Dinotopia : Complete Original TV Score Episode II


TV Series/TV film | Released: 2002 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Dinotopia Theme III3:36
2.Main Title Part 23:03
3.Safe1:50
4.Ping Pong Again2:23
5.David Is Awake3:10
6.Escaping2:01
7.Karl & Marion1:40
8.Zippo & The Senat1:23
9.The Earth Ceremony2:16
10.Feeling Great2:52
11.Separate Ways1:25
12.Canyon City2:37
13.Embryo's Room1:42
14.Oonu (Alternate)1:34
15.OonuKarl & His Partner3:01
16.Davey Learns To Fly4:29
17.The Solar Stone Are Failing4:13
18.Cyrus Crabb & Zippo3:00
19.Karl Receive A Message2:41
20.The Eclosion1:35
21.Fear Of High3:02
22.Marion Is Attacked3:08
 56:40
# Track   Duration
1.Marion in Trouble / 26 / Daves's Ideas2:25
2.Karl, His Boat...And Cyrus2:31
3.David Failed3:32
4.David & Marion / Cyrus Lies2:49
5.The Climb3:32
6.Fell In Love Nest3:44
7.Stealing The Solar Stone / Freefall4:14
8.26 In The Water2:09
9.Graduation Day3:39
10.David Flies Freefall3:09
11.End Titles1:06
 32:49
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Dinotopia : Complete Original TV Score Episode II - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de elfde recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: Dinotopia : Complete Original TV Score Episode I
Volgende: Dinotopia : Complete Original TV Score Episode III

De Amerikaanse tv-productie Dinotopia is een driedelige miniserie uit de studio's van Hallmark en Walt Disney. De serie is gebaseerd op twee jeugdboeken van James Gurney. Het verhaal is daarbij naar het heden verplaatst en er zijn veel andere aanpassingen gedaan, waarbij het jeugd-element grotendeels verdwenen is. De serie ontving een Emmy voor de computereffecten van de dino's en hun leefwereld. De miniserie werd opgevolgd door een feitelijke tv-serie van 13 afleveringen.
Het verhaal in het eerste deel eindigt met een gevecht tussen de twee halfbroers, die daarbij in een waterval vallen en samen met Marion en haar sprekende dino Zippo vervolgens de ingang van een verloren gewaande tempel vinden, die toegang geeft tot een onderaardse wereld. In het tweede deel blijken ze niet terug te mogen naar die tempel en het gangencomplex. David en Marion worden na hun studie uitgezonden voor een onderzoek naar dino's, waarbij David een Skybax-rijder mag worden, terwijl broer Karl op een dino-eierfarm geplaatst wordt. Hij krijgt contact met een duister figuur, Cyrus Crabb, die belooft hem van het eiland te halen, maar dan moet hij wel bepaalde karweitjes voor hem opknappen...

De muziek bij deze heel redelijk ontvangen miniserie is van Trevor Jones, die in de gelegenheid was om een groot orkest in te zetten voor zijn score.
Deze score in het fantasy-genre is overwegend aangenaam harmonieus en ligt prettig in het gehoor, met mooie arrangementen en melodieën. Jones heeft voor de score een aantal thema's gecomponeerd, waarvan de meeste bijzonder fraai zijn. Een aantal van de thema's uit het eerste deel komen op dit album van het tweede deel van de miniserie terug, maar ook horen we hier een aantal nieuwe thema's, die daar qua sfeer dichtbij liggen. Daardoor is een fraaie eenheid ontstaan met de andere delen van de miniserie.

De eerste cd van dit tweede deel opent met het derde hoofdthema van de serie. Dit is een duidelijk spanningsthema, dat ook al in het eerste deel te horen was. De muziek is tamelijk staccato gecomponeerd, met vele wat grillige elementen en strijkers die in die staccato-stijl een wat jankende klank produceren. Het is daarmee geen fraai thema, maar het klinkt allemaal wel strak gecomponeerd.
Een veel fraaier thema is te horen in de tweede track 'Main Title Part 2'. Ook dit thema kwamen we al in deel 1 tegen. Het is een fraai en vol orkestraal uitgevoerde track, met tussendoor een rustig intermezzo.
De derde track 'Safe' was eveneens in deel 1 al te horen, o.a. in de 'Main Title' op de eerste cd. Ook hier is dit een van de fraaiste tracks in een prachtige lichte orkestrale uitvoering met een romantische kleuring, waardoor de track, evenals in deel 1 klinkt als een wiegenlied of lullaby. Verder in deel 2 komt ook dit heerlijke thema weer terug, zoals in 'David is Awake' in een versie met violen, harp en cello. Ook in 'Feeling Great' spelen de violen en de harp samen dit bijzondere thema, om in de tweede helft naar mineur te zakken, waardoor het thema een wat melancholiekere kleuring krijgt.
Het thema voor Marion horen we voor het eerst aan het eind van de track 'Escaping', waarna de melodie verdergaat in 'Karl & Marion'. De melodie is licht en soms wat vrolijk, soms wat dramatischer, terwijl een zekere meeslependheid ontbreekt. Toch is het een heel aardig thema, die we ook al in deel 1 tegenkwamen.

Het thema voor de Skybax-ruiters horen we voor het eerst in het eerste deel van 'Canyon City' in een mooie volle uitvoering met vele koperblazers en strijkers. Verderop in dit tweede deel komt dit thema weer terug, maar niet meer zo groots als in deze track.

Behalve thema's maakt Jones ook gebruik van eenmalige melodieën, die steeds aanleunen tegen een van de thema's. In een track als 'Ping Pong Again' komt in de laatste minuut zo'n prachtige melodie voorbij, die qua stijl inhangt tussen het eerste hoofdthema en het wiegenlied.
Bij de track 'Fell in Love Nest' zou je een mooie romantische liefdesmelodie verwachten, maar de melodie staat vooral in mineur, waardoor deze meer een wat melancholieke stemming heeft en veel minder een romantische. De muziek van de track komt daardoor toch wat saai over.

De openings-thematrack van de score voor dit tweede deel van de miniserie bestaat uit meer dreigende en spanningsmuziek, maar ook 'The Earth Ceremony', 'Davey Learns to Fly', 'Fear of High' of 'The Climb' hebben ruime delen die vooral bestaan uit spannende muziek, terwijl o.a. 'The Solar Stones are Failing', 'Cyrus Crabb and Zippo' of 'Stealing the Solar Stone' vooral dreigend zijn.

Waar de muziek van het eerste deel van de miniserie nog de nodige vrolijke noten kraakte, is dat in dit tweede deel nauwelijks aan de orde. Een flink deel van de muziek is vooral dreigend of zelfs spannend, maar ook een flink deel heeft een behoorlijk underscore gehalte of muziek met wat minder aansprekende arrangementen, vooral op de tweede cd.
Het album sluit aan het einde van de tweede cd af met een reprise van het stoere Skybax-thema, dat al eerder voorbij kwam.

Kortom, met zijn muziek voor dit tweede deel van de tv-miniserie Dinotopia heeft Trevor Jones voortgeborduurd op de muziek uit het eerste deel. De meeste thema's uit dat eerste deel komen terug in dit tweede deel en ook de algehele kleuring van de muziek voor alle drie delen past goed bij elkaar. Maar waar het eerste deel volop prachtige tracks heeft, is dat in dit tweede deel duidelijk minder. De muziek is vaak dreigender en melodieën spreken minder aan. De waardering voor het eerste deel was 83 punten, maar de muziek van dit tweede deel blijft hangen op 74 uit 100 punten.

Soundtracks from the collection: Bootlegs

Basil Poledouris Film Works (2000)
Reindeer Games (2010)
Notting Hill / Arachnophobia (2000)
King Ralph / Junior (1991)
Psycho (1998)
Alien (2001)
Tron / The Shining / A Clockwork Orange / Switched On Back 2000 (2000)
Harley Davidson and the Marlboro Man / Celtic Pride (2001)
SpaceCamp / Yes, Giorgio (2004)
Shadow, The (2002)

Soundtracks from the collection: Mini Series/TV Film

Lost in Space Volume One (1996)
Thorn Birds, The (2004)
Untouchables, The (1959)
Film and Television Themes of Bruce Rowland, The (1990)
My Favorit Martian (2007)
Doctor Who : The Tardis Edition (2014)
Vanity Fair (1998)
Meilleurs Génériques Des Séries Américaines 60's, Les (1997)
Strike Back (2014)
Sil de Strandjutter (1976)

Soundtracks from the collection: Series

Lost (2006)
Penny Dreadful (2014)
Man From U.N.C.L.E., The (2002)
Battlestar Galactica - Volume 2 (2011)
Cagney & Lacey (1985)
Armut Der Reichen, Die (1991)
Doctor Who : The Tardis Edition (2014)
Babylon 5: Z'Ha'Dum (1997)
Flintstones, The (1994)
Game Of Thrones (2011)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More