Fields of Freedom


Movie | Released: 2007 | Film release: 2006 | Format: CD
Limited edition
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Conflict at Gettysburg2:05
2.Stonewall Jackson's way1:04
3.The test of leadership1:20
4.The great bombardment4:53
5.Peacemakers for posterity3:23
6.In God we trust4:00
7.Lines of engagement1:49
8.They also served2:33
9.Valley of the shadow of death5:17
10.Destiny of a nation3:28
 29:52
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Fields of Freedom - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de negende recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: Desperate Measures
Volgende: Dinotopia : Complete Original TV Score Episode I

De korte film Fields of Freedom draait om de strijd om Gettysburg tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het is geen gewone speelfilm, maar eerder een nagespeelde documentaire. De film duurt slechts een half uur, maar is gemaakt in IMAX-formaat, voor vertoning aan de bezoekers van het Gettysburg National Military Park, het museum over de slag bij Gettysburg. Aardigheid is dat het 'Gettysburg Adress', die in 1863 ter plaatse is uitgesproken door president Lincoln, wordt voorgelezen door oud-president van de VS George Bush Sr.
Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van twee soldaten, een van de noordelijke en een van de zuidelijke legers en focust rondom het hoogtepunt van de slag om Gettysburg, gebaseerd op de dagboeken van die twee soldaten. Maar het verhaal en de film lijken niet echt tot leven te komen, volgens sommige kijkers...

De muziek bij deze korte film is van Trevor Jones. Die muziek kreeg bij menige reviewer die de film had gezien een positieve beoordeling. Zijn muziek loopt van begin tot het eind van de film door en het album duurt dan ook net zo lang als de film. Hij kreeg een ruim budget ter beschikking en kon dan ook met het London Symphony Orchestra aan de slag. De score is een voornamelijk orkestrale score, die voor extra nadruk of effect hier en daar wat elektronische ondersteuning heeft meegekregen. Bij vlagen heeft de muziek daardoor zelfs de klankkleur van Randy Edelman's veel geprezen score voor de tv-miniserie Gettysburg.

Voor deze korte film heeft Jones een aangenaam thema gecomponeerd, dat in de openingstrack gepresenteerd wordt. Het is een thema in de stijl die je bij een dergelijke soort film zou verwachten, met een solo trompet op een lage underscore van strijkers en hoorns, en met een melodie die een bepaalde heroïek verklankt.
Deze themamelodie komt regelmatig terug in de score, die daardoor een soort eenheid is geworden. In de ene track ligt het tempo wat hoger of lager dan in een andere, maar steeds is de muziek erg aangenaam, met daarbij de voor Jones typerende loopjes en stijl van componeren, die erg prettig overkomt. Daarbij wisselen koperblazers en stijkers elkaar af in het spelen van de hoofd- of juist de tegenmelodie.
Andere tracks hebben weer een wat ingetogener of juist dramatischer kleuring meegekregen.

Ook de wat steviger scenes in de film hebben een eigen thema meegekregen, die voor het eerst te horen is in de track 'The Test of Leadership'. Ook dit thema komt een aantal malen terug in het verloop van de score, soms wat rustiger, maar ook gaat Jones soms voluit voor de actie, die dan dicht tegen chaotische muziek aanleunt. Vooral wanneer de percussie erbij komt, zoals o.a. in de tweede helft van 'The Great Bombardment', dan is de muziek bij vlagen bijna chaotisch, hoewel de muziek strak gespeeld blijft.
Het militaire karakter van de muziek wordt ook benadrukt door marsdeuntjes, die met snare-drum en piccolo of fluit worden gespeeld. Het zijn vaak wat simpele deuntjes, die niet erg aanspreken. De track 'Stonewall Jackson's Way' bestaat zelfs helemaal uit zo'n deuntje.
De synthesizer speelt af en toe een behoorlijke rol in sommige tracks. Maar het is vooral de percussie die regelmatig behoorlijk op de voorgrond staat. Natuurlijk ontbreekt de verplichte snare-drum niet, maar ook andere percussie wordt stevig gebruikt, zoals Jones in een aantal van z'n andere scores ook al liet horen. Maar de orkestrale kracht in de score is de meest aangename belevenis bij het beluisteren ervan. De score sluit ook af met zo'n prachtige vol orkestrale en melodieuze track, bijna een hymne, waarin het hoofdthema een grote rol speelt.

Kortom, met Fields of Freedom heeft Trevor Jones voor deze korte gelegenheidsfilm een fraaie en goed georkestreerde score afgeleverd, die kennelijk zelfs boven de film uitstijgt. De muziek doet zeker niet onder voor menig andere historisch-militaire score en heeft fraaie thema's die goed uit de verf komen. Ook wanneer de muziek steviger wordt klinkt er vaak een behoorlijke dramatiek in door, die erg fraai gearrangeerd is. Niet alle muziek is even aangenaam om te beluisteren, ook al zal dit in de film juist heel goed werken. Toch is deze score overwegend een erg plezierig beluisterbare score, die daardoor een waardering krijgt van 82 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More