Merlin


Colosseum (4005939592929)
Varèse Sarabande (0030206592924)
Movie | Released: 1998 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Age of Magic14:32
2.The Dragon's Lair5:03
3.The Walls are Whispering14:14
4.Arthur's Call8:42
5.Griffins3:15
6.A Game of Intrigue7:23
7.May Angels Fly Thee Home8:13
8.Mab's Demise4:32
9.Reunited2:53
10.In Search of the Grail4:03
 72:49
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Merlin - 07/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
Dit is de drieëntwintigste en laatste recensie uit de Trevor Jones serie.

Vorige: Kiss of Death

De driedelige tv-miniserie Merlin is geregisseerd door Steve Barron (Teenage Mutant Ninja Turtles, Coneheads), die beter bekend is als producent van video-clips van beroemde artiesten. De serie is goed ontvangen door de critici en kreeg diverse nominaties voor prijzen. Vele bekende sterren speelden mee in deze kostbare tv-serie, zoals Sam Neill, Helena Bonham-Carter, John Gielgud, Miranda Richardson, Isabella Rossellini en onze eigen Rutger Hauer.
Het verhaal speelt zich af in de vroege middeleeuwen en wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de magiër Merlijn. Hij wordt opgevoed door Ambrosia, z'n beschermer, omdat z'n moeder bij zijn geboorte overleed. Zodra hij z'n magische krachten ontdekt komt hij in dienst van koningin Mab, die hem wil gebruiken om haar macht te vergroten, wat Merlijn weigert. Later komt hij in bezit van het zwaard Excalibur, een zwaard dat vervolgens door koning Uther gebruikt wordt om de wrede koning Vortigern te verslaan. Uther wordt de vader van koning Arthur, die door Merlijn wordt getraind om een goede koning te zijn...

De muziek bij deze tv-serie is van niemand minder dan Trevor Jones, die in die jaren meer grootschalige scores componeerde, niet alleen voor film, maar ook voor tv. Voor NBC had Jones al eerder samengewerkt voor de productie van Gulliver's Travels, waarop hij opnieuw gevraagd is voor de grootschalige productie van de tv-miniserie Merlin. Het budget voor de serie was heel behoorlijk, waardoor Jones in de gelegenheid was om z'n favoriete orkest te gebruiken. Dit London Symphony Orchestra hoor je ook op de meeste van de andere grote scores van Jones. Toch heeft Jones voor de score ook de nodige elektronische muziek ingezet, enerzijds om orkestrale klanken aan te vullen, anderzijds om wat meer aparte geluiden en klanken te kunnen oproepen.
Voor deze serie heeft Jones veel muziek geschreven, waarvan maar een deel op dit album is opgenomen, met een behoorlijke lengte van bijna vijf kwartier.

De score heeft een groots en meeslepend thema, dat al gelijk vol orkestraal voor het voetlicht komt, waarbij de melodie door trompetten gespeeld wordt. Direct al in de openingstrack 'Age of Magic' wordt dit thema op een geweldige manier gepresenteerd. Het is een thema dat een aantal keren op deze lange track voorbij komt en elke keer klinkt het prachtig, maar het meest indrukwekkend aan het begin en eind van de track, waarbij het zeker meehelpt dat Jones de muziek erg strak en stijlvol neerzet. In deze lange track wordt de themamelodie afgewisseld met mooie en ingetogen muziek, die tegelijk iets magisch over zich heeft, waar de inzet van een harp zeker aan bijdraagt, maar ook komen al spannende en grillige stukken voorbij. Ook op andere tracks komt dit thema terug, soms ingetogen, soms even uitbundig.

Die spannende en grillige, soms bijna chaotische kleuring komt in diverse tracks volop aan bod. Deze tracks bestaan uit min of meer standaard thrillermuziek dat zelfs af en toe flink creepy uit de hoek komt. Of juist uit actiemuziek die bijna agressief en grimmig overkomt, zoals in 'The Dragon's Lair', het middendeel van 'Griffins' of 'Mab's Demise'. Dit zijn duidelijk minder aangename tracks om te beluisteren, hoewel de kwaliteit van de arrangementen zeker hoog ligt.

Een aantal tracks bestaan vooral uit underscore-achtige muziek dat rustig voortkabbelt en zelfs wat saai kan zijn. Vaak past Jones dan melodieën toe die soms niet meer dan melodieuze motieven zijn, maar soms uitgroeiten tot meer thematische proporties. Het zijn zeker tracks die aangenaam beluisterbaar zijn en soms schijnt ook het hoofdthema er even doorheen, maar ze hebben niet de impact van het thema zoals dat in de openingstrack voorkomt. Deze stijl past Jones vooral toe in tracks als 'The Walls are Whispering', 'Arthur's Call', 'A Game of Intrigue' of 'May Angels Fly Thee Home'. Soms heeft die underscore een fraaie kleuring, maar vaker klinkt er een lichte dreiging doorheen, of kabbelt de muziek schijnbaar doelloos voort, wat deze muziek toch wat saai maakt.
Een uitzondering hierop is de track 'Reunited', waarin Jones langzaam maar zeker toewerkt naar een prachtige climax, waarin de trompetten er heerlijk bovenuit klinken.

De laatste track is niet in de film gebruikt, maar is zonder meer een prachtige en passende afsluiter van deze score. Het thema komt weer naar voren en wordt aanvankelijk ingetogen gespeeld, om langzaam maar zeker steeds meer volume te krijgen. Als dan de koperblazers weer losbarsten, compleet met stevige percussie, dan is dat prachtig. Daarna keert de muziek weer terug naar z'n ingetogen karakter, om opnieuw langzaam aan te zwellen, totdat het prachtige thema opnieuw in volle glorie te horen is met trompetten en hoorns in tegenmelodie, en op underscore van strijkers en percussie. Het album sluit daarmee af zoals het begon, met een prachtige climax.

Kortom, met zijn muziek voor de tv-miniserie Merlin heeft Trevor Jones een uitstekende score neergezet, met een prachtig thema, die een aantal keren op het album voorbij komt. Naast die mooie themamuziek bevat het album een flink deel thrillerachtige muziek, die best grillig en soms agressief klinkt. Dat wordt overigens regelmatig afgewisseld met veel rustiger underscoremuziek, die meestal zelfs een beetje saai is. De laatste beide tracks maken dan weer veel goed, omdat beide tracks prachtig toewerken naar het mooie thema in een heerlijk arrangement met koperblazers. De openingstrack en beide laatste tracks trekken de waardering nog op naar een toch fraaie 73 uit 100 punten.
Merlin - 07/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Deze soundtrack wordt geheid een tegenvaller met al die, naar mijn idee te, positieve recensies voor Merlin. Ik heb eigenlijk hetzelfde probleem met deze score als met die andere topper van Trevor Jones, The Last Of The Mohicans. Het hoogdravende goed in het oor liggende thema mag er zeker wezen, vooral na een aantal keer beluisteren, het is zelfs beter dan die van TLOTM, maar veel er omheen is erg saai en niet echt voor op de voorgrond bedoelt.

Aangezien er al veel goeds over deze score wordt gezegd ga ik hier door met negatieve punten opnoemen. De tracks op de soundtrack zijn schrikbarend lang, begrijp niet dat ze niet een 14 minuten durende track als ‘the walls are whispering’ waarin zeker 4 thema’s apart van elkaar terug te vinden zijn wordt opgesplitst in meerdere tracks. Er zijn heel wat losse cues die niet echt in één lijn liggen met de rest, maar echt uit de lucht komen vallen, zoals het actiegedeelte rond de achtste minuut van ‘the walls whispers’, herken daar trouwens een melodie in van een ander muziekstuk. Het hoofdthema wordt in elke track wel ergens even aangehaald, maar komt maar op weinig plaatsen echt helemaal uitgewerkt tot z’n recht. Verder vind ik veel actie gedeelten niet lekker in het oor liggen.

Ok, ook nog iets positiefs dan, de in de gehele score verweven magische klanken zijn geweldig, vooral de harp in de eerste track en dan met name in de laatste minuut als het thema wordt aangehaald, werkelijk magistraal.

Doe het voor het thema en de magie en enkele lekker klinkende momenten van actie (bv begin van de track ‘a game of intrigue’), maar verwacht ook veel minder lekker klinkende gedeelten.
Merlin - 10/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Merlin, het bekende verhaal wordt ditmaal verteld in deze tweedelige tv film van Hallmark Entertainment, een favoriet in de programmatie van tv zenders in de Benelux en reeds meerdere malen uitgezonden. Componist Trevor Jones is vooral bekend van zijn muziek voor The Last of the Mohicans, met enkele miljoenen verkochte exemplaren nog steeds één van de populairste soundtracks. Trevor Jones' muziek heeft steeds een zeer memorabel thema, iets waar je in de film Merlin ook niet omheen kunt. Merlin is een wonderlijke vertelling, de score is dan ook overgoten met veel magie en fantasie. Naast de grootse lyrische thema's, vallen de vele repetitieve suspense thema's op, die de mysterieuze toon zetten bij de duistere middeleeuwse magie, terwijl de kunsten van Merlijn eerder zeer opzwepend en wonderlijk worden gescoord. De opbouw, uitwerking en consistentie van de score is zeer goed. De cd bevat een gevarieerde en zeer representatieve selectie van muziek op de cd. Merlin is een aanrader voor liefhebbers van lyrische, avontuurlijke scores.


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More