komen.
Een andere prachtige track is 'Becoming a Family', waar mooie pianoklanken op heerlijk underscore een prachtige melodie vertolken. Het hoofdthema speelt in deze track een hoofdrol. Nog zo'n fraaie track is 'A Bond that never Breaks', die een van de thema's solo op altviool brengt. Halverwege neemt het elektronische orkest dit toch wel fraai over. Een mooie track.

De film speelt zich natuurlijk af in het Midden Oosten van een paar duizend jaar geleden. Die cultuur probeert Edelman te verklanken door regelmatig een exotisch instrument toe te passen. Zo komen er Arabische strijkers voorbij en ook de Duduk is af en toe te horen. Ook Arabische klaagzang laat zich soms horen, zoals in de track 'Lost And Found'.

De score heeft over het geheel een wat melancholieke klank, met melodieën die lang niet allemaal even fraai zijn. Ook bevat de score een aantal actietracks, die zeker niet slecht klinken. Veelal zijn deze tracks behoorlijk percussiegedreven. De eerste echte actietrack is 'Call To War At The Red Sea', waar zware percussie een fraaie hoofdrol speelt in het middendeel van de track. De track 'The Secret Prince is Born' bevat ook de nodige percussie, waarmee Edelman de spanning enigszins opbouwt, terwijl het toch aangenaam blijft. Dat geldt veel minder voor tracks als 'Nothing stays the Same' of 'Passover', die beide in de tweede helft de spanning van de underscore moeten hebben. 'Murder and Escape' is ook een track met veel onderhuidse spanning, terwijl de kleuring relatief aangenaam blijft.

De score sluit af met de solo op piano prachtige en gevoelig gespeelde track 'A True Gift (Shaya)'. Shaya is hierin niet de naam van een uitvoerende artiest, maar het Hebreeuwse woord Shaya heeft de betekenis van 'Gift van God' en slaat terug op de titel van de track.

Kortom, met The Ten Commandments heeft Randy Edelman een heel aardige score neergezet, waarbij zijn handelsmerk duidelijk aanwezig is: prachtige melodieën, maar veel synthesizermuziek dat op een orkest moet lijken. Het klinkt vaak wat goedkoop, maar door de mooie arrangementen ligt de muziek van Edelman vaak erg goed in het gehoor.
En dat maakt veel goed; sterker nog, het kan een score van hem zomaar boven de middelmaat uittillen.
Dat laatste geldt echter niet voor deze score voor The Ten Commandments. De melodieën zijn daarvoor soms gewoonweg te vlak en te weinig aansprekend. Toch bevat de score ruim voldoende tracks die heerlijk wegluisteren en de waardering daarmee toch nog op 77 uit 100 brengen.
The Ten Commandments - 07/10 - Review of Tim Horemans, submitted at (Dutch)
Na lange tijd van afwezigheid is er nog eens een nieuwe score van componist Randy Edelman. De man die destijds Dragon: The Bruce Lee Story, Dragonheart, Daylight en nog vele andere films van muziek voorzag. The Ten Commandments is een mini-serie, gemaakt voor Hallmark Entertainment met oa Lost ster Naveen Andrews, Omar Sharif en Dougray Scott in de hoofdrol. Zoals de titel het zegt gaat deze mini-serie over Moses en zijn 10 geboden. Reden genoeg om deze serie te voorzien van een enorme score. Daar wringt nu net het schoentje bij mij. Toen ik de cd voor de eerste keer beluisterde hoorde ik typische Randy Edelman muziek maar het klonk alles behalve groots, helemaal niet zoals je verwacht voor dit soort serie.

Deze score is geschreven zoals Randy Edelman 10 jaar geleden al zijn muziek schreef. Het klinkt allemaal heel electronisch. Hiermee heb ik nooit problemen gehad, want ik heb heel veel muziek van Randy Edelman in mijn soundtrack collectie zitten maar het viel bij die eerste luisterbeurt een beetje tegen, ik had iets anders verwacht. Vooral de main title was al onmiddellijk een tegenvaller. Het thema op zich is simpel en degelijk maar de orkestratie die er rond was geweven paste in mijn ogen niet. Keyboards bij Moses? Ik vond het een rare combinatie. Het was zo een beetje zoals het thema van Dragon, maar dan met een etnische ondertoon.

De main title wordt herhaald in ‘Moses Starts a New Life’ en in ‘Lost and found’. Een tweede thema wordt geïntroduceert in ‘Return to Egypt’. Persoonlijk vind ik dit thema sterker van het hoofdthema. Een derde en ook zeer goed thema hoor je in ‘Chosen One’. Ook al heeft het die electronische sound, toch klinkt het overtuigend. De titel van track 7 ‘The Burning Bush’ deed mij onmiddellijk denken aan Hans Zimmer, want zijn Burning Bush voor The Prince of Egypt was toch één van de hoogtepunten uit de soundtrack. De aanpak van Randy Edelman is helemaal anders. De track dient meer als ondersteuning dan als muzikaal hoogtepunt. Begint met duduk gevolgd door een ingetogen melodie (4de thema) gespeeld door viool.

‘Call to War at The Red Sea’ bevat een zeer herkenbare percussielijn die regelmatig door Randy Edelman in vorige scores gebruikt werd, maar het blijft wel werken. Het thema van ‘The Chosen One’ wordt herhaald door een viool in ‘A Bond The Never Breaks’ op een sobere wijzen om te eindigen op een vrolijke, hoopvolle manier met percussie, okest en achtergrond koor. Een aparte track is ‘The Secret Prince is Born’, deze is zeer electronisch maar geeft toch naar het einde toe dat etnische gevoel weer. Het begin van ‘Ascending The Heights’ is weer zo’n percussie gedreven nummer dat sterk lijkt op muziek uit Daylight.

Het album wordt afgesloten met ‘A True Gift’. Het hoofdthema wordt hier gespeeld op piano wat zeer mooi en gevoelig overkomt en wordt vervolledigd door viool die de laatste noten speelt van het thema uit ‘The Burning Bush’.

The Ten Commandments is een soundtrack die bij mij tegenstrijdige gevoelens heeft opgeroepen. Bij de eerste luisterbeurt klopte de muziek niet met het plaatje dat ik in mijn hoofd had. Veel te electronisch, niet echt muziek geschikt voor The Ten Commandments. Ook een nadeel is dat de tracks veel te kort zijn. Ze hebben een gemiddelde lengte van 2 minuten en dit is veel te kort om een goede muzikale opbouw te hebben. Het goede aan de cd is dat Randy Edelman wel volop zichzelf gebleven is en dat de muziek 100% Edelman uitademd. De man heeft alles weer zelf gecomponeerd en gedirigeerd. Ik heb me neergelegd bij de gebreken van de soundtrack en uiteindelijk zorgt deze toch nog voor een leuke luisterervaring.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 More