Nid de Guêpes


Delabel (0724381223024)
Movie | Released: 2002 | Film release: 2002 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Générique0:28
2.Nid de Guêpes Song by Akenathon 4:57
3.Abedin Nexhep 2:48
4.Thème de l'Amitié 4:00
5.La Sortie2:55
6.L'Accident4:04
7.Djarkmara!3:28
8.Sur le Toit1:46
9.L'Entrepôt 2:18
10.Les Lacrymogènes 1:19
11.La Nuit Tombe4:15
12.Sans Retour 1:11
13.Avant l'Attaque 1:07
14.Le Mur des Containers 1:40
15.Les Bulldozers 4:05
16.Le Soleil Mon Frère 0:49
17.Le Sous-sol 2:04
18.Les Survivants 4:09
 47:22
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Nid de Guêpes - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Franse film Nid de Guêpes is geregisseerd door Florent-Emilio Siri (Hostage, Cloclo), die ook meeschreef aan het scenario. Het verhaal is losjes gebaseerd op de film Assault on Precinct 13 van John Carpenter. De film is in Frankrijk redelijk goed ontvangen.
Het verhaal begint met een man die een loods op een industrieterrein moet bewaken, waar allerlei elektronische apparatuur ligt opgeslagen. Ondertussen is een bende dieven bezig met de voorbereidingen om in diezelfde loods in te breken en de spullen te stelen. En dan is er ook nog een konvooi van de politie onderweg die een gevaarlijke criminele leider van de Albaneese maffia naar de rechtbank vervoert, die aangevallen wordt door handlangers van de mafialeider. De politie kan in het veld niet tegen hen op en trekt zich terug in diezelfde loods, waar inmiddels ook de dieven binnen zijn...

De muziek voor deze actiethriller is van Alexandre Desplat, die er een overwegend spannende score voor componeerde.
Het album opent met een ingetogen stukje tamelijk galmende muziek, waarin op de achtergrond een vrouwenkoor te horen is. Niet onaardig, maar toch wel erg kort.
Direct daarna loopt de underscore uit de eerste track eigenlijk gewoon door, maar is daar overheen de vrouwenstem te horen die op een wat ritmische manier een nieuwsbericht voorleest over een jonge vrouw die dood gevonden is. Even later volgt op dezelfde underscore en een kalme percussie de Franse rap van Akenathon, die het verhaal vertelt over zijn zus, die kennelijk de dode vrouw uit het nieuwsbericht is. Hij doet dat op een redelijk rustige manier, waardoor de song best goed in het gehoor ligt, ondanks dat rap helemaal niet mijn 'ding' is. Het is gelijk ook de langste track van het album.

De derde track is een sterke orkestrale track, waarin het vrouwenkoor weer terugkomt. Met strijkers die in de underscore deels pulserend spelen blijft de muziek spannend en toch ook best wel fraai klinken. Dat fraaie geldt helemaal voor de track 'Thème de l'Amitié', die als een soort liefdesthema klinkt, of vriendschapsthema, zoals de tracktitel zegt. De muziek is fraai en violen spelen op een rustige en fraaie melodie de hoofdrol.

In de vijfde track neemt de spanning in de muziek toe, maar de track 'L'Accident' is weer ingetogener, tenminste de eerste helft. In de tweede helft krijgt de muziek een beetje een etherische kleuring, met regelmatig nogal minimalistische momenten, die ook voor soundscape door zouden kunnen gaan.
De track 'Djarkmara!' bestaat vooral uit tamelijk creepy muziek. Daarna volgen een aantal tracks die wat minder creepy zijn, maar waar de spanning toch hoog gehouden wordt. Maar soms komen ook hierin weer van die momenten voorbij die zo in een horrorfilm zouden passen.

Pas in de track 'Les Bulldozers' is de muziek weer wat melodieuzer, hoewel het nog steeds volop spannend klinkt. In de volgende track 'Le Soleil Mon Frère' wordt de muziek wat zweverig, met opnieuw koorklanken, maar het klinkt best redelijk. In 'Le Sous-sol' is de creepy kleuring weer helemaal terug, met schelle klanken en pulserende geluiden. Pas in de tweede helft van de track wordt de muziek wat sfeervoller met het eerder genoemde vrouwenkoor.
In 'Les Survivants' hoor je een stukje soundtrack uit de film, compleet met dialoog op tragische underscore. De geluiden geven de muziek in dit geval een speciale lading mee, of wellicht is het omgekeerd en geeft de muziek aan de filmgeluiden een speciale, wat dramatische lading mee. Het is daarmee best een heel prettige track geworden, ondanks de geluiden uit de film.

Op mijn album staat nog een extra track met de titel 'Finale', die als een soort elegie de tragiek van de film laat naijlen in een wat zwaarmoedige setting van uitsluitend strijkers.

Kortom, met Nid de Guêpes heeft Alexandre Desplat een voor de thriller goede score gecomponeerd. Maar om als luisteraar van te genieten valt niet helemaal mee. Daarvoor bevat de het album teveel echt thrillerachtige tracks, die regelmatig deels behoorlijk aan de horrorachtige kant zitten. Toch zijn er een paar tracks die erg fraai en meeslepend zijn, ondanks hun mineure kleuring. Ook de rapsong van Akenathon ligt (voor een rapsong) best prettig in het gehoor. Daarmee krijgt het geheel van het album een waardering van 61 uit 100 punten.

Soundtracks from the collection: French Cinema

Louisiane (1984)
Fils, Le (1973)
Terminus (1987)
Fracture De Myocarde, La (1991)
Samouraï / Les Aventuriers, Le (2005)
Qui c'est ce Garçon? (1987)
Rue des Plaisirs (2002)
Os Bandeirantes (1961)
Truands (2006)
Eléphant ça Trompe Enormément / Nous Irons Tous au Paradis, Un (1992)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More