The Dark Knight
Special Edition


Warner Sunset US (0093624985983)
Movie | Release date: 07/15/2008 | Film release: 2008 | Format: CD
Limited edition
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Why So Serious?9:14
2.I'm Not A Hero6:34
3.Harvey Two-Face6:16
4.Aggressive Expansion4:35
5.Always A Catch1:39
6.Blood On My Hands2:16
7.A Little Push2:42
8.Like A Dog Chasing Cars5:02
9.I Am The Batman1:59
10.And I Thought My Jokes Were Bad2:28
11.Agent Of Chaos6:55
12.Introduce A Little Anarchy3:42
13.Watch The World Burn3:47
14.A Dark Knight16:15
 73:24
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Dark Knight - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
In 2005 kwam regisseur Christopher Nolan met zijn versie van de opkomst van Batman in de film Batman Begins. Drie jaar later kwam Nolan sterk terug met de opvolger The Dark Knight en in 2012 kwam de laatste film van Nolan's drieluik uit. Alle films hebben dezelfde acteurs in dezelfde rollen, waarbij Heath Ledger de nieuwe rol van The Joker op zich nam. Vlak na de opnames overleed hij echter. Het tweede deel, die alom geroemd wordt als de beste uit de trilogie en zelfs als beste superheldenfilm ooit, werd een enorm succes, mede vanwege de imponerende muziek.
Het verhaal is een vervolg op het eerste deel en begint met een overval op een bank, waarbij ze crimineel geld buit maken. Maar na de overval is er slechts 1 overlevende: The Joker, die er met het geld vandoor gaat. Ondertussen proberen Batman (Christian Bale), samen met politiechef Jim Gordon (Gary Oldman) en gedeputeerde Harvey Dent (Aaron Eckhart) de criminaliteit in Gotham aan te pakken. Een paar maffiabazen overleggen ondertussen om hun verzamelde kapitaal in veiligheid te brengen, maar worden in de tang genomen door The Joker, die in ruil voor de helft van hun vermogen toezegt Batman te zullen uitschakelen...

Voor alle drie delen van de trilogie tekende Hans Zimmer voor de muziek, in de beide eerste delen samen met James Newton Howard. Waar hun muziek voor Batman Begins regelmatig nog tamelijk ingetogen was, met sterke verhalende thematiek, is dat van The Dark Knight veel grimmiger. Evenals voor Batman Begins was er ook nu weer de verdeling tussen Zimmer en Howard, dat de ene de heftiger muziek rondom Batman zou componeren en de ander de meer ingetogen muziek rondom Bruce Waye en Harvey Dent.
Al voor de opnamen begonnen zijn Zimmer en Howard aan de slag gegaan, waarbij ze regisseur Nolan tijdens de opnamen steeds van muziek voorzagen dat ze gereed hadden, zodat Nolan daar op in kon spelen bij het filmen.

Op dit Original score album zijn een aantal lange tracks verzameld, die een goed beeld geven van de muziek uit de film. De beroemde Batman-thema's komen voorbij, maar ook vrij veel nogal grimmige soundscape-achtige muziek. Vooral de muziek die rondom het personage van The Joker is gecomponeerd ligt nogal lastig in het gehoor en is duidelijk minder aangenaam. En daarvan staan meerdere tracks op dit album. Die tracks zijn gecomponeerd rondom een vrij simpel motief van een hoge gerekte toon, glijdend gevolgd door lagere gerekte toon, wat vaak vrij heftig is uitgewerkt tot weinig melodieuze en vooral donker gekleurde muziek, die drijft op ritmische klanken.
Een effect dat vaker terugkomt is dat van langzaam in toonhoogte oplopende geluiden. Die geluiden worden, evenals veel andere geluiden, elektronisch geproduceerd. Daarbij klinken die geluiden ook nog eens elektrificerend, maar dat maakt de muziek meestal niet aangenamer. Het album opent zelfs met die geluiden in de track 'Why So Serious?', die gelijk de muziek introduceert voor The Joker. De muziek is nogal creepy, donker en grimmig, terwijl de track voor een groot deel vooral uit geluiden en effecten bestaat, waarbij de toonhoogte van de hele track ongeveer op hetzelfde niveau blijft hangen.

In de tweede track speelt Batman's motief een belangrijke rol. Zijn thematisch motief is in feite het omgekeerde van The Joker, met nu twee tonen die van een lage toon glijdend oplopen naar een hogere gerekte toon.
In 'Harvey Two-Face' hoor je het veel ingetogener thema van Harvey Dent, hoewel rond halverwege de track de heftigheid toch toeslaat, om daarna weer naar een rustig niveau terug te zakken.
De stoere actiemuziek van de film komt voor het eerst goed uit de verf in de eerste seconden van 'Agressive Expansion', waarna een rustig underscore-intermezzo volgt, om naar het einde van de track weer flink uit te pakken met heftig pulserende klanken.

De track 'Blood on my Hands' is weer een ingetogen orkestrale track van Howard, waarin vooral strijkers een hoofdrol spelen, zonder verstorende elektronische effecten.
De creepy en monotone klanken van The Joker zijn weer terug in 'A Little Push', die daarmee weer een spannende, maar onaantrekkelijke track geworden is.
Het beroemde Batman-thema hoor je eigenlijk voor het eerst in volle glorie in 'Like a Dog Chasing Cars', waarin de synthesizer die klinkt als een aantal koperblazers, samen met lagere strijkers de mooie melodie speelt op lage underscore en zware percussie, terwijl de hoge violen er pulserend overheen spelen. Geweldig! In de track 'Introduce a Little Anarchy' komt dit bijzondere thema nog een keer terug, evenals in de suite van de laatste track.
Die laatste track is een geweldige suite van de mooiste gedeelten uit de score, waarmee deze track een adembenemende achtbaan is geworden, waar je ademloos steeds opnieuw naar kunt luisteren. Het centrale Batman-thema bepaalt het eerste deel van deze track, die vervolgens andere heftige en stoere, maar fraaie melodieën aan elkaar rijgt tot een indrukwekkende afsluiter.

Kortom, met The Dark Knight hebben Hans Zimmer en James Newton Howard een indrukwekkende score gecomponeerd. Dat indrukwekkende komt echter vooral door de paar geweldige themamelodieën die in de score verwerkt zijn. Er is op veel andere tracks waar die 'Batman-thema's' niet in zitten best het nodige af te dingen. Met name waar het de muziek voor The Joker betreft is die muziek niet erg aangenaam. Het album opent al gelijk met zo'n track. De film is natuurlijk ook een thriller, dus spannende muziek mag niet ontbreken, maar op een luisteralbum is dit niet echt genietbaar en doet duidelijk afbreuk aan de waardering. Toch bevat het album genoeg om wel van te genieten aan stoere melodieën en prachtig arrangementen. De waardering komt zo toch nog op een mooie 78 uit 100 punten.
Trailer:



This soundtrack trailer contains music of:

Batman Begins (2005) (Track 1. Vespertilio) (Movie)
The Dark Knight (2008) (Track 10. And I Thought My Jokes Were Bad) (Track 10. A Watchful Guardian ) (Movie)
Batman Begins (2005) (Track 10. Molossus) (Movie)


Other releases of The Dark Knight (2008):

Dark Knight, The (2008)
Dark Knight, The (2008)
Dark Knight, The (2008)
Dark Knight, The (2008)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More