La Mauvaise Education


Sony Classical (5099751631392)
Movie | Released: 2004 | Film release: 2004 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Titulos De Cabecera1:32
2.Quizas, Quizas, QuizasSara Montiel2:45
3.Cine Olimpo1:13
4.Kyrie2:44
5.Viaje A Galicia2:27
6.Noche Oscura2:13
7.Cuore MattoLittle Tony2:52
8.Plegaria Atendida2:16
9.Por Mi Grandisima Culpa2:11
10.Los Cocodrilos Hambrientos1:07
11.Carta Del Mas Alla2:22
12.La Piscina2:21
13.Escena Familiar2:16
14.Foulard De Seda2:25
15.Noir3:12
16.Juan Y El Sr. Berenguer1:59
17.El Cine Como Espejo1:47
18.Saxo + Cuarteto:53
19.Puerta Final6:09
20.Exotica:34
21.Maniqui ParisienSara Montiel2:49
22.Plato1:48
23.Adagietto2:47
24.Moon RiverPedro José Sanchez Martinez3:27
25.Valsetto1:41
26.Jardinero "Torna A Surriento"Pedro José Sanchez Martinez1:30
 59:19
Submit your review Hide reviews in other languages

 

La Mauvaise Education - 09/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
Pedro Almodóvar is één van die cineasten die blijven verbazen met hun originaliteit en bijzondere verhaallijn. In "La Mala Educación" laat hij tevens weer een heel resem aan kleurrijke karakters de revue passeren; van travestieten tot pedofiele paters, je kunt het zo gek niet bedenken of Almodóvar slaat je er vlotjes mee om de oren. Het verhaal van "La Mala Educación" is een ware beproeving om samenvatting; Enrique ontmoet na vele jaren zijn toenmalige jeugdliefde Ignacio terug die hij sinds zijn college jaren niet meer heeft terug gezien. Ignacio blijkt een acteur te zijn die dringend een aanbieding zoekt en hij heeft "La Visita", een verhaal over hun jeugd in op de oerkatholieke school van Padre Manolo, bij en wil Enrique overtuigen dit te verfilmen. Samen met de protagonisten duiken we de geschiedenis in en komen we te weten dat de jongens in vol Franco-regime seksueel werden misbruikt door de paters. Verder wordt er een hele intrige gesponnen rond de hoofdpersonages zodat iedereen iets wil verbergen of niet is wie hij zou moeten zijn.

Ook deze keer werkte Almodóvar samen met componist Alberto Iglesias die voor de regisseur de muziek verzorgde van ondermeer "Hable con Ella", "Life Flesh" en "Todo Sobre Mi Madre". Ook deze keer werkt Iglesias met zijn overbekende arrangementen voor strijkkwartet, saxofoon, gitaar en piano. Deze keer integreert hij ook een koor en een trompetist om de Spaanse ritmes te integreren in een fantasievol werk met een bittere nasmaak, want hoe je het ook draait of keert, "La Mala Educación is geen lachtertje. De componist creëert een soort "noire" gevoel, die soms erg erotisch overkomt en anderzijds baadt in een soort mysterieuze detectivemuziek. Zijn openingtitel bevat een heerlijke pompeuze voorstelling van het thema met schreeuwerige strijkers, zachte kopers en saxofoon in de hoofdrol. Het muziekstuk bevat een spanning die je niet meer loslaat. Erg geslaagd! Een groter contrast met het heerlijke "Quizás" van Sara Montiel is niet te bedenken. De verleidelijke stem van de diva en de prachtige enscenering in de film maken dit een nummer om je vingers van af te likken. Nostalgisch en heerlijk krakend, zoals het hoort.

In "Cine Olimpo" wordt het tweede hoofdthema voorgesteld met strijkers en donkere dreunen van een contrabas. Het nonchalante "Kyrie" waarbij het koor Vivaldi-Ipsi-Petits Cantors de Catalunya wordt bijgestaan door piano en de sopraan Anna Fernández is een hoogtepunt van de soundtrack, maar beluister deze wel even want niet iedereen is er even weg van. Mij ligt deze track anders nauw aan het hart, vooral als je de filmbeelden erbij ziet. De muziek is melancholisch en deze sfeer zet zich verder in "Viaje a Galicia", waarbij het koor zachtjes doorschemert doorheen het thema van de film. Het is muziek die niet snel verveeld want er zijn zoveel kleine toetsen te ontdekken in de orkestratie dat je vlug uren zoet bent met deze soundtrack, maar ook voor de minder bezeten filmmuziekfan blijft deze muziek een aangename verpozing tussen alle opdringerige actiemuziek of kleffe romantische tierlantijntjes. "Noche Obscura" is mysterieus en spannend en geeft veel weg van Iglesias' latere muziek voor "The Constant Gardener".

"Cuero Matto" is een zalige break tussen al de mysteries en intriges. Luidruchtig met een levendig thema. "Plegaria Atendida" is een machtig saxofoonnummer die normaal in het begin van de film wordt gebracht wanneer Ignacio/Juan seks heeft met Enrique nadat ze elkaar weer hebben ontmoet. Het cliché thema is gevat en vertolkt perfect de enscenering die Almodóvar wil scheppen. Het midden van het album wordt opgevuld door uitwerkingen van het thema op verschillende manieren. Verder is ook "Carta Del Más Allá" een schitterend nummer met soloviool die een klagende melodie tentonele brengt. Ook "Escena Familiar" is een prachtig en rustig nummer met een zekere melancholie die me erg bevalt. "Foulard de Seda" is een schichtige track met mooie arrangementen in dezelfde sfeer. "Juan Y El Sr. Berenguer" bevat dan weer het openingsthema in een ligt aangepast tempo. Verder is ook "Saxo+Cuerteto" een erg mooi stijlfiguurtje in Iglesias' repertoire met klagende saxs en strijkers zoals de titel doet vermoeden. "Puerta Final" bezit alle thematische hoogstandjes en kan worden beschouwd als een suite van de secundaire thema's van "La Mala Educación" met koor en saxofoon een waar genoegen om naar te luisteren. het "Kyrie" thema wordt hier erg mooi in herhaald en er zijn aangename pianofragmenten en eenvoudige strijkersarrangementen die deze algemene roundup zeker doen smaken.

"Exótica" en "Maniquí Parisien" zijn korte nummers van diverse stijlen maar ze passen wel mooi op het album. Voor de liefhebbers van oude muziek met exotische ritmes voor het eerste, of zalige orchestraties voor het tweede nummer. Het scoregedeelte komt weinig indrukwekkend op zijn einde met "Plató" maar "Adagietto" kan dan weer wel overtuigen in zijn trieste aanpak en schitterende vioolsolo. "Moon River " en "Jardinero" zijn castnummers die de jonge Ignacio zingt met zijn frêle stemmetje en zijn koddig Spaans accent. Een mooi, memorabel moment. "Valsetto" is dan een walsachtig thema met rustige strijkers en klarinet en de conclusie vormt van dit album.

Samengevat is "La Mala Educación" een prachtige soundtrack vol mooie, intrigerende thema's die erg mooi in elkaar overvloeien en de gave van Alberto Iglesias ruimschoots in de verf zetten. Wie de film heeft bekeken zal trouwens meer halen uit deze erg aangename soundtrack. Voor iedereen die van muziek houdt en niet terugschrikt van minimalistische arrangementen. Dit is zeker geen John Williams' score vol choraal en orchestraal geweld, maar een ingetogen ode aan vriendschap en liefde met de nodige portie ontgoocheling en verraad er door gemixt. Beslist de koop waard, maar je moet er wel wat ingroeien, dus na meerdere beluisteringen zal je deze cd pas tenvolle kunnen appreciëren.

La Mauvaise Education - 08/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Een heerlijke eigenzinnige alternatieve score die uitgevoerd is door een middelgroot orkest. De score heeft verschillende gezichten, het heeft prachtige soms zeer weemoedige hemels klinkende stukken waarvoor koor, jongenssopraan, een solo viool en zelfs een piano is ingezet. Het heeft wat meer opjagende stukken veroorzaakt door violen wat zorgt voor de nodige dreiging. Daarnaast zijn er wat meer berustende soms naar blues neigende stukken waarvoor de saxofoon en trompet zijn ingezet. Verder heeft het donkere vaak timide gedeelten en wordt alles afgewisseld met enkele aardige Spaanse songs.

Het meest prachtige en exclusieve stuk is het ‘kyrie’, een goddelijke combinatie van een ietwat op de achtergrond klinkende piano en gezang van een sopraan en koor. Hoewel ‘carta del mas alla’ daar zeker niet aan onderdoet met de zeer emotiegedreven viool. Ook goed van Alberto is het ongenuanceerd dreigende met de deur in huis vallende (de bel deed het niet) eerste track, jammer dat deze niet verder terug komt. Dit laatste is ook erg kenmerkend, Alberto Iglesias is niet van de variaties, de weinige delen die vaker terugkomen in de score worden haast zonder enige aanpassing herhaald.

Een alleraardigste score met mindere, maar ook zeer goeie momenten.
La Mauvaise Education - 10/10 - Review of the lord africanus, submitted at (Dutch)
pedro almodovar slaagt er weer in om een pareltje af te leveren.De muziek vloeit heerlijk samen met het verhaal de melancholische momenten worden schitterend aangevuld met de muziek en de emoties worden daardoor nog versterkt.almodovar did it again
World Soundtrack Awards: Soundtrack Composer of the Year (Nominee)

Other releases of La mala educación (2004):

Bad Education (2004)
Mala Educación, La (2004)
Pedro Almodóvar & Alberto Iglesias: Film Music Collection (2019)
Mala educación, La (2004)

Soundtracks from the collection: Spanish Cinema

Mauvaise Education, La (2004)
Skin I Live In, The (2011)
Musica de Cine Español - Volumen 1, Una (2003)
Demasiado corazón (1992)
Garbo: The Spy (2010)
Lope (2010)
Boquitas Pintadas (1974)
Música de George Melachrino para el Cine (2013)
Mi Vida Sin Me (2005)
Tepepa (2009)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More