Mississippi Burning


Spectrum Music (0731455110029)
Movie | Released: 1999 | Film release: 1988 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Take My Hand Precious LordMahalia Jackson2:41
2.Murder In Mississippi (Part 1)3:10
3.Some Things Are Worth Dying For2:11
4.Murder In Mississippi (Part 2)1:06
5.Anderson And Mrs Pell3:04
6.When We All Get To HeavenChoral2:12
7.Try JesusVesta Williams2:17
8.Abduction2:41
9.You Live It, You Breathe It, You Marry It3:03
10.Murder In Mississippi (Part 3)1:00
11.Requiem For Three Young Men3:46
12.Burning Cross1:34
13.Justice In Mississippi4:22
14.Walk On By Faith (Vocal)Lannie McBride2:44
15.Walk On By FaithLannie McBride5:31
 41:22
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Mississippi Burning - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de zeventiende recensie uit de Trevor Jones serie.

Vorige: The Dark Crystal
Volgende: Sea of Love

De Amerikaanse thriller Mississippi Burning is geregiseerd door Alan Parker en draait om de misdaden die gepleegd worden uit rassenhaat. Daarvoor lag een waargebeurd verhaal aan de basis van de film. In de pers is de film nogal gemengd ontvangen, omdat velen de film meer zagen alsof blanke helden de zwarten wel even gerechtigheid kwamen brengen, in plaats van een weergave van hoe het er toen aan toeging in het zuiden van de VS. Ook de mensenrechtenbeweging protesteerde tegen de film alsof het geschiedvervalsing was. Toch kreeg de film een flink aantal nominaties voor diverse prijzen en won er vele. Ik heb deze sterke, indrukwekkende film gezien en kan hem zeer aanbevelen.
Het verhaal speelt in de zestiger jaren van de vorige eeuw en draait om de moord, zo blijkt later, op drie medewerkers van een mensenrechtenorganisatie in de zuidelijke staat Mississippi. Twee van hen zijn Joods, een is zwart en twee FBI-agenten, Rupert Anderson (Gene Hackman) die uit de omgeving komt en Alan Ward (Willem Dafoe) die uit het noorden komt, voeren het onderzoek uit. Maar de locale bevolking is erg terughouden in het geven van informatie. Wel komen ze er al snel achter dat er een verband is met de plaatselijke sherriff en de Ku Klux Klan. Vanwege hun gebrek aan vorderingen en aan informatie bedenken ze een plan...

De muziek bij deze behoorlijk donkere thriller (letterlijk en figuurlijk) is gecomponeerd door Trevor Jones. Hij had al eerder met regisseur Parker samengewerkt voor Angel Heart en kennelijk was dat goed bevallen.
Behalve de muziek van Jones, zijn er in de film ook een aantal songs te horen, vooral uit het black gospel genre.

Het album opent met zo'n song van de bekende gospelzangeres Mahalia Jackson. Deze wat trage song was een van de favoriete songs van Martin Luther King.
De tweede song is 'When We All get to Heaven', dat eerst door een koor gezongen wordt tijdens een samenkomst. Vervolgens wordt deze song zonder begeleiding gezongen door een lage vrouwenstem.
De derde song is 'Try Jesus', die solo gezongen wordt door Vesta Williams. Er is geen begeleiding bij de song, maar op de achtergrond klinkt de beklemmende scoremuziek van Trevor Jones, waardoor de song een sterke impact krijgt.
De beide laatste tracks laten dezelfde song horen, beide keren door zangeres Lannie McBride en koor. De eerste uitvoering van 'Walk on by Faith' is zonder instrumentale begeleiding en klinkt daardoor wat kaal. De tweede versie is de lange en veel meer swingende en ongepolijste versie, compleet met een funky instrumentale begeleiding, wat overigens niet helemaal mijn smaak is.

Behalve de genoemde vijf songs is er de muziek uit de score van Trevor Jones. De score die Jones voor deze film gecomponeerd heeft is vooral intens. Dat bereikt Jones door de meeste muziek stevig te laten pulseren in een industriële sfeer. Die pulserende klanken omlijst Jones met allerlei percussie, waarvan de snaredrum de meest opvallende is. Daarnaast wordt dat op een donkergekleurde underscore van grommende geluiden gelegd.
De score kent vrijwel geen melodie. Zelfs de meer ingetogen tracks, zoals 'Some Things are Worth Dying For' zijn gemaakt met een glijdende underscore van synthesizermuziek, waarop een jankende gitaar een volle laag spanning legt. Dat geldt zeker ook voor een track als 'Burning Cross'.
Meer orkestrale klanken komen op dit album slechts beperkt naar voren. 'Anderson and Mrs Pell' is daar een van de weinige van, waarbij de underscore van synthesizer en strijkers rustig meandert in een wat tragische kleuring. Een vergelijkbare tragisch gekleurde track is 'You Live It, You Breathe It, You Marry It', waarbij de underscore wordt overstemd door het klaaglijke geluid van een saxofoon, die de tragiek van de muziek nog extra versterkt.

De meeste score-tracks bevatten korte dialoog uit de film. Op veel andere score-albums is dat nogal storend, maar op dit album versterkt die dialoog juist de intensiteit van de muziek, vooral ook omdat er dialoog is gebruikt die van zichzelf al intens is. Samen met de muziek versterkt dat elkaar zelfs nog, vooral als je, zoals ik, deze indrukwekkende film gezien hebt.
De muzikale ervaring zit vooral in de beklemmende intensiteit van de muziek, niet zozeer in de genietbaarheid. Want het gebrek aan fraaie melodieën maakt het beluisteren niet direct tot een plezierige ervaring. Ook de songs helpen daarbij niet echt mee en geven vooral een sfeer die de beelden van de film terug laat komen.

Kortom, met Mississippi Burning heeft Trevor Jones een vooral beklemmende score gecomponeerd. De intense muziek is in veel tracks gecombineerd met korte, maar even intense dialoog uit de film. Die dialoog komt zelfs terug in sommige songs, die veelal direct van de geluidsband van de film afkomstig zijn. In een enkele song staat de intense, pulserende muziek van Jones onder zo'n song, die daardoor een extra lading krijgt. Melodie kent de score nauwelijks, hooguit wat meanderende underscore, zonder herkenbare thematiek. Dat zorgt ervoor dat de score zeker niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Ik heb de film gezien en vond de score wellicht daarom aansprekend, maar als ik dat los laat, blijft er een matig genietbaar album over, die dan een waardering krijgt van 61 uit 100 punten.

Other releases of Mississippi Burning (1988):

Mississippi Burning (1989)
Mississippi Burning (1989)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More