Hocus Pocus


Movie | Release date: 09/30/2013 | Film release: 1993 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Main Title1:29
2.Garden Of Magic/Thackery Follows Emily2:25
3.Witches' Lair5:41
4.To The Stake0:25
5.Death To The Witches1:10
6.Meeting Allison2:02
7.Max Loses Shoes0:35
8.Hallowe'en1:10
9.Max And Dani1:20
10.Divertimento #17 In D, K. 334 (Mozart)3:42
11.To The Witches' House We Go2:23
12.The Black Candle2:22
13.Witches On A Rampage4:24
14.Graveyard Attack3:54
15.The Calming Circle3:00
16.The Master0:15
17.Fingers1:08
18.Springing The Trap4:37
19.Winnie's Lament3:05
20.Witches Flight3:15
21.Sarah's Theme2:08
22.Max Fools The Witches2:57
23.Winnie Catches Up0:47
24.Billy Speaks1:30
25.Witches Capture Dani4:52
26.Witches Demise/Resurrection4:50
27.End Credits3:10
 
The Extras
28.Witches' Lair Pt. 3 (Original Version)0:29
29.Witches Take Dani (Alternate)1:33
30.Winnie Catches Up (Alternate)0:37
31.String Tremolo0:19
32.End Credits (Alternate)1:50
 73:24
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Hocus Pocus - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse Disneyfilm Hocus Pocus kwam uit in 1993 en is een soort fantasy-griezelfilm, die geregisseerd is door Kenny Ortega, die beter bekend is als choreograaf (o.a. van Dirty Dancing en Xanadu). De film is aanvankelijk maar matig door de pers ontvangen, maar was toch succesvol in de bioscopen, waar het publiek de film ook veel hoger waardeerde dan de critici. De film is in de loop van de tijd steeds meer bij een bepaald publiek tot een klassieker geworden.
Het verhaal draait om drie heksen, Winifred (Bette Midler), Mary (Kathy Najimy) en Sarah (Sarah Jessica Parker) Sanderson. Als op een dag in 1693 een jonge meid in hun huis belandt, spreken ze een spreuk uit om haar jeugd te kunnen vangen om zelf weer jonger te worden. Het meisje sterft, terwijl haar broer, die haar probeerde te stoppen, in een zwarte kat wordt veranderd. Maar de dorpsbewoners nemen de heksen gevangen en hangen hen op. Toch weten ze nog via een toverspreuk te bereiken dat ze zullen herrijzen als een jong iemand een zwarte kaars ontsteekt. Dan wordt het 1993, 300 jaar later. In het voormalige heksenhuis is een museum ingericht, gewijd aan de heksen van toen. De jonge Max wordt in het museum rondgeleid, waar ook zo'n zwarte kaars staat...

Aanvankelijk is James Horner gevraagd om de score voor de film te componeren, waarvoor hij ook al een themamelodie op papier had, toen hij moest afhaken. Die themamelodie van Horner had hij eerder gecomponeerd omdat deze song 'Come Little Children' (aanvankelijk heette de song 'Garden of Magic') in de film gezongen moest worden door hoofdrolspeelster Sarah Jessica Parker. Als instrumentale track is die muziek als 'Garden of Magic' meegenomen op Intrada's Special Edition uit 2013, terwijl Horner's song hier is opgenomen als 'Sarah's Theme'. Parker zingt haar song wel aardig, maar ze is geen echte zangeres. Daarvoor mist haar stem duidelijk de nodige expressie.

Pas een paar weken voordat de film zou uitkomen, bleek dat Horner niet meer kon en is John Debney gevraagd om alsnog een score te componeren. Hij had daar toen nog maar twee weken de tijd voor, omdat de opnamestudio en orkest al geboekt waren en stampte in die twee weken deze score uit de grond. Een knappe prestatie. Meestal arrangeert Debney zelf zijn muziek, maar vanwege de korte beschikbare tijd is deze score vooral georkestreerd door Brad Dechter en Don Davis.
Voor dit soort spoedopdrachten draait Debney kennelijk z'n hand niet om, want een paar jaar later viel hij ook in voor Liar Liar, toen James Newton Howard plotseling moest afhaken. Ook Howard had toen al een thema klaar, die Debney keurig in z'n score verwerkt heeft.

Voor zijn composities voor Hocus Pocus liet Debney zich insprireren door John Williams' score voor The Witches of Eastwick en door de muziek van Danny Elfman. Maar ook Paul Dukas' klassieke scherzo L'Apprenti Sorcier uit 1897 hoort daarbij. Daarnaast heeft Debney ook gebruik gemaakt van Horner's thema, dat in verschillende tracks terugkomt.

In de score hoor je niet echt terug dat de film een griezelthema heeft. Aan de muziek te horen zou je eerder verwachten dat de film een soort spannende magische actiefilm is. Dat magische heeft Debney in de score gerealiseerd door het veelvuldig gebruik van chimes, harp en andere sprankelende geluiden. Ook vrouwenstemmen past Debney hiervoor toe. Maar het spektakel overheerst duidelijk in de score. Met veel overdonderende composities brengt Debney z'n actie- en spanningsmuziek, die regelmatig een bijna bombastisch gehalte krijgen. De muziek is geheel orkestraal en Debney zet dan ook regelmatig het hele orkest in. De melodieën laten hierbij echter duidelijk te wensen over, waardoor veel van die spannings- en actiemuziek weliswaar goed georkestreerd is, maar desondanks niet erg prettig klinkt. Veel muziek heeft hierdoor ook een wat grillig karakter en blijft vaak maar net binnen het harmonische spectrum. De muziek klinkt strak en is goed gearrangeerd, maar door die grilligheid in melodie en begeleiding is de muziek duidelijk minder aantrekkelijk. Erg veel tracks op deze score zijn op die manier gecomponeerd en er zitten relatief weinig rustmomenten in de score. Maar de rustmomenten die er wel zijn, zijn toch wel heel aardig. Vaak zet Debney daar de themamelodie van Horner in, met fraaie klanken van hoge strijkers en koperblazers, waarbij percussie nauwelijks wordt gebruikt. Toch is dat ruim onvoldoende om deze score en dit album tot een echt aangename luisterervaring te maken.

Het album bevat, behalve de score, nog een paar extra tracks. Die zijn wel aardig, maar voegen eigenlijk niet zoveel toe.
Een aparte track die op het album is meegenomen is het klassieke stuk 'Divertimento nr.17 in D major' van Wolfgang Amadeus Mozart. Van dit klassiek stuk is het menuet te horen, met een redelijk beperkte orkestratie en valt daardoor wat uit de toon bij de heftigheid van Debney's score. De melodie is fraai, maar niet heel speciaal en wordt door een solo viool gespeeld.

Kortom, met Hocus Pocus heeft John Debney een nogal stevige en vaak wat grillige score gecomponeerd, met veel spannende actiemuziek. De orkestraties zijn prima, maar de muziek is door z'n grilligheid en magere melodieën niet altijd even aangenaam om te beluisteren. Het thema van James Horner is wel fraai melodieus en wordt door Debney in een aantal tracks verwerkt. Met
dit special collection album van ruim 74 minuten heeft Intrada een ruim bemeten album gebracht. Maar omdat de stijl van verreweg de meeste muziek nogal bombastisch en grillig is, is dat eigenlijk wat te lang. Daarvoor is de variatie te beperkt, en vooral het melodieuze gehalte ervan. De waardering komt zo dan ook niet verder dan 67 uit 100 punten.
At last! Oft-requested complete soundtrack by John Debney for popular Walt Disney Halloween tale, directed by Kenny Ortega, starring Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy. Upon resurrection of 300 year-old trio of wicked witches, modern-day teenagers plus ageless immortal cat help finally bring witches reign of terror to end. John Debney gets then-first really big scoring break, writes for massive orchestra with female chorus in tow. Themes are rousing, tuneful. Highlights abound but action sequences often take center stage. Complete score appears in dynamic stereo from 48-channel digital scoring session elements housed at Walt Disney studios. James Horner was originally slated to score 1993 film, became unavailable, but did write haunting theme for Sarah, aka Garden Of Magic, beautifully sung by Sarah Jessica Parker. Debney also adapts gently sad Horner melody in portions of his own original score. Intrada CD offers all of those sequences plus alternate scoring segments including delicate never-before-heard alternate end credits (track 32 in 'the extras' section of CD) that provides lovely contrast to rousing fortissimo end credits (track 27.) Colorful packaging compliments sensational 'razzle dazzle' score! John Debney conducts.

Other releases of Hocus Pocus (1993):

Hocus Pocus (1993)
Hocus Pocus (2013)
Hocus Pocus (2021)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More