Uprising


Milan Records (0731383597824)
Milan Records (3259119873921)
Movie | Released: 2001 | Film release: 2001 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Uprising3:59
2.Tosia5:36
3.Resistance5:47
4.Deportation3:34
5.Feathers4:09
6.General Stroop in the Ghetto7:36
7.I am Lucky3:50
8.Out of the Sewers6:35
9.Jewish Honour4:02
 45:07
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Uprising - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de eerste recensie uit een serie scores van Maurice Jarre.

Volgende: Almost an Angel

De Amerikaanse NBC-miniserie Uprising is geregisseerd door regisseur Jon Avnet (Up Close & Personel, 88 Minutes), die ook meeschreef aan het scenario. De twee delen duren elk ruim anderhalf uur (maar korter op DVD) en zijn goed ontvangen door de critici, behalve in Polen, waar het verhaal zich afspeelt, omdat ze daar vonden dat de Poolse bevolking nogal negatief werd neergezet. Toch is met de serie geprobeerd om een zo realistisch mogelijk beeld van de gebeurtenissen in en om het getto van Warschau neer te zetten.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Warschau, waar de nazi's een getto creëerden, waar alle Poolse Joden moesten wonen. De registratie van de bewoners van het getto was in handen van een Joods bestuur, die steeds voor de moeilijke keuzes stonden hoe ze de nazi's rustig konden houden en tegelijk de bewoners terzijde konden staan, terwijl ze werden gedwongen om bewoners te selecteren voor transport naar Treblinka. Maar een aantal bewoners komen in opstand en willen zich niet laten uitleveren, terwijl anderen juist bang zijn dat de nazi's daardoor wraakacties zullen opzetten, waardoor nog meer doden zouden kunnen vallen. Dan beginnen de nazi's met overvallen op het getto, om Joden sneller af te kunnen voeren, maar daartegen breekt dan in april 1943 een grote opstand uit...

Met zijn muziek voor deze tv-miniserie componeerde Maurice Jarre op 76-jarige leeftijd de allerlaatste score van zijn indrukwekkende carriere. De laatste jaren schreef hij nog maar weinig scores en met Uprising kwam er een definitief einde aan.
Regisseur Avnet had in het verleden een goede band gekregen met componist Thomas Newman, die de voorgaande vier producties van Avnet van een score voorzien heeft. Voor deze tv-productie is hij echter uitgeweken naar de Franse veteraan en dat is wellicht een goede keuze geweest voor dit type verhaal. Jarre had immers al vaker dergelijke oorlogsverhalen van muziek voorzien.

De muziek van Jarre voor deze tv-productie is, zoals te verwachten bij een dergelijk verhaal, wat aan de dramatische, soms zelfs tragische kant. Toch is de muziek redelijk melodieus en vooral het hoofdthema springt eruit qua melodie. Dit hoofdthema heeft een melodie en arrangement meegekregen waardoor dit thema in een aantal tracks de nodige dramatiek laat horen, terwijl de muziek in de openingstrack een zekere spanning meegekregen heeft en krachtig klinkt. De klanken van strijkers, koperblazers en stevige percussie geven er een hier grootse en bijna heroïsche inslag aan. Dit thema of andere subthema's en melodieën komen in lichtere arrangementen terug in diverse andere tracks. Samen met de algehele kleuring van de muziek zorgt dit ervoor dat de score als geheel uitstekend bij elkaar past. Daar helpen ook de secundaire thema's aan mee, die vaak ook behoorlijk melodieus zijn en de muziek wat meer uit de somberheid trekken, zoals in delen van tracks als 'Tosia' of 'Resistance'.

Lang niet alle tracks zijn even aantrekkelijk om naar te luisteren. Een flink deel van de muziek is gearrangeerd op een manier die dreiging uitdrukt, waarbij melodie vaak beduidend minder op de voorgrond staat. Andere tracks zijn soms nogal saai in al hun dramatiek en wat somber voortglijdende melodieën. Zo wordt in de track 'Deportation' een vrouwenkoor ingezet, die vooral de tragiek versterkt, maar niet de aangename beluisterbaarheid.
In de track 'General Stroop in the Ghetto' wordt de muziek weer veel actiever en grootschaliger, met militaire percussie, waaronder snare-drums, en met koperblazers. Na zo'n twee minuten zakt de muziek in en neemt een licht vrouwenkoor het vrijwel zonder instrumentale begeleiding over, met klanken die soms tegen het dissonante aan hangen. Drie minuten later nemen ingetogen orkestrale klanken het over, om later weer aangevuld te worden met en overgenomen te worden door dat vrouwenkoor, waardoor ook dit geen aangename luistertrack is.

Het tweede thema in de film is een licht en ingetogen thema, die in de track 'Feathers' al beperkt naar voren komt, maar in 'I'm Lucky' op de voorgrond komt. Dit is een wat melancholiek thema, waar je gemakkelijk een melodie in hoort die gekoppeld kan worden aan de Joodse muziektraditie. Het is een vrolijk melodietje, die in een meer dramatisch arrangement staat, waardoor die vrolijkheid een wat tragische bijklank krijgt. Ook in de track 'Out of the Sewers' komt die melodie een paar keer terug, maar dan in een meer dreigend arrangement.

Het album sluit af met de track 'Jewish Hour', die weer met dreigende, stevige percussie begint en waar halverwege de koperblazers erbij komen, waarmee een flink stuk spanning wordt toegevoegd. De melodie geeft er een zekere grandeur en heldhaftigheid aan, maar het wordt nergens hoopvol en de track eindigt dan ook in een tragische stilte, waarin op de verre achtergrond nog de percussie te horen is. Jarre schetst hier het beeld van een leeg getto met de laatste vertrekkende Joden. Voor de film allicht een perfecte inkleuring, maar om los van de film te beluisteren is dat toch anders.

Kortom, met Uprising heeft Maurice Jarre zijn laatste score afgeleverd. De vaak dramatische, soms zelfs tragische muziek is vaak ingetogen gespeeld, maar door die overvloedig dramatische kleuring spreekt de muziek niet zo aan. Eigenlijk klinkt er nergens hoop door in de muziek, en dat is voor het filmverhaal begrijpelijk, maar als muziek om los van de film naar te luisteren komt het wel erg dramatisch over. De melodieën zijn op zich heel aardig, maar staan voortdurend in diezelfde dramatische kleuring. De openingstrack en de afsluitende track hebben nog iets groots over zich, met bombastische percussie en veel koperblazers, maar toch beklijft het niet. De waardering voor deze laatste score van Jarre blijft dan ook hangen op 65 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More