Gangs Of New York


Interscope Records (606949356521)
Movie | Released: 2002 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1."Brooklyn Heights" 1Howard Shore2:16
2.Dark Moon, High TideAfro Celt Sound System4:06
3.Gospel TrainSilver Leaf Quartet2:30
4.The Hands That Built AmericaU24:35
5.Shimmy She WobbleOthar Turner and The Rising Star Fire and Drum Band3:37
6.BreakawaySidney Stripling3:32
7.Signal to NoisePeter Gabriel7:38
8.New York GirlsFinbar Furey4:03
9.The Murderer's HomeJimpson And Group0:47
10.DionysusJocelyn Pook4:52
11."Brooklyn Heights" 2Howard Shore2:00
12.Morrison's Jig/LibertyMariano De Simone1:46
13.Durgen ChugaaShu-De0:53
14.Unconstant LoverMaura O'Connell2:34
15.Devil's TapdanceVittorio Schiboni, Massimo Ciuntim, Rodrigo D'Erasmo and Mariano De Simone1:47
16.Beijing Opera SuiteDa-Can Chen and Anxi Jiang3:27
17.Paddy's LamentationLinda Thompson2:53
18."Brooklyn Heights" 3Howard Shore3:15
 56:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Gangs Of New York - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Recensie herzien op 2016-07-01

De geweldadige film Gangs Of New York is geregisseerd door de bekende Martin Scorsese en speelt zich voornamelijk af in New York van 1862, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De film gaat over de strijd tussen in Amerika geboren New Yorkers en nieuwe immigranten, vooral uit Ierland. Die nieuwe immigranten zijn gedwongen om samen te werken tegen de locale bendes. De film heeft verscheidene prijzen gewonnen en nog meer nominaties gekregen, waaronder een aantal Oscar-nominaties.
Het verhaal draait om de strijd tussen bendeleider Bill the Butcher (Daniel Day Lewis) van de New Yorkers en Amsterdam Vallon (Leonardo di Caprio) van de Ierse immigranten, wiens vader (Liam Neeson) jaren eerder door Bill is vermoord voor de ogen van de jonge Amsterdam. Hij probeert vervolgens jaren later wraak te nemen op Bill, maar jaloezie en corruptie gooien roet in het eten, terwijl ook de burgeroorlog z'n sporen nalaat...

De score voor Martin Scorsese's film Gangs Of New York zou eerst gemaakt worden door veteraan Elmer Bernstein. Maar zijn score is vervolgens afgewezen door Scorsese. Daarna heeft hij Robbie Robertson gevraagd om een score samen te stellen voor zijn film.
Robertson is toen aan de slag gegaan en heeft een enorme lijst samengesteld met de meest uiteenlopende muzikale stukken uit allerlei genres, die ergens een link hebben met de samenstelling van de bevolking van New York in de negentiende eeuw, waarin de film speelt. In de film zijn uiteindelijk meer dan 80 van die tracks terecht gekomen.

Als verbindend element is Howard Shore gevraagd om een paar stukken te schrijven.
Het album van de soundtrack bevat een mix van de vele verschillende tracks met hun stijlen die in de film te horen zijn. En dat varieert van Ierse muziek tot Chineze muziek, in allerlei toonzettingen.

De scoretracks van Howard Shore zijn beperkt tot de 3 Brooklyn Heights tracks en dat zijn gelijk de mooiste tracks van de score, waarvan de 2e een Ierse traditional setting heeft en de laatste een (erg mooie) song is op prachtige orkstrale muziek met het Brooklyn Heights thema van Shore. In het thema en vooral ook de song uit het derde deel van Brooklyn Heights klinkt iets door van Shore's score voor Lord of the Rings, die hij ook rondom 2002 gecomponeerd heeft. Alleen 'Brooklyn Heights part 2' wijkt duidelijk af van die meer orkestrale stijl en dit tweede deel heeft een arrangement gekregen als Ierse traditional, waardoor het iets meer op een deuntje is gaan lijken. Dat heeft zeker geen goed gedaan aan deze track, maar past wel goed in het geheel van de soundtrack.

Een andere filmmuziekcomponist die een bijdrage leverde is Jocelyn Pook. Haar ene track (Dionysus) komt van haar solo-album Untold Things uit 2001 en is een song die ze op een wat zweverige of Enya-achtige manier componeerde. Waar Enya echter vaak heel melodieus is, daar is deze track van Pook dat niet echt. Toch is het fraaie muziek, met ook weer een zangstem die de melodie brengt op enigszins monotone underscore. In die underscore zijn ook weer stemmen verwerkt die een soort ritmisch zanggeluid produceren.

Verder beslaat het album instrumentale en gezongen tracks van diverse pluimage, die vooral geënt zijn op traditionals. Zo is er een drumbandtrack, een mooie Ierse folksong van Maura O'Connell, een aantal oude traditional tracks, een track met traditionele Chineze operamuziek (hier moet je echt van houden, anders kun je deze beter skippen), een Ierse song van Linda Thompsong die dit zonder muzikale begeleiding zingt, wat erg 'kaal' klinkt, en zo nog wat minder fraaie tracks.
Een opvallende instrumentale track is 'Signal to Noise' van Peter Gabriel, die erg fraai begint, maar later wat ruig en grillig wordt, wat de ruim zevenenhalve minuut toch wat lang laat duren.
De song 'The Hands that Built America' is de themasong van de film en deze song heeft hiervoor een Bafta-award gewonnen. De song is geschreven door de mannen van U2 en wordt ook door hen uitgevoerd, samen met beide dames van The Corrs. Dit is zonder meer een fraaie song en de mooiste van dit album.

Kortom, het album is een mix van diverse mooie en (veel) minder mooie tracks. De score tracks van Shore springen er positief uit, maar de meeste andere tracks zijn niet erg fraai en halen het totaal van het album sterk onderuit. Met de songs van U2, Jocelyn Pook en Maura O'Connell heb je het dan wel zo ongeveer gehad, al staan er nog wel een paar aardige tracks op het album. Als je van een breed spectrum qua muziek houdt, dan is dit wellicht een mooie aanvulling. Als je van de wat meer symfonische filmmuziek houdt dan zijn eigenlijk alleen de eerste en de laatste track van Howard Shore een duidelijke aanbeveling. De waardering van de drie score tracks is 81 uit 100 punten, maar het geheel van het album komt niet hoger dan 58 punten.
Gangs Of New York - 03/10 - Review of Cohen Oat, submitted at (Dutch)
Gangs of New York moest hèt meesterwerk van Martin Scorsese worden. Na het zien van de film was bijna iedereen het er over eens, dit was de grootste miskleun van de laatste jaren. De oscarnominaties kwamen vooral voort uit de enorme hype, getuige het feit dat hij er geen een wist te verzilveren.
Ook voor de muziek had ik hoge verwachtingen. Na het succes van Lord of the Rings hoopte ik op een nieuwe weergaloze score van Howard Shore. Echter, zo bedroevend slecht de film was, zo bedroevend slecht is deze score. Van de 56 minuten mag Shore er ongeveer 8 minuten besteden. De rest is bestemd voor nietszeggende nummers. Niet dat ze allemaal slecht zijn, het nummer van U2 en Peter Gabriel zijn goed maar daar houdt het dan ook mee op. Nee, zelden ben ik zo teleurgesteld geweest na het beluisteren van een score. En aan Howard Shore ligt het niet, zijn thema is goed, maar te kort om het memorabel te zijn.
Golden Globes: Best Original Song (Winner)
Oscars: Best Original Song (Nominee)
World Soundtrack Awards: Soundtrack Composer of the Year (Nominee)
World Soundtrack Awards: Best Original Soundtrack of the Year (Nominee)
World Soundtrack Awards: Best Original Song Written for a Film: "The Hands that built America" (Winner)
Trailer:



This soundtrack trailer contains music of:

Original Trailer Music, Kevin Manthei (Trailer)
Dionysus, Jocelyn Pook (Classical music)
Crow, The (1994), Graeme Revell (Movie)
Glory (1989), James Horner (Movie)




Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More