The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1


Summit Entertainment (0075678824838)
Movie | Released: 2011 | Film release: 2011 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.The Kingdom Where Nobody Dies1:36
2.Cold Feet2:44
3.What You See in the Mirror3:04
4.Wedding Nightmare1:09
5.Wolves on the Beach1:59
6.Goodbyes2:26
7.A Nova Vida2:57
8.The Threshold1:25
9.Pregnant2:09
10.Morte1:36
11.Honeymoon in Eclipse2:21
12.A Wolf Stands Up3:20
13.Two Man Pack0:32
14.Don't Choose That2:23
15.O Negative3:37
16.Hearing the Baby2:25
17.Playing Wolves3:15
18.Let's Start With Forever0:59
19.It's Renesmee2:29
20.The Venom1:04
21.Hearts Failing1:13
22.Biting2:25
23.Jacob Imprints1:13
24.You Kill Her You Kill Me2:11
25.Bella Reborn3:05
 53:37
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse horror-romantiekfilm The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 is het vierde deel uit de Twilight Saga filmserie over vampiers en mensen. De film is geregisseerd door Bill Condon (Kinsey, Mr Holmes, The Good Liar), die ook het laatste deel van de serie heeft geregisseerd. Voor beide films kreeg hij een nominatie voor een Raspberry award als slechtste regisseur (die hij voor het tweede deel ook won). De film is gebaseerd op de boekenreeks van Stephanie Meyer en is door de critici slecht ontvangen, maar was desondanks opnieuw een groot succes in de bioscopen, waar overigens niet alle kijkers hun maaginhoud konden binnenhouden.
Het verhaal draait om Bella, die als menselijke vrouw gaat trouwen met vampier Edward, wat ze ook aan weerwolf Jacob Black vertelt. Nadat ze getrouwd zijn raakt Bella al snel zwanger, waarvan Jacob haar al vertelde dat dit wel eens haar dood kon worden. De zwangerschap van een snel groeiende vampier-baby heeft een wel erg grote impact op haar gezondheid en om te overleven heeft ze voor de baby mensenbloed nodig...

Van de film is zowel een soundtrack-album met songs als een album met de instrumentale score van Carter Burwell uitgebracht. Op het soundtrack-album The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 staat slechts 1 track van de score van Burwell. Deze recensie gaat over het album met uitsluitend de score van Burwell.

Carter Burwell had ook de score voor de eerste Twilightfilm gecomponeerd, maar de reacties daarop waren niet erg positief, in tegenstelling tot die voor Alexandre Desplat en Howard Shore, die de scores voor delen twee en drie componeerden. Dat Burwell voor dit vierde deel terugkeerde is dan ook volledig op het conto van regisseur Condon te schrijven. Hij had een goede relatie met Burwell opgebouwd bij zijn vorige films en wilde hem nu terug. Maar kennelijk heeft Condon wel een goed gesprek gevoerd met Burwell over de stijl van de muziek en de manier waarop de muziek in de film moest werken. Burwell heeft zelf immers de visie dat filmmuziek vooral op de achtergrond moet blijven en hooguit mag verklanken wat een personage voelt of denkt en dat de muziek vooral niet teveel op de emotie van de kijker mag inspelen. Daarom is Burwell's muziek ook vaak nogal aan de minimalistische kant, soms zelfs wat expirimenteel, maar de regisseur heeft Burwell voor dit project een heel ander type score laten componeren. En Burwell is daar goed in geslaagd, al haalt de muziek zeker niet het (luister)niveau van de scores van Desplat of Shore. Toch blijkt na het beluisteren dat deze score van Burwell, samen met The Blind Side en True Grit bij zijn beste tot nu toe hoort, dankzij Bill Condon.

De muziek die Burwell voor deze film gecomponeerd heeft is van een behoorlijk aangenaam niveau en heeft een tamelijk klassieke kleuring, met regelmatig een licht romantische ondertoon. Hij weet hier goed in te spelen op de emoties die de kijker beleeft en versterkt die ook, wat zeker niet z'n handelsmerk is.
Het is wel een score geworden die herkenbaar is als een Burwell-score. Hij heeft vaak een wat typerende stijl, met daarin bepaalde loopjes en melodische motieven. Vaak ontbreken bij Burwell de fraaie thema's en bijbehorende melodielijnen, maar hier heeft hij toch de thematiek vastgehouden die al in zijn eerste score voor de filmserie te horen was. Hij borduurt daarnaast verder op bepaalde melodieën in de filmserie, al zijn die niet heel erg opvallend in deze score verwerkt.

De score bevat zonder meer een aantal best wel aangename tracks, die qua melodieën heel behoorlijk ontwikkeld zijn, zoals de openingstracks 'The Kingdom Where Nobody Dies' en 'Cold Feet', maar ook tracks als 'Goodbyes' of 'The Threshold', met een fraaie combinatie van getokkelde gitaar, piano, lichte strijkers en houtblazers. Maar ook de tweede helft van 'It's Renesmee' heeft die fraaie lyrische klanken, evenals de prachtige eerste driekwart minuut van 'Biting'. 'Let's Start With Forever' is een fraaie solo pianotrack, die mooi melodieus en eigenlijk te kort is.
Een track met een wat aparte kleuring is 'A Nova Vida', wat een heel aardige soort instrumentale vlotte popsong is, met een Latin-sausje.

Behalve die fraaie tracks en gedeelten van tracks zit er ook een heel andere kant aan de score. Een flink deel van de muziek is duidelijk gecomponeerd voor een horrorfilm, compleet met allerlei heftige klanken en geluiden, tot zelfs een soort gothic koorklanken toe. Vaak past Burwell dan zware percussie toe en is de muziek dan behoorlijk chaotisch of dissonant. De eerste keer dat we met die stijl geconfronteerd worden is het begin van 'What You see in the Mirror', die daarna overigens in een best lieflijke stijl verder gaat. Het omgekeerde geldt voor de track 'Wedding Nightmare', die steeds dissonanter wordt en juist heel chaotisch eindigt.
'It's Renesmee' heeft een eerste helft met sterk creepy muziek, waarin ook stevige etnische percussie in verweven is. Die percussie komt terug in 'The Venom', waarin ook menselijke keelklanken voor een creepy sfeertje zorgen. 'Biting' begint lieflijk, maar het blijkt valse lieflijkheid, want de horror slaat in chaotische klanken toe na zo'n driekwart minuut. Ook de eerste helft van 'You Kill Her You Kill Me' heeft heftige klanken die uitmonden in een grote chaos, waarna de tweede helft weer veel melodischer wordt en naar een fraaie climax loopt.

Een aantal tracks hebben een soort etnisch ritme, met panfluit-achtige muziek en tribale percussie. Veelal zijn deze track gekoppeld aan de bende van de weerwolven met Jacob Black, zoals in 'Wolves on the Beach', 'Pregnant', 'Don't Choose That' of het eerste deel van 'Playing Wolves'.
Op bijna tweederde van 'Playing Wolves' valt dat etnische karakter bijna weg en wordt de muziek stevig orkestraal, met een snelle ritmische percussie, afgewisseld door zware trommelslagen, die een muziek een zekere heftigheid geven. Ook 'A Wolf Stands Up', heeft dat vlotte tempo en wat steviger percussie. Dit is zonder meer een van de betere en melodieuzere tracks, die zelfs een vol orkestrale climax aan het einde heeft.

Het album eindigt met de fraaie melodieuze track 'Bella Reborn', waarin vooral de piano een rol speelt, analoog aan 'Bella's Lullaby' uit de eerste film, alleen dan met een veel fraaiere melodie. Waar 'Bella's Lullaby' een beetje schuurde en tegendraads klinkt, is dat bij 'Bella Reborn' veel minder aan de orde. Vooral wanneer Burwell z'n grootse orkestrale klanken toevoegt is dat erg fraai.

Kortom, met zijn muziek voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 lijkt Carter Burwell zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden. Na zijn teleurstellende score voor de eerste film van de serie is zijn score voor dit vierde deel een verademing, die het overigens niet helemaal haalt bij de scores van Desplat en Shore voor delen twee en drie. Toch heeft Burwell met zijn muziek voor Breaking Dawn Part 1 een goede en beluisterbare score gecomponeerd. Met regelmatig fraaie orkestrale klanken, die soms uitmonden in vol orkestrale pracht, weet hij toch op gezette tijden de gevoelige snaar te raken. Een echte leidende themamelodie die eruit springt ontbreekt echter en echt mooie lyrische arrangementen komen net even te beperkt voor het voetlicht, ondanks dat er best een aantal fraaie tracks in de score aanwezig zijn. De waardering komt op een toch heel mooie 74 uit 100 punten.
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 - 05/10 - Review of Chris R., submitted at (English)
In a stunning yet, totally cliched move, Summit entertainment saw fit to ensure that the last of this god awful series got split into two parts. like another Franchise whose conclusion musically, even in part one, was vastly superior to this. For even with Carter Burwell, original composer for the movie Twilight, this score still lacks any kind of central theme or cohesive tone that would assist with the stories narrative.

Backed by the Powers of The London Symphony orchestra, Burwell offers us several listenable cues and heralds the return of the cue Bella's Lullaby, which gets its ultimate variation in Bella Reborn. But this ultimately is as close to any kind of connection with any of the previous movies.

With no real thematic material and a bunch of stand out cues, you get a real sense that this could have been a through-composed score had it not had Bella's Lullaby. Yet cues like A Nova Vida and Bella Reborn, make this score just barely over the edge of tolerable.

Other releases of The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011):

Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, The (2011)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More